Ce este Colesterolul?

Ce este Colesterolul?

Foarte multe persoane sunt de parere ca colesterolul este foarte rau, dar nu este asa. De fapt colesterolul este un element important din organismul nostru care ne mentine sanatosi.

Ce este colesterolul si care este sursa lui?

Colesterolul reprezinta o substanta ceroasa si are 2 surse: organismul nostru si mancarea. Ficatul este cel responsabil de producerea colesterolului de care ai nevoie. Dar noi luam si o mare parte de colesterol din dieta zilnica, alimentatia ce presupune sursa animala, cum este carnea de pasare sau porc, lactate.

Ficatul va produce mai mult colesterol datorita dietei bogate in grasimi saturate. Un nivelul crescut de colesterol poate forma placi intre peretii arterelor, astfel rezulta un flux mai mic de sange catre inima. Daca placa se sparge atunci poate provoca formarea cheagurilor de sange. Daca un astfel de cheag blocheaza o artera de la nivelul creierului poate duce la accident vascular cerebral. Iar daca se blocheaza o artera care alimenteaza inima se poate produce atac de cord.

Colesterolul este impartit in doua categorii, exista colesterol Bun HDL si colesterol Rau LDL. Daca exista prea putin de un tip sau prea mult de alt tip atunci exista riscul aparitiei bolii coronariane, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De aceea este forte important ca dupa o anumita varsta sa se faca teste pentru aflarea nivelurilor de colesterol si trigliceride.

Astfel puteti preveni riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. Pentru a preveni un nivel crescut de colesterol in primul rand trebuie sa faceti exercitii fizice si sa schimbati modul de alimentare. Unele persoane au un colesterol mare datorita geneticului, in cazul acestor persoana se prescrie medicamente sau suplimente pe baza de Omega-3 pentru un tratament de scadere a colesterolului ridicat.