Beneficii dovedite stiintific ale Coenzimei Q10

Beneficii dovedite stiintific ale Coenzimei Q10

Cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale CoQ10 se datoreaza capacitatii acestei enzime de a proteja impotriva stresului oxidativ. Dupa cum veti vedea, aceasta nu este o capacitate nesemnificativa, deoarece stresul oxidativ si daunele oxidative sunt asociate cu inflamatia si cu o gama larga de boli cronice.

 

Beneficiile CoQ10

Multe dintre procesele noastre biologice normale creeaza subproduse cunoscute sub numele de radicali liberi. Acesti compusi pot provoca uneori daune celulare cunoscute sub numele de stres oxidativ - dar nu intotdeauna. Destul de multe dintre beneficiile pentru sanatate ale CoQ10 se datoreaza capacitatii acestei enzime de a proteja impotriva stresului oxidativ. Dupa cum veti vedea, aceasta nu este o capacitate nesemnificativa, deoarece stresul oxidativ si daunele oxidative sunt asociate cu inflamatia si cu o gama larga de boli cronice. Iata sase beneficii ale CoQ10.

 

1. Amelioreaza afectiunile cardiace si insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca nu se intampla pur si simplu. Este rezultatul unei acumulari de daune cauzate de afectiuni cardiace, cum ar fi boala coronariana sau hipertensiunea arteriala (tensiune arteriala ridicata). In timp, aceste afectiuni modifica structura sau functia inimii pana cand aceasta nu mai este capabila sa pompeze sangele in tot corpul asa cum ar trebui. Dar studiile arata ca CoQ10 ar putea fi in masura sa ajute.

Unul care a implicat 420 de participanti cu insuficienta cardiaca moderata pana la severa a constatat ca enzima a fost capabila sa le reduca simptomele si chiar sa le scada riscul de a muri din cauza evenimentelor cardiovasculare. Participantii la un alt studiu tratat cu CoQ10 au avut mai putine spitalizari pentru agravarea insuficientei cardiace sau a simptomelor decat cei din grupul placebo.

Cercetatorii considera ca CoQ10 este capabil sa imbunatateasca starea pacientilor cu insuficienta cardiaca deoarece ajuta la restabilirea productiei adecvate de energie si a functiei cardiace, protejand in acelasi timp impotriva daunelor oxidative.

 

2. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala anormal de ridicata, sau hipertensiunea arteriala, este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Dar CoQ10 ar putea fi capabil sa stimuleze sanatatea inimii prin scaderea acestor cifre la pacientii hipertensivi, reducand riscul de boli de inima.

O analiza sistematica a 12 studii clinice a constatat ca CoQ10 a fost capabil sa scada tensiunea arteriala sistolica cu pana la 17 mm Hg, cel mai mare indicator al riscului de boli de inima, dar si tensiunea arteriala diastolica cu pana la 11 mm Hg.

 

3. Poate ajuta la ameliorarea bolii Parkinson

CoQ10 a fost capabil sa incetineasca dezvoltarea dizabilitatilor la pacientii cu boala Parkinson intr-un mic studiu clinic. Toate dozele de enzima au aratat un beneficiu semnificativ fata de placebo, dar cea mai mare doza (1200 mg de CoQ10 pe zi) a fost cea mai eficienta.

 

4. Reducerea simptomelor miopatiei induse de statine

Statinele sunt un tip de medicament pentru reducerea colesterolului prescris in mod obisnuit persoanelor cu factori de risc ridicat pentru boli cardiovasculare. Ele pot fi foarte eficiente in reducerea lipidelor din sange, dar nu sunt lipsite de efecte secundare.

Unul dintre cele mai grave dintre potentialele efecte secundare ale medicamentelor cu statine este miopatia, o afectiune in care fibrele musculare nu functioneaza corect. Rezultatul este durerea musculara si o senzatie de oboseala si slabiciune musculara. Dar o meta-analiza a studiilor controlate randomizate arata ca CoQ10 poate ajuta la atenuarea acestui efect. Persoanele cu miopatie indusa de statine carora li s-a administrat suplimentul au avut mai putine simptome decat cele din grupurile placebo.

 

5. Experimentati mai putine migrene

Cercetatorii cred ca exista o legatura intre disfunctia mitocondriala si unele tipuri de migrene. Si s-a constatat ca persoanele care sufera de migrene au niveluri mai scazute de CoQ10 decat cele care nu au aceste dureri de cap debilitante. De fapt, nivelurile lor sunt suficient de scazute pentru a fi considerate o deficienta de CoQ10.

Dar adaugarea de CoQ10 in regimul dumneavoastra de suplimente poate reduce migrenele. Suplimentele orale ale enzimei au ameliorat cu succes simptomele migrenei in comparatie cu un placebo intr-un studiu mic. Participantii care au luat CoQ10 au experimentat mai putine zile de dureri de cap, frecventa atacurilor de migrena si incidentele de greata induse de dureri de cap.

 

6. Stimuleaza performanta fizica si rezistenta

Deoarece CoQ10 sustine mitocondriile si productia de energie in celule, o lipsa de CoQ10 in celulele musculare poate impiedica functia musculara si performanta fizica (ganditi-va la miopatie, dar mult mai putin grava). De fapt, intoleranta la exercitii fizice este un efect secundar comun al bolii mitocondriale. Disfunctia acestor centre vitale de producere a energiei face ca muschii sa produca mai mult acid lactic (ceea ce face ca muschii sa aiba crampe in timpul sau dupa exercitii intense) si radicali liberi.

In timpul exercitiilor fizice, radicalii liberi pot provoca, de asemenea, daune celulare. Dar un studiu a constatat ca suplimentarea cu CoQ10 poate diminua  acest proces dupa exercitii intense. Un altul a gasit rezultate similare, dar si faptul ca suplimentarea cu aceasta enzima si cresterea nivelului de CoQ10 poate stimula rezistenta atat la participantii antrenati, cat si la cei neantrenati.

Categories: Antioxidanti

Produse recomandate

Referinta: OstroVit-UbichinonQ10

Marca: OstroVit

OstroVit Ubichinon Q10 100 mg, 60 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii OstroVit Ubichinon Q10: OstroVit Ubichinon Q10 este un supliment alimentar care contine coenzima Q10. Acest compus poate exista sub doua forme - ca ubiquinol (forma redusa) si ubiquinona (forma oxidata). Coenzima Q10 este unul dintre cei mai importanti antioxidanti gasiti in natura - neutralizeaza excesul de radicali liberi si previne...

Pret: Pret 59,90 lei Pret de baza 77,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: ProgressLabs-CoQ10Forte

Marca: Progress Labs

Progress Labs Coenzyma Q10 Forte 100mg 120 capsule (Antioxidant natural)

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Coenzyma Q10 Forte: Coenzyme Q10 Forte de la Progress Labs are un efect pozitiv asupra functionarii celulelor, joaca un rol important in dezvoltarea energiei in celule, protejeaza celulele de stresul oxidativ, prelungeste viata celulelor, intarzie procesul de imbatranire, restabileste parametrii materialului seminal la pacientii cu...

Pret: Pret 118,90 lei Pret de baza 136,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Swanson-CoQ10-100

Marca: Swanson

Coenzima Q10, 100 mg, 100 Capsule- Poate imbunatati sanatatea inimii, poate reduce migrenele

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Coenzima Q10: este un supliment alimentar usor de administrat, poate imbunatati sanatatea inimii, poate reduce migrenele, poate atenua efectele secundare ale statinei, are un rol de catalizator in procesele de refacere energetica a celulelor, reduce stresul oxidativ, neutralizand radicalii liberi, intareste imunitatea si functia de aparare a...

Pret: Pret 134,00 lei Pret de baza 179,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Vegavero-CoQ10-27ml

Marca: Vegavero

Vegavero Coenzima Q10 spray (27 ml)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Coenzima Q10 - este un supliment alimentar usor de administrat, poate imbunatati sanatatea inimii, poate reduce migrenele, poate atenua efectele secundare ale statinei, are un rol de catalizator in procesele de refacere energetica a celulelor, reduce stresul oxidativ, neutralizand radicalii liberi, intareste imunitatea si functia de aparare a...

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 119,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri