N-Acetil Cisteina (Acetilcisteina) - beneficii, efecte, doze, indicatii

N-Acetil Cisteina (Acetilcisteina) - beneficii, efecte, doze, indicatii

Cisteina este un aminoacid semi-esential. Este considerat semi-esential deoarece corpul dumneavoastra il poate produce din alti aminoacizi, si anume metionina si serina. Devine esentiala numai atunci cand aportul alimentar de metionina si serina este scazut.

Cisteina se gaseste in majoritatea alimentelor bogate in proteine, cum ar fi puiul, curcanul, iaurtul, branza, ouale, semintele de floarea soarelui si leguminoasele. N-acetil cisteina (NAC) este o forma suplimentara de cisteina.

Consumul adecvat de cisteina si NAC este important pentru o varietate de motive de sanatate - inclusiv completarea celui mai puternic antioxidant din corpul tau, glutationul. Acesti aminoacizi ajuta si la afectiunile respiratorii cronice, fertilitatea si sanatatea creierului.

 

1. Esential pentru a face glutationul puternic antioxidant

NAC este apreciat in primul rand pentru rolul sau in productia de antioxidanti. Impreuna cu alti doi aminoacizi - glutamina si glicina - NAC este necesar pentru a produce si a completa glutationul.

Glutationul este unul dintre cei mai importanti antioxidanti ai organismului, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care pot deteriora celulele si tesuturile din organism. Este esentiala pentru sanatatea imunitara si pentru minimizarea daunelor celulare. Unii cercetatori cred ca poate chiar contribui la longevitate.

Proprietatile sale antioxidante sunt, de asemenea, importante pentru ameliorarea a numeroase alte afectiuni cauzate de stresul oxidativ, cum ar fi bolile de inima, infertilitatea si unele afectiuni psihiatrice.

 

2. Ajuta la detoxifiere pentru a diminua afectarea rinichilor si ficatului

NAC joaca un rol important in procesul de detoxifiere al organismului dumneavoastra. Poate ajuta la minimizarea efectelor secundare ale medicamentelor si ale toxinelor din mediu. De fapt, medicii administreaza in mod regulat NAC intravenos (IV) persoanelor cu o supradoza de acetaminofen pentru a reduce afectarea rinichilor si ficatului.

 

3. Poate imbunatati tulburarile psihice si comportamentul de dependenta

NAC ajuta la reglarea nivelului de glutamat - cel mai important neurotransmitator din creier. In timp ce glutamatul este necesar pentru actiunea normala a creierului, excesul de glutamat asociat cu epuizarea glutationului poate provoca leziuni ale creierului.

Acest lucru poate contribui la afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi tulburarea bipolara, schizofrenia, tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) si comportamentul de dependenta. Pentru persoanele cu boala bipolara si depresie, NAC poate ajuta la scaderea simptomelor si la imbunatatirea capacitatii generale de functionare. In plus, cercetarile sugereaza ca poate juca un rol in ameliorarea TOC moderat pana la sever.

De asemenea, un studiu pe animale a sugerat ca NAC poate minimiza efectele negative ale schizofreniei, cum ar fi retragerea sociala, apatia si durata redusa de atentie. In plus, studiile preliminare arata ca NAC poate reduce consumul si pofta de marijuana si nicotina

 

4. Ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii

NAC poate ameliora simptomele afectiunilor respiratorii actionand ca un antioxidant si expectorant, slaband mucusul din caile respiratorii. Ca antioxidant, NAC ajuta la refacerea nivelurilor de glutation in plamani si reduce inflamatia in tuburile bronsice si tesutul pulmonar.

Persoanele cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) se confrunta cu leziuni oxidative pe termen lung si inflamatie a tesutului pulmonar, care provoaca ingustarea cailor respiratorii - ducand la dificultati de respiratie si tuse.

Intr-un studiu de un an, 600 mg de NAC de doua ori pe zi au imbunatatit semnificativ functia pulmonara si simptomele la cei cu BPOC stabila.

Bronsita apare atunci cand membranele mucoase din caile bronsice ale plamanilor devin inflamate, se umfla si inchid caile respiratorii catre plamani.

Prin subtierea mucusului din tuburile bronsice si cresterea nivelului de glutation, NAC poate ajuta la scaderea severitatii si frecventei respiratiei suieratoare, tusei si atacurilor respiratorii.

Pe langa ameliorarea BPOC si bronsita, NAC poate imbunatati alte afectiuni ale plamanilor si ale tractului respirator, cum ar fi fibroza chistica, astmul si fibroza pulmonara, precum si simptomele congestiei nazale si sinusurilor din cauza alergiilor sau infectiilor.

 

5. Imbunatateste sanatatea creierului prin reglarea glutamatului si reaprovizionarea cu glutation

Capacitatea NAC de a umple glutationul si de a regla nivelul de glutamat din creier poate stimula sanatatea creierului.

Glutamatul neurotransmitator cerebral este implicat intr-o gama larga de actiuni de invatare, comportament si memorie, in timp ce glutationul antioxidant ajuta la reducerea daunelor oxidative ale celulelor creierului asociate cu imbatranirea.

Deoarece NAC ajuta la reglarea nivelului de glutamat si la completarea glutationului, le poate aduce beneficii celor cu afectiuni ale creierului si memoriei.

Tulburarea neurologica Boala Alzheimer incetineste capacitatea de invatare si memorie a unei persoane. Studiile pe animale sugereaza ca NAC poate incetini pierderea capacitatii cognitive la persoanele cu Alzheimer.

O alta afectiune a creierului, boala Parkinson, se caracterizeaza prin deteriorarea celulelor care genereaza neurotransmitatorul dopamina. Atat deteriorarea oxidativa a celulelor, cat si scaderea capacitatii antioxidante contribuie la aceasta boala.

 

6. Poate imbunatati fertilitatea atat la barbati, cat si la femei

Aproximativ 15% din toate cuplurile care incearca sa ramana insarcinate sunt afectate de infertilitate. In aproape jumatate din aceste cazuri, infertilitatea masculina este principalul factor contributiv.

Multe probleme de infertilitate masculina cresc atunci cand nivelurile de antioxidanti sunt insuficiente pentru a reduce formarea de radicali liberi in sistemul tau reproducator. Stresul oxidativ poate provoca moartea celulelor si reducerea fertilitatii.

O conditie care contribuie la infertilitatea masculina este varicocelul - cand venele din interiorul scrotului devin marite din cauza leziunilor radicalilor liberi.

Intr-un studiu, 35 de barbati cu varicocel au primit 600 mg de NAC pe zi timp de trei luni dupa operatie. Combinatia de interventie chirurgicala si supliment NAC a imbunatatit integritatea spermei si rata de sarcina a partenerului cu 22% in comparatie cu grupul de control.

Un alt studiu pe 468 de barbati cu infertilitate a constatat ca suplimentarea cu 600 mg de NAC si 200 mcg de seleniu timp de 26 de saptamani a imbunatatit calitatea spermei. Cercetatorii au sugerat ca acest supliment combinat ar trebui sa fie considerat o optiune de imbunatatire pentru infertilitatea masculina.

 

7. Poate stabiliza zaharul din sange prin scaderea inflamatiei in celulele adipoase

Nivelul ridicat de zahar din sange si obezitatea contribuie la inflamarea tesutului adipos.

Acest lucru poate duce la deteriorarea sau distrugerea receptorilor de insulina si va pune la un risc mai mare de diabet de tip 2. Studiile pe animale arata ca NAC poate stabiliza zaharul din sange prin scaderea inflamatiei in celulele adipoase si, prin urmare, imbunatatind rezistenta la insulina.

Cand receptorii de insulina sunt intacti si sanatosi, ei elimina in mod corespunzator zaharul din sange, mentinand nivelurile in limite normale. Cu toate acestea, retineti ca cercetarea umana asupra NAC este necesara pentru a confirma aceste efecte asupra controlului zaharului din sange.

 

8. Poate reduce riscul de boli cardiace prin reducerea daunelor oxidative

Leziunile oxidative ale tesutului cardiac duce adesea la boli de inima, provocand accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord si alte afectiuni grave. De asemenea, sa demonstrat ca creste productia de oxid nitric, care ajuta la dilatarea venelor si imbunatateste fluxul sanguin. Acest lucru accelereaza tranzitul sangelui inapoi la inima si poate reduce riscul de atacuri de cord. Interesant, un studiu pe eprubeta a aratat ca, atunci cand este combinat cu ceaiul verde, NAC pare sa reduca daunele provocate de colesterolul LDL „rau” oxidat, un alt factor care contribuie la bolile de inima.

 

9. Capacitatea de a creste nivelul de glutation poate imbunatati functia imunitara

NAC si glutationul stimuleaza, de asemenea, sanatatea imunitara.

Cercetarile privind anumite boli asociate cu NAC si deficienta de glutation sugereaza ca functia imunitara ar putea fi imbunatatita - si potential restabilita - prin suplimentarea cu NAC.

In doua studii, suplimentarea cu NAC a dus la o crestere semnificativa a functiei imunitare - cu o restaurare aproape completa a celulelor ucigase naturale.

Un studiu pe eprubeta a indicat ca in alte situatii imunitare compromise, cum ar fi gripa, NAC poate impiedica capacitatea virusului de a se replica. Acest lucru ar putea reduce simptomele si durata de viata a bolii.

 

Dozare

Nu exista o recomandare alimentara specifica pentru cisteina, deoarece corpul dumneavoastra poate produce cantitati mici.

Pentru ca organismul sa produca aminoacidul cisteina, aveti nevoie de cantitati adecvate de acid folic, vitamina B6 si vitamina B12. Acesti nutrienti se gasesc in fasole, linte, spanac, banane, somon si ton.

In timp ce majoritatea alimentelor bogate in proteine, cum ar fi puiul, curcanul, iaurtul, branza, ouale, semintele de floarea soarelui si leguminoasele, contin cisteina, unii oameni aleg sa suplimenteze cu NAC pentru a-si creste aportul de cisteina.

NAC are o biodisponibilitate scazuta ca supliment oral, ceea ce inseamna ca nu este bine absorbit. Recomandarea zilnica acceptata pentru suplimente este de 600-1800 mg NAC.

NAC poate fi administrat ca IV sau administrat pe cale orala, ca spray de aerosoli sau sub forma lichida sau pulbere.

 

Efecte secundare

NAC este probabil sigur pentru adulti atunci cand este furnizat ca medicament pe baza de reteta.

Cu toate acestea, cantitatile mari pot provoca greata, varsaturi, diaree si constipatie. Cand este inhalat, poate provoca umflarea gurii, curgerea nasului, somnolenta si senzatia de apasare in piept.

Persoanele cu tulburari de sangerare sau care iau medicamente pentru subtierea sangelui nu ar trebui sa ia NAC, deoarece poate incetini coagularea sangelui.

NAC are un miros neplacut care il face greu de consumat. Daca alegeti sa o luati, consultati mai intai medicul dumneavoastra.

 

Concluzia

NAC joaca mai multe roluri importante in sanatatea umana.

Renumit pentru capacitatea sa de a umple nivelurile de glutation antioxidant, de asemenea, regleaza importantul neurotransmitator al creierului, glutamatul. In plus, NAC ajuta sistemul de detoxifiere al organismului.

Aceste functii fac din suplimentele NAC o optiune de ameliorare viabila pentru mai multe probleme de sanatate. Consultati-va cu medicul dumneavoastra pentru a vedea daca NAC va poate imbunatati sanatatea.

Produse recomandate

Referinta: NowFoods-NAC120tabs

Marca: Now Food

NOW Foods NAC (N-Acetil Cisteina) 1000mg - 120 Tablete

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficiile N-Acetil Cisteinei: esentiala pentru a face glutationul un puternic antioxidant, ajuta la detoxifiere pentru a diminua afectarea rinichilor si ficatului, poate imbunatati tulburarile psihice si comportamentul de dependenta, ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, imbunatateste sanatatea creierului, poate imbunatati...

Pret: Pret 179,90 lei Pret de baza 199,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-NAC-150tabs

Marca: OstroVit

NAC N-Acetil-cisteina 300 mg 150 Tablete OstroVit

0 1 2 3 4 1 Pareri 

N-Acetil Cisteine beneficii: esentiala pentru a face glutationul un puternic antioxidant, ajuta la detoxifiere pentru a diminua afectarea rinichilor si ficatului, poate imbunatati tulburarile psihice si comportamentul de dependenta, ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, imbunatateste sanatatea creierului, poate imbunatati...

Pret: Pret 29,99 lei Pret de baza 34,99 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: ActivLab-NAC90caps

Marca: ActivLab

ACTIVLAB NAC - N-Acetil Cisteina - 500mg - 90 Capsule

0 1 2 3 4 2 Pareri 

Beneficiile N-Acetil Cisteinei: esentiala pentru a face glutationul un puternic antioxidant, ajuta la detoxifiere pentru a diminua afectarea rinichilor si ficatului, poate imbunatati tulburarile psihice si comportamentul de dependenta, ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, imbunatateste sanatatea creierului, poate imbunatati...

Pret: Pret 44,10 lei Pret de baza 55,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: RawPowders-NAC600mg120

Marca: Raw Powders

Raw Powders NAC (N-Acetyl-Cysteine) 600mg 120 capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficiile N-Acetil Cisteinei: esentiala pentru a face glutationul un puternic antioxidant, ajuta la detoxifiere pentru a diminua afectarea rinichilor si ficatului, poate imbunatati tulburarile psihice si comportamentul de dependenta, ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, imbunatateste sanatatea creierului, poate imbunatati...

Pret: Pret 69,00 lei Pret de baza 89,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: Wish-NAC800mg120caps

Marca: WISH Pharmaceutical

Wish NAC - N-Acetil Cisteina 800mg - 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficiile N-Acetil Cisteinei: esentiala pentru a face glutationul, un puternic antioxidant, ajuta la detoxifiere pentru a diminua afectarea rinichilor si ficatului, poate imbunatati tulburarile psihice si comportamentul de dependenta, ajuta la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii, imbunatateste sanatatea creierului, poate imbunatati...

Pret: Pret 109,00 lei Pret de baza 120,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri