De ce este buna Glutamina?

De ce este buna Glutamina?

Glutamina este unul dintre cei mai utilizati aminoacizi din organism. Este sursa principala de combustibil pentru mai multe tipuri diferite de celule, inclusiv cele care captusesc tractul intestinal (enterocite) si o varietate de celule ale sistemului imunitar (leucocite).

Glutamina este cel mai abundent aminoacid care se gaseste in fluxul sanguin si in muschi, care servesc drept rezervoare in momente de nevoie. "Nevoia" poate fi definita ca fiind cazuri precum exercitii fizice prelungite, traumatisme, infectii si infometare, pentru a numi doar cateva. Cu alte cuvinte, glutamina este o sursa rapida de energie pentru celule in timpul stresului.

Din cauza utilizarii sale pe scara larga in organism, glutamina a fost foarte intens cercetata. In domeniul medicinei sportive, glutamina s-a dovedit a fi un supliment important pe care sportivii de anduranta ar trebui sa il ia in considerare ca parte a regimului lor de nutritie. Este bine cunoscut faptul ca antrenamentul excesiv epuizeaza atat rezervele de glutamina din sange, cat si cele din muschi. Glutamina este un factor cheie in aceste zone:

 

MUSCHI

Excesul sau supraantrenamentul determina scaderea nivelurilor plasmatice (din sange) de glutamina, deoarece cererea tesuturilor creste drastic din cauza stresului provocat de antrenament. Acesta este o parte a motivului pentru care, intr-o stare de supraantrenament sau de suprasolicitare, recuperarea este prelungita - muschii raman cu rezerve scazute dupa incercarile de recuperare in urma unor exercitii "normale". Odata ce incepe sa se produca suprasolicitarea, sistemul muscular nu mai dispune de cantitatea de glutamina de care are nevoie pentru reparatii.

 

SISTEMUL GASTROINTESTINAL

Insuficienta de glutamina poate duce la consecinte grave si la nivelul intestinului. Daca principala sursa de energie a enterocitelor este inadecvata, bariera intestinala in ansamblul ei poate fi slabita, permitand trecerea usoara a proteinelor alimentare insuficient digerate, a bacteriilor si a altor toxine. Odata ce acest lucru se intampla, sistemul imunitar (situat chiar de cealalta parte a peretelui intestinal), este acum pregatit pentru un raspuns alergic nepotrivit, pentru sindromul intestinului iritabil sau pentru o boala gastrointestinala. Cu alte cuvinte, acest lucru pregateste terenul pentru intestinul permeabil si toate sechelele sale.

 

FUNCTIA IMUNITARA

In plus, rezervele plasmatice mai mici de glutamina contribuie, de asemenea, la disfunctia imunitara, deoarece disponibilitatea redusa a principalei surse de combustibil a leucocitelor poate compromite functia imunitara optima.

In timp ce studiile sunt contradictorii in ceea ce priveste beneficiile directe ale suplimentarii cu glutamina si ameliorarea bolilor, stim ca ratele de imbolnavire sunt legate cu precizie de nivelurile de glutamina plasmatica ale unui atlet.

Antrenamentul de anduranta este asociat cu mai multe modificari biochimice si hormonale despre care se stie ca modifica functia imunitara.

Din cauza acestei relatii, toti sportivii ar trebui sa fie incurajati sa aiba o dieta cu cantitati echilibrate (si adecvate!) de macronutrienti (carbohidrati, proteine si grasimi), precum si de micronutrienti esentiali (vitamine si minerale), cel putin. 

 

ASIGURAREA UNOR NIVELURI ADECVATE DE GLUTAMINA

Cele mai bogate surse alimentare de glutamina includ pestele, carnea, sfecla, varza cruda si legumele. Din pacate, glutamina este usor de distrus prin caldura, iar alimentele mentionate mai sus sunt cel mai bine consumate dupa un anumit grad de gatire, ceea ce poate anula utilizarea lor o sursa directa de glutamina.

In ciuda acestui fapt, consumul de proteine si, mai exact, de proteine care contin aminoacizi cu lant ramificat (leucina, valina si izoleucina) este cea mai ideala modalitate de a spori rezervele de glutamina. Aminoacizii cu lant ramificat sunt recrutati pentru a crea glutamina; in acest fel sunt satisfacute majoritatea nevoilor de glutamina ale organismului. Cu toate acestea, este important de retinut ca, datorita utilizarii si cererii pe scara larga de glutamina, poate fi avantajos sa se suplimenteze cu aceasta pentru a diminua problemele mentionate anterior la nivelul muschilor, al intestinului si al sistemului imunitar.

Tags: glutamina |
Categories: Sport

Produse recomandate

Referinta: OstroVit-BCAAGlutamina200g

Marca: OstroVit

OstroVit BCAA + Glutamine 200 g (cu aroma de lamaie)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii BCAA + Glutamina: este un supliment de top pentru persoanele active fizic, format din trei lanturi ramificate de aminoacizi, leucina, valina, izoleucina si glutamina extrem de importanta, ajuta la cresterea rezistentei musculare, suplimentarea cu BCAA si glutamina reduce oboseala fizica si psihica dupa antrenament, procesele care regleaza...

Pret: Pret 39,90 lei Pret de baza 55,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN1856

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA L-Glutamina Kyowa pudra 500 grame

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Glutamina: imbunatateste cresterea masei musculare, reduce durerile musculare, imbunatateste recuperarea din timpul si dupa exercitiile de anduranta, imbunatateste sindromul colonului iritabil, ajuta la ameliorarea intestinului permeabil, scade pofta de zahar si alcool, contribuie la detoxifierea organismului, susține performanța fizică, arde...

Pret: Pret 109,00 lei Pret de baza 154,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN1857

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA Glutamina pudra 1 kg

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Glutamina: imbunatateste cresterea masei musculare, reduce durerile musculare, imbunatateste recuperarea din timpul si dupa exercitiile de anduranta, imbunatateste sindromul colonului iritabil, ajuta ameliorarea intestinului permeabil, scade pofta de zahar si alcool, contribuie la detoxifierea organismului, susține performanța fizică, arde...

Pret: Pret 227,00 lei Pret de baza 295,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN5758

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA CGT Blast – 600 grame (Glutamina + Creatina + Taurina)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii CGT Blast: cele mai populare ingrediente: creatina, glutamina si taurina, creatina creste rezistenta, energia si ajuta la o recuperare mai buna, L-Glutamina reprezinta un factor important in metabolismul proteinelor, reduce durerile musculare, ajuta la formarea si cresterea tesutului muscular. Taurina este o sursa importanta de energie.

Pret: Pret 85,00 lei Pret de baza 93,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: HS0235

Marca: HS Labs

HS Labs L-Glutamina pulbere 500 grame

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Glutamina: imbunatateste cresterea masei musculare, reduce durerile musculare, imbunatateste recuperarea din timpul si dupa exercitiile de anduranta, imbunatateste sindromul colonului iritabil, scade pofta de zahar si alcool, contribuie la detoxifierea organismului, susține performanța fizică, arde grăsimile.

Pret: Pret 75,00 lei Pret de baza 90,00 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri