Ce sunt nootropicele si importanta lor
Ce sunt nootropicele?
Termenul de nootropice este utilizat pentru substanțele naturale sau sintetice care au capacitatea de a îmbunătăți funcțiille creierului. În spatele misterioasei denumiri se află o combinație de două cuvinte grecești „noos” – care înseamnă „minte” și „tropein” – care înseamnă „către”. Literalmente sunt suplimente, care vizează buna funcționare a minții noastre.
Nootropicele sunt în prezent o categorie populară de suplimente, dar istoria lor este mai veche decât credeți. În spatele introducerii acestui termen se află chimistul și psihologul român Corneliu Giurgea. Dr. Giurgea l-a pus în practică în timpul cercetării piracetamului, un stimulent pentru creier. Vorbim aici despre perioada de la mijlocul anilor ’60 și începutul anilor ’70. Astăzi, nootropicele includ orice substanță care îmbunătățește activitatea creierului. Poate că este doar o poveste, dar Corneliu Giurgea a încercat inițial să găsească tablete pentru somn. Uneori, în știință, se întâmplă ca cercetătorul să ajungă în cele din urmă în altă parte.
Nootropicele includ nu numai medicamente sintetice, dar și extracte din plante care pot îmbunătăți „capacitatea de a învăța” sau rezistența la leziunile cerebrale. Printre nootropice putem include și frunze de coca sau ginkgo biloba, pe care strămoșii noștri le-au utilizat mulți ani. Sigur nici nu au bănuit că acestea erau nootropice naturale. Pentru ca substanțele să fie denumite nootropice, Dr. Giurgea a stabilit mai multe condiții. Potrivit acestuia, aceste substanțe ar trebui să aibă următoarele specificații:
- să îmbunătățească memoria,
- să protejeze creierul de leziunile fizice sau chimice,
- să îmbunătățească comportamentul în condiții negative
- să îmbunătățească mecanismele tonice de control cortical / subcortical
- să prezinte un profil scăzut de toxicitate și de efecte secundare.
În prezent, nootropicele sunt tipuri importante de suplimente, care sunt foarte populare pentru efectul lor. Abordarea Dr. Giurgea legată de nootropice, ca mijloc de îmbunătățire a funcției creierului, este surprinsă perfect de citatul său:
„Omul nu va aştepta pasiv milioane de ani până când evoluţia să îl înzestreze cu un creier mai bun”. El va participa direct, deschis și conștient la evoluție.”
Cum funcționează nootropicele?
Nootropicele includ medicamente sintetice eliberate pe bază de rețetă, precum și diverse plante. Acestea sunt substanțe diferite, astfel încât și efectul lor asupra creierului diferă. În general, se presupune că nootropicele au funcția de a proteja neuronii împotriva deteriorării cauzate de îmbătrânire sau toxine. În plus, se crede că îmbunătățesc funcțiile creierului prin creșterea fluxului sanguin și a oxigenului către creier. Cele mai eficiente nootropice includ amfetaminele Ritalin și Adderall. Dacă cuvântul „amfetamină” ne face să se gândim la un drog, atunci în acest caz vorbim despre două medicamente oficiale. Capacitatea lor este de a crește nivelul de dopamină din creier. Dopamina este un neurotransmițător cu funcția de reglare a energiei, a atenției și a stării de veghe.
Deși creierul este un organ mic, este foarte complex în activitatea sa. Creierul uman diferă de creierul altor mamifere prin cortexul său dezvoltat.Reprezintă 80% din creier și conține până la 100 de miliarde de neuroni. În cazul unor nootropice, mecanismele lor de acțiune asupra creierului sunt clare, dar în același timp efectele cognitive finale nu sunt clare. Știința nu are încă toate răspunsurile. Deși cercetarea a confirmat în unele cazuri îmbunătățiri ale funcțiilor cognitive, oamenii de știință nu știu exact „cum fac nootropicele acest lucru” și doar presupun cum funcționează.
Prin urmare, prezentăm mecanismele posibile ale funcționării nootropicelor:
Energie pentru creier – mușchii și alte țesuturi au nevoie de energie pentru a funcționa, iar creierul nu face excepție. Deficitul de energie poate provoca oboseală mentală și așa-numita „ceață cerebrală”. Nootropicele susțin creierul prin creșterea aportului de oxigen și nutrienți sau prin susținerea transferului acizilor grași în celule.
Substanțe chimice din creier – informațiile se transmit de la neuron la neuron cu ajutorul neutrotransmițătorilor, substanțe chimice caretransmit informația, până când apare „rezultatul” cognitiv.
Acestea includ dopamina, acetilcolina, adrenalina sau, de exemplu, GABA. Nootropicele pot promova sensibilitatea receptorilor, sinteza neurotransmițătorilor sau furnizarea de precursori chimici.
Fluxul sanguin cerebral – pe lângă furnizarea de substanțe nutritive pentru buna funcționare a creierului, extracția neurotoxinelor care afectează creierul este, de asemenea, o componentă importantă. Nootropicele pot promova fluxul prin activarea oxidului nitric și relaxarea vaselor de sânge, sau prin reducerea leziunilor oxidative și de homocisteină a vaselor de sânge.
Unde cerebrale – creierul generează activitate electrică și undele cerebrale au frecvențe diferite, care se reflectă în starea mentală. Unele nootropice pot crește anumite unde cerebrale, de exemplu L-teanina.
Protejarea neuronilor – radicalii liberi afectează, de asemenea, funcțiile creierului. Nootropicele pot proteja creierul, de exemplu prin creșterea capacității antioxidante a creierului sau prin eliminarea neurotoxinelor din țesutul cerebral.
Regenerarea creierului – odată cu vârsta, activitatea creierului scade, dar creierul este capabil să se regenereze. Anumite nootropice pot promova neuroregenerarea, de exemplu prin furnizarea de componente neuronale sau menținerea flexibilității membranei celulare a creierului.
Cele mai cunoscute nootropice
Pe lângă informațiile generale despre nootropice, am selectat câteva exemple, pe care poate le cunoașteți sau ar trebui să le cunoașteți. Poate nici bănuiți și consumați unele dintre ele, ceea ce vă susține abilitățile cognitive.
În general, putem împărți nootropicele în sintetice și naturale. Cele sintetice includ, de exemplu, piracetam, modafinil, metilfenidat sauamfetamine. Sunt benefice pentru îmbunătățirea proceselor mentale, dar pot fi însoțite și de efecte secundare. Modafinil(Provigil) este un stimulent pentru îmbunătățirea atenției și este utilizat, de exemplu, în narcolepsie. Modifică nivelul neurotransmițătorilor din creier și nu este clar, care pot fi consecințele utilizării pe termen lung. Un alt nootropic sintetic este piracetamul, unele cercetări i-au arătat efectul, dar din păcate lipsesc studiile care să susțină importanța acestuia. De asemenea, trebuie adăugat că Ritalin, Adderall și Provigil sunt medicamente eliberate pe bază de rețetă. Scopul acestui articol este de a oferi o imagine de ansamblu, dar cu siguranță veți fi mai interesați de nootropicele disponibile fără rețetă.
Cafeina
Și cafeina face parte din categoria nootropicelor, deoarece sporește atenția, dar reduce timpul de reacție. Cafeina care se regăsește în cafea sau ceai este un stimulent, care este un factor foarte decisiv pe lângă gust și alte beneficii. Efectele sale au fost definite în mai multe studii, incluzând o atenție sporită, vigilență, performanță cognitivă și îmbunătățirea dispoziției. Poate că nu știați, dar cafeina influențează activitatea mai multor neurotransmițători – GABA, dopamină, serotonină, norepinefrină, dar și acetilcolină. Datorită acestei abilități, cafeaua permite creierului să funcționeze și, de asemenea, să îmbunătățească starea de spirit. Dar nu exagerați, FDA nu recomandă oamenilor să consume mai mult de 400 mg, adică aproximativ 4-5 cești de cafea. Cu toate acestea, pe lângă băuturile convenționale cu cafeină, pe piață se găsește și sub formă de tablete.
Ginkgo biloba
Poate că nu știați, dar ginkgo este un arbore și chiar unul dintre cei mai vechi din lume. Este originar din Japonia, China și Coreea și este o sursă de flavonoide și terpenoide, care sunt clasificate drept antioxidanți capabili să protejeze celulele de stresul oxidativ. Extractele frunzelor sunt, de asemenea, considerate benefice pentru funcțiile creierului. Potrivit cercetărilor, suplimentarea cu ginkgo biloba are efecte asupra îmbunătățirii proceselor mentale și a memoriei în cazul vârstnicilor. În plus, poate fi benefic și pentru „cei mai tineri”, de exemplu în situațiile stresante. Ginkgo Biloba reduce nivelul de cortizol și tensiunea arterială crescută din cauza stresului. În prezent ginkgo biloba se găsește separat sau ca o componentă în mai multe suplimente nutritive, iar efectele sale au făcut obiectul mai multor studii.
Importanța plantei ginkgo biloba în acest domeniu a fost demonstrată de mai multe studii. Face parte din substanțele utilizate în ameliorarea mai multor boli degenerative, de exemplu boala Alzheimer sau bolile cerebrovasculare. Scopul nu este de a recomanda efectul ginkgo bilobei doar persoanelor în vârstă, extractul de frunze este popular în Europa și Statele Unite pentru reducerea deteriorării cognitive legate de vârstă. Prin urmare, dacă sunteți în căutarea unui mod natural de a susține activitatea creierului, încercați ginkgo. În același timp, poate v-am dat un sfat de cadou de Crăciun pentru un bunic sau străbunic.
Creatină
Creatina este un supliment popular și se regăsește ân organismul nostru. Pe lângă capacitatea de a susține creșterea musculară, acest aminoacid are și efecte asupra creierului. Potrivit cercetărilor, creatina poate îmbunătăți memoria pe termen scurt și capacitatea de a gândi. Un aport de 5 g de creatină pe zi este sigur, chiar și în cazul consumului pe termen lung. Dacă creatina este unul din suplimentele pe care le consumați, tocmai ați observat un alt efect pozitiv care nu este asociat cu creșterea musculară.
Colină
Ați auzit de ginkgo biloba, cafeină și creatină, dar nu ați auzit încă de colină? Acest lucru este posibil, deoarece este un nutrient relativ recent descoperit, care a fost recunoscut oficial ca nutrient necesar abia în anul 1998. Este una dintre vitaminele complexului B, deoarece este similară acestora, dar colina nu este o vitamină. O puteți găsi în mai multe alimente, cum ar fi legumele, nucile și ouăle. Colina este benefică pentru ficat,deoarece reduce steatoza hepatică și, desigur, pentru efectele sale asupra funcțiilor cognitive. Cercetările sugerează importanța colinei în îmbunătățirea funcțiilor creierului – inclusiv memoria și procesarea informațiilor. În plus, utilizarea colinei a dus la progresia memoriei pe termen scurt și lung la vârstnici. Deși relativ nouă, colina este importantă pentru creier, ficat, mușchi și metabolism. Deși deficiența sa este rară, acest lucru nu înseamnă că nu este necesar să se acorde atenție aportului adecvat din dietă sau sub formă de suplimente nutritive.
Ginseng
Este posibil ca denumirea Panax ginseng să nu vă spună prea multe, dar ginseng nu este una dintre denumirile necunoscute. Rădăcina sa face parte din medicina tradițională chineză, dar este și subiectul cercetărilor moderne. Pe lângă efectele sale asupra creierului, este un potențial antioxidant, îmbunătățește funcționarea imunității, crește nivelul de energie și are și efecte asupra disfuncției erectile. Există 2 tipuri de ginseng – american(Panax quinquefolius) și asiatic (Panax ginseng). Efectul ginsengului „asiatic” în domeniul funcțiilor mentale a făcut obiectul mai multor cercetări și este important pentru îmbunătățirea performanței mentale, a senzației de liniște sau a dispoziției. Aportul de 200 – 400 mg reduce oboseala creierului și îmbunătățește performanța calculelor matematice în gând. Dezavantajul ginsengului este interacțiunea sa cu alte medicamente, de aceea este recomandat să consultați un medic în privința utilizării acestuia. În plus, organismul poate dezvolta o toleranță la ginseng, astfel încât utilizarea sa pe termen lung ar putea reduce efectele menționate.
Nootropicele includ mai mult de 6 exemple pe care le-am prezentat în acest capitol. În încheiere, v-am pregătit o listă cu o scurtă descriere a altor nootropice la fel de interesante:
Guarana – este una dintre sursele naturale de cofeină și, în comparație cu cafeaua, veți găsi de 2 ori mai multă cofeină în semințele de guarana decât în boabele de cafea. Cofeina conținută în guarana se numește guaranina și, potrivit cercetărilor, guarana îmbunătățește memoria de lucru, capacitatea de a lua decizii, dar și îndeplinirea sarcinilor.
5-HTP – este un aminoacid și un produs secundar al unui alt aminoacid – triptofan. În corp se transformă în serotonină, ceea ce îmbunătățește starea de spirit, somnul și pofta de mâncare. Îl puteți găsi și sub forma unui supliment nutritiv, deoarece se produce din semințele plantei Griffonia Simplicifolia.
Curcumina – este o componentă a turmericului, un condiment popular în special în India. Curcumina este, de asemenea, un tonic cerebral și antioxidant cu capacitatea de a promova concentrarea și memoria. În plus, crește nivelul de dopamină și serotonină și are ca efect îmbunătățirea stării de spirit, a energiei sau a capacității de a rezolva problemele.
Acetil L-carnitină – este una dintre formele carnitinei. Acest aminoacid este important pentru producerea acetilcolinei – un neurotransmițător necesar pentru memorie și învățare. De asemenea, susține procesele cerebrale, atenția, creativitatea, memoria pe termen scurt și pe termen lung, dar și fluența verbală. Printre altele, acetil L-Carnitină este și un antioxidant care protejează creierul
Ashwagandha – ashwagandha, probabil datorită reducerii nivelului de cortizol, reușește să atenueze sentimentele de anxietate și stres. Face parte din medicina ayurvedică și are capacitatea de combate inflamațiile din creier.
Rhodiola rosea – este o plantă cu proprietăți adaptogene și cu efecte benefice asupra creativității, anxietății, dispoziției sau memoriei pe termen scurt. Rhodiola Rosea a fost cunoscută cândva mai ales în țările scandinave și în Rusia. Rezultatele cercetării sugerează importanța rhodiolei pentru îmbunătățirea funcțiilor creierului și, de asemenea, pentru reducerea oboselii.
Resveratrol – este considerat eficient în minimizarea deteriorării hipocampului, care este asociat cu memoria. Puteți găsi acest antioxidant în coaja fructelor roșii și violete, cum ar fi strugurii și zmeura. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida pe deplin efectele resveratrolului, dar descoperirile până în prezent sugerează îmbunătățirea funcției creierului și a memoriei.
GABA – cu denumirea completă de acid gamma-amino butiric se găsește în mod natural în organism și este produs în creier. Este un neurotransmițător cu capacitatea de a reduce activitatea neuronilor din creier și SNC, rezultând mai puțin stres, liniște și o dispoziție mai echilibrată. GABA se găsește pe piață sub forma unui supliment separat, dar îl puteți regăsi în ceai verde sau negru. În plus, îi puteți influența activitatea consumând ginseng american, sau L-arginină.
Produse recomandate
Referinta: Swanson-HuperzineA-30caps
Marca: Swanson
Swanson Huperzine A 200 mcg, 30 Capsule (Nootropic pentru memorie)
Beneficii Huperzine: nootropic, ajuta memoria, ajuta la imbunatatirea semnalizarii acetilcolinei, afecteaza visele lucide si neuroprotectia, ajuta functia cognitiva, supliment usor de administrat.
Referinta: OstroVit-BacopaMonnieriVEGE
Marca: OstroVit
OstroVit Bacopa Monnieri VEGE, 90 Capsule
Beneficii Bacopa Monnieri: contine antioxidanti puternici, poate reduce inflamatia, poate stimula functia creierului, poate ajuta la reducerea simptomelor adhd, poate ameliora anxietatea si stresul, poate ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale.
Referinta: Nutrisan-Cogniril
Marca: Nutrisan
Nutrisan Cogniril (Bacopa monnieri) 60 Capsule
Beneficii Cogniril: potrivit pentru vegani si vegetarieni, contine antioxidanti puternici, poate reduce inflamatia, poate stimula functia creierului, poate ajuta la reducerea simptomelor adhd, poate minimiza anxietatea si stresul, poate ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale.
Referinta: OstroVit-SupremeCholine
Marca: OstroVit
OstroVit Supreme Pure Choline 200 grame
Beneficii Colina Bitartrate: sprijină sănătatea inimii și sănătatea ficatului, reduce grasimea corporala, scade nivelul colesterolului, stimuleaza puterea si energia, imbunatateste functia creierului, creste rezistenta, efect puternic de detoxifiere.
Referinta: OstroVit-BacopaMonnieri
Marca: OstroVit
Bacopa Monnieri Extract 200mg 90 Tablete, OstroVit
Bacopa Monnieri Extract beneficii: contine antioxidanti puternici, poate reduce inflamatia, poate stimula functia creierului, poate ajuta la reducerea simptomelor adhd, poate ameliora anxietatea si stresul, poate ajuta la scaderea nivelului tensiunii arteriale.
Referinta: RawPowders-CiticolinaCDP25
Marca: Raw Powders
Raw Powders Citicolina CDP-Colina pudra 25 grame
Beneficii Citicoline CDP-Colina: 250 mg Citicolină pe porție, Supliment de înaltă calitate, Ajută la creșterea cogniției, Creste efectul altor nootropice, Amplifica capacitatea de memorare.