LITIU OROTAT,  PENTRU SANATATEA PSIHICA SI MENTALA

LITIU OROTAT, PENTRU SANATATEA PSIHICA SI MENTALA

LITIU OROTAT,  PENTRU SANATATEA PSIHICA SI MENTALA  

Litiu este un metal alcalin cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii mentale si psihice, fiind considerat un stabilizator psihic si de dispozitie. 

Descoperit ca element in 1817, prima inregistrarea a utilizarii in medicina moderna a litiului dateaza din anul 1871 cand a fost inclus in tratamentul pentru manie. 

Insa, litiu a fost folosit in scop terapeutic inca din antichitate, de greci si romani care apelau la baile in izvoare alcaline, sursa naturala de litiu,  pentru tratarea afectiunilor psihice si mentale. 

Studii din intreaga lume au demonstrat beneficiile pe care litiu le are pentru organismul uman, in special pentru sanatatea si bunastarea mintala. De exemplu, un studii efectuat in SUA intre 1978 si 1987 a evidentiat faptul ca rata sinuciderilor si a crimelor era considerabil mai mare in regiunile in care apa potabila avea un continut redus sau absent de litiu. Alt studiu implementat in Japonia sustine legatura intre nivelul de litiu din apa si rata de mortalitatea, aceasta fiind mult mai scazuta in zonele in care concentratia de litiu din apa era mai ridicata.

Astfel, o data cu dovezile stiintifice in sprijinul utilizarii litiului in scop terapeutic, acesta a fost aprobat ca medicament pentru tratarea unor tulburari mentale. 

Acesta este in special utilizat in tratamentul unor conditii precum: mania ( stare anormala de agitatie, energie, confuzie, iritabilitate etc), hipo-mania ( stare similara maniei, dar mai putin severa), perioade regulate de depresie care nu a raspuns la tratamentele obisnuite, tulburare bipolara ( caracterizata prin schimbare brusca a dispozitiei intre manie severa si depresie). De asemenea, poate fi inclus in tratamentul recomandat pentru maniaco depresivi. Totodata, medicii prescriu litiu si in cazul migrenelor persistente, episoadelor psihotice, crizelor, de obicei cand tratamentul uzual esueaza. 

Orotat de litiu Swanson

Cum functioneaza litiu in organism ?

         Nici dupa peste 50 de ani de utilizare clinica, mecanismele prin care litiu aduce beneficii organismului nostru nu sunt pe deplin cunoscute.  Este cunoscut insa, faptul ca aceasta influenteaza benefic sistemul nervos central. Se pare ca aportul de litiu creste productia substantelor din creier responsabile cu echilibrul mental si psihic. Totodata se considera ca litiu ajuta la consolidarea conexiunilor nervoase din creier care controleaza dispozitia. Cercetarile recente sugereaza faptul ca beneficiile litiului rezulta in principal din abilitatea acestuia de a stimula regenerarea celulelor cerebrale si de a le proteja impotriva degradarii. 

De asemenea, un studiu recent argumenteaza efectele pozitive ale litiului in cazul leziunilor cerebrale. In aceasta conditie, litiu s-a demonstrat ca are actiune antiimflamatoare, protejeaza bariera hematoencefalica, ajuta la corectarea deficitelor comportamentale si imbunatateste memoria si capacitatea de invatare printre altele. 

In ciuda multiplelor efecte pozitive asupra sanatatii, litiu ca si medicament este asociat cu efecte secundare serioase ca: urinare frecventa, gura uscata, iritabilitate, un sentiment fals de bine, confuzie, oboseala, greata, migrene, tremur s.a. si cu un risc crescut de toxicitate. 

In consecinta, pentru a putea benefia cu totii de proprietatile uimitoare ale litiului si efectele sale pozitive asupra sanatatii psihice si mintale, fara riscuri, acesta a fost inclus in doze mici in compozitia suplimentelor alimentare. 

Litiu supliment difera de litiu medicament 

Litiu in doze concentrate sub forma carbonat de litiu sau citrat de litiu este disponibil ca medicament cu prescriptie medicala. Utilizarea sa este recomandata exclusiv la indicatiile si sub supraveghere medicala.

Principala diferenta intre litiu medicament si litiu supliment alimentar este concentratia, doza de litiu din compozitie. Litiu medicament, de regula intalnit sub forma carbonat de litiu poate contine si pana de 100 de ori mai mult litiu decat suplimentele pe baza de litiu a caror concentratie/ doza zilnica este de regula apropiata de cantitatea de litiu pe care o putem consuma natural, din apa si alimentatie. 

Efectele secundare grave si toxicitatea sunt asociate dozele mari de litiu intalnite in litiu medicament si nu suplimentelor alimentare de litiu care au o concentratie mult mai scazuta. 

Cealalta diferenta este ca litiu supliment alimentar este disponibil fara prescriptie medicala. 

Litiu orotat sau orotatul de litiu 

Orotat de litiu sau litiu orotat este printre cele mai cautate suplimente pe baza de litiu. In forma de orotat, obtinut prin combinarea litiului si a acidului orotic- compus produs in mod natural in organism- litiu isi creste biodisponibilitatea, putand fi resimtit in organism chiar la 15-20 de minute de la administrare orala. 

Iata un sumar al principalelor beneficii pe care aportul de litiu orotot ca si supliment le aduce creierului uman:

  1. Neuroprotectie- blocheaza acumularea beta-amiloidei, proteina implicata in procesul de neurodegenerare si inhiba GSK-3, proteina asociata cu reducerea celulelor cerebrale. 

  2. Neuroregenerare- stimuleaza BDNF (brain-derived neurotrophic factor), proteina neurotrofica care sprijina regenerarea neuronala si celulele stem necesare producerii de noi neuroni.

  3. Imbunatateste memoria- De exemplu, un studiu derulat de McMaster University din Canada a examinat efectele aportului de litiu asupra memoriei pe o perioada cuprinsa intre 2 si 4 ani, concluzionand ca terapia cu litiu imbunatateste memoria si abilitatea de a ne aminti pe termen lung. 

  4. Stabilizeaza dispozitia si sustine echilibrul psihic- litiu este cunoscut pentru efectul de calmare atat la oamenii sanatosi cat si la cei care sufera de depresie, tulburare bipolara, manie sau chiar si in cazurile de ADHD. Totodata imbunatateste starea mentala si psihica generala. 

  5. Combate depresia- aportul de litiu este frecvent recomandat in cazul de depresie rezistenta la tratament.

  6. Creste performanta mentala: litiu stimuleaza N-acetil aspartat-markeri  (NAA) asociati cu un IQ ridicat 

  7. Ajuta in tratare alcoolismului si altor dependente. 42 de pacienti ai unei clinici de dezalcolizare au fost tratati timp de 6 luni cu litiu orotat. Dupa cura, acestia au raportat evolutia pe 10 ani, astfel 10 dintre ei nu au avut recidive intre3-10 ani, 13 pacienti 1-3 ani si restul intre 6 si 12 luni. Un alt exemple este un un studiu derulat de McMaster University din Canada a examinat efectele aportului de litiu asupra memoriei pe o perioada cuprinsa intre 2 si 4 ani, concluzionand ca terapia cu litiu imbunatateste memoria si abilitatea de a ne aminti pe termen lung. 

Avand in vedere actiunea sa asupra creierului litiu ca si supliment este adesea inclus in categoria suplimentelor nootropice.

Specialistii in nootropice recomanda litiu si cand ne simtim stresati sau suprasolicitati mental. Creierul nostru consuma litiu ajuns natural in organism foarte rapid, fiind necesar inlocuirea sa care se poate realiza prin suplimente de litiu orotat. Aportul de litiu supliment nu ne modifica in nici un fel stare de constienta, ci doar ne ajuta sa ne simtim din nou normal si mai bine dispusi. 

Concentratie recomandata si litiu orotat efecte secundare.

De regula, suplimentele de litiu orotat au o concentratie de litiu de 5 mg.

In primul rand trebuie sa nu confundam litiu orotat sau orotatul de litiu cu carbonatul de litiu. Carbonatul de litiu sau litiu carbonat este disponibil exclusiv ca medicament cu reteta medicala si este asociat cu boli mentale grave si cu o varietate de efecte secundare cum am aratat mai sus. 

Litiu orotat, in schimb, este usor tolerat de organism si poate fi utilizat si de oamenii sanatosi.  Acesta nu este recomandat in cazul femeilor insarcinate, care alapteaza si persoanelor care sufera de afectiuni cardiovasculare, renale, dehidratare severa, depletie de sodiu. Totodata acesta poate interactiona cu unele medicamente, astfel daca ne aflam sub un tratament medicamentos este indicat sa consultam medicul inainte de a incepe cura cu litiu.

Produse recomandate

Referinta: Oemine-Litiu60capsule

Marca: Oemine

Oemine Lithium Orotate - Litiu Orotat 4 mg 60 capsule, depresie, anxietate, stres

0 1 2 3 4 1 Review(s) 

Beneficii Orotat de Litiu: sustine functionarea normala si sanatoasa a creierului, sprijina sanatatea oaselor, ajuta la o mai buna atentie si focusare, suport terapeutic pentru sindromul Tourette, sprijina sanatatea imunitara, incurajeaza longevitatea, ajuta la echilibrarea comportamentului obsesiv compulsiv.

Pret 55,00 lei Pret de baza 85,00 lei
Mai multe
Ultimele produse in stoc

Articole asemanatoare