Glucozamina + MSM+ Condroitina- ce este, beneficii, efecte secundare, dozare

Glucozamina + MSM+ Condroitina- ce este, beneficii, efecte secundare, dozare

Glucozamina si condroitina sunt doua suplimente populare despre care se spune ca ajuta la gestionarea durerilor articulare. Cu toate acestea, in ciuda utilizarii lor pe scara larga, cercetarile asupra glucozaminei si condroitinei au aratat rezultate mixte. De fapt, unele studii au aratat ca nu sunt eficiente.

Acest lucru va poate lasa sa va intrebati daca ar trebui sa luati glucozamina si condroitina sau daca va este mai bine fara ele. Acest articol discuta despre utilizarile, beneficiile potentiale, efectele secundare si doza recomandata de glucozamina si condroitina.

 

Ce sunt glucozamina si condroitina?

Glucozamina si condroitina sunt doi compusi care se gasesc in mod natural in cartilajul tau.

Cartilajul este un tip principal de tesut conjunctiv din corpul dumneavoastra. Unul dintre multele scopuri importante ale cartilajului este de a proteja si amortiza capetele oaselor, motiv pentru care se gaseste in articulatii.

La persoanele cu osteoartrita, acest cartilaj se uzeaza, ceea ce poate determina frecarea oaselor. In timp, acest lucru poate duce la durere si la scaderea mobilitatii articulatiilor, de obicei la genunchi, solduri, maini si coloana vertebrala.

Glucozamina si condroitina, de obicei combinate intr-un singur supliment, se spune ca amelioreaza durerea de artrita, actionand ca antiinflamatoare naturale si incetinind deteriorarea cartilajului.

Cu mai mult de 3,6% din populatia globala care traieste cu aceasta afectiune debilitanta, multi oameni folosesc sau au incercat sa utilizeze suplimente combinate de glucozamina si condroitina pentru a atenua durerea de osteoartrita.

 

Controverse

Suplimentele de glucozamina si condroitina sunt controversate, deoarece multi experti nu sunt de acord cu eficacitatea lor.

Atat Colegiul American de Reumatologie (ACR), Fundatia pentru artrita, cat si Societatea Internationala de Cercetare a Osteoartritei (OARSI) descurajeaza cu tarie aceste suplimente din cauza lipsei de dovezi si a unui risc ridicat de partinire in studiile disponibile.

Dimpotriva, Societatea Europeana pentru Aspecte Clinice si Economice ale Osteoporozei (ESCEO) sugereaza ca glucozamina si condroitina de calitate farmaceutica - sau cristaline - pot fi utilizate ca ameliorator de prima linie pentru osteoartrita genunchiului.

Aceste recomandari mixte pot proveni partial din faptul ca producatorul si tipul suplimentelor pot duce la rezultate diferite ale studiului. De exemplu, soiurile de calitate farmaceutica par mai eficiente in comparatie cu optiunile fara prescriptie medicala.

 

Eficacitatea

Exista multe studii disponibile despre utilizarea glucozaminei si condroitinei pentru durerea osteoartrita, desi au concluzii contradictorii cu privire la eficacitatea suplimentelor.

Glucozamina

Glucozamina a fost studiata pe larg pentru rolul sau in gestionarea durerii cauzate de osteoartrita. Intr-o analiza din 2017 la 1.625 de persoane cu osteoartrita de sold sau genunchi, suplimentele de glucozamina nu au imbunatatit semnificativ durerea sau functia osteoartritei in comparatie cu un placebo.

Pe de alta parte, o analiza din 2018 a aratat mici imbunatatiri ale durerii de osteoartrita la genunchi cu utilizarea regulata a sulfatului de glucozamina, desi autorii au sugerat ca sunt necesare date de calitate superioara.

De asemenea, un studiu de cohorta de 2 ani a constatat o reducere cu 36% a consumului de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) atunci cand se administreaza zilnic 1.500 mg de glucozamina cristalina.

In acelasi studiu, 1250 mg/zi de clorhidrat de glucozamina, 1200 mg/zi de sulfat de condroitina, 100 mg/zi de diacereina, 300 mg/zi de avocado-soia nesaponificabil (ASU) si un placebo nu au modificat utilizarea AINS .

In cele din urma, un studiu de 2 ani si jumatate pe 407 femei cu varsta supraponderala intre 50 si 60 de ani a constatat ca 1.500 mg/zi de sulfat de glucozamina scad semnificativ riscul de osteoartrita a genunchiului in comparatie cu un placebo, sugerand ca poate functiona ca terapie preventiva.

 

Condroitina

Condroitina a fost, de asemenea, bine studiata ca remediu pentru gestionarea simptomelor osteoartritei.

Un studiu dublu-orb, randomizat din 2017, pe 604 participanti cu osteoartrita la genunchi, a comparat efectele administrarii a 800 mg/zi de sulfat de condroitina, 200 mg/zi dintr-un AINS popular cunoscut sub numele de celecoxib si un placebo pentru gestionarea durerii din osteoartrita.

Dupa 6 luni, sulfatul de condroitina a condus la scoruri similare de durere ca celecoxib si scoruri semnificativ mai mici decat placebo. Astfel, autorii au ajuns la concluzia ca sulfatul de condroitin poate fi un remediu eficient pentru durere pentru cei cu dureri de osteoartrita la genunchi.

Intr-o revizuire din 2014 a 43 de studii privind utilizarea condroitinei pentru osteoartrita, condroitina administrata singura sau cu glucozamina a aratat scoruri semnificativ mai mici de durere - cu o diferenta medie de 10% - in comparatie cu un placebo. Cu toate acestea, calitatea generala a studiilor a fost scazuta.

In aceeasi recenzie, nu s-a constatat ca suplimentul imbunatateste mobilitatea sau functia articulatiilor in comparatie cu un placebo.

 

Glucozamina si condroitina impreuna

Desi cele doua pot fi luate separat, glucozamina si condroitina sunt de obicei luate ca un singur supliment. Aceasta combinatie a fost studiata mai pe larg.

Un studiu randomizat, dublu-orb, de 2 ani, din 2015, nu a aratat nicio diferenta in ceea ce priveste durerea sau ingustarea spatiului articular - un semn de deteriorare a cartilajului - dupa ce a luat fie 1.500 mg/zi de sulfat de glucozamina, 800 mg/zi de sulfat de condroitina, o combinatie a ambelor , sau un placebo.

Rezultate similare au fost observate intr-o analiza din 2018, in care glucozamina si condroitina combinate nu au imbunatatit semnificativ durerea sau rigiditatea. Intre timp, condroitina singura a dus la imbunatatiri minore ale durerii.

Pe de alta parte, o alta analiza din 2018 a observat o imbunatatire semnificativa a scorurilor durerii atunci cand glucozamina si condroitina au fost luate impreuna, in timp ce nu s-au gasit imbunatatiri atunci cand suplimentele au fost luate separat.

In mod similar, un studiu sponsorizat din 2015 a aratat ca combinarea a 1.500 mg de clorhidrat de glucozamina cu 1.200 mg de sulfat de condroitina a redus in mod eficient durerea, rigiditatea si umflarea genunchiului, comparativ cu 200 mg de celecoxib pentru osteoartrita AINS. Un alt studiu din 2015 a mai constatat ca suplimentele combinate de glucozamina si condroitina au fost comparabil eficiente ca celecoxibul.

In cele din urma, nu se pot face concluzii ferme cu privire la eficacitatea glucozaminei, condroitinei sau a celor doua combinate ca ameliorator pentru durerea sau rigiditatea osteoartritica. Datorita inconsecventei mari a rezultatelor si a calitatii cercetarii disponibile, este necesara continuarea cercetarii.

 

Riscuri si efecte secundare

Cele mai multe studii au aratat ca atat glucozamina, cat si condroitina sunt sigure de utilizat pentru majoritatea oamenilor si nu au fost raportate efecte secundare grave. Au fost observate doar efecte secundare usoare, cum ar fi tulburari de stomac, greata si dureri de cap.

Cu toate acestea, retineti ca glucozamina este de obicei derivata din chitina - un compus gasit in crustacee. Prin urmare, cei cu alergie la crustacee ar trebui sa citeasca cu atentie eticheta si sa opteze pentru soiuri facute din vaci sau porci.

Glucozamina poate fi, de asemenea, facuta dintr-o ciuperca sau porumb fermentat. Si din cauza originii animale a unor ingrediente, suplimentele pot sa nu fie potrivite pentru cei care urmeaza un model alimentar vegan sau vegetarian.

In cele din urma, se presupune ca suplimentele de glucozamina si condroitina pot afecta nivelul zaharului din sange, pot reduce sensibilitatea la insulina si pot interactiona cu medicamente anticoagulante precum Warfarina. De aceea ar trebui sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a le incerca.

In general, glucozamina si condroitina sunt considerate sigure, desi pot sa nu fie potrivite pentru cei cu alergii la crustacee, diabet sau care iau medicamente anticoagulante. Discutati mai intai cu un profesionist din domeniul sanatatii.

 

Dozare

Datorita datelor contradictorii privind eficacitatea glucozaminei si condroitinei, nu sunt disponibile recomandari standard.

Acestea fiind spuse, studiile care au observat imbunatatiri ale simptomelor osteoartritei au folosit in mod obisnuit doze de 1.500 mg sulfat de glucozamina si 1.200 mg sulfat de condroitina, care pot fi obtinute fara prescriptie medicala.

Cu toate acestea, cel mai bine este sa consultati mai intai un profesionist din domeniul sanatatii, care va poate oferi recomandari adaptate pentru dvs. si sanatatea dumneavoastra.

 

Concluzia

Glucozamina si condroitina sunt suplimente populare folosite pentru a ameliora durerea de osteoartrita.

Utilizarea lor ramane insa controversata, din cauza cercetarilor contradictorii. In timp ce unele studii au aratat ca administrarea de suplimente de glucozamina si condroitina poate reduce durerea si rigiditatea, altele au descoperit ca nu ofera niciun beneficiu.

Suplimentele sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor, cu exceptia celor cu alergii la crustacee, cu diabet sau tulburari metabolice sau care iau medicamente anticoagulante.

Daca sunteti interesat sa incercati glucozamina si condroitina, discutati mai intai cu un profesionist din domeniul sanatatii pentru a determina daca este potrivit pentru dvs.

Produse recomandate

Referinta: OstroVit-MSM90tabs

Marca: OstroVit

OstroVit MSM 90 Tablete (Metilsulfonilmetan), articulatii inflamate, sinteza colagen, riduri

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii MSM: permite muschilor si articulatiilor sa se amelioreze mai rapid, creste energia, vigilenta, calmul mental si capacitatea de concentrare, reduce crampele musculare si spasmele, joaca un rol in sinteza colagenului, ajuta la inlaturarea ridurilor, ajuta la normalizarea functiei stomacului, stimuleaza functia imunitara.

Pret: Pret 25,90 lei Pret de baza 30,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-GlucosamineMSM

Marca: OstroVit

Glucosamine + MSM + Chondroitin 90 Tablete (Glucozamina, Articulatii, incheieturi, ligamente sanatoase)

0 1 2 3 4 3 Pareri 

Beneficii Glucosamine + MSM + Chondroitin: trei compusi de sustinere in comun, intr-o formula cu potenta ridicata, sustin tesuturile si cartilajele sanatoase, sustin confortul articulatiei, libertatea de rigiditate si usurinta de miscare, sustin mobilitatea, amelioreaza durerea, reduce inflamatia.

Pret: Pret 44,90 lei Pret de baza 55,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Belle-C005

Marca: Belle&Bio

Belle&Bio Glucozamina + Condroitina + MSM 120 capsule (Artrita, reduce durerile articulare)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Glucosamina-Condroitina: contine Glucozamina, Condroitina, cartilaj de rechin si Extras de bambus (Siliciu), ajuta la flexibilitatea articulatiilor, regenereaza si protejeaza cartilajul, mentine oasele sanatoase, reduce durerile articulare, ajuta in caz de artrita sau osteoartrita.

Pret: Pret 75,90 lei Pret de baza 108,90 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: HayaLabs-GlucozaminaComplex

Haya Labs Glucozamina Condroitina & MSM Complex 120 de capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Glucosamine Chondroitin & MSM Complex: Glucozamina si Condroitina sunt recunoscute ca suplimente de conducere pentru intretinerea de articulatii sanatoase. MSM (Metilsulfonimetanul) se adauga pentru a sprijini in continuare functia articulatiilor sanatoase. Complexul Glucosamine Chondroitin & MSM, cu o formula personalizata, ofera o...

Pret: Pret 49,00 lei Pret de baza 60,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri