Urzica - ce este, beneficii, efecte secundare, administrare

Urzica - ce este, beneficii, efecte secundare, administrare

Urzica (Urtica dioica) a fost un aliment de baza in medicina pe baza de plante din cele mai vechi timpuri. Egiptenii antici foloseau urzica pentru a diminua artrita si durerile de spate, in timp ce trupele romane o frecau pe ei insisi pentru a se mentine cald. Numele sau stiintific, Urtica dioica, provine de la cuvantul latin uro, care inseamna „a arde”, deoarece frunzele sale pot provoca o senzatie temporara de arsura la contact. Frunzele au structuri asemanatoare parului care ustura si produc, de asemenea, mancarime, roseata si umflaturi. Cu toate acestea, odata ce este transformata intr-un supliment, uscata, liofilizata sau gatita, urzica poate fi consumata in siguranta. Studiile il leaga de o serie de beneficii potentiale pentru sanatate. Iata 6 beneficii bazate pe dovezi ale urzicii.

 

1. Contine multi nutrienti

Frunzele si radacina urzicii furnizeaza o mare varietate de nutrienti, inclusiv:

• Vitamine: Vitaminele A, C si K, precum si cateva vitamine B

• Minerale: Calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu

• Grasimi: acid linoleic, acid linolenic, acid palmitic, acid stearic si acid oleic

• Aminoacizi: toti aminoacizii esentiali

• Polifenoli: Kaempferol, quercetina, acid cafeic, cumarine si alte flavonoide

• Pigmenti: Beta-caroten, luteina, luteoxantina si alti carotenoizi

In plus, multi dintre acesti nutrienti actioneaza ca antioxidanti in corpul tau.

Antioxidantii sunt molecule care va ajuta sa va aparati celulele impotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Daunele cauzate de radicalii liberi sunt legate de imbatranire, precum si de alte boli daunatoare. Studiile indica faptul ca extractul de urzica poate creste nivelul de antioxidanti din sange.

 

2. Poate reduce inflamatia

Inflamatia este modalitatea corpului tau de a se minimiza si de a lupta impotriva infectiilor. Cu toate acestea, inflamatia cronica poate provoca daune semnificative. Urzica gazduieste o varietate de compusi care pot reduce inflamatia.

In studiile pe animale si pe eprubeta, urzica a redus nivelurile de hormoni inflamatori multipli interferand cu productia lor. In studiile pe oameni, aplicarea unei creme de urzica sau consumul de produse din urzica pare sa amelioreze afectiunile inflamatorii, cum ar fi artrita. De exemplu, intr-un studiu pe 27 de persoane, aplicarea unei creme de urzica pe zonele afectate de artrita a redus semnificativ durerea, in comparatie cu un tratament placebo.

Intr-un alt studiu, administrarea unui supliment care continea extract de urzica a redus semnificativ durerea de artrita. In plus, participantii au simtit ca isi pot reduce doza de analgezice antiinflamatoare datorita acestei capsule.

 

3. Poate diminua simptomele prostatei marite

Pana la 50% dintre barbatii cu varsta de 51 de ani si peste au o prostata marita. O prostata marita este denumita in mod obisnuit hiperplazie benigna de prostata (HBP). Oamenii de stiinta nu sunt siguri ce cauzeaza BPH, dar poate duce la disconfort semnificativ in timpul urinarii.

Interesant este ca cateva studii sugereaza ca urzica poate ajuta la ameliorarea HBP. Cercetarile pe animale arata ca aceasta planta puternica poate minimiza conversia tes-tosteronului in dihidrotes-tosteron - o forma mai puternica de tes-tosteron.

Oprirea acestei conversii poate ajuta la reducerea dimensiunii prostatei. Studiile la persoanele cu HBP demonstreaza ca extractele de urzica ajuta la diminuarea problemelor de urinare pe termen scurt si lung - fara efecte secundare.

 

4. Poate ameliora febra fanului

Febra fanului este o alergie care implica inflamatia in mucoasa nasului. Urzica este privita ca un tratament natural promitator pentru febra fanului. Cercetarile pe eprubeta arata ca extractele de urzica pot inhiba inflamatia care poate declansa alergii sezoniere. Aceasta include blocarea receptorilor de histamina si oprirea celulelor imune de a elibera substante chimice care declanseaza simptome de alergie.

Cu toate acestea, studiile pe oameni noteaza ca urzica este egala cu sau doar putin mai buna la diminuarea febrei fanului decat un placebo. In timp ce aceasta planta se poate dovedi un remediu natural promitator pentru simptomele febrei fanului, sunt necesare mai multe studii umane pe termen lung.

 

5. Poate scadea tensiunea arteriala

Aproximativ unul din trei adulti americani are hipertensiune arteriala. Hipertensiunea arteriala este o problema serioasa de sanatate, deoarece va expune riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, care se numara printre principalele cauze de deces la nivel mondial. Urzica a fost folosita in mod traditional pentru a scadea hipertensiunea arteriala. Studiile pe animale si pe eprubete ilustreaza ca poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale in mai multe moduri.

In primul rand, poate stimula productia de oxid nitric, care actioneaza ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxeaza muschii vaselor de sange, ajutandu-i sa se largeasca.

In plus, urzica are compusi care pot actiona ca blocanti ai canalelor de calciu, care va relaxeaza inima prin reducerea fortei contractiilor. In studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat ca urzica scade nivelul tensiunii arteriale in timp ce mareste apararea antioxidanta a inimii.

 

6. Poate ajuta la controlul zaharului din sange

Atat studiile pe oameni, cat si pe animale leaga urzica de scaderea nivelului zaharului din sange. De fapt, aceasta planta contine compusi care pot imita efectele insulinei. Intr-un studiu de trei luni pe 46 de persoane, administrarea a 500 mg de extract de urzica de trei ori pe zi a scazut semnificativ nivelul zaharului din sange in comparatie cu un placebo.

 

Alte beneficii potentiale

Urzica poate oferi alte beneficii potentiale pentru sanatate, inclusiv:

• Sangerare redusa: S-a descoperit ca medicamentele care contin extract de urzica reduc sangerarea excesiva, in special dupa interventii chirurgicale.

• Sanatatea ficatului: proprietatile antioxidante ale urzicilor va pot proteja ficatul impotriva daunelor cauzate de toxine, metale grele si inflamatie

• Diuretic natural: Aceasta planta va poate ajuta corpul sa scape de sare si apa in exces, care la randul lor ar putea scadea temporar tensiunea arteriala. Retineti ca aceste constatari provin din studii pe animale

• Ameliorarea ranilor si arsurilor: aplicarea cremelor cu urzici poate sprijini ameliorarea ranilor, inclusiv a ranilor de arsuri

 

Efecte secundare potentiale

Consumul de urzica uscata sau gatita este, in general, sigur. Exista putine, daca exista, efecte secundare.

Cu toate acestea, aveti grija cand manipulati frunzele proaspete de urzica, deoarece ghimpele lor asemanatoare parului va pot dauna pielii.

Aceste ghimpe pot injecta o serie de substante chimice, cum ar fi-

• Acetilcolina

• Histamina

• Serotonina

• Leucotriene

•Acid formic

Acesti compusi pot provoca eruptii cutanate, umflaturi, urticarie si mancarime.

In cazuri rare, oamenii pot avea o reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol.

Cu toate acestea, aceste substante chimice se diminueaza pe masura ce frunzele sunt procesate, ceea ce inseamna ca nu ar trebui sa aveti iritatii ale gurii sau stomacului atunci cand mancati urzica uscata sau gatita.

Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de urzica deoarece aceasta poate declansa contractii uterine, care pot creste riscul de avort spontan.

Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a consuma urzica daca luati unul dintre urmatoarele:

•Diluanti de sange

• Medicamente pentru tensiunea arteriala

• Diuretice (pastile de apa)

• Medicamente pentru diabet

• Litiu

Urzica ar putea interactiona cu aceste medicamente. De exemplu, efectul potential diuretic al plantei poate intari impactul diureticelor, ceea ce va poate creste riscul de deshidratare.

 

Concluzia

Urzica este o planta hranitoare populara in medicina pe baza de plante occidentala. Studiile sugereaza ca poate reduce inflamatia, simptomele febrei fanului, tensiunea arteriala si nivelul zaharului din sange, printre alte beneficii. In timp ce urzica proaspata poate provoca iritatii, urzica gatita, uscata sau liofilizata este in general sigura de consumat.

 

Produse recomandate

Referinta: Swanson-Urzica120caps

Marca: Swanson

Swanson Stinging Nettle Leaf (Urzica) 400mg - 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficiile urzicii: ar putea detoxifica organismul, poate promova sanatatea feminina, ar putea minimiza pietrele la rinichi, posibil antiinflamator, ar putea ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii, poate scadea tensiunea arteriala, ar putea imbunatati hiperplazia benigna de prostata (hbp), poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, ar...

Pret: Pret 49,00 lei Pret de baza 60,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Vegavero-Stinging120caps

Marca: Vegavero

Vegavero Organic Stinging Nettle (Urzica), 120 capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficiile urzicii: ar putea detoxifica organismul, poate promova sanatatea feminina, ar putea minimiza pietrele la rinichi, posibil antiinflamator, ar putea ajuta la ameliorarea problemelor respiratorii, poate scadea tensiunea arteriala, ar putea imbunatati hiperplazia benigna de prostata (hbp), poate ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, ar...

Pret: Pret 115,00 lei Pret de baza 130,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri