Colesterol rau LDL si colesterol bun HDL

Colesterol rau LDL si colesterol bun HDL

Fiind ca o ceara, colesterolul nu se dizolva in sange, el este transportat prin fluxul sanguin de catre lipoproteine. Lipoproteinele se numesc asa datorita compozitiei, sunt formate din proteine si lipide, grasimi. Lipoproteinele care transporta colesterolul la celule si invers sunt de doua tipuri, lipoproteine cu densitate mica sau LDL si lipoproteine cu densitate mare sau HDL.

Nivelul colesterolului Total este format din colesterol HDL, LDL si a cincea parte din nivelul de trigliceride. Toate aceste niveluri se pot determina cu ajutorul unui test de sange.

Colesterolul LDL, colesterolul rau.

Numele de colesterol rau a fost obtinut datorita constructiei de placi in artere, placi ce pot bloca fluxul de sange si scade flexibilitatea lor. Acest efect este cunoscut cu numele de arteroscleroza.

Daca se formeaza cheaguri datorita blocarii arterei atunci se poate produce accident vascular cerebral sau atac de cord. Boala arteriala periferica este alta afectiune care are cauze la fel datorita colesterolului rau, ea apare cand se ingusteaza o artera care furnizeaza sange la nivelul picioarelor datorita acumularii de placi bateriene.

Colesterol HDL, colesterol bun.

Numele de coelsterol un este atribuit datorita efectului sau de dizolvare a colesterolului rau. Medicii cardiologi sunt de parere ca HDL are un efect de topire si spalare a colesterolului rau care este lipit pe artere. El transporta colesterolul LDL departe de artere inapoi in ficat unde este injumatatit si trecut iar in organism.

A treia parte din colesterol este transportat prin organism de catre HDL. Nivelul optim de colesterol HDL va poate feri de boli de inima, va protejeaza impotriva unui atac de cord, accident vascular cerebral.

Trigliceridele

Un alt timp de grasimi sunt trigliceridele, ele au proprietati de a depozita excesul de energie din alimentatie. Nivelul ridicat de trigliceride in sange sunt asociate cu arteroscleroza. Un nivel mare de trigliceride se poate datora obezitatii, supraponderalitatii, fumatului, sedentarismului, consumului excesiv de alcool si o dieta bogata in carbohidrati.

De asemenea alte cauze ale trigliceridelor mari sunt si cele legate de genetic. Persoanele care au un nivel crescut de triglieride au si un nivel crescut de colesterol total, colesterol LDL si au un nivel scazut de HDL. De asemenea multe persoane cu diabet sau boli de inima au un nivel ridicat de trigliceride.