L-Dopa- ce este, beneficii, reacții adverse, dozare

L-Dopa Mucuna Pruriens- ce este, beneficii, reacții adverse, dozare

Beneficiile Mucuna Pruriens sau pur si simplu mucuna sunt bine cunoscute in Ayurveda, vechiul medicament indian, unde a fost folosit terapeutic de multe generatii pentru a echilibra sistemele reproductive si nervoase ale organismului. Semintele sunt principala parte a mucunii si sunt consumate sub forma de pudra, utilizata in scopuri medicinale ca supliment.

Multi oameni iau extractul sau pulberea din semintele de mucuna diluate in apa ca un ceai si considera ca au acelasi beneficiu ca si cafeaua pentru a imbunatati vigilenta. Cercetarile actuale includ planta in grupul de adaptogeni cu proprietati care imbunatatesc adaptarea corpului nostru la situatii de stres.

Initial folosit pentru a tonifica si intari sistemul nervos si cunoscut pentru a imbunatati starea de spirit are in plus calitatea de a  mentine creierul sanatos si protejat, mucuna poate fi o sursa de multe alte beneficii pentru sanatate.


Planta Mucuna Pruriens - Ce este?

Mucuna Pruriens este o planta a familiei leguminoase, numita si fasole Brazilia sau pulbere de mico este nativ din padurile  tropicale din America de Sud, Africa si Indiile de Vest.

Semintele sau boabele sale sunt de culoare bej, maro sau negru si cresc in interiorul unui pod lung, catifelat, a carui acoperire este cunoscuta ca provoaca iritatii atunci cand este in contact cu pielea.

Planta este considerata un fixator de azot si este utilizata in mod obisnuit ca acoperire a ingrasamintelor solului pe terenuri degradate de agricultura.

Arborele Mucuna Pruriens poate ajunge pana la 15 metri inaltime si nu arata atat de frumos, desi poate produce niste flori de la alb la purpuriu.

Contactul cu bulbii, proeminentele prajite ale plantei, pot provoca, de asemenea, pielea toracica. Un alt fapt interesant despre aceasta planta este faptul ca este folosit ca o alternativa la cafea de catre unii oameni. Semintele sunt uscate si macinate, apoi o bautura este facuta in forma tipica a cafelei noastre.

 

Mucuna Pruriens si L-Dopa

Mucuna este una dintre cele mai mari surse naturale ale unui aminoacid numit L-Dopa (Levodopa), un precursor esential al neurotransmitatorului dopamina.

Mentinerea unor niveluri adecvate de dopamina este esentiala pentru a hrani functiile mentale, sanatatea emotionala, somnul, memoria, abilitatile motorii si coordonarea musculara.

Acest aminoacid, L-Dopa, este un compus cunoscut pentru a imbunatati starea de spirit si este adesea ingerat ca un supliment natural ce ajuta impotriva depresiei si anxietatii deoarece stimuleaza productia de dopamina in creier.

Amintiti-va, dopamina este un neurotransmitator adesea denumit "hormon de sanatate". Ea este produsa de creier atunci cand ne simtim bine sau ca un mecanism de recompensa al corpului cand facem diverse activitati pline de satisfactii, cum ar fi dansul, realizarile de zi cu zi si experientele sexuale placute.

Este un intermediar pentru noradrenalina, un neurotransmitator care ajuta la reglarea somnului si, de asemenea, stimuleaza producerea GH (hormon de crestere).

L-Dopa este metabolizat in dopamina atat de inima, cat si de creier si utilizarea sa poate fi foarte utila pentru toti indivizii cu probleme nervoase si tulburari de anxietate care pot duce la boli neurodegenerative severe sau la capacitati cognitive reduse.

 

Beneficiile plantei Mucuna Pruriens pentru creier

Cercetarile sugereaza ca mucuma protejeaza creierul prin mentinerea functiilor cognitive si neurale sanatoase, precum si imbunatatirea activitatilor neuronale. Aceste beneficii sunt asociate cu actiunea sa antioxidanta.

Mecanismul fizic din spatele actiunii lor este acesta: Toti radicalii liberi au un electron nepermanent care le face instabili in corpul uman. Antioxidantii sunt capabili sa adauge un electron la molecula radicalilor liberi si astfel sa-i neutralizeze efectele, in special asupra creierului.

L-Dopa, aminoacidul gasit in mucuna, imbunatateste actiunea neurotransmitatorilor responsabili de procesele cerebrale fundamentale, precum si ofera creierului mai multa capacitate de a crea compusii necesari pentru functionarea sa.

L-Dopa este, de asemenea, esential in productia de dopamina si noradrenalina. Neurotransmitatorii legati de sentimentul umorului, energiei, placerii si motivatiei.

Mucuna este recunoscuta si pentru cresterea agilitatii mentale si pentru imbunatatirea focalizarii si concentrarii intr-un mod diferit de cofeina. Aportul cofeinei in functie de cantitate poate duce la anxietate si nervozitate. Mucuna Pruriens, pe de alta parte, ca poate calma si poate promova valuri cerebrale stabile si ritmice similare cu cele emise de creier in timpul somnului si in momente de seninatate.


Beneficii pentru viata sexuala

Mucuna este un afrodisiac cunoscut milenar pentru cresterea functiei sexuale si a libidoului. Este de asemenea cunoscut pentru promovarea fertilitatii la barbati si femei, prin cresterea spermatozoizilor masculi si a nivelului de tes-tosteron si prin reglarea ciclurilor de ovulatie la femei.

Suplimentul are si proprietati antioxidante care pot ajuta la protejarea celulelor sexuale de leziunile oxidative.


Beneficiile utilizarii Mucuna Pruriens pentru a ameliora boala Parkinson

Extractul de seminte Mucuna Pruriens a fost utilizat pe scara larga de catre medicina indiana traditionala ayurvedica pentru ameliorarea diferitelor boli, inclusiv a bolii Parkinson. L-dopa prezent in mucuna afecteaza pozitiv metabolismul dopaminei in sistemul nervos. Acest neurotransmitator ajuta la ameliorarea simptomelor Parkinson la om.

Acest lucru se datoreaza faptului ca boala Parkinson se caracterizeaza prin productia partiala diminuata a dopaminei si Mucuna Pruriens poate influenta reglarea nivelurilor de dopamina. Studiile preliminare indica faptul ca forma naturala a L-Dopa de la mucuna ofera rezultate echivalente sau chiar mai bune comparativ cu aceeasi substanta fabricata in laborator. Marele beneficiu este ca aceasta planta nu are efectele secundare frecvent cauzate de drogul sintetic, cum ar fi greata, varsaturile si miscarile involuntare ale muschilor.

 

Mucuna Pruriens ca neutralizator de venin de sarpe

Mucuna este folosit in mod traditional ca agent de neutralizare a otravurilor unor specii de serpi veninosi. Exista o glicoproteina specifica in extractul obtinut din planta, care poate neutraliza toxinele prezente in veninul pe care sarpele il va injecta intr-un om. Cercetarile au aratat deja ca extractul de mucuna stimuleaza productia de anticorpi care neutralizeaza letalitatile anumitor tipuri de otravuri.


Stimuleaza eliberarea hormonului de crestere

Aportul extractului Mucuna contine L-Dopa care este un aminoacid care contine substante ce pot stimula eliberarea naturala a hormonului de crestere. Acest hormon, denumit si GH, este produs de glanda pituitara a creierului si are rolul de a stimula cresterea la copii si adolescenti. GH ajuta, de asemenea, sa regleze fluidele corporale, cresterea muschilor si a oaselor, nivelul zaharului si metabolismul grasimilor din organism.

Este interesant de observat ca stimularea nivelurilor hormonului de crestere poate avea, de asemenea, un impact asupra pierderii in greutate datorata stimulului mental asociat. In plus fata de reglarea GH, care fortifica muschii, imbunatateste coordonarea, agilitatea si forta mentala, legatura cu dopamina cu mucuna, aduce si sentimentul de bunastare si, prin urmare, starea de spirit pentru activitatile fizice .


Beneficii in procesul de recuperare a persoanelor dependente

Stresul, excesul de stimulente, abuzul de droguri legale si ilegale si utilizarea excesiva a alcoolului diminueaza nivelurile de dopamina din creier. Atunci cand nivelurile de dopamina scad, individul tinde sa devina prea agitat si nervos si se pot provoca daune asupra producerii de neurotransmitatori in creier. L-Dopa prezent in Mucuna Pruriens ajuta la restabilirea nivelurilor scazute de dopamina la persoanele care se recupereaza de la utilizarea substantelor dependente si totusi functioneaza prin restabilirea sinapselor neuronale la niveluri sanatoase.

 

Alte beneficii potentiale

Dintre beneficiile deja asociate cu consumul extractului de seminte Mucuna Pruriens putem enumera urmatoarele:

·         Sursa naturala de L-Dopa (levodopa), creste dopamina in creier

·         Ajuta la relaxarea corpului prin reducerea stresului si a anxietatii

·         Creste libidoul si revitalizeaza sistemul reproductiv

·         Poate oferi rezultate similare cu antidepresivele

·         Promoveaza un somn mai bun

·         Sprijinirea recuperarii dependentei de droguri

·         Imbunatateste functiile cognitive si de memorie

·         Stimuleaza producerea GH si a altor hormoni care ajuta la mentinerea tinerilor

·         Aceasta normalizeaza abilitatile motorii si actioneaza ca o miscare musculara relaxanta

·         Poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange

·         Promoveaza digestia

·         Ajuta la energizarea organismului in mod natural


Reactii adverse privind utilizarea Mucuna Pruriens

Consumul de Mucuna Pruriens este destul de sigur, iar extractul se numara printre preferatele oamenilor care folosesc stimulenti naturali din creier, numite si nootropice. Cu toate acestea, exista unele reactii adverse asociate cu consumul, inclusiv dureri de cap, varsaturi, insomnie si, eventual, confuzie. Toate aceste efecte sunt foarte rare si de obicei apar numai la persoanele care au luat doze excesiv de mari de plante.

Contactul cu tulpina si picioarele plantei pot provoca mancarimi intense dar acest lucru nu se intampla in cazul consumului de extract din planta.

 

Cum sa luati Mucuna Pruriens

Mucuna poate fi ingerata in trei moduri:

- Extract sau pulbere: Trebuie sa contina cel putin 15% L-Dopa pentru a fi eficienta. Pulberea sau extractul sunt amestecate impreuna in apa.

- Pastile: extractul este comprimat si aportul acestuia devine mai convenabil pentru unii oameni.

- Tinctura: Colorantul este extractul lichid obtinut din dizolvarea semintelor in alcool pentru extractia nutrientilor.

Ambele pulberi si tinctura pot fi amestecate cu apa, sucuri si batai. Pudra poate fi de asemenea amestecata cu apa fierbinte si poate fi luata ca inlocuitor de cafea pentru a da energie organismului fara a-l stimula excesiv.

In Amazon, extractul de mucuna a fost folosit de peste 2000 de ani ca ingredient al ciocolatei, impreuna cu cacao crud.

La momentul achizitiei, analizati intotdeauna daca produsul este fabricat exclusiv din fasole, deoarece aproape toate studiile si cercetarile stiintifice arata ca beneficiile pentru sanatate sunt numai in aceasta parte a Mucuna Pruriens.


Dozajul ideal pentru beneficiile pentru sanatate

Doza zilnica recomandata in mod obisnuit este cuprinsa intre 200 si 500 miligrame. Idealul este sa incepeti cu o doza mai mica si sa o cresteti treptat in functie de necesitati.

Mucuna Pruriens poate fi gasita in combinatie cu diverse alte suplimente in amestecuri, menite sa imbunatateasca starea de spirit, sa imbunatateasca bunastarea emotionala, sa reduca stresul si anxietatea si sa sporeasca energia si concentrarea mentala.

In cazul extractului lichid, idealul este de a se consuma de la 30 la 60 de picaturi diluate in apa, ceai sau suc, de la una la trei ori pe zi.

Produse recomandate

Referinta: ITEM-RE-002950

Marca: Swanson

Swanson Superior Mucuna Pruriens 350 mg 200 Capsule, L-Dopa Mucuna

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Semințele Mucuna Pruriens oferă un impuls natural dorinței sexuale și agilității mentale prin susținerea nivelurilor sănătoase ale hormonului tes-tosteron atât la bărbați, cât și la femei. Creșterea libidoului și satisfacția generală. Un nivel crescut de dispoziție și dorință. Protecție antioxidantă.

Pret: Pret 139,90 lei Pret de baza 154,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Swanson-FullSpectrumMucuna60

Marca: Swanson

Swanson Full Spectrum Mucuna Pruriens (L-Dopa) 400 mg 60 capsule (Naturist Parkinson, Afrodisiac natural)

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Full Spectrum Mucuna Pruriens: utilizata pentru minimizarea infertilitatii masculine, a tulburarilor nervoase si, de asemenea, este afrodiziac. S-a demonstrat ca semintele sale sunt potential de o importanta medicala substantiala. Vechiul sistem medical indian, Ayurveda, folosea in mod traditional Mucuna pruriens, chiar si pentru a ameliora...

Pret: Pret 45,00 lei Pret de baza 82,00 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri