Colesterolul la femei. valori si efecte

Colesterolul la femei.

Datorita hormonului sexual de estrogen la femei nivelul de colesterol bun HDL va fi mereu mai crescut decat la barbati. Nivelul de estrogen este cel mai ridicat in timpul anilor de fertilitate. Aceasta explica de ce femeile sunt mai protejate de bolile de inima si de accidente vasculare.

Odata cu inaintarea in varsta, femeile tind sa aiba un nivel crescut al trigliceridelor datorita cresterii in greutatea si a varstei. Odata cu cresterea trigliceridelor tinde sa creasca si nivelul de colesterol total.

Unele cercetari au incercat sa demonstreze ca terapia cu substitutie hormonala (TSH) ar putea scadea riscul aparitiei de boli de inima si accident vascular la femei. Insa aceste studii nu au avut rezultatul dorit iar Asociația Americană a Inimii nu recomanda folosirea produselor pentru THS pentru femeile aflate la menopauza.

Asociatia Americana a Inimii le recomanda femeilor care au predispozitie la boli de inima sa reduca nivelul de colesterol cu ajutorul suplimentelor sau a medicamentelor.

Tratamentul pentru scaderea colesterolului trebuie combinat cu o dieta bogata in fibre, legume si fructe, fara grasimi saturate si grasimi de origine animala. Produsele din peste trebuie consumate de doua ori pe saptamana.

Persoanele care au o greutate peste indecele de masa recomandat ar trebui sa scada cateva kilograme pentru a oferi organismului mai putine grasimi in sange.