Carnitina pentru sport

Carnitina pentru sport

Ce este L-Carnitina?

In timp ce este adesea clasificat ca un aminoacid, L-carnitina nu este, din punct de vedere tehnic, un amino. Este considerata un compus "asemanator cu o vitamina" si "asemanator cu un aminoacid" care este inrudit cu vitaminele B. Cand a fost studiata pentru prima data in anii 1950, L-carnitina a fost denumita vitamina BT.

L-carnitina se formeaza in ficat si rinichi din aminoacizii lizina si metionina. Cu toate acestea, ea este stocata in alte parti ale corpului, in principal in muschi (inclusiv in inima), in creier si chiar in sperma. In alimentatie, provine in principal din carne si alte produse de origine animala. Puteti obtine o parte din produse vegetale, cum ar fi avocado si soia, dar, de regula, carnea este cea mai buna sursa - si cu cat este mai rosie, cu atat mai bine.

 

Carnitina exista sub doua forme: D-carnitina si L-carnitina. Forma L este tipul de carnitina care se gaseste in natura si este activa din punct de vedere biologic. Pe etichete, o veti vedea listata ca L-carnitina, L-carnitina L-tartrat sau propionil-L-carnitina. Toate sunt similare si la fel de eficiente. Forma D de carnitina, pe de alta parte, este biologic inactiva si nu este vanduta ca supliment.

Acetil L-carnitina, cunoscuta si sub numele de acetilcarnitina sau ALCAR, este o alta forma populara de carnitina sub forma de supliment. Aceasta se gaseste in tot sistemul nervos central, unde joaca un rol in producerea de energie si produce importantul neurotransmitator acetilcolina.

Grupa acetil atasata moleculei de carnitina ii sporeste capacitatea de a trece prin bariera hemato-encefalica si de a patrunde in creier, unde actioneaza ca un puternic antioxidant. Din acest motiv, unele cercetari sugereaza ca acetil L-carnitina poate oferi actiuni de protectie impotriva proceselor de imbatranire si a neurodegenerarii.

 

Ce face L-carnitina?

L-carnitina ajuta la transportul grasimilor, in special al acizilor grasi cu lant lung, in mitocondriile celulelor. Odata ajunsi acolo, acizii grasi pot fi oxidati - folositi ca si combustibil - pentru a genera adenozin trifosfat, sau ATP. L-carnitina face aceasta munca celulara atat atunci cand faceti exercitii fizice, cat si cand va odihniti, dar cercetarile confirma faptul ca este deosebit de eficienta mai ales in timpul exercitiilor fizice intense.

Fara o cantitate adecvata de carnitina, majoritatea grasimilor alimentare nu pot ajunge in mitocondrii si nu pot fi arse ca si combustibil. Dar pentru persoanele cu deficienta de carnitina, aceasta este o afectiune medicala grava. Aceasta poate duce la slabiciune musculara, crestere intarziata, un ficat marit si o serie de alte probleme. Acesta este unul dintre motivele pentru care este considerat un nutrient "esential conditionat": Corpul tau il produce, dar daca nu produce suficient, sanatatea ta poate fi afectata grav.

Un studiu realizat in Scotia a concluzionat ca, pe langa activitatea sa de transport al grasimilor, L-carnitina imbunatateste, de asemenea, actiunile insulinei asupra celulelor musculare. Ceea ce inseamna ca poate ajuta la mentinerea unui nivel scazut al glucozei din sange, chiar si dupa o masa bogata in carbohidrati, ajutand in acelasi timp la reumplerea glicogenului. Acesta este unul dintre motivele pentru care sustin administrarea acestui supliment cu o masa dupa antrenament.

Unele dintre cele mai interesante cercetari privind suplimentarea cu L-carnitina se concentreaza pe modul in care aceasta poate imbunatati performanta atletica.

 

Care sunt aplicatiile de performanta si fizice ale L-Carnitinei?

Rolul de buna credinta al L-carnitinei ca supliment de ardere a grasimilor este bine stabilit. In timpul perioadelor de incarcare, aceasta poate ajuta la limitarea castigurilor de grasime si la realizarea unui volum "mai curat". Daca taiati, poate ajuta la transportarea grasimii pe care o aveti in cuptoarele dvs. celulare pentru a fi arsa ca energie.

Arderea grasimilor ca si combustibil: Unele dintre cele mai interesante cercetari recente privind suplimentarea cu L-carnitina se concentreaza pe modul in care aceasta poate imbunatati performanta atletica. Intr-un studiu, cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Nottingham au pus un grup de sportivi sa consume 2 grame de L-carnitina impreuna cu 80 de grame de carbohidrati cu indice glicemic ridicat, la prima ora dimineata si patru ore mai tarziu, timp de 24 de saptamani. Un alt grup a luat doar carbohidratii.

Cercetatorii au descoperit ca, in timpul ciclismului de intensitate scazuta, subiectii care au luat carnitina au ars cu 55% mai putin glicogen muscular, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a arde grasimile cu 55%. In timpul ciclismului de intensitate ridicata, subiectii care au luat L-carnitina au avut niveluri mai scazute de acid lactic si niveluri mai ridicate de fosfat de creatina, unul dintre principalele elemente constitutive ale ATP.

Rezistenta la oboseala: Cand cercetatorii din Nottingham au masurat capacitatea subiectilor de a rezista la oboseala in timpul unui test de ciclism, au constatat ca subiectii care au luat suplimentul au putut rezista mai mult de 25 la suta mai mult. Acest lucru s-a datorat probabil faptului ca au ars mai multe grasimi, pastrand in acelasi timp glicogenul muscular, pe langa faptul ca aveau niveluri mai scazute de acid lactic si niveluri mai ridicate de creatina fosfat.

Scadere a durerii musculare, recuperare imbunatatita: Intr-o serie de studii pe subiecti umani, s-a demonstrat ca doze de L-carnitina de doar 1-2 grame pe zi au redus semnificativ leziunile musculare cauzate de exercitii fizice intense si au imbunatatit recuperarea la efort. S-a demonstrat, de asemenea, ca reduce durerile musculare.

O mai buna circulatie a sangelui si pompare: Beneficiile de performanta ale acestui supliment nu provin doar din capacitatea sa de a creste arderea grasimilor si de a reduce utilizarea glicogenului, ci si din modul in care poate spori fluxul sanguin catre muschi. Fluxul sanguin crescut inseamna ca mai multe substante nutritive si hormoni ajung acolo unde sunt cele mai necesare in timpul exercitiilor fizice.

 

Cum functioneaza acest lucru? In primul rand, carnitina reduce deteriorarea oxidativa a oxidului nitric (NO) din organism. Dar, de asemenea, imbunatateste activitatea unei enzime cheie implicate in productia de NO a organismului dumneavoastra. Rezultatul net este un nivel mai ridicat de NO in sange, care nu numai ca sporeste energia in timpul antrenamentelor, dar si recuperarea musculara dupa antrenamente.

Tags: carnitina |
Categories: Sport

Produse recomandate

Referinta: RawPowders-L-Carnitina250

Marca: Raw Powders

Raw Powders L-Carnitina pudra pura 250 grame

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii L-Carnitina: arde grasimea, ajuta la cresterea masei musculare, inhiba pofta de mancare, reduce oboseala, reduce depozitarea grasimilor nedorite, ajuta la minimizarea pierderii masei osoase, benefica in ameliorarea infertilitatii, ajuta in diminuarea bolilor de rinichi.

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 142,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Activlab-CarnitineHCAPlus50

Marca: ActivLab

ActivLab L-Carnitine HCA Plus - 50 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Carnitina: buna pentru slabire, ar putea imbunatati memoria si functia mentala, ar putea imbunatati oboseala mentala si fizica, ar putea incetini rata de progresie a bolii, poate imbunatati memoria si poate imbunatati unele masuri ale functiei mentale si ale comportamentului la unele persoane cu boala alzheimer, poate imbunatati starea de spirit...

Pret: Pret 46,00 lei Pret de baza 60,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-Carnitine210ananas

Marca: OstroVit

OstroVit L-carnitine 210 g ananas

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Carnitina: sprijina procesele de ardere a grasimilor (absorbtia de energie din grasimi), accelereaza regenerarea dupa antrenament, creste rezistenta la antrenament, intarzie efectul oboselii, sprijina miscarea acizilor grasi catre inima si celulele imune, potrivit persoanelor vegane si vegetariene.

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 113,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: OstroVit-L-Carnitina1000

Marca: OstroVit

OstroVit L-Carnitine 1000 90 Capsule moi

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii L-Carnitina: susține procesele de ardere a grăsimilor, accelerează regenerarea post-antrenament, crește rezistența la antrenament, intârzie efectul oboselii, inhiba pofta de mancare si ajuta la cresterea masei musculare, reduce oboseala.

Pret: Pret 45,00 lei Pret de baza 72,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri