7 NOOTROPICE NATURALE

7 dintre nootropicele naturale

Suplimentele nootropice sau asa numitele suplimente „smart” datorita proprietatiilor de a creste performanta mentala au castigat o mare popularitatea in societatea de astazi din ce in ce mai competitiva.  Acestea sunt fabricate din substante naturale si/sau sintetice  care s-au dovedit eficiente pentru imbunatatirea memoriei, cresterea concentrarii, stimularea creativitatii, inteligentei, motivatiei si pentru bunastare mentala.

Iata un sumar a 7 substante naturale popular utilizate in suplimentele alimentare  pentru imbunatatirea functiilor creierului:

 

1. Cafeina

Cafeina este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume. Se gaseste natural in cafea, cacao, ceaiuri, guarana etc cat si in continutul multor bauturi racoritoare si energizante. Totodata, este disponibila sub forma de supliment alimentar de sine statatoare sau in combinatie cu alte plante. Cafeina are abilitatea de a bloca receptorii adenozinici  din creier, reducand astfel senzatia de oboseala. Totodata, aceasta poate stimula concentrarea, atentia si reactia. Suplimentele de cafeina sunt in special recomandate persoanelor care sufera de oboseala cronica sau au un program solicitant.

 

2. Bacopa Monnieri

Bacopa Monnieri este o planta utilizata din cele mai vechi timpuri in medicina ayurvedica origina in India, pentru imbunatatirea functiilor creierului. Cercetarile efectuate au demonstrat capacitatea suplimentelor pe baza de bacopa monnieri de a creste performanta mentala, viteza de procesare a informatiilor, de a imbunatatii memoria si timpul de reactie.

Bacopa monnieri contine ingredientul activ bacozide care protejeaza creierul de efectele nocive ale stresului oxidativ si imbunatateste functiile hipocampusului, zona creierului responsabila cu memoria. Planta este utilizata atat in diminuarea unor afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson’s, cat si pentru ameliorarea simptomelor ADHD. Rezultatele aportului de bacopa monnieri sub forma de supliment s-au simtit pe termen lung, dupa minim trei luni de utilizare.

 

3. L-Theanine

L-theanine este un amino acid care se gaseste natural in ceaiuri, dar care este disponibil si sub forma de supliment. Rezultatele  studiilor in materie au aratat ca o doza de 200 mg de l-theanine poate avea efecte de calmare si bunastare fara sa cauzeze moleseala sau somnolenta. Totodata, l-theanine s-a dovedit eficient in stimularea undelor cerebrale alfa din creier care sunt asociate cu nivelul de creativitate. Se considera ca eficienta suplimentelor pe baza l-theanine creste cand in compozitie alaturi de l-theanine se regaseste cofeina.

 

4. Ginkgo Biloba

Extractul din frunzele arborelui Ginkgo biloba s-a demonstat a avea efecte pozitive asupra creierului. Suplimentele Ginkgo biloba sunt utilizate cu succes pentru imbunatatirea memoriei si proceselor mentale la adultii sanatosi. Efectele acestora au fost vizibile dupa minim 5 saptamani de consum zilnic. Totodata, consumul de ginkgo biloba inainte de perioade stresante poate ajuta la reducerea tensiunii asociate stresului si a nivelului de cortizol, hormonul stresului.

 

5. Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea este o planta adaptogena care ne ajuta corpul sa gestioneze si se adapteze mai usor coditiilor de stres.

Numeroase studii au aratat ca suplimentele pe baza de  rhodiola rosae pot imbunatatii starea de spirit si reduce senzatia de extenuare la persoanele anxioase si expuse la stres. De exemplu, aportul zilnic de rhodiola rosae si-a dovedit eficienta in cazul studentilor expusi la stresul examenelor, ajutand la minimizarea oboselii si la bunastarea mentala.

 

6. Panax Ginseng

Radacina de ginseng panax este o planta medicinala folosita din anchitate pentru a stimula functia creierului. Se pare ca efectele ginseng panax asupra creierului sunt datorate si importantelor proprietati antiimflamatorii ale plantei care protejeaza creierul de stresul oxidativ, crescandu-i performanta. S-a demonstrat ca chiar si o singura doza de 200-400mg de ginseng panax poate reduce obosealea mentala si sa imbunatateasca semnificativ performanta in rezolvarea sarcinilor mentale mai dificile-de exemplu problemele de matematica cu grad de dificultate ridicat.

 

7. Ciupercile lions mane ( coama leului)

Ciupercile coama calului sau lions mane sunt ciuperci albe, mari,  care atunci cand cresc iau o forma asemanatoare coamei leului de aici si numele acestora. Acestea au atat uz culinar cat si medical, initial fiind folosite in tarile asiatice. Ciupercile lions mane pot fi savurate gatite sau in ceai. Totodata, extractul de coama leului este inclus in varii suplimente alimentare naturale de sine statator sau in complex datorita proprietatilor sale terapeutice. Acesta poate proteja creierul impotriva dementei, reduce simptomele depresiei si anxietatii si contribuie la regenerarea nervilor.

 

In concluzie

Natura ne ofera o multitudine de variante nootropice, din care am enumerat doar cateva, la care putem apela pentru a ne stimula si proteja creierul. Cele mai multe nootropice naturale sunt disponibile sub forma de suplimente alimentare de sine statatoare sau in diverse formule, fiind, astfel, foarte usor accesibile. Insa, trebuie sa fim constienti ca de regula, efectele acestora sunt resimtite in timp, atingand maximul de beneficii ca urmare a unei cure, spre deosebire de cele sintetice care pot avea si efecte imediate.

Produse recomandate

Referinta: RawPowders-Uridine60

Marca: Raw Powders

Uridine 5 Monofosfat 250 mg 60 Capsule, Raw Powders

0 1 2 3 4 3 Pareri 

Uridine 5 Monofosfat beneficii: stimuleaza reproducerea neuronilor, actioneaza ca si un neurotransmitator, reduce consumul de energie al creierului, imbunateste memoria si somnul, lupta impotriva depresiei, poate imbunatati starea de spirit si poate reduce stresul impreuna cu anxietatea.

Pret: Pret 149,00 lei Pret de baza 188,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: RawPowders-L-Theanine

Marca: Raw Powders

L-Teanina 200 mg 120 Tablete, Raw Powders

0 1 2 3 4 0 Pareri 

L-Teanina beneficii: induce relaxarea fără somnolență, diminuarea simptomelor PMS, reduce anxietatea, imbunătățirea capacității de învățare și a performanței, crește concentrația, tensiunea arterială scăzută și stresul, controleaza nivelul de stres și anxietatea.

Pret: Pret 89,00 lei Pret de baza 99,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: OstroVit-Colina-Inozitol

Marca: OstroVit

Choline + Inositol 90 Tablete OstroVit

0 1 2 3 4 4 Pareri 

Choline + Inositol beneficii: sustine functionarea sistemului nervos, participa la metabolismul grasimilor si al colesterolului, imbunateste abilitatile de memorare, ajuta la o invatare mai eficienta, ajuta la imbunatatirea starii de spirit, amelioreaza efectele stresului, ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, ajuta la protejarea ficatului.

Pret: Pret 28,50 lei Pret de baza 43,50 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri