Quercetina - ce este, rol, beneficii, administrare

Quercetina - ce este, rol, beneficii, administrare

Rolul Quercetinei in sanatatea noastra

Stiati ca exista un element comun pe care il impartasesc cele mai importante superalimente din lume precum ceaiul verde, afinele sau varza kale? Ei bine, acesta este quercetina, un compus natural esential pentru sanatatea noastra care a fost corelat cu efecte antiaging, de stimulare a imunitatii, de crestere a rezistentei fizice si multe alte beneficii majore pentru organismul uman.

Quercetina face parte din categoria flavonoizilor si, conform a zeci de studii, are proprietati antiinflamatorii, antivirale, imunomodulatoare. Acest compus antioxidant are nenumarate roluri si poate ajuta corpul in atatea modalitati incat este practic un panaceu universal, mai ales atunci cand este combinat cu bromelaina, o enzima extrasa din ananas care ajuta la absorbtia quercetinei.

 

Ce este quercetina?

Quercetina este un tip de antioxidant care se gaseste in legumele cu frunze verzi, rosii, fructe de padure sau broccoli. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor si de aceea se regaseste in fructe si legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai abundenti antioxidanti din alimentatia noastra.

Quercetina are o capacitate extrem de ridicata de reducerea a radicalilor liberi conform unui numar mare de studii care dovedesc acest lucru. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele din interiorul corpului cand nivelul lor devine prea ridicat.

Quercetina este cel mai abundant flavonoid din dieta. Se estimeaza ca o persoana consuma in medie 10-100 mg zilnic din diverse surse alimentare. Desi aportul poate fi acoperit atunci cand avem o dieta sanatoasa, unele persoane apeleaza la suplimente alimentare care contin quercetina sub forma concentrata pentru efecte si mai puternice.

Cantitatea de quercetina depinde de zona de cultivare, de cat de proaspete sunt fructele sau legumele, de modul de preparare etc. De exemplu, conform unui studiu, rosiile organice au cu pana la 79%!!! mai multa quercetina decat cele cultivate conventional.

Pentru a evita un aport insuficient si pentru efecte ridicate, quercetina este de asemenea disponibila sub forma de pudra, tablete sau capsule ca supliment alimentar. Doza zilnica variaza de obicei de la 500 la 1000 mg pe zi. Deoarece quercetina are o biodisponibilitate redusa, adica organismul are o capacitate redusa de absorbtie a sa, unele suplimente contin si alti compusi precum bromelaina care ii poate spori nivelul de absorbtie.

 

Beneficiile Quercetinei

Conform Departamentului de patologie si diagnostic de la Universitatea Verona din Italia, elementele componente ale quercetinei au proprietati antivirale, antimicrobiene, antiinflamatoare si antialergice.

Compusii quercetinei sunt extrem de benefici pentru reglarea sau stoparea inflamatiei din corp. Studiile arata ca alimentele care contin quercetina pot contribui la gestionarea mai multor afectiuni inflamatorii, inclusiv boli cardiace si circulatorii, alergii, infectii, simptome ale unor boli autoimune precum artrita etc. Tot datorita puternicului sau rol antioxidant, quercetina s-a dovedit ca reduce efectul stresului oxidativ asupra organismului si, datorita acestui fapt, intarzie imbatranirea. De asemenea, quercetina contribuie la reglarea raspunsului imunitar la factorii externi de stres.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale quercetinei demonstrate de studii (si care ne determina sa-ti recomandam sa te asiguri ca aportul tau zilnic din acest antioxidant este optim):

1. Are rol antiinflamator

Radicalii liberi fac mai mult decat sa deterioreze celulele din corp. Studiile arata ca un nivel crescut de radicali liberi poate activa gene care stimuleaza inflamatia din corp. Astfel, un nivel crescut de radicali liberi poate conduce la un raspuns inflamator ridicat.

Desi inflamatia nu foarte puternica ajuta corpul sa amelioreze  infectiile, inflamatia cronica este corelata cu un mare numar de afectiuni. Studiile arata ca antioxidantul quercetina poate contribui la reducerea inflamatiei.

Un studiu cu durata de opt saptamani efectuat pe 50 de femei care sufereau de artrita reumatoida a aratat ca acestea, in urma administrarii a 500 mg de quercetina au prezentat o diminuare a simptomelor precum durere si rigiditate a membrelor, precum si a nivelului de inflamatie din corp.

2. Amelioreaza alergiile

Unii specialisti din domeniul sanatatii considera quercetina ca fiind un antihistaminic natural, care ar putea contribui la reducerea efectelor alergiilor sezoniere si alimentare, dar si a astmului si a eczemelor.

Histaminele sunt substante chimice eliberate in corp cand sistemul imunitar detecteaza un pericol si conduc la simptomele inconfortabile ale alergiilor precum secretii nazale, secretii lacrimale, urticarie, inflamarea buzelor sau a limbii, indigestie. Quercetina ajuta la stabilizarea productiei de histamine ceea ce duce la reducerea acestor simptome. Exista studii care arata ca ar putea fi la fel de eficienta precum unele medicamente, fara efectele secundare ale acestora. Majoritatea studiilor sunt insa pentru moment doar efectuate pe animale si pe culturi in laborator.

3. Poate avea rol analgezic

Quercetina poate reduce durerea asociata cu afectiuni autoimune precum artrita (a se vedea mai sus), precum si cu unele infectii. De exemplu, unele studii arata ca persoanele care se confrunta cu durere la nivelul vezicii urinare ca urmare a unei infectii prezinta simptome mai reduse (ca de exemplu, nevoia de a urina sau senzatie de arsura si usturime) cand iau suplimente cu quercetina. Si simptomele artritei reumatoide si afectiunii numita prostatita (inflamatia prostatei) sunt reduse in urma consumului de flavonoizi. O dieta bogata in fructe de padure, legume, seminte, germeni si nuci, asadar cu un continut ridicat de antioxidanti duce la scaderea intensitatii si frecventei durerii.

4. Poate scadea riscul de afectiuni cerebrale degenerative

Studiile arata ca acest flavonoid poate proteja impotriva bolilor degenerative ale creierului precum Alzheimer sau dementa. Un studiu efectuat pe soareci de laborator a implicat administrarea de injectii cu quercetina o data la 2 zile timp de 3 luni. La finalul studiului, soarecii au prezentat imbunatatiri semnificative si au performat mult mai bine la testele de invatare. De asemenea, se pare ca efectele neuroprotective ale cafelei nu se datoreaza cofeinei, ci quercetinei pe care aceasta o contine. Desi studiile sunt promitatoare, mai e nevoie de mai multe studii efectuate pe oameni.

5. Quercetina sustine sistemul cardiovascular

Deoarece are capacitatea de a reduce inflamatia si stresul oxidativ, quercetina pare sa fie benefica in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Astfel, consumul unei cantitati ridicate de fructe si legume viu colorate care contin flavonoizi este corelat cu scaderea riscului de boli cardiace si circulatorii si chiar de deces la persoanele varstnice.

De asemenea, quercetina poate contribui la reducerea hipertensiunii. Un metastudiu efectuat asupra noua alte studii care au inclus 580 de persoane a aratat ca administrarea de peste 500 mg de quercetina sub forma de supliment alimentar zilnic a dus la scaderea semnificativa a tensiunii sistolice si diastolice.

6. Quercetina protejeaza pielea

Aceasta protejeaza pielea de efectele dermatitei si a fotosensibilitatii. Blocheaza productia unor substante din corp care stimuleaza inflamatia contribuind la stoparea simptomelor corelate cu inflamatia la nivel cutanat. Studiile au aratat ca acest compus are efecte antioxidante si antiinflamatorii la fel de bune ca unele medicamente. De exemplu, unele persoane care prezinta eczeme obtin rezultate bune in cazul administrarii de quercetina.

7. Creste energia 

Quercetina se utilizeaza in compozitia unor suplimente pentru sportivi, deoarece se considera ca ajuta la cresterea performantei si a rezistentei la efort, ca urmare a efectelor sale pozitive asupra fluxului sangvin.

Deoarece acest flavonoid mentine sanatatea vaselor de sange care transporta oxigen si nutrienti la nivelul muschilor si al articulatiilor, quercetina ar putea fi utila in cresterea energiei fizice.

8. Sustine functionarea hepatica

Acest antioxidant administrat soarecilor de laborator cu leziuni hepatice datorate consumului de etanol a dovedit efecte protective asupra ficatului, stimuland capacitatea acestuia de metabolizare a alcoolului, reducand stresul oxidativ si inflamatia.

9. Alte beneficii ale quercetinei

Ca urmare a capacitatii sale de reducere a stresului oxidativ, quercetina poate reduce semnele imbatranirii si are rol antiaging. De asemenea, aceasta ar putea ajuta la controlul glucozei din sange si proteja de unele complicatii induse de diabet.

 

Precautii si dozare

Quercetina este un fitonutrient uzual considerat sigur, de aceea reactiile secundare sunt putin probabile si pot aparea in unele cazuri atunci cand aceasta este folosita in doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioada indelungata. Reactiile adverse ar putea fi: dureri de cap, greata sau o senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. In general, administrarea recomandata este de maxim 500-1000 mg pe zi. 

Este recomandat in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, precum si al persoanelor care au anumite probleme medicale sau care urmeaza un tratament medicamentos, in special pe baza de antibiotice, sa fie consultat medicul in prealabil, inainte de a se incepe administrarea quercetinei.

Produse recomandate

Referinta: NOW-QuercetinBromelain240

Marca: Now Food

Now Foods Quercetina cu Bromelaina, 240 capsule (Antioxidant intareste imunitate)

0 1 2 3 4 2 Pareri 

Beneficii Quercetina cu Bromelaina: ajuta in stimularea sistemului imunitar, poate reduce starile de discomfort asociate cu schimbarea vremii, detine un puternic rol antioxidant si proprieteti antialergenice, poate ajuta la reglarea nivelurilor de histamina in organism, utila in defalcarea si absorbtia de proteine, ajuta la calmarea crampelor și a altor...

Pret: Pret 370,00 lei Pret de baza 437,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: NOW-QuercetinBromelain

Marca: Now Food

Now Foods Quercetin cu Bromelain - 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Quercetin cu Bromelain: sprijină sănătatea sinusurilor și promovează răspunsul histaminei sănătoase, sprijină răspunsul inflamator sănătos, promovează un răspuns imunitar sănătos, utilizată în mod obișnuit pentru ameliorarea durerii asociate cu mușchii, ajuta în digestia proteinelor.

Pret: Pret 169,00 lei Pret de baza 215,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Ostrovit-CaQuZn20efervescente

Marca: OstroVit

Calciu + Quercetin + Zinc 20 comprimate efervescente cu aroma de portocale, OstroVit

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Calciu + Quercetin + Zinc beneficii: este un supliment alimentar sub forma de tablete efervescente, care reprezinta un set de trei ingrediente active diferite. Produsul a fost creat pentru persoanele care doresc sa isi completeze dieta cu calciu, quercetina si zinc si carora nu le place suplimentarea sub forma de tablete orale. Trebuie doar sa dizolvati...

Pret: Pret 14,90 lei Pret de baza 34,90 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri