PQQ - ce este, beneficii, dozare, efecte secundare

PQQ - ce este, beneficii, dozare, efecte secundare

Ce este mai exact PQQ?

PQQ este un nutrient multifunctional care se gaseste in mod obisnuit in alimentele vegetale. A fost descoperit pentru prima data in 1964 ca un cofactor pentru reactiile enzimatice la bacterii, in care indeplineste o functie similara cu cea a vitaminelor B pentru oameni.

Cand ceva este un „cofactor”, inseamna ca ajuta enzimele sa-si indeplineasca sarcinile. Exista o clasa de aceste molecule cofactori care transfera electroni in timpul reactiilor, ceea ce ajuta mitocondriile sa produca energie. Alte exemple de cofactori care transfera electroni despre care probabil ati auzit includ CoQ10, vitamina C si glutation.

PQQ este un compus natural care exista deja in celulele noastre. Gasit in niveluri ridicate in laptele matern uman, se presupune ca PQQ este un factor de crestere non-vitaminic. Principala sursa de PQQ la mamifere este insa alimentatia. Se gaseste frecvent in legumele cu frunze, fructe si leguminoase, in special in soia. Se gaseste si in sol si in praful interstelar.

 

Ce face PQQ si cum functioneaza?

Beneficiile pentru sanatate ale PQQ – pe care le vom acoperi in scurt timp – sunt toate derivate din trei functii principale pe care le ofera.

Actiune antioxidanta si antiinflamatoare

PQQ este cel mai bine cunoscut pentru activitatea sa antioxidanta. Antioxidantii va protejeaza celulele de daunele provocate de moleculele daunatoare numite radicali liberi - un produs secundar al inflamatiei. PQQ este un antioxidant extrem de puternic si este de aproximativ 100 de ori mai eficient decat vitamina C in eliminarea radicalilor liberi. Puterea antioxidanta a PQQ scade inflamatia si promoveaza longevitatea inimii, creierului, ficatului si a altor organe bogate in mitocondrii.

Noua crestere mitocondriala

Mitocondriile produc marea majoritate a energiei celulare (ATP) si joaca un rol important in sanatatea noastra generala. PQQ activeaza o proteina cheie a factorului de transcriptie (CREB) si stimuleaza direct biogeneza mitocondriala, care este cresterea si replicarea noilor mitocondrii. Mitocondriile mai puternice si mai multe dintre ele produc mai mult ATP celular. Cu cat mai multa energie intr-o celula, cu atat mai bine isi face treaba. De exemplu, mai multa energie in celulele inimii va face bataile inimii mai puternice, in timp ce mai multa energie in celulele pielii va permite pielii sa se amelioreze mai repede de rani.

Suport al celulelor nervoase

Factorul de crestere a nervilor (NGF) este o proteina mica care joaca un rol critic in cresterea, dezvoltarea si intretinerea neuronilor. S-a descoperit ca PQQ promoveaza productia de NGF, un studiu aratand o crestere de 40 de ori a NGF. Nivelurile crescute de NGF ajuta la mentinerea sanatatii creierului si a nervilor periferici si stimuleaza regenerarea nervilor.

 

Care sunt utilizarile si beneficiile PQQ?

Ca un antioxidant puternic, un stimulator al biogenezei mitocondriale si un declansator al productiei de factor de crestere a nervilor, PQQ ofera o gama larga de beneficii pentru sanatate. Studiile au aratat ca PQQ poate oferi:

Suport neurologic

PQQ ofera multe beneficii neuroprotectoare pentru urmatoarele afectiuni:

Leziuni la cap si accidente vasculare cerebrale:

• Suprima speciile reactive de azot, care cresc in accidente vasculare cerebrale si leziuni cerebrale. In acest fel, ofera protectie impotriva leziunilor legate de neuro-.

• Suprima citokinele inflamatorii.

• Leaga celulele deteriorate si neurotoxinele, cum ar fi glutamatul, din creier.

• Salveaza neuronii hipocampali.

• Reduce dimensiunea zonei afectate in accidente vasculare cerebrale si leziuni cerebrale traumatice.

 

Boala Alzheimer

• Blocheaza deteriorarea beta-amiloidului – componenta principala a placilor de amiloid gasite in creierul persoanelor cu boala Alzheimer. PQQ actioneaza dupa ce beta-amiloid s-a acumulat deja, ajutand celulele sa se recupereze de stresul oxidant indus de beta-amiloid, minimizand moartea celulelor neuronale si scazand productia ulterioara de specii reactive de oxigen.

• Protejeaza creierul impotriva neurotoxicitatii induse de toxine puternice, cum ar fi mercurul si oxidopamina, despre care se suspecteaza ca joaca un rol in boala Alzheimer.

• Protejeaza si salveaza celulele memoriei hipocampului.

Boala Parkinson

• Creste o proteina numita DJ-1. Aceasta proteina, care creste functia si supravietuirea celulelor prin reducerea stresului oxidativ intens, este importanta pentru sanatatea si functionarea creierului. Mutatiile DJ-1 au fost legate de aparitia unor forme rare mostenite ale bolii Parkinson si a altor tulburari neurologice.

• Protejeaza creierul impotriva neurotoxicitatii induse de toxine puternice, cum ar fi mercurul si oxidopamina, despre care se suspecteaza ca joaca un rol in boala Parkinson.

• Reduce agregarea proteinelor alfa-sinucleine asociate cu boala Parkinson.

Dementa

• Reduce agregarea proteinelor alfa-sinucleine asociate cu dementa cu corp Lewy.

Sprijin pentru inima

PQQ imbunatateste circulatia sangelui si functia cardiaca, sustinand productia de energie in inima si oferind o protectie antioxidanta puternica. De asemenea, ofera urmatoarele beneficii:

• Reduce dimensiunea zonelor deteriorate din inima in urma unui atac de cord acut.

• Protejeaza impotriva disfunctiei muschilor inimii si reduce deteriorarea celulara.

• Ajuta celulele musculare ale inimii sa reziste stresului oxidativ acut prin pastrarea si imbunatatirea functiei mitocondriale.

Sprijin comun

Cercetarile timpurii arata ca PQQ are potentialul de a incetini deteriorarea articulatiilor in artrita reumatoida si osteoartrita, doua dintre cauzele majore ale durerilor articulare la persoanele in varsta. In studii, PQQ a fost eficient in suprimarea enzimelor de degradare a cartilajului si a markerilor inflamatori in celulele umane si in modelele de soareci de laborator.

Suport hepatic

PQQ ajuta ficatul cu metabolismul grasimilor, descompunand mai multe grasimi si transformandu-le intr-o productie mai mare de energie. Studiile indica faptul ca poate inversa, de asemenea, leziunile hepatice acute si cronice, inclusiv leziunile cauzate de boala ficatului gras.

Suport pentru piele

PQQ poate fi eficient ca ameliorator anti-imbatranire nu doar pentru creier, inima si ficat, ci si ca tratament cosmetic anti-imbatranire pentru piele. S-a demonstrat ca PQQ intinereste celulele pielii si reconstruieste tesutul sanatos pentru o piele mai groasa si mai putine riduri. De fapt, este un ingredient comun in multe creme anti-imbatranire.

 

Care este doza recomandata pentru PQQ?

Este important de retinut ca FDA nu a aprobat PQQ pentru niciun scop medical si, ca atare, nu au fost efectuate studii pentru a determina definitiv o doza sigura si eficienta pentru oameni. Acestea fiind spuse, cercetarile clinice au descoperit beneficii asociate cu urmatoarele doze:

• Un studiu a aratat ca aproximativ 20 mg au scazut inflamatia la barbatii cu greutate medie.

• Alte cercetari sugereaza ca rezultatele pot fi observate la doze de pana la 5 mg.

Suplimentele PQQ sunt vandute cel mai frecvent in capsule de 10 mg, 20 mg si 40 mg. Pentru utilizatorii noi, incepeti cu o doza de 10 mg pe zi. Monitorizati efectele si ajustati doza in consecinta in timp.

 

Pot obtine PPQ doar din alimente?

PQQ apare in mod natural in multe alimente, in special in soia, spanac, ceai verde, ardei verzi, patrunjel si kiwi. Cu toate acestea, continutul de PQQ chiar si al celor mai bogate alimente in PQQ este mult mai mic decat cantitatea pe care o puteti obtine dintr-un supliment (5 mg pana la 40 mg). Din acest motiv, luarea unui supliment este o optiune mai buna daca doriti sa beneficiati de beneficiile PQQ.

Ar trebui sa se ia PQQ cu CoQ10?

Similar cu PQQ, CoQ10 imbunatateste productia de energie la nivel celular. Luarea CoQ10 cu PQQ are un efect sinergic in modularea cailor de semnalizare celulara, minimizand deteriorarea radicalilor liberi si ajuta la functionarea mitocondriala.

CoQ10 si PQQ ofera un pumn puternic unu-doi. CoQ10 lucreaza pentru a imbunatati viteza si eficienta mitocondriilor, in timp ce PQQ ajuta prin promovarea cresterii mitocondriilor. Impreuna, ele ajuta organismul sa produca mai multa energie, mai repede. Desi trebuie efectuate mai multe cercetari cu privire la efectele acestui duo, studiile efectuate separat pe fiecare supliment arata ca ambele au beneficii distincte asupra productiei de energie celulara, sanatatii inimii si sanatatii creierului.

 

PQQ are efecte secundare?

Desi trebuie facute mai multe cercetari in legatura cu siguranta si efectele secundare ale PQQ, cercetarile timpurii nu au observat efecte adverse atunci cand se administreaza doza recomandata pe ambalaj. Un studiu a constatat ca un consum pe o saptamana de pana la 0,3 mg/kg (20 mg pentru un barbat de 154 de lire sterline) nu a produs niciun efect secundar advers.

Totusi, studiile de toxicologie la sobolani indica un risc de afectare a rinichilor atunci cand PQQ este administrat in doze foarte mari. Ca atare, se recomanda sa nu luati mai mult decat este recomandat pe ambalajul suplimentului dumneavoastra.

In mod anecdotic, unii oameni au raportat dureri de cap usoare si insomnie. In aceste cazuri, persoana probabil fie a luat prea mult, fie este foarte sensibila la suplimente.

Produse recomandate

Referinta: Swanson-PQQ10mg30caps

Marca: Swanson

Swanson Ultra PQQ Pirolochinolina Chinona 10mg - 30 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Pirolochinolina: ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, produce mai multa energie, poate imbunatati sistemul cardiovascular, poate diminua sensibilitatea celulara la insulina, poate imbunatati memoria, gandirea si concentrarea, poate mentine nivelul de dopamina sanatos, este usor de administrat.

Pret: Pret 43,50 lei Pret de baza 55,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: ITEM-RE-007497

Marca: Swanson

Swanson Ultra PQQ Pirolochinolina Chinona 20mg 30 Capsule

0 1 2 3 4 2 Pareri 

Beneficii Pirolochinolina: ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, produce mai multa energie, poate imbunatati sistemul cardiovascular, poate diminua sensibilitatea celulara la insulina, poate imbunatati memoria, gandirea si concentrarea, poate mentine nivelul de dopamina sanatos, este usor de administrat.

Pret: Pret 59,00 lei Pret de baza 75,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri