Bromelaina- ce este, beneficii, indicații

Bromelaina- ce este, beneficii, indicații

Ce este bromelaina?

Bromelaina este o enzima care ajuta la descompunerea proteinelor. Aceasta enzima proteolitica este renumita pentru ca faciliteaza digestia si reduce inflamatia. De asemenea, ea are capacitatea de a coagula laptele. Se gaseste in ananas, atat in fruct, cat si in tulpina. Bromelaina sub forma de supliment alimentar se extrage de obicei din tulpina sau miezul ananasului, fiind usor diferita fata de enzima din fructul proaspat.

Aceasta enzima are si proprietatea de a fragezi carnea, motiv pentru care ananasul este folosit in bucatarie la marinarea fripturilor.

 

Enzime proteolitice

Suplimentele cu bromelaina se produc cu precadere in Japonia, Taiwan si Hawaii. Potrivit Enciclopediei Medicinei Alternative, „bromelaina a fost izolata pentru prima data din ananas in anul 1891 si a fost introdusa ca supliment alimentar abia in 1957”.

Utilizata pe scara larga ca enzima proteolitica pentru digestie, bromelaina si-a dovedit eficienta si ca un puternic agent antiinflamator. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca bromelaina are proprietati fibrinolitice, antiedematoase si antitrombotice, ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea cheagurilor de sange, edemelor si umflaturilor. Studiile au mai aratat ca bromelaina favorizeaza refacerea tesuturilor in cazul unor rani, rupturi musculare sau dupa operatii.

 

Cum actioneaza aceasta enzima digestiva?

Specialistii sustin ca eficienta bromelainei este data de interactiunea sa cu prostaglandinele, substante de tip hormon din corpul nostru cu rol in inflamatie. Bromelaina are capacitatea de a inhiba actiunea prostaglandinelor care produc durere si inflamatie, favorizand formarea altor prostaglandine antiinflamatoare. Bromelaina stimuleaza si descompunerea fibrinei, o proteina insolubila care poate fi asociata cu retentia de lichid si umflarea tesuturilor.

Bromelaina este o enzima cu proprietati unice de digerare a proteinelor, deoarece ea trece prin tractul digestiv si este absorbita intacta.

 

Cand este indicata bromelaina?

O trecere in revista a literaturii de specialitate, care include peste 1.600 de articole ce evalueaza actiunea medicala a bromelainei, arata ca aceasta enzima poate fi utilizata in:

·         Leziuni ale tesutului conjunctiv

·         Entorse, luxatii

·         Alergii

·         Dureri articulare

·         Probleme digestive: arsuri gastrice, balonare, indigestie, diaree

·         Boli cardiovasculare

·         Astm

·         Boli autoimune

·         Boli inflamatorii intestinale

·         Bronsita

·         Recuperarea post-operatorie

·         Ameliorarea arsurilor si ranilor

·         Absorbtia antibioticelor

 

Beneficiile bromelainei

Ajuta la ameliorarea tulburarilor digestive

Bromelaina este una dintre cele mai bune solutii naturale atunci cand suferi de indigestie sau alte probleme digestive. Aceasta enzima naturala descompune in mod eficient proteinele si totodata ajuta organismul sa absoarba nutrientii si unele medicamente. Studiile sugereaza ca reduce inflamatia la nivelul colonului si secretia de citokine proinflamatorii care afecteaza mucoasa intestinala. Bromelaina este benefica pentru aproape orice problema gastrointestinala:

·         Constipatie

·         Diaree

·         Arsuri gastrice

 

Contribuie la reducerea durerilor articulare

Remarcabila proprietate antiinflamatoare a bromelainei o face extrem de folositoare in ameliorarea durerilor din artrita si artroza, cat si in durerile si umflaturile cauzate de luxatii, entorse si leziuni musculare. Un studiu publicat in Alternative Therapies in Health and Medicine a evaluat efectul bromelainei in cazul a 42 de pacienti cu osteoartrita. Cercetatorii au constatat reducerea cu 60% a durerilor acute si cu 50% a durerilor cronice. „Bromelaina si-a demonstrat proprietatile antiinflamatoare si analgezice si ar putea fi o alternativa sigura sau un adjuvant in tratamentul osteoartritei”, este concluzia studiului.

Bromelaina poate fi folosita si in poliartrita reumatoida. Intr-un studiu preliminar, 73% dintre pacientii carora li s-a dat suplimentul timp de 3 saptamani-11 luni au semnalat rezultate de la bune la excelente.

 

Grabeste recuperarea dupa operatii si ameliorarea ranilor

Bromelaina ajuta la reducerea vanatailor si durerile pricinuite de operatii, inclusiv la femeile care au avut o operatie cezariana. Un studiu la care au participat 80 de persoane care au suferit diferite interventii chirurgicale a aratat reducerea semnificativa a durerilor post-operatorii dupa administrarea de bromelaina. De asemenea, umflaturile si inrosirile au fost reduse in grupul care a primit bromelaina comparativ cu grupul de control care a primit medicamente generice pentru calmarea durerii.

Bromelaina poate reduce umflaturile si vanataile post-operatorii, neafectand procesul de coagulare a sangelui, motiv pentru care poate fi administrata si pacientilor supusi unei operatii de liposuctie (lipoaspiratie).

Bromelaina ajuta si la ameliorarea ranilor provocate de arsuri. Intr-un studiu pe 700 de pompieri cu arsuri, cei care au luat bromelaina au constatat ca ranile lor s-au ameliorat de doua ori mai repede decat ale celorlalti.

 

Lupta impotriva alergiilor si astmului

Un studiu publicat in Evidenced-Based Complementary and Alternative Medicine descrie efectul bromelainei in caz de astm. Enzima ajuta la reducerea sensibilitatii alergice si impiedica dezvoltarea inflamatiei la nivelul cailor respiratorii.

Alte studii sugereaza ca enzima este capabila sa moduleze raspunsul sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, se adreseaza cauzei reactiei alergice – hiperactivitatea sistemului imunitar.

 

Tine la distanta bronsita si sinuzita

Bromelaina poate reduce vascozitatea mucusului si congestia nazala, ceea ce poate fi de folos in ameliorarea racelilor comune, sinuzitei, bronsitei. Un studiu realizat la Universitatea din Koln (Germania), la care au participat 12 pacienti operati de sinuzita, a demonstrat ca terapia adjuvanta cu bromelaina a dus la reducerea spectaculoasa a simptomelor.

 

Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare

Enzima ajuta la fluidifierea sangelui si minimizarea acumularii de trombocite in sange, reducand riscul de tromboza si constrictie arteriala. Astfel se explica actiunea de protejare impotriva bolilor cardiovasculare. In cadrul unui studiu, pacientii cu cardiopatie ischemica care au luat bromelaina au raportat ameliorarea sau disparitia simptomelor intr-un interval de 4-90 de zile.

Cercetarile din Germania au evidentiat ca terapia cu bromelaina, asociata cu magneziu si potasiu, poate reduce cu 95% riscul unui al doilea infarct. Efectul se datoreaza faptului ca magneziul si potasiul intaresc inima, iar enzima reduce vascozitatea sangelui si dizolva fibrina, o proteina care contribuie la formarea cheagurilor de sange.

 

Ajuta la slabit

Bromelaina este un bun aliat in procesul de slabire. Argumentele? Imbunatateste digestia, descompune eficient proteinele si grasimile. Consumat ca atare, ananasul confera senzatia de satietate si are putine calorii. Potrivit unui articol publicat in revista PLOS One (2017), „bromelaina poate fi utilizata in tratamentul obezitatii”.

 

Mod de utilizare si doze recomandate

Pentru a beneficia de proprietatile bromelainei exista trei surse principale de a include aceasta enzima intr-un stil de viata sanatos:

1.      Consumul de ananas proaspat, inclusiv miezul acestuia, care chiar daca este mai tare, contine cea mai mare cantitate de enzima proteolitica. Pentru a creste absorbtia bromelainei, este bine sa consumi si papaia, bogata in papaina, o alta enzima proteolitica.

2.      Suc de ananas – enzima se pastreaza si in suc sau smoothie de ananas, simplu sau in combinatie cu alte fructe si legume.

3.      Suplimente cu bromelaina – sunt disponibile sub forma de pudra/capsule, care contin extract din ananas liofilizat.

 

Dozare

In mod obisnuit, doza de bromelaina recomandata este intre 250 mg si 500 mg de 3 ori pe zi sau conform recomandarilor specialistului, in functie de problemele pentru care este indicata.

·         In artrita/artroza – 400 mg de 1-2 ori pe zi

·         In alergii/astm – 500 mg de 2 ori pe zi

·         In recuperarea post-operatorie – 500 mg de 3 ori pe zi

·         Pentru imbunatatirea digestiei – 500 mg de 3 ori pe zi, in timpul meselor sau chiar inainte de masa

In general, bromelaina ar trebui luata pe stomacul gol, dar cand este folosita pentru imbunatatirea digestiei, este preferabil sa se ia la masa, mai cu seama pentru a ajuta la digerarea mancarurilor grase sau bogate in proteine.

 

Interactiuni cu medicamente sau alte suplimente

Bromelaina imbunatateste eficienta anumitor antibiotice, cum ar fi amoxicilina si penicilina, crescand absorbtia acestora.

Quercitina, un antioxidant gasit in struguri, fructe de padure, varza kale, ceai verde, in combinatie cu bromelaina sprijina sistemul imunitar. Au proprietati antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare si antialergice.

Administrata impreuna cu tripsina, o alta enzima proteolitica (ce descompune proteinele), bromelaina poate fi eficienta in cazul infectiilor urinare.

Luata impreuna cu papaina, bromelaina poate calma durerile menstruale, avand efect antispastic.

Bromelaina ajuta la absorbtia curcuminei, ingredientul activ din turmeric (curcuma), aceasta combinatie fiind eficienta pentru calmarea durerilor articulare.

Pentru sanatatea inimii, bromelaina se administreaza in asociere cu magneziu si potasiu.

 

Precautii si efecte secundare

Suplimentele pe baza de bromelaina sunt sigure. Chiar daca bromelaina se administreaza in doze relativ mari, efectele secundare sunt extrem de rare. Studii preliminare au semnalat in cazuri rare tahicardie asociata cu folosirea enzimei. Altfel, unele persoane cu o sensibilitate speciala pot face reactii alergice si iritatii ale pielii.

Alte efecte adverse raportate foarte rar includ simptome gastrointestinale: greata, balonare, modificari ale scaunului.

Consultati medicul inainte de a lua orice suplimente care contin enzime digestive.

 

Contraindicatii

Nu luati suplimente cu bromelaina daca sunteti alergic la ananas.

Deoarece bromelaina subtiaza sangele, nu trebuie luata cu medicamente anticoagulante. Enzima este contraindicata persoanelor predispuse la hemoragii din cauza unor boli care afecteaza coagularea sangelui.

Produse recomandate

Referinta: NOW-QuercetinBromelain240

Marca: Now Food

Now Foods Quercetina cu Bromelaina, 240 capsule (Antioxidant intareste imunitate)

0 1 2 3 4 2 Pareri 

Beneficii Quercetina cu Bromelaina: ajuta in stimularea sistemului imunitar, poate reduce starile de discomfort asociate cu schimbarea vremii, detine un puternic rol antioxidant si proprieteti antialergenice, poate ajuta la reglarea nivelurilor de histamina in organism, utila in defalcarea si absorbtia de proteine, ajuta la calmarea crampelor și a altor...

Pret: Pret 370,00 lei Pret de baza 437,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Biovea-2033

Marca: Biovea

Biovea Quercetin cu Bromelain 100 capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Quercetina cu Bromelaina: sprijină sănătatea sinusurilor și promovează răspunsul histaminei sănătoase, sprijină răspunsul inflamator sănătos, promovează un răspuns imunitar sănătos, utilizată în mod obișnuit pentru ameliorarea durerii asociate cu mușchii, ajuta în digestia proteinelor.

Pret: Pret 225,00 lei Pret de baza 271,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: DoctorsBest-QuercetinBromelain

Marca: Doctor's Best

Doctor's Best Quercetin Bromelain - 180 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Quercetin cu Bromelain: sprijină sănătatea sinusurilor și promovează răspunsul histaminei sănătoase, sprijină răspunsul inflamator sănătos, promovează un răspuns imunitar sănătos, utilizată în mod obișnuit pentru ameliorarea durerii asociate cu mușchii, ajuta în digestia proteinelor.

Pret: Pret 199,00 lei Pret de baza 255,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Jarrow-Bromelain

Marca: Jarrow Formulas

Jarrow Bromelain 1000 GDU - 30 Tablete

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Bromelain: sprijină sănătatea sinusurilor și promovează răspunsul histaminei sănătoase, sprijină răspunsul inflamator sănătos, promovează un răspuns imunitar sănătos, utilizată în mod obișnuit pentru ameliorarea durerii asociate cu mușchii, ajuta în digestia proteinelor.

Pret: Pret 45,00 lei Pret de baza 60,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri