Ulei de cod- ce este, folosire, efecte secundare, dozare

Ulei de cod- ce este, folosire, efecte secundare, dozare

Uleiul de ficat de cod este un tip popular de supliment de ulei de peste disponibil sub forma de lichid si capsule. Uleiul este bogat in vitamina A, vitamina D si acizi grasi omega-3. Este folosit pentru a ameliora o gama larga de afectiuni, de la hipertensiune arteriala la depresie si anumite tipuri de infectii. Unii oameni folosesc si ficatul de cod pe piele pentru a ajuta la ameliorarea ranilor. Unele dintre aceste utilizari, dar nu toate, sunt sustinute de dovezi stiintifice. Produsele din ulei de ficat de cod sunt disponibile pe scara larga, iar uleiul se gaseste si in multe produse naturale comercializate ca suplimente omega-3. Puteti obtine uleiul si mancand ficatul unui cod, un peste obisnuit care traieste aproape de fundul marii.

 

La ce se foloseste uleiul de ficat de cod?

In anii 1800, uleiul de ficat de cod a devenit popular ca supliment alimentar pentru copiii a caror lipsa de expunere la soare le crestea riscul de rahitism, o boala cauzata de deficienta de vitamina D. Astazi, uleiul de ficat de cod este un supliment popular utilizat pentru o gama larga de afectiuni.

Uleiul de ficat de cod este un tip de ulei de peste. Daca cumparati un supliment obisnuit de ulei de peste, uleiul continut in produs provine de obicei din peste gras de apa rece, cum ar fi somonul, heringul sau sardinele. Uleiul de cod este un tip de ulei usor diferit, provenit in mod special din ficatul codului din Pacific sau Atlantic. Fiecare tip de ulei ofera acizi grasi omega-3 sanatosi.

Acizii grasi Omega-3 au fost studiati pe scara larga pentru beneficiile lor pentru sanatate. Potrivit National Institutes of Health (NIH), omega-3 disponibili in diferite tipuri de ulei de peste sunt probabil eficienti pentru minimizarea bolilor de inima. In plus, NIH afirma ca uleiul de peste poate ajuta:

• Scaderea tensiunii arteriale

• Scaderea nivelului de colesterol

• Usureaza simptomele astmului

• Gestionati artrita reumatoida

• Reduce durerile menstruale

• Reduceti riscul de accident vascular cerebral

• Protejeaza impotriva osteoporozei

• Incetinirea progresiei aterosclerozei

 

Cu toate acestea, NIH nu specifica daca uleiul de ficat de cod in special - mai degraba decat uleiul de peste provenit din alte tipuri de peste - ar putea fi ceea ce produce aceste beneficii pentru sanatate.

Desi cercetarile privind efectele specifice asupra sanatatii ale uleiului de ficat de cod sunt oarecum limitate, unele studii arata ca uleiul de ficat de cod poate ajuta la anumite afectiuni medicale.

Infectii ale cailor respiratorii superioare

Uleiul de ficat de cod poate ajuta la ameliorarea infectiilor tractului respirator superior, conform unui studiu din 2004 pe 94 de copii mici.

Publicat in Annals of Otology, Rhinology, and Laryngology, studiul a comparat un grup de copii care au primit ulei de ficat de cod si o multivitamina in fiecare zi cu un grup de control care nu a primit suplimente. Studiul s-a desfasurat de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii.

Copiii care au primit ulei de ficat de cod si multivitamine au experimentat o scadere semnificativa a numarului de infectii ale tractului respirator superior (cum ar fi raceala comuna), in timp ce grupul de control nu a prezentat nicio modificare a numarului tipic de infectii. Pacientii din grupul de tratament au avut, de asemenea, mai putine vizite la cabinetul medicului pentru astfel de afectiuni.

Diabet

Uleiul de peste, in general, nu este asociat cu un risc scazut de rezistenta la insulina sau diabet de tip 2. Cu toate acestea, au existat cateva studii mici care analizeaza in mod specific asocierea dintre uleiul de ficat de cod si diabetul de tip 1.

Luarea uleiului de ficat de cod in timpul sarcinii poate reduce riscul bebelusului de diabet de tip 1, sugereaza un raport din 2000 al jurnalului Diabetologia. Analizand datele despre 85 de viitoare mame cu diabet si 1.071 de femei insarcinate fara diabet, autorii studiului au descoperit un risc semnificativ mai scazut de diabet in randul copiilor nascuti din participantii care au consumat ulei de ficat de cod in timpul sarcinii.

In plus, un studiu din 2003 pe 2.213 de persoane, publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, a constatat ca administrarea de ulei de ficat de cod in primul an de viata a fost legata de un risc redus de diabet zaharat de tip 1 la debut in copilarie.

Artrita

Pentru persoanele cu poliartrita reumatoida, luarea uleiului de ficat de cod poate reduce nevoia de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Pentru un studiu din 2008 publicat in Reumatologie, cercetatorii au atribuit 97 de pacienti cu artrita reumatoida la noua luni de administrare fie cu ulei de ficat de cod, fie cu un placebo. Analizand datele despre cele 58 de persoane care au finalizat studiul, ei au descoperit ca 39% din grupul cu ulei de ficat de cod a reusit sa-si reduca aportul zilnic de AINS cu mai mult de 30%, comparativ cu 10% dintre pacientii din grupul placebo.

Intr-un studiu anterior de la Advances in Therapy, oamenii de stiinta au descoperit ca luarea uleiului de ficat de cod poate ajuta la atenuarea rigiditatii, durerii si umflaturilor la persoanele cu poliartrita reumatoida.

 

Deficitul de vitamina D

Din ce in ce mai mult, studiile arata ca vitamina D joaca un rol in minimizarea multor boli si afectiuni care sunt mai frecvente pe masura ce imbatranesti. Vitamina D este, de asemenea, esentiala pentru absorbtia calciului si pentru construirea oaselor.

Au existat rezultate mixte atunci cand cercetatorii au examinat daca administrarea unui supliment de ulei de ficat de cod poate ajuta la cresterea nivelului de vitamina D, in special la femeile aflate in postmenopauza.

Un studiu populational a aratat ca aportul zilnic crescut de supliment de ulei de ficat de cod este asociat cu niveluri serice mai ridicate de vitamina D. Si un alt studiu pe femeile aflate in postmenopauza a aratat ca cei care iau un supliment zilnic de ulei de ficat de cod au mai putine sanse sa aiba deficit de vitamina D in timpul iarna si primavara decat cei care nu iau supliment.

Cu toate acestea, alte cercetari au aratat ca nivelurile crescute de vitamina D obtinute prin suplimente nu pot fi suficiente pentru a oferi un beneficiu.

 

Efecte secundare posibile

Uleiul de peste poate provoca o serie de reactii adverse, inclusiv respiratie urat mirositoare, arsuri la stomac, greata si eructatii.

Atunci cand este utilizat in exces, uleiul de ficat de cod poate duce la niveluri toxice de vitamine A si D. In plus, dozele mari de ulei de peste pot reduce coagularea sangelui, pot deteriora sistemul imunitar si pot creste nivelul de colesterol LDL ("rau") din sange.

Uleiul de ficat de cod poate interfera, de asemenea, cu ameliorarea anumitor afectiuni. Daca luati medicamente sau plante medicinale pentru o problema de sanatate, in special pentru hipertensiune arteriala sau pentru a gestiona coagularea sangelui, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest supliment.

In cele din urma, este important de retinut ca evitarea ingrijirii medicale standard si auto-minimizarea unei afectiuni cronice cu ulei de ficat de cod (sau orice alt tip de medicina alternativa) pot avea consecinte grave asupra sanatatii.

 

Dozare si preparare

Nu exista o doza standard pentru ulei de peste sau ulei de ficat de cod. In cercetare au fost studiate cantitati diferite.

De exemplu, intr-un studiu care investigheaza hipertensiunea arteriala, subiectii de testare au consumat 21 de mililitri (mL) pe cale orala zilnic timp de opt saptamani. Intr-un alt studiu, subiectii au consumat 5 ml pe cale orala cu mese de patru ori pe zi timp de sase saptamani.

Intr-un studiu care investigheaza artrita reumatoida, participantii la test au luat zilnic 1 gram de ulei de ficat de cod timp de trei luni. Un amestec de 10 grame de ulei de ficat de cod si ulei de peste a fost folosit zilnic timp de 36 de saptamani intr-un studiu diferit.

Doza potrivita pentru dvs. poate depinde de varsta, sex si sanatate. Discutati cu furnizorul dvs. de asistenta medicala pentru a obtine sfaturi personalizate.

Produse recomandate

Referinta: HayaLabs-CodLiverOil

Haya Labs Cod Liver Oil ( Ulei ficat de cod ) 1000 mg, 100 capsule (Antiinflamator, pentru artrita, dureri articulare)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Ulei ficat de cod : este una dintre cele mai bune surse naturale de Omega 3 si acizi grasi esentiali, contine din abudenta vitaminele A si D, regleaza nivelul colesterolului, sprijina sanatatea cardiovasculara, ajuta la minimizarea afectiunilor cardiace, sustine buna functionare a sistemului nervos, imbunatateste memoria, mentine sanatatea...

Pret: Pret 39,00 lei Pret de baza 67,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-UleiFicatCod

Marca: OstroVit

Ulei de ficat de cod, 500 mg 60 Caps- Susține buna funcționare a sistemului cardiovascular,Vitaminele A și D solubile în grăsimi

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Ulei de ficat de cod: susține buna funcționare a sistemului cardiovascular, Vitaminele A și D solubile în grăsimi, crește imunitatea generală a corpului nostru, suport pentru sistemul osos, acizi grași esențiali omega 3, scade nivelul de Colesterol rau si creste nivelul de Colesterolul bun.

Pret: Pret 29,80 lei Pret de baza 49,80 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: HS0005

Marca: HS Labs

HS Labs Ulei ficat cod, 500 mg, 60 Capsule moi

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Ulei de ficat de cod: susține buna funcționare a sistemului cardiovascular, Vitaminele A și D solubile în grăsimi, crește imunitatea generală a corpului nostru, suport pentru sistemul osos, acizi grași esențiali omega 3, scade nivelul de Colesterol rau si creste nivelul de Colesterolul bun.

Pret: Pret 49,00 lei Pret de baza 77,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri