5 HTP- Beneficii, indicații, reacții adverse

5 HTP- Beneficii, indicații, reacții adverse

5-Hidroxitriptofanul (5-HTP) este un aminoacid pe care corpul dumneavoastra il produce in mod natural. Corpul tau il foloseste pentru a produce serotonina, un mesager chimic care trimite semnale intre celulele nervoase. Nivelurile scazute de serotonine sunt asociate cu depresia, anxietatea, tulburarile de somn, cresterea in greutate si alte probleme de sanatate. Prin urmare, cresterea productiei de serotonina a organismului poate avea diverse beneficii. Din acest motiv, suplimentele 5-HTP producatoare de serotonina au devenit din ce in ce mai populare.

 

Iata 5 beneficii potentiale pentru sanatate ale 5-HTP, bazate pe stiinta.

1. Poate ajuta la pierderea in greutate prin cresterea sentimentelor de plenitudine

5-HTP poate creste senzatia de satietate, determinandu-va sa mancati mai putin si sa pierdeti in greutate. Pierderea in greutate poate creste productia de hormoni care va fac sa va simtiti foame. Aceste sentimente de foame constanta pot face ca pierderea in greutate sa fie nesustenabila pe termen lung. 5-HTP poate contracara acesti hormoni care induc foamea, lucrand pentru a suprima pofta de mancare si pentru a va ajuta sa pierdeti in greutate.

Intr-un studiu, 20 de persoane cu diabet au fost repartizate aleatoriu pentru a primi fie 5-HTP, fie un placebo timp de doua saptamani. Rezultatele au aratat ca cei care au primit 5-HTP au consumat cu aproximativ 435 de calorii mai putine pe zi, comparativ cu grupul placebo. In plus, 5-HTP a inhibat in primul rand aportul de calorii din carbohidrati, care a fost asociat cu un control mai bun al zaharului din sange.

Multe alte studii au descoperit, de asemenea, ca 5-HTP a crescut senzatia de satietate si a ajutat la pierderea in greutate la persoanele supraponderale sau obeze. Mai mult, studiile pe animale au aratat ca 5-HTP poate reduce consumul excesiv de alimente din cauza stresului sau depresiei.

 

2. Ajuta la depresie prin cresterea nivelului de serotonina

Efectele 5-HTP asupra simptomelor depresiei au fost bine studiate. Desi cauza exacta a depresiei este in mare parte necunoscuta, unii cercetatori cred ca un dezechilibru al serotoninei va poate influenta starea de spirit intr-un mod care duce la depresie. Se crede ca suplimentele cu 5-HTP amelioreaza depresia prin cresterea nivelului de serotonine.

De fapt, mai multe studii mici au descoperit ca 5-HTP a redus simptomele depresiei. Cu toate acestea, doi dintre ei nu au folosit placebo pentru comparatie, limitand puterea constatarilor lor. In mod similar, o alta analiza a concluzionat ca 5-HTP poate ajuta la ameliorarea depresiei.

Cu toate acestea, o mare parte din cercetare sugereaza ca potentialele efecte antidepresive ale 5-HTP sunt mai puternice atunci cand sunt combinate cu alte substante sau medicamente antidepresive, comparativ cu atunci cand sunt utilizate singure. Mai mult, multe recenzii concluzioneaza ca sunt necesare studii suplimentare, de inalta calitate, inainte ca 5-HTP sa poata fi recomandat ca ameliorator pentru depresie.

 

3. Simptome imbunatatite ale fibromialgiei

Suplimentarea cu 5-HTP poate imbunatati simptomele fibromialgiei, o afectiune caracterizata prin dureri musculare si osoase, precum si slabiciune generala. In prezent, nu exista o cauza cunoscuta a fibromialgiei, dar nivelurile scazute de serotonine au fost asociate cu aceasta afectiune.

Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa creada ca cresterea nivelului de serotonine prin suplimente de 5-HTP poate aduce beneficii persoanelor cu fibromialgie. Intr-adevar, dovezile timpurii sugereaza ca 5-HTP poate imbunatati simptomele fibromialgiei, inclusiv durerea musculara, problemele de somn, anxietatea si oboseala.

Cu toate acestea, nu au fost efectuate suficiente cercetari pentru a trage concluzii clare cu privire la eficacitatea 5-HTP la imbunatatirea simptomelor fibromialgiei.

 

4. Ar putea ajuta la reducerea frecventei migrenelor

Se spune ca 5-HTP ajuta la migrene, care sunt dureri de cap pulsatile care sunt adesea insotite de greata sau tulburari de vedere. In timp ce cauza lor exacta este dezbatuta, unii cercetatori cred ca acestea sunt declansate de nivelurile scazute de serotonina.

Un studiu efectuat pe 124 de persoane a comparat capacitatea 5-HTP si a metisergidei, un medicament comun pentru migrene, de a reduce migrenele. S-a descoperit ca suplimentarea zilnica cu 5-HTP timp de sase luni a prevenit sau a scazut semnificativ numarul de atacuri de migrena la 71% dintre participanti.

Intr-un alt studiu pe 48 de studenti, 5-HTP a produs o scadere cu 70% a frecventei durerilor de cap, comparativ cu o scadere de 11% in grupul placebo. In mod similar, multe alte studii au descoperit ca 5-HTP poate fi o optiune de ameliorare eficienta pentru persoanele cu migrene.

 

5. Poate promova somnul prin cresterea productiei de melatonina

5-HTP produce serotonina, care poate fi transformata in hormonul melatonina. Melatonina joaca un rol important in reglarea somnului. Nivelurile sale incep sa creasca seara pentru a promova somnul si sa scada dimineata pentru a va ajuta sa va treziti.

Prin urmare, suplimentarea cu 5-HTP poate promova somnul prin cresterea productiei de melatonina in organism.

Un studiu pe oameni a aratat ca o combinatie de 5-HTP si acid gama-aminobutiric (GABA) a redus semnificativ timpul necesar pentru a adormi, a crescut durata somnului si a imbunatatit calitatea somnului.

GABA este un mesager chimic care promoveaza relaxarea. Combinarea acestuia cu 5-HTP are probabil un efect sinergic. De fapt, mai multe studii pe animale si insecte sugereaza ca 5-HTP imbunatateste calitatea somnului si ca efectul este mai mare atunci cand este combinat cu GABA.

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, lipsa unor studii pe oameni face dificila recomandarea 5-HTP pentru imbunatatirea calitatii somnului, mai ales atunci cand este utilizat izolat.

 

Efecte secundare posibile ale 5-HTP

Unii oameni pot prezenta greata, diaree, varsaturi si dureri de stomac atunci cand iau suplimente de 5-HTP. Aceste reactii adverse sunt dependente de doza, ceea ce inseamna ca se agraveaza la cresterea dozei.

Pentru a minimiza aceste efecte secundare, incepeti cu o doza de 50-100 mg de doua ori pe zi si cresteti pana la doza adecvata pe o perioada de doua saptamani. Unele medicamente cresc productia de serotonina. Combinarea acestor medicamente cu 5-HTP poate provoca niveluri periculoase de serotonina in corpul dumneavoastra. Acesta se numeste sindrom serotoninergic, o afectiune care poate pune viata in pericol.

Medicamentele care pot creste nivelul serotoninei din organism includ anumite antidepresive, medicamente pentru tuse sau analgezice pe baza de reteta. Deoarece 5-HTP poate promova si somnul, luarea lui cu medicamente sedative prescrise, cum ar fi Klonopin, Ativan sau Ambien, poate provoca prea multa somnolenta.

Datorita potentialului de interactiuni negative cu alte medicamente, consultati-va medicul sau farmacistul inainte de a lua suplimente de 5-HTP.

Cand cumparati suplimente, cautati sigiliile NSF sau USP, care indica calitate inalta. Acestea sunt companii terte care se asigura ca suplimentele contin ceea ce pretind pe eticheta, fara impuritati.

 

Instructiuni de dozare

Ca supliment, 5-HTP provine din semintele unui arbust african cunoscut sub numele de Griffonia simplicifolia. Aceste suplimente nu sunt aceleasi cu suplimentele de L-triptofan, care pot creste, de asemenea, nivelul serotoninei.

L-triptofanul este un aminoacid esential care se gaseste in alimente bogate in proteine, cum ar fi produsele lactate, carnea de pasare, carnea, nautul si soia. Pe de alta parte, 5-HTP nu este prezent in alimente si poate fi adaugat in dieta dumneavoastra doar printr-un supliment. Doza recomandata de 5-HTP depinde de motivul pentru care ati luat-o.

 

Iata cateva indrumari generale pentru a incepe:

• Gestionarea greutatii: 250–300 mg, cu 30 de minute inainte de masa

• Imbunatatirea starii de spirit: 50–100 mg, de 3 ori pe zi cu mesele. Utilizati cel putin o saptamana pentru a observa un efect benefic

• Ameliorarea simptomelor fibromialgiei: 100 mg, de 3-4 ori pe zi, cu mesele. Utilizati cel putin doua saptamani pentru a observa un efect benefic

• Migrene: 100–200 mg, de 2–3 ori pe zi cu mesele. Utilizati timp de doua pana la trei saptamani pentru a observa un efect benefic

• Ajutor pentru somn: 100–300 mg, cu 30–45 de minute inainte de culcare. Combinati cu GABA pentru a creste eficacitatea

 

Concluzia

Corpul tau transforma 5-HTP in serotonina, o substanta care regleaza apetitul, senzatiile de durere si somnul. Suplimentarea cu acesta este o modalitate eficienta de a va creste nivelul serotoninei.

Nivelurile mai ridicate ale serotoninei pot oferi multe beneficii, cum ar fi promovarea pierderii in greutate, imbunatatirea simptomelor depresiei si fibromialgiei, scaderea frecventei atacurilor de migrena si ajutandu-va sa dormiti mai bine.

Efectele secundare minore au fost legate de 5-HTP, dar ele pot fi minimizate incepand cu doze mai mici si crescand treptat doza. Avand in vedere ca 5-HTP poate interactiona negativ cu mai multe medicamente, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca este sigur de utilizat.

Produse recomandate

Referinta: Swanson-5HTP100mg60

Marca: Swanson

Swanson 5 HTP 100 mg Extra Strength 60 Capsule (Supliment depresie si anxietate, somn linistit)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii 5 HTP: imbunatateste sanatatea mintala si calitatea somnului, poate ajuta in pierderea de greutate, poate ajuta in caz de depresie, este benefic pentru ameliorarea starilor de anxietate, supliment alimentar usor de administrat. L-5 hidroxitriptofanul este o substanta chimica naturala din organism pe care oamenii o pot lua si ca supliment...

Pret: Pret 43,00 lei Pret de baza 60,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Biovea-0435

Marca: Biovea

Biovea 5-HTP 50 mg 90 capsule (Serotonina, pentru insomnie)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii 5-HTP: ajuta la atenuarea anxietatii si stresului, creste natural nivelul de Serotonina, favorizeaza un somn sanatos si linistit, inhiba pofta de mancare, diminueaza disconfortul provocat de durerile de cap si migrene, intareste inima, metabolismul si imunitatea, cresterea nivelului de serotonina va ajuta sa dormiti mai bine, ajuta la inducerea...

Pret: Pret 79,00 lei Pret de baza 119,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-5HTP

Marca: OstroVit

OstroVit 5-HTP VEGE 100 mg 180 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii 5-HTP: ajuta la atenuarea anxietatii si stresului, creste natural nivelul de Serotonina, favorizeaza un somn sanatos si linistit, inhiba pofta de mancare, diminueaza disconfortul provocat de durerile de cap si migrene, intareste inima, metabolismul si imunitatea, cresterea nivelului de serotonina va ajuta sa dormiti mai bine, ajuta la inducerea...

Pret: Pret 78,99 lei Pret de baza 86,99 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN1911

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA 5-HTP (Hidroxitriptofan), 100 mg, 100 capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii ale 5-HTP (Hidroxitriptofan): sprijina un somn linistit, in caz de depresie, benefic in anxietate, amelioreaza migrenele si durerile de cap, ajuta la controlul apetitului, promoveaza relaxarea, suport pentru neurotransmitatori.

Pret: Pret 75,00 lei Pret de baza 105,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: VB1710

Marca: Vitabay

Vitabay 5-HTP 200 mg - 180 Tablete, insomnie, depresie, migrene

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Vitabay 5-HTP: ajuta in cazul insomniei, ajuta in cazul simptomelor menopauzei, diminueaza anxietatea si depresia, este un inhibator al apetitului, stimuleaza productia de serotonina, amelioreaza durerile de cap sau chiar migrenele, este capabila sa induca sentimentul de incredere, liniste, bunastare si relaxare.

Pret: Pret 109,00 lei Pret de baza 159,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri