Pycnogenol - dozare, beneficii, efecte, administrare

Pycnogenol - dozare, beneficii, efecte, administrare

Pycnogenol este numele inregistrat in SUA pentru un antioxidant produs din scoarta de copac mediteranean. Arborele specific din care se extrage scoarta se numeste pin maritim. Se gaseste in principal in sud-vestul Frantei si este folosit pentru a ajuta persoanele cu astm bronsic, alergii, febra fanului si alte afectiuni de sanatate. Dar care sunt beneficiile sale pentru sanatate? Exista riscuri sa o luati? Aflati despre aceasta pastila pe baza de copac si despre cum va poate ajuta.

 

Beneficii pentru sanatate

Cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, Pycnogenol® ofera o gama larga de beneficii potentiale pentru sanatate. A fost studiat pentru efectele sale asupra tuturor, de la functia mentala pana la ameliorarea hipertensiunii arteriale. Unele beneficii pentru sanatate ale Pycnogenol® includ:

Ajuta persoanele cu astm

Astmul este cauzat de inflamatia plamanilor, ceea ce face dificila respiratia. La unii oameni, inflamatia plamanilor este cauzata de leucotriene - substante chimice care sunt eliberate de organism dupa ce o persoana intalneste alergeni.

Unii oameni care sufera de astm au niveluri mai mari de leucotriene in sange. Studiile au descoperit ca, atunci cand este luat impreuna cu un inhalator, Pycnogenol® poate reduce leucotrienele, ajutand la ameliorarea inflamatiei pulmonare si la limitarea frecventei utilizarii inhalatorului.

Ajuta la ameliorarea simptomelor artritei

Multi oameni dezvolta osteoartrita pe masura ce imbatranesc. Denumita in mod obisnuit artrita, osteoartrita este cauzata atunci cand cartilajul de pe articulatii incepe sa se uzeze. Acest lucru poate provoca durere, in special in zonele corpului care sunt utilizate in mod repetat, cum ar fi mainile, degetele si genunchii. S-a demonstrat ca picnogenolul ajuta la ameliorarea durerii asociate cu osteoartrita, impiedicand substantele chimice din sange sa atace cartilajul.

Imbunatateste simptomele asociate menopauzei

Un numar de femei se confrunta cu disconfort fizic din cauza simptomelor menopauzei. Studiile au aratat ca scoarta copacului poate ajuta la reducerea simptomelor comune, inclusiv bufeurile, schimbarile de dispozitie, perioadele neregulate si altele.

Imbunatateste sanatatea inimii

Pycnogenol® poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, ceea ce ajuta la imbunatatirea sanatatii generale a inimii. Tensiunea arteriala este o masura importanta a cat de mult sange pompeaza din inima catre restul corpului. Prea multa presiune indica faptul ca inima ta ar putea lucra prea mult. Apoi poate duce la probleme cardiace, cum ar fi accident vascular cerebral sau atac de cord.

Intr-un studiu, persoanele cu hipertensiune arteriala au fost examinate pentru a vedea modul in care suplimentul le-a afectat tensiunea arteriala. Studiul a aratat ca multi oameni care au participat au avut o scadere a tensiunii arteriale sistolice dupa ce au luat Pycnogenol.

Tensiunea arteriala sistolica masoara cat de mult sange pompeaza de la inima catre artere. Puteti afla tensiunea arteriala sistolica uitandu-va la numarul superior al unui test de tensiune arteriala. Un numar mare semnaleaza hipertensiune arteriala.

 

Directii si studii clinice

Rol antioxidant

65-75% dintre componentele active ale PYC sunt reprezentate de procianidine, mai exact catechina si epicatechina, iar restul de 35-25% este reprezentat de monomeri polifenolici, acizi fenolici sau cinamici si glicozidele lor, toate acestea avand o biodisponibilitate ridicata. Combinatia de ingrediente bioactive, are efecte bilogice mult mai puternice fata de extractul purificat al fiecarui component in parte, ceea ce indica efectul sinergic al acestora.
Datorita compozitiei (acizi fenolici, polifenoli si in special flavonoidele), PYC este un antioxidant eficace, ajutand la reducerea nivelurilor radicalilor liberi. Astfel s-a demonstrat ca administrarea a 50mg PYC, pe o durata de 8 saptamani, la un grup de 78 de fumatori, ajuta la reducerea concentratiilor plasmatice ale speciilor reactive de oxigen.

In studiile realizate pe pacienti umani, PYC a demonstrat diverese actiuni antiinflamatorii[ii]. Studii dulbu-orb placebo-controlate, au concluzionat ca suplimentarea cu pycnogenol, a imbunatatit simptomatologia pacientilor astmatici precum si functia pulmonara, si a condus la reducerea concentratiilor plasmatice[iii] si urinare[iv] de leucotriene. Administrarea a 150mg/zi PYC, 5 zile, la subiecti cu varsta cuprinsa intre 35-50 de ani, a determinat inhibarea expresiei genelor 5-LOX si COX-2 si a activitatii fosfolipazei A2 (PLA2)[v]. Iar administrarea a 200mg a determinat inhibarea eliberarii metaoproteinazelor matriceale 9 (MMP-9) din monocitele umane precum si activarea factorului Nf-κB.

Pe baza acestor doua roluri deosebit de importante, pycnogenol-ul si-a gasit utilitatea in schemele de tratament ale patologiilor cardiovasculare, sistemului osteoarticular, sistemului nervos etc.

 

In patologia cardiovasculara

Poate cea mai importanta utilizare a PYC este pentru imbunatatirea functiilor cardiovasculare:

  • Administrarea a 200mg/zi PYC, timp de 8 saptamani a determinat imbunatatirea functiei endoteliale la 28 de pacienti cu boala coronariana, in cadrul unui studiu dublu-orb, randomizat, placebo-controlat, incrucisat.[vii] Iar administrarea combinata de pycnogenol® si gotu kola a determinat scaderea progresiei aterosclerozei asimptomatice.

  • Medicatia antihipertensiva are ca efect secundar edem la nivelul membrelor inferioare. S-a concluzionat ca administrarea de pycnogenol® in doza de 150mg/zi timp de 8 saptamani impreuna cu medicatia antihipertensiva (inhibitori ACE sau blocanti ai canalelor de calciu) a determinat o reducere cu 35% a edemului incadrul grupului tratat cu inhibitori de ACE si cu 36% in cadrul grupului tratat cu inhibitori ai canalelor de calciu.

  • Efectul anti-trombotic a fost demonstrat la pacientii cu risc mediu de dezvoltare a trombozei venoase profunde si precum si a celei superficiale datorita zborurilor lungi cu avionul. Subiectii au primit pycnogenol in doza de 100mg/capsula astfel: 2 capsule cu 2-3h inainte de zbor, 2 capsule peste inca 6 ore, si inca o capsula ziua urmatoare. Durata medie a zborurilor a fost de 8h si 15 minute.

 

In patologia osteoarticulara

In cadrul studiului San Valentino privind osteo-artrita, administrarea a 100mg PYC timp de 3 luni, a condus la scaderea scorului WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index – evaluarea functionala a pacientului artrozic) cu 56%, fata de 9% in grupul placebo, consumul de medicamente a scazut cu 58%, complicatiile gastrointestinale s-au redus cu 63% si edemul de la nivelul picioarelor a scazut cu 79%.

In dereglarile sistemului nervos

Suplimentarea cu 150mg/zi PYC, timp de 12 saptamani, a condus la scaderea nivelului de stres oxidativ cu 30.4%, o imbunatatire a rezultatelor testului PASAT (Paced Auditory Serial Addition Test – masura a functiei cognitive, care evalueaza procesarea informatiilor auditive [viteza si flexibilitate], abilitatea de a calcula), a testelor de memorie, de aptitudini spatiale si de identificare si recunoastere a unor tipare si in acelasi timp a imbunatatit si starea de spirit.
Diabet
Pycnogenolul a demonstrat si un efect de scadere a concentratilor glucozei din sange si de imbunatatire a functiei endoteliale (scaderea nivelului HbA1, reducerea endotelinei-1, imbunatatirea nivelului de oxid nitric), dupa administrarea a 100mg, timp de 12 saptamani, pe langa medicatia anti-diabetica, la 77 de pacienti diagnosticati cu diabet de tip II.
Retinopatia diabetica este o afectiune a capilarelor retiniene (exsudate si hemoragii), ce determina pierderea vederii. Pycnogenol®-ul a fost utilizat in profilaxia retinopatiei diabetice inca din anii ‘60, in cadrul a 5 studii clinice, cu un numar total de 1289 de pacienti. Toate studiile au aratat ca PYC contribuie la incetinirea progresiei retinopatiei si la recuperarea partiala a vazului.

Menopauza si perimenopauza Suplimentarea cu 30mg pycnogenol® de doua ori pe zi, imbunatateste semnele si simptomele in perioada de tranzitie, dar si in perioada de stare.
Disfunctii erectile, impotenta Deoarece pycnogenol®-ul creste productia de oxid nitric, ce ajuta la dilatarea vaselor de sange si la imbunatatirea fluxului sangvin, acesta si-a gasit intrebuintarea si in afectiunile aparatului genital masculin. Administrarea de pycnogenol® si arginina, timp de 1 luna, la 50 de barbati ce prezentau disfunctie erectila usoara spre medie, a condus la restabilirea normala a functiei erectile si la imbunatatirea nivelului de tes-tosteron.

Produse recomandate

Referinta: NOWFoods-Pycnogenol60

Marca: Now Food

NOW Foods Pycnogenol, 30mg - 60 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Pycnogenol®: un puternic antioxidant, sprijină echilibrul colesterolului sănătos, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, sprijină funcția cognitivă la copii și vârstnici, reduce distrugerea oxidativă a țesuturilor vitale, inhibă enzimele care provoacă inflamații.

Pret: Pret 149,00 lei Pret de baza 184,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Biovea-1575

Marca: Biovea

Biovea Pycnogenol® 50mg 60 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Pycnogenol®: un puternic antioxidant, sprijină echilibrul colesterolului sănătos, ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, sprijină funcția cognitivă la copii și vârstnici, reduce distrugerea oxidativă a țesuturilor vitale, inhibă enzimele care provoacă inflamații

Pret: Pret 199,00 lei Pret de baza 250,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: NOWFoods-Pycnogenol30

Marca: Now Food

NOW Foods Pycnogenol, 30mg 30 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Pycnogenol®: un puternic antioxidant, sprijina echilibrul colesterolului sanatos, ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, sprijina functia cognitiva la copii si varstnici, reduce distrugerea oxidativa a tesuturilor vitale, inhiba enzimele care provoaca inflamatii.

Pret: Pret 75,00 lei Pret de baza 97,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri