Ce este Krill Oil? O sursa puternica de Omega-3.

Ce este Krill Oil? O sursa puternica de Omega-3.

Ce este Krill Oil? O sursa puternica de Omega-3.

Ulei de krill este stiintific dovedit a fi o sursa importanta de acizi grasi de Omega-3. Dar de unde provine? Ce este krill oil?

Pentru a spune mai simplu: Krillii sunt crustacee mici, creveti care traiesc in oceanele din intreaga lume. Ele pot fi mici, dar ele constituie cea mai mare biomasa din lume. (Biomasa totala a speciei cantareste un uimitor numar de 420 de milioane de tone metrice!).

Pe lantul alimentar, krilli se gasesc la baza acestuia, Krillii se hranesc cu fitoplanctonul-bogat in omega 3, precum si diferite tipuri de alge.

Numit pentru cuvantul norvegian Kril („prajeste tineri de peste“), krill apartin aceleiasi familii de crustaceu ca si crevetii, homari si crabi. Acestea joaca un rol esential in sistemul alimentar al oceanului. Acestea sunt o sursa principala de hrana pentru sute de animale marine, inclusiv balene, pinguini, pasari de mare si multi pesti. Ei tind sa traiasca cinci pana la zece ani si se gasesc in apa inghetata a oceanelor adanci, iar  zona de hranire in apropierea suprafetei oceanului mai cald de obicei in timpul noptii.

In special in jurul Antarcticii, Krillul tinde sa traiasca in ape adanci, cu acumulari mici de toxine si a altor contaminanti.

Din cele opt-cinci specii de krill din jurul lumii, krill Antarctica (Euphausia Superba) este cel mai mare si cel mai dominant. La fel ca toate krill, ei calatoresc in „bancuri“, pentru a evita sa fie izolati de pradatori. Uneori, aceste grupuri de krill sunt atat de mari incat acestea sa poata fi vazute din spatiu! Atunci cand depun icre, krill de sex feminin va depune pana la 10.000 de oua la un moment dat. Aceste oua se scufunda la fundul oceanului, unde pot ecloza in conditii de siguranta.

Uleiul provine din aceste krill antarctic este este pur si practic lipsite de toxine din mediu. Aceasta este una dintre calitatile-cheie care fac din krill o sursa cea mai dorita de Omega 3. In plus, acizii grasi de omega-3 din uleiul de kril sunt in forma de fosfolipide, astfel incat acestea sunt mai biodisponibile decat cele din uleiul de peste.

Incepand cu anii 1990, Krill a fost recoltat din ce in ce mai mul si in mod durabil si pentru uleiul de krill.

Conservarea florei marine din Antarctica (CCALMR) a lucrat cu limite de recoltare de krill. Sa dezvolte si sa mentina practici care sunt responsabile de mediu si durabile. In plus, doua organizatii independente - Prietenii Marii (FOS) si Marine Stewardship Council (MSC) - sa monitorizeze si sa certifice pescuitul. Doar un mic procent (aproximativ 0,5%) din biomasa totala de kril este deschisa pentru a fi recoltata in fiecare an. Aceasta promite o abundenta de krill disponibila pentru viitor.

Oamenii din intreaga lume sunt tot mai multi care iubesc krillul: un crustaceu mic, dar puternic si o sursa durabila si biodisponibila de Omega 3.