Beneficii Ashwagandha
- imbunatateste functia insuficienta a tiroidei
- amelioreaza oboseala suprarenala
- amelioreaza stresul si anxietatea
- amelioreaza depresia
- echilibreaza nivelul zaharurilor din sange
- reduce degenerarea celulelor cerebrale si imbunatateste memoria
- creste functia imunitara
De unde provine denumirea?
Denumirea sanscrita a plantei, ashwa=cal si ganda=miros, face referire la eficienta sa ca energo-stimulent, in Ayurveda radacina (ayurvedic herbs) sa fiind unul dintre cele mai importante remedii ce sustin relaxarea profunda si echilibrul emotional. Totodata, se spune ca radacina proaspata de ashwagandha miroase precum un cal.
In India, este cunoscuta sub numele de “puterea armasarului”, deoarece, in mod traditional, a fost folosita pentru a consolida sistemul imunitar dupa boala.
De asemenea, a fost denumita si “ginseng indian” (engleza- indian ginseng) datorita capacitatii sale de a imbunatati rezistenta si de a functiona ca si calmant natural.
In latina, numele acestei specii de somnifera poate fi tradus ca “inducator de somn”.
Ashavagandha este o planta importanta in medicina ayurvedica, deoarece serveste pentru mai multe scopuri si beneficiaza mai multor sisteme ale organismului, inclusiv celui imun, neurologic, endocrin si de reproducere.
Scopul principal al medicinei ayurvedice este de a ajuta oamenii sa se mentina sanatosi, fara a fi nevoie de optiuni medicamentoase pe baza de reteta sau interventii chirurgicale complicate.
Ca parte a acestui sistem vechi de 5.000 de ani, ashwagandha este folosita ca si remediu casnic pentru ameliorarea unei serii de conditii de sanatate si a ajuta organismul sa isi mentina echilibrul.
Conform cercetarilor pubicate in “Alzheimer Research and Therapy”, “plantele ayurvedice au fost singura si cea mai productiva sursa pentru dezvoltarea medicamentelor. Multe dintre plantele ayurvedice precum radacina de ashwagandha, s-au dovedit a fi utile in ameliorarea mai multor probleme de sanatate.”
In medicina ayurvedica aceasta planta este caracterizata drept “rasayana” – aceasta inseamna ca este folosita pentru a promova sanatatea fizica si psihica, pentru a apara organismul impotriva bolilor si factorilor nocivi de mediu si pentru a incetini procesul de imbatranire.
Ashwagandha – beneficii pentru sanatate
Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale acestei plante:
#1. Imbunatateste functia insuficienta a tiroidei
Unul dintre cele mai incredibile aspecte ale plantelor adaptogene este faptul ca ajuta oamenii cu probleme tiroidiene. Ashwagandha s-a dovedit ca sustine buna functionare a unei tiroide lenese in cazul celor diagnosticati cu tiroidita Hashimoto sau o tiroida inactiva.
Un studiu pilot din 2017 publicat in Journal of Alternative and Complementary Medicine, a fost evaluat beneficiile ashwagandha pentru ajutorarea pacientilor cu hipotiroidism subclinic. Cei 50 de participanti au fost diagnosticati cu tulburare tiroidiana, dar nu au prezentat simptome evidente ale deficientei tiroidiene.
Pe parcursul unei perioade de opt saptamani, grupul de tratament a primit zilnic 600 de miligrame de extract de radacina de ashwagandha, iar grupul de control a primit amidon ca placebo. Cercetatorii au descoperit ca extractul de ashwagandha a imbunatatit nivelurile hormonului stimulator tiroidian (TSH) si a tiroxinei (T4) semnificativ in comparatie cu placebo. S-a ajuns la concluzia ca planta poate fi benefica pentru normalizarea nivelului tiroidian la pacientii cu hipotiroidism.
Un alt studiu publicat in Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, de asemenea, a descoperit ca ashwagandha are proprietati care imbunatatesc tiroida. In cadrul studiului, pacientii cu tulburare bipolara au folosit planta pentru a imbunatati functia cognitiva pentru o perioada de opt saptamani.
Testele de laborator au descoperit ca unii dintre acesti pacienti au inregistrat cresteri ale T4 in perioada de tratament, desi acesta nu a fost scopul initial al studiului. Cercetarile sugereaza ca, intrucat ashwagandha creste functia tiroidiana, este posibil sa nu fie potrivita pentru persoanele cu tiroida hiperactiva, precum cele cu boala Graves.
#2. Amelioreaza oboseala suprarenala
Cercetarile arata ca ashwagandha poate fi utila pentru sustinerea functiei suprarenale si pentru a ajuta la depasirea oboselii suprarenale. Suprenalele sunt glande endocrine care sunt responsabile de eliberarea hormonilor, in special a cortizolului si a adrenalinei, ca raspuns la stres.
Daca suprarenalele sunt supra-solicitate din cauza unei supraevaluari a stresului emotional, fizic sau mental, acest lucru poate duce la o afectiune la care se face referire ca si oboseala suprarenala. Atunci cand suprarenalele se epuizeaza, acest lucru poate perturba si alti hormoni din corp, inclusiv progesteronul, care poate provoca infertilitate si niveluri mai scazute, un hormon care este legat de longevitate si mentine un corp puternic.
#3. Amelioreaza stresul si anxietatea
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii de ashwagandha este capacitatea sa de a lucra ca un remediu natural pentru anxietate. Intr-un studiu din 2009 publicat in PLOS One, ashwagandha a fost comparabila cu medicamentele farmaceutice comune lorazepam si imipramine, fara efecte secundare.
In studiul controlat timp de 12 saptamani, 75 de participanti cu anxietate au fost impartiti in doua grupuri, unul care a primit ingrijiri naturopatice si altul care a primit interventie de psihoterapie standardizata. Grupul de ingrijire naturopatica a primit consiliere dietetica, tehnici de relaxare respiratorie profunda, o multivitamina standard si 300 de miligrame de ashwagandha de doua ori pe zi.
Grupul de interventie psihoterapie a primit psihoterapie, tehnici de relaxare prin respiratie profunda si pilule placebo de doua ori pe zi.
Cand nivelurile de anxietate au fost masurate dupa perioada de 12 saptamani, grupul care a primit ashwagandha a avut scoruri de anxietate care au scazut cu 55%, iar scorurile grupului de psihoterapie au scazut cu 30,5%.
Diferente semnificative intre cele doua grupuri au fost, de asemenea, gasite in sanatatea mintala, concentrare, functionare sociala, vitalitate, oboseala si calitatea generala a vietii, grupul ashwagandha prezentand beneficii clinice mai mari.
In plus, fata de aceste constatari pozitive, cercetatorii au indicat ca nu au aparut efecte secundare grave la niciun grup. Un beneficiu major al ashwagandha este ca exista reactii adverse minime sau nic macar minime la administrarea acesteia.
#4. Amelioreaza depresia
Ashwagandha nu numai ca beneficiaza persoanelor care se confrunta cu anxietatea si stresul cronic, dar poate fi de ajutor si pentru persoanele care prezinta semne de depresie. Planta imbunatateste rezistenta la stres, iar studiile arata ca, prin aceasta, imbunatateste calitatea vietii autoevaluate a oamenilor.
Intr-un studiu experimental din 2000 care a implicat sobolani, eficacitatea ashwagandha a fost comparata cu medicatia antidepresiva imipramina. Cercetatorii au descoperit ca prezenta efecte antidepresive care erau comparabile cu imipramina atunci cand sobolanii au fost expusi la teste de „disperare comportamentala” si „neputinta invatata”. S-a ajuns la concluzia ca ashwagandha poate fi utilizat ca stabilizator al dispozitiei in conditiile clinice ale depresiei.
#5. Echilibreaza nivelul zaharurilor din sange
Ashwagandha a fost evaluata pentru efectele sale anti-diabetice, care sunt posibile datorita prezentei compusilor fenolici, inclusiv a flavonoidelor. Cercetarile arata ca flavonoizii au activitati hipoglicemice si un studiu care a implicat rozatoare a concluzionat ca atat radacina de ashwagandha cat si extractele de frunze au ajutat la atingerea nivelului normal de zahar din sange la sobolani diabetici.
Un studiu realizat pe animale publicat in “Rapoarte de biochimie si biologie moleculara” a descoperit ca atunci cand ashwagandha a fost administrata sobolanilor alimentati cu fructoza, a inhibat cresterile induse de fructoza ale glucozei, rezistentei la insulina si inflamatiei.
Aceste date sugereaza ca extractul de ashwagandha poate fi util in imbunatatirea sensibilitatii la insulina si in reducerea markerilor inflamatori la om.
#6. Reduce degenerarea celulelor cerebrale si imbunatateste memoria
Stresul emotional, fizic si chimic poate avea efecte daunatoare pentru creier si sistemul nervos. Cercetarile recente arata ca ashwagandha este mai mult decat un remediu anti-sres – protejeaza, de asemenea, creierul de degenerarea celulelor, ceea ce poate duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson.
Unul dintre principalele motive pentru care este atat de eficienta la imbunatatirea functiilor creierului, este continutul de antioxidanti puternici care distrug radicalii liberi care provoaca imbatranirea.
Withaferin A si wanhanolide D sunt cele doua withanolide principale din ashwagandha care sunt utilizate pentru a imbunatati functia cognitiva. Withanolides sunt steroizi care apar in mod natural, care sunt prezenti in mod obisnuit in plantele din familia “Nightshade”.
Cand acesti steroizi au fost injectati in rozatoare pentru a se testa abilitatile de imbunatatire cognitiva, cercetatorii au descoperit ca au contribuit la promovarea cresterii celulare, reversarea deficitelor de comportament si a acumularii placii si la reducerea sarcinii beta amiloid, care este crucial implicat in dezvoltarea bolii Alzheimer.
Un studiu pilot din 2017 publicat in “Journal of Dietary Supplements” a constatat ca ashwagandha a imbunatatit in mod eficient atat memoria imediata, cat si cea generala la persoanele cu deficiente cognitive usoare.
Planta a fost de asemenea capabila sa imbunatateasca atentia, viteza de procesare a informatiilor si abilitatile mentale. Studiul a implicat 50 de adulti care au primit 300 de miligrame de extract de radacina de ashwagandha sau placebo pentru o perioada de opt saptamani. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca tratamentul cu ashwagandha a fost capabil sa stimuleze memoria si alte abilitati cognitive.
#7. Creste functia imunitara
Deoarece ashwagandha functioneaza ca un adaptogen care poate reduce hormonii de stres ai organismului, acesta va poate ajuta sa va stimulati sistemul imunitar si sa reduceti inflamatiile din corp. Cercetarile efectuate pe animale si in laborator arata ca poate imbunatati functia imunitara prin cresterea productiei de imunoglobulina.
De asemenea, este capabila sa promoveze un mediu antiinflamator prin suprimarea citokinelor pro-inflamatorii. Prin reglarea sistemului imunitar atunci cand este compromis, aceasta planta adaptogena ar putea fi un instrument util in tratamentul diferitelor afectiuni inflamatorii.
PROSPECT ASHWAGANDHA
INGREDIENTE/ portie (1 lingura) - Ashwagandha pură (din extract 5:1) pulbere - 400mg*
*Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita.
MOD DE UTILIZARE: Ca supliment alimentar, luați 1 porție de 1-4 ori pe zi.
ATENTIE: Nu luati acest produs daca sunteti insarcinata sau alaptati. A nu se lasa la indemana copiilor. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat.
Nu folosiți un supliment alimentar ca înlocuitor al unei alimentații variate și echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat să diagnosticheze, să trateze, să vindece sau să prevină vreo boală.