Drojdie de orez rosu (Red Yeast Rice) efecte, beneficii, doze, contraindicatii

Drojdie de orez rosu (Red Yeast Rice) efecte, beneficii, doze, contraindicatii

Drojdie de orez rosu (Red Yeast Rice) efecte, beneficii, doze, contraindicatii

Ce este drojdia de orez rosie (Red Yeast Rice)?

 

Drojdia de orez rosu este un produs de drojdie cultivata pe orez. Este comercializat ca Cholestin, Monascus, Zhi Tai, hong qu, koji rosii, drojdie orez rosu, red rise yeast, Xue Zhi Kang si alte denumiri comerciale.

 

Drojdia de orez rosu a fost utilizata cu dieta, exercitiul fizic si ingrijirea medicala pentru scaderea nivelului colesterolului si a trigliceridelor. Ea poate reduce nivelurile de colesterol "rau" (lipoproteine cu densitate scazuta sau LDL) si trigliceride in sange si poate creste nivelurile de colesterol "bun" (lipoproteine cu densitate mare sau HDL).

 

Nu toate utilizarile pentru drojdia de orez rosu au fost aprobate de catre FDA. Drojdia de orez rosie nu trebuie utilizata in locul medicamentelor prescrise pentru dumneavoastra de catre medicul dumneavoastra personal.

 

Drojdia de orez rosie este adesea vanduta ca un supliment pe baza de plante. Nu exista standarde de productie reglementate in vigoare pentru multi compusi pe baza de plante si unele suplimente comercializate s-au dovedit a fi contaminate cu metale toxice sau alte medicamente. Suplimentele pe baza de plante / ierburi ar trebui achizitionate dintr-o sursa sigura pentru a reduce la minimum riscul de contaminare.

Drojdia de orez rosie poate fi, de asemenea, utilizata in alte scopuri care nu sunt enumerate in acest ghid al produsului.

 

Care sunt posibilele efecte secundare ale drojdiei de orez rosie (Red Rice Yeast)?

Luati asistenta medicala de urgenta daca aveti oricare dintre aceste semne de reactie alergica: urticarie; respiratie dificila; Umflarea fetei, a buzelor, a limbii sau a gatului.

Opriti utilizarea orezului de drojdie rosie si adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse grave:

Durere musculara, sensibilitate sau slabiciune cu febra  oboseala neobisnuita si urina colorata la culoare; sau

Urinari mai putine decat de obicei sau deloc.

 

Efectele secundare mai putin grave pot fi mai frecvente, cum ar fi:

Stomac deranjat;

Arsuri la stomac;

Gaze, balonare;

Usoara durere de cap sau ameteli.

 

Aceasta nu este o lista completa a efectelor secundare, iar altele pot aparea. Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului, medicului nutritionist sau altui furnizor de asistenta medicala despre orice efect secundar neobisnuit sau deranjant.

 

Doze si recomandari de administrare ale Drojdiei de orez rosu - Red Yeast Rice

Doza tipica de drojdie de orez rosu este de 600 mg. Doze luate de doua ori pana la patru ori zilnic. Cel mai bun moment pentru a lua drojdia de orez rosu este la culcare sau la cina. Studiile clinice au fost efectuate cu 2400 mg. Pe zi (4 × 600) cu extract standardizat. O alta consideratie este ca atat medicamentele statine, cat si drojdia de orez rosie inhiba productia de CoQ10, precum si colesterolul. Deci, oricine foloseste aceasta strategie ar trebui sa completeze cu cel putin 100 mg de Coenzima Q10. Deoarece atat statinele cat si orezul de drojdie rosie solicita ficatul, trebuie sa aveti teste de functii hepatice si sa luati masuri pentru a proteja functia hepatica.

 

Beneficii ale Drojdiei de orez rosu - Red Yeast Rice

 

Reduce nivelul de colesterol si trigliceride

 

Drojdia de orez rosie contine monacolin K, care interzice producerea de reductaza HMG-CoA. HMG-CoA reductaza este partea lipicioasa a colesterolului. Se lipeste de interiorul vaselor de sange si de multe ori duce la blocaj care duce la accident vascular cerebral sau atac de cord. Drojdia de orez rosie a fost studiat la om incepand cu anii 1970 in S.U.A., cu rezultate care indica scaderea nivelurilor in sange a trigliceridelor sau colesterolului rau. Nu exista o determinare a efectelor pe termen lung, potrivit Medline Plus a Institutului National de Sanatate.

 

Digestie

 

Generatii de chinezi au luat drojdie de orez rosie pentru a calma stomacul suparat, diaree si indigestie. Produsul este popular in terapia acupuncturala a splinei, a ficatului si a intestinului gros sau a colonului, afirma doctorul John Chen, scriind pentru "Acupunctura Astazi" in articolul sau, "Red Yeast Rice: redescoperirea unei plante vechi". Cu toate acestea, acest lucru nu este un supliment recomandat pentru cei cu afectiuni hepatice acute.

 

Circulatia sanguina imbunatatita

 

Imbunatatirea circulatiei sangelui este unul dintre beneficiile potentiale ale administrarii drojdiei din orez rosie, desi nu s-au efectuat studii aprofundate pentru a demonstra aceasta afirmatie, potrivit Medline Plus a Institutului National de Sanatate.

 

Tratamentul diabetului

 

Exista unele afirmatii potrivit carora drojdia din orez rosu poate oferi beneficii celor cu diabet zaharat, afirma Medline Plus de la Institutele Nationale de Sanatate. Cu toate acestea, departamentul recomanda studii suplimentare pentru a determina eficacitatea acestuia.

 

Analgezic

 

Atunci cand este combinata cu o varietate de plante cum ar fi Yan Hu Suo, cunoscuta si sub numele de rhizoma corydalis sau Hong Hua, cunoscuta sub denumirea flos carthami, orezul de drojdie rosie poate oferi o scutire de durere din cauza traumatismelor, potrivit Dr. John Chen. Un articol din 2004 in "Acupunctura Astazi".

 

Cercetari si studii clinice ale Drojdiei de orez rosu - Red Yeast Rice

 

Drojdia din orez rosu este obtinut prin cultivarea orezului cu diferite tulpini de drojdie Monascus purpureus. Unele studii au aratat ca anumite suplimente de drojdie de orez rosu pot reduce colesterolul LDL "rau".

 

De exemplu, o revizuire din 2015 in Journal Atherosclerosis, a concluzionat ca o doza zilnica de orez de drojdie rosie care contine 10,4 mg de ingredient activ monacolin K, administrata timp de cel putin patru saptamani, a redus colesterolul LDL mai mult decat un placebo si a fost la fel de eficace Medicamentul cu prescriptie de reducere a colesterolului lovastatina (Mevacor si altele).

 

De fapt, nu este chiar atat de surprinzator: monacolinul K este identic din punct de vedere chimic cu lovastatina, spune Pieter Cohen, MD, profesor asistent la Harvard Medical School, care studiaza suplimentele alimentare.

 

De ce, atunci, aceste pastile sunt considerate a fi un supliment alimentar si nu un medicament? Produsele ddin drojdie de orez rosie au fost pe piata inainte ca Legea privind sanatatea si educatia suplimentului alimentar (DSHEA) - care reglementeaza suplimentele libere - a fost adoptata in 1994, spune Cohen. "Ca si in cazul tuturor suplimentelor de pe piata in acel moment, au fost incluse la suplimente", spune el.