Glutation - ce este, beneficii, reactii adverse, dozare

Glutation - ce este, beneficii, reactii adverse, dozare

Ce este Glutationul?

Glutationul (notat GSH) este o tripeptida, un antioxidant important in corpul plantelor, animalelor, fungilor si bacteriilor. Glutationul previne distrugerea unor componente celulare, care poate fi cauzata de unele specii reactive de oxigen, precum radicalii liberi, peroxizii, peroxizii de lipide si metalele grele. Din punct de vedere chimic este o peptida formata din acid glutamic, cisteina si glicina.

 Practic, pe scurt, glutationul este cel mai puternic antioxidant – Master Antioxidant, cum i se mai spune si ca atare, are proprietati anti-imbatranire, si antiinflamatoare.  De fapt, ajuta aproape toate procesele care au loc in organismul nostru.

Pe de alta parte, nu este vorba despre acel tip de antioxidant pe care il putem lua din fructe de padure sau ceai verde. E adevarat ca putem sa consumam alimente bogate in glutation (lapte si branzeturi nepasteurizate, asparagus, conopida si broccoli, avocado, ustuori, ceapa, oua, nuci, carne (cruda sau putinpregatita) dar cea mai mare cantitate este produsa de insusi organismul nostru, prin sinteza de proteine ingerate. Atentie, vegetarieni !!!

Pe masura ce inaintam in varsta (cam in jurul vartsei de 40-45 de ani) productia proprie de glutation scade, ca atare incep sa apara si procesele inflamatorii sau diverse alte afectiuni/boli specifice “batranetii”.

Ce este Glutationul

 

Beneficiile glutationului:

  1. Reduce stresul oxidativ si deci este un excelent adjuvant in terapiile antiaging. Daca vorbim de boli, s-au facut studii – inclusiv in boli precum diabetul sau artrita reumatoida, care sunt ameliorate in urma tratamentului. Ba mai mult, cercetarile arata ca ajuta si in cazuri de infertilitate masculina.

  2. Ajuta la detoxifierea si sanatatea ficatului.

  3. Ajuta la repararea si crestereasanatoasa a fiecarei celule din organism.

  4. Reduce inflamatiile si deci, riscul bolilor cronice

  5. Ajuta la cresterea metabolismului si arderea grasimilor.

  6. Reduce simtomele bolii Parkinson

  7. Imbunatateste starea pacientilor cu psoriazis.

  8. Ajuta in lupta cu bolile autoimmune.

  9. Scade deteriorarea oxidativa la copiii cu autism.

  10. Reduce simtomele bolilor respiratorii

 

  1. Functiile celulare de protectie ale glutationului:

  • Protectieimpotrivadeteriorarii oxidative intracelulare prin restabilirea echilibrului redox,

  • Imbunatatireasi sustinerea sistemului imunitar prin stimularea activitatii celulelor natural ucigase (NK)

 

Atata timp cat existacantitati suficiente din acesta, glutationulapara ADN-ul celulelor, membranele, nucleul si alte organe prin neutralizarea stresului oxidativ.

  1. Functiile celulare metabolice ale glutationului:

  • Facilitarea sintezei si repararii ADN-ului,

  • Facilitarea sintezei proteinelor si prostaglandinelor,

  • Facilitarea transportului de aminoacizi prin membranele celulare,

  • Activarea enzimelor (incluzandglutathionreductaza, peroxidaza de glutathionsi glutathion S-transferaza).

 

Importanta glutathionului pentru :

Creier

  • celulele cerebrale necesita niveluri deosebit de ridicate de glutathion pentru a functiona optim;

  • Studiile arata ca stresul oxidativ in neuronii cerebrali este prezent in aproape toate afectiunile de natura neurologica;

  • Cercetarile arata ca nivelul scazut de glutathion joaca un rol primordial in debutul si evolutia bolii Parkinson;

  • Boala Alzheimer este intotdeauna asociata cu o epuizare a glutathionuluisi a altor antioxidantiin celulele neuronale. 

 Beneficiile glutationului

Inima

  • ajuta la activarea si reglarea enzimelor,

  • transporta aminoacizi si participa la sinteza proteinelor, necesara pentru intretinereasi repararea muschilor,

  • contribuie la producerea si livrarea de energie pentru muschiul inimii,

  • ca detoxifiantsi antioxidant ajuta la protejarea inimii de atacurile daunatoare ale radicalilor liberi si ale toxinelor,

  • nivelurile scazute de glutathion din inima sunt legate de bataia neregulata a inimii si hipertensiunea arteriala,

  • studiile arata ca rolul glutationului in sanatatea inimii este atat de dramatic incatmentinerea unor niveluri adecvate de glutation poate reduce substantial deteriorarea produsa de stresul oxidativ dupa un atac de cord.

 

Ficat

  • glutathion poate imbunatatifunctia hepaticasi poate inhiba inflamatiasi fibroza hepatica la pacientii cu hepatita cronica ( studiu dublu-orb, placebo controlat pe 104 pacienti cu afectiuni hepatice),

  • protectie endogenaimpotriva leziunilor oxidante in celulele epiteliale gastrice,

  • expunerea continua a ficatului la radicalii liberi si toxine creste substantial nevoia de niveluri ridicate de glutathion,

  • capacitatea sa de a proteja ADN-ul impotrivamutatiilor cauzate de substante chimice nocive, agenti de mediu sau obiceiuri daunatoare pentru stilul de viata (fumat, consum de alcool).

 

Stiati ca ….

  • Muschiul inimii se contracta de aproape un million de ori pe an?

  • Nivelurile de glutation din sange sunt utilizate ca markeridirecti, independenti ai stresului oxidativ la pacientii cu insuficienta cardiaca?

  • Virusul hepatitei C este un virus ARN cu catena pozitiva, care se replicain ficat si in celulele limfoide printr-un intermediar negativ al ARN? Astfel, in hepatita cronica C exista o epuizare sistemica a glutathionului care pare a fi legata de activitatea bolii.

  • Nivelul de glutathion scade pe masura ce avansam in varsta, dar si in cazul afectiunilor cronice, inclusiv diabetul de tip 2, bolile maculare, cardiovasculare,  boli pulmonare cronice, precum si in cazul persoanelor fumatoare sau care consuma prea mult alcool?

Cum putem creste nivelul de glutation?

Datoritacompozitiei sale din trei aminoacizi, glutathionul este deosebit de vulnerabil in sistemul digestiv. De aceea suplimentele orale traditionale nu fac adesea prea multe pentru a ridica nivelele plasmatice de glutathion. Multi oameni aleg samanance alimente bogate in aminoacizii saiconstituenti: cisteina, glicina si glutamina, si consumaaltinutrienti cum ar fi acidul alfa-lipoic si carnitina, despre care se stie ca ajuta la sinteza glutathionului

influenta dietetica

Glutationul se gasestein fructe si legume, inclusiv:

  • Pepene verde, grapefruit, capsuni, portocale, pepene galben si piersici,

  • Avocado, sparanghel, cartofi, rosii, broccoli, dovlecei si spanac

  •  scortisoarasi cardamomul contincompusi capabili sarestabileasca nivele sanatoase de glutathione

  • Cianhidroxibutena, o substanta chimicagasitain broccoli, conopida, varza de Bruxelles si varza, se crede, de asemenea, ca ajuta la cresterea nivelului de glutation.

 

Efecte secundare

Cand se administreaza pe cale orala: Glutationul este posibil sigur atunci cand este utilizat in doze de pana la 500 mg pe zi, timp de pana la 2 luni. Nu exista multe informatii disponibile despre posibilele efecte secundare ale acestuia.

Cand este inhalat: Glutationul este posibil sigur. Nu exista multe informatii disponibile despre posibilele efecte secundare ale acestuia.

Cand se aplica pe piele: Nu exista suficiente informatii fiabile pentru a sti dacaglutationul este sigur. Poate provoca eruptii cutanate atunci cand este aplicata pe piele.

 

Dozare

Nu exista suficiente informatii fiabile pentru a sti care ar putea fi o doza adecvata de glutation. Retineti ca produsele naturale nu sunt intotdeauna sigure si dozele pot fi importante. Asigurati-va caurmatiinstructiunile relevante de pe etichetele produselor si consultati un profesionist din domeniul sanatatiiinainte de utilizare.

 

Produse recomandate

Referinta: OstroVit-GlutathioneVEGE

Marca: OstroVit

OstroVit Glutathione VEGE 90 Capsule

0 1 2 3 4 0 Review(s) 

Are efect antioxidant, functioneaza ca un „epatator” pentru radicalii liberi (specii reactive de oxigen), poate avea un efect care isi propune sa sprijine sistemul imunitar, ne poate purifica corpul, indeparteaza metabolitii inutili din corpul nostru, nivelurile ridicate de glutation in organism sunt de protectie naturala antivirala

Pret 65,00 lei Pret de baza 85,00 lei
Mai multe
Stoc epuizat