Generalitati despre vitamine, minerale, proteine si altele

Generalitati despre vitamine, minerale, proteine si altele

VITAMINELE

O vitamină este un compus organic necesar unui organism ca nutrient vital în cantități limitate. Un compus chimic organic (sau un set de compuși înrudiți) este numit vitamină atunci când nu poate fi sintetizat în cantități suficiente de către un organism și trebuie obținut din alimentație. Termenul este condiționat atât de circumstanțe, cât și de organismul respectiv. De exemplu, acidul ascorbic (vitamina C) este o vitamină pentru primatele antropoide, oamenii, porcii de Guineea și liliecii, dar nu și pentru alte mamifere.

Vitamina D nu este un nutrient esențial pentru persoanele care se expun suficient la lumina ultravioletă, fie de la soare, fie de la o sursă artificială, deoarece acestea sintetizează vitamina D în piele. Oamenii au nevoie de treisprezece vitamine în dieta lor, dintre care majoritatea sunt de fapt grupuri de molecule înrudite, "vitamere", (de exemplu, vitamina E include tocoferoli și tocotrienoli, vitamina K include vitamina K1 și K2). Lista: vitaminele A, C, D, E, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), vitamina B6, biotina (B7), acidul folic (B9) și vitamina B12.

Aportul de vitamine sub cantitățile recomandate poate duce la apariția semnelor și simptomelor asociate cu deficiența de vitamine. Există puține dovezi de beneficii atunci când vitaminele sunt consumate ca supliment alimentar de către cei care sunt sănătoși și au o dietă adecvată din punct de vedere nutrițional.

 

MINERALELE

Mineralele sunt elementele chimice exogene indispensabile vieții. Patru minerale - carbonul, hidrogenul, oxigenul și azotul - sunt esențiale pentru viață, dar sunt atât de omniprezente în alimente și băuturi încât acestea nu sunt considerate nutrienți și nu există aporturi recomandate pentru acestea ca minerale. Nevoia de azot este abordată prin cerințele stabilite pentru proteine, care sunt compuse din aminoacizi care conțin azot.

Sulful este esențial, dar, pentru oameni, nu este identificat ca având un aport recomandat în sine. În schimb, aporturile recomandate sunt identificate pentru aminoacizii care conțin sulf, metionina și cisteina. Există suplimente alimentare care furnizează sulf, cum ar fi taurina și metilsulfonilmetanul.

Mineralele nutritive esențiale pentru oameni, enumerate în ordinea greutății necesare pentru a se afla la doza dietetică recomandată sau la aportul adecvat, sunt potasiu, clor, sodiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, mangan, cupru, iod, crom, molibden, seleniu și cobalt (ultimul ca și component al vitaminei B12). Există și alte minerale care sunt esențiale pentru unele plante și animale, dar care pot fi sau nu esențiale pentru oameni, cum ar fi borul și siliciul. Mineralele esențiale și cele presupus esențiale sunt comercializate ca suplimente alimentare, individual și în combinație cu vitamine și alte minerale.

Deși, ca regulă generală, etichetarea și comercializarea suplimentelor alimentare nu au voie să facă afirmații privind prevenirea sau tratarea bolilor, FDA din SUA a revizuit știința în cazul anumitor alimente și suplimente alimentare, a concluzionat că există un acord științific semnificativ și a publicat afirmații de sănătate permise, formulate în mod specific.

 

Vitaminele si mineralele sunt substante care sunt necesare bunei functionari a organismului. Nu au rol energetic dar intervin ca si catalizator in anumite reactii biochimice, in echilibrul apei si mentinerea potentialului electic celular. Ele nu pot fi sintetizate de catre organism si de aceea trebuie aduse din exterior (prin hrana sau suplimente nutritive). Se comercializeaza cel mai frecvent sub forma de preparate complexe ce contin ambele substante (vitamine si minerale) in diferite proportii. Dintre cele care se comercializeaza separat, fiind indicate in diverse afectiuni sau deficiente punctuale, cele mai folosite si cunoscute sunt urmatoarele:

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si fosforului necesare formarii oaselor. Se administreaza pentru profilaxia rahitismului incepand de la nastere pana spre varsta de 7-12 ani. Este indicata de asemenea la femeile aflate la menopauza in combinatie cu calciul pentru prevenirea/tratarea osteoporozei. Daca se depasesc dozele maxime admise se poate acumula in organism determinand intoxicatia cu vitamina D, caracterizata prin anorexie, varsaturi, insuficienta renala.

Vitamina C este cunoscuta ca un puternic antioxidant. Este consumata in special in sezoanele reci ca si modalitate de preventie si ameliorare a simptomatologiei in cazul infectiilor respiratoriii. De asemenea ea favorizeaza absorbtia fierului in organism. Rolul vitaminei C in profilaxia si tratamentul anumitor boli cum ar fi cancerul, hipertensiunea arteriala si ateroscleroza ramane controversat.

Acidul folic (vitamina B9) este implicat in diviziunea, cresterea si maturarea celulelor organismului. Este indicat in special in perioada de preconceptie , sarcina si alaptare deoarece in aceste situatii creste necesarul de acid folic si nu poate fi acoperit doar prin alimentatie. Se recomanda suplimentarea cu acid folic la femeile insarcinate ( cel putin in primul trimestru) pentru prevenirea defectelor detub neural ale fatului (spina bifida, anencefalie).

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman deoarece intra in structura oaselor. Intervine de asemenea in contractia musculara si conducerea nervoasa. Necesarul de calciu este mai crescut in copliarie si dupa varsta de 50 de ani. Studiile arata ca doar aproximativ 60 % din populatia generala atinge prin alimentatie doza zilnica recomadata de calciu. Calciul se gaseste in cea mai mare cantitate in lapte si produsele derivate din lapte. Persoanele care nu tolereaza lactatele (au intoleranta la lactoza) sunt sfatuite sa consume suplimente de calciu.

Fierul intra in compozitia hemoglobinei din structura globulelor rosii si a mioglobinei din muschi. Lipsa fierului in organism determina instalarea anemiei feriprive . Deficitul de fier este destul de frecvent mai ales la copii, la femeile aflate in perioada conceptionala, in anumite boli cronice si la varstnici si de aceea este deseori recomandat de catre specialist. Consumul in exces de preparate ce contin fier poate determina acumularea sa in anumite organe cu instalarea unor complicatii considerabile (hemosideroza).

Magneziul este suplimetul alimentar al carui consum a crescut substantial in ultima perioada. In organism intervine in buna functionare a sistemului nervos, osos si cardiac. Este consumt de catre populatie (de obicei fara recomandarea medicului) in special ca si medicament anti-stress, datorita efectului sau calmant asupra sistemeului nervos central.

 

PROTEINE ȘI AMINOACIZI

Suplimentele care conțin proteine, fie gata de băut, fie sub formă de pulberi care se amestecă în apă, sunt comercializate ca ajutoare pentru persoanele care se recuperează după o boală sau o accidentare, pentru cei care speră să contracareze sarcopenia vârstei înaintate, pentru sportivii care consideră că activitatea fizică intensă crește necesarul de proteine, pentru persoanele care speră să slăbească reducând la minimum pierderea de mușchi, adică efectuând un post modificat cu economisire de proteine, și pentru persoanele care doresc să crească dimensiunea mușchilor pentru performanță și aspect.

Proteina din zer este un ingredient popular, dar produsele pot încorpora, de asemenea, proteină din cazeină, soia, mazăre, cânepă sau orez. O meta-analiză a găsit un grad moderat de dovezi în favoarea utilizării suplimentelor de proteine din zer ca adjuvant sigur și eficient pentru antrenamentul și recuperarea unui sportiv, inclusiv beneficii pentru rezistență, putere medie, masă musculară și reducerea intensității percepute a exercițiilor fizice.

Proteinele sunt lanțuri de aminoacizi. Nouă dintre acești aminoacizi proteinogeni sunt considerați esențiali pentru oameni, deoarece nu pot fi produși de organismul uman din alți compuși și, prin urmare, trebuie să fie administrați sub formă de alimente. Au fost stabilite aporturile recomandate, exprimate în miligrame pe kilogram de greutate corporală pe zi. Alți aminoacizi pot fi esențiali condiționat pentru anumite vârste sau afecțiuni medicale. Aminoacizii, individual și în combinații, sunt vânduți sub formă de suplimente alimentare. Afirmația privind suplimentarea cu aminoacizi cu lanț ramificat leucină, valină și izoleucină este pentru stimularea sintezei proteinelor musculare.

 

PRE SI PROBIOTICELE

Probioticele sunt produse care contin microorganisme vii (bifidobacterii, lactobacili, lactococi) care dupa ingerare colonizeaza si echilibreaza microflora intestinala. Prebioticele sunt substante nedigerabile necesare cresterii acestor microorganisme. Ele sunt comercializate sub forma de comprimate, capsule, pudra sau solutii. Aceste substante favorizeaza digestia si tranzitul intestinal, previn aparitia cancerului de colon, au efect pozitiv in bolile inflamatorii intestinale (boala Chron, colita ulcerosa), previn si amelioreaza diareea cauzata de consumul de antibiotice (mai ales la copii), cresc imunitatea celulara.

Nu exista contraindicatii sau efecte adverse pentru aceste preparate dar totusi, la anumite persoane predisupuse, pot cauza reactii alergice (eruptii cutanate, bronhospasm).

 

SUPLIMENTE NUTRITIVE PENTRU SPORTIVI

Sunt produse destinate cresterii masei musculare si imbunatatirii performantelor fizice. Acestea contin in principal proteine , aminoacizi (taurina, glutamina, carnitina), anumite minerale (Fe, Zn, Cr), substante cu rol stimulant al sistemului nervos (cafeina) Insa in anumite produse se regsesc si substante interzise, dopante (efedrina, prohormoni, hormoni steroizi) cu efecte adverse notabile. Consumul acestor produse trebuie facut doar dupa informarea corecta asupra compozitiei si in general la recomandarea unui specialist (medic sportiv, medic nutritionist, dietetician).

 

SUPLIMENTE NUTRITIVE PENTRU SLABIT

Sunt o categorie de substante intens folosite in ultima perioada, mai ales de categoriile de varsta 15-30 de ani. Ele contin de regula extracte din plante (acai, aloe, papadie), compusi proteici (L-carnitina), substante cu rol diuretic sau laxativ, sau substante stimulante ale sistemului nervos (efedrina, cafeina). Desi multe din preparatele prezente pe piata promit scaderi spectaculaose in greutate, majoritatea nu au efectul asteptat, ci din contra, pot da numeroase reactii adverse: vertij, palpitatii, dureri precordiale, deshidratare. Suplimentele nutritive pentru slabit nu sunt recomandate de catre comunitatea medicala datorita riscului crescut de toxicitate si lipsei eficientei clinice.

Suplimentele alimentare reprezinta o gama larga de produse a caror consum a crescut spectaculos in ultimii ani. Spre exemplu in Romania cifra de afaceri pe piata suplimentelor alimentare se situeaza undeva la 175 milioane de euro, asta doar pentru produsele comercializante in farmacii, fara a lua in considerare vanzarile de pe internet sau din magazinele naturiste. Din ce in ce mai multe persoane consuma suplimente nutritive cu convingerea obtinerii de efecte miraculoase. Trebuie spus insa ca multe din produsele prezente pe piata pot dauna sanatatii sau in cel mai fericit caz nu fac nimic altceva decat sa diminuie considerabil bugetul consumatorilor.

Cei ce consuma suplimente nutritive trebuie sa se informeze asupra compozitiei acestora si asupra efectelor adverse si sa anunte medicul curant daca utilizeaza sau doresc sa utilizeze suplimente nutritive. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie echilibrata ci eventual sa vina ca o completare a unui stil de viata sanatos.

Produse recomandate

Referinta: Ostrovit-VitamineADEK

Marca: OstroVit

OstroVit Pharma Vitamine ADEK picaturi 30 ml (complex de vitamine)

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Pharma Vitamin ADEK: Imbunatateste starea pielii si stimuleaza cresterea unghiilor, contribuie la cresterea imunitatii, asigura absorbtia adecvata a calciului, amelioreaza stresul oxidativ, protejeaza celulele rosii din sange, imbunatateste absorbtia vitaminei D.

Pret: Pret 36,90 lei Pret de baza 49,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: NowFoods-VitaminaD3-5000

Marca: Now Food

Now Foods Vitamina D3 5000 IU, 240 Capsule (Impotriva osteoporozei, dureri oase)

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Vitamina D3: contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei, reduce aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor, asigura o functie neuromusculara normala, are rol in reglarea ritmului cardiac, este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii,...

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 124,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: PN1772

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA Daily Vitamins 100 tablete (Complex vitamine si minerale)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Daily Vitamins este un complex de vitamine si minerale, care asigura buna functionare a organismului. Un singur comprimat pe zi de Daily Vitamins iti ofera vitaminele si mineralele de care are nevoie organismul tau pentru a-si indeplini functiile in mod eficient.

Pret: Pret 49,00 lei Pret de baza 68,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN5988

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA Power Pak 40 pliculete (Vitamine+Minerale+Omega 3+Aminoacizi)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Power Pak: ofera energie si rezistenta la antrenamente intense, reduce distrugerea fibrelor musculare, minimizeaza epuizarea fizica si psihica, creste dorinta si focusarea, complex de vitamine si minerale in doze mari, contine antioxidanti din plante, contine ulei de peste, 1000 mg/gelula, protejeaza inima si vasele sanguine.

Pret: Pret 149,00 lei Pret de baza 188,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Wish-MultivitaminPrebiotic120

Marca: WISH Pharmaceutical

Wish Pharmaceutical Multivitamin Complex + Prebiotic - 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

BENEFICIILE COMPLEXULUI MULTIVITAMINIC: vitamine 100% naturale, pot stimula activitatea si dezvoltarea microflorei intestinale probiotice, ajuta in reglarea mobilitatii gastrointestinale, ajuta la protejarea epiteliului intestinal, potrivit persoanelor vegane si vegetariene, supliment alimentar de inalta calitate si usor de administrat.

Pret: Pret 69,00 lei Pret de baza 90,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: PN6712

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA Amino 2000, 150 tablete (Aminoacizi masa musculara)

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Amino 2000: aminoacizii reprezinta temelia muschilor, reduc degradarea si atrofierea masei musculare, ajuta somnul, ajuta organismul in curele de slabire, ajuta la mentinerea, repararea si cresterea muschilor, ajuta la eliminarea deseurilor din organism.

Pret: Pret 79,00 lei Pret de baza 114,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri