Armurariu (ciulin de lapte)- beneficii, dozare si efecte adverse

Armurariu (ciulin de lapte)- beneficii, dozare si efecte adverse

Care sunt beneficiile ciulinului de lapte?

Ciulinul de lapte este folosit ca remediu natural pentru a ameliora o serie de afectiuni de sanatate.  Ingredientul activ din ciulinul de lapte se numeste silimarina. Ciulinul de lapte este cunoscut si sub numele de ciulinul Maria sau ciulinul sfant. Este folosit in principal pentru a trata problemele hepatice, dar unii oameni sustin ca poate scadea colesterolul si poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2.

 

Ce este ciulinul de lapte?

Distribuiti pe Pinterest Ciulinul de lapte este disponibil intr-o gama larga de forme si este cel mai popular ca supliment sau in ceai. Ciulinul de lapte este o planta cu flori care provine din aceeasi familie de plante ca si margareta. Creste in tarile mediteraneene si este folosit pentru a face remedii naturale.

Diferite parti ale plantei de ciulin de lapte pot fi folosite pentru a ameliora diferite afectiuni de sanatate. Cea mai frecventa utilizare a ciulinului de lapte este pentru problemele hepatice. Unii sustin ca poate ajuta la ameliorarea:

• ciroza

• icter

• hepatita

• tulburari ale vezicii biliare

Alte beneficii potentiale pentru sanatate includ protejarea sanatatii inimii prin scaderea nivelului de colesterol si ajutarea oamenilor sa gestioneze diabetul de tip 2.

 

Beneficiile pentru sanatate ale ciulinului de lapte

Potentialele beneficii pentru sanatate ale ciulinului de lapte sunt explorate mai jos.

1. Sprijina sanatatea ficatului

Una dintre cele mai frecvente utilizari ale ciulinului de lapte este minimizarea problemelor hepatice. Un studiu din 2016 a constatat ca ciulinul de lapte a imbunatatit leziunile hepatice induse de dieta la soareci. Sunt necesare mai multe dovezi pentru a demonstra ca ciulinul de lapte aduce beneficii ficatului uman in acelasi mod. Cu toate acestea, cercetatorii teoretizeaza ca da. Ingredientul activ din ciulinul de lapte, silimarina, actioneaza ca un antioxidant prin reducerea productiei de radicali liberi. Oamenii de stiinta cred ca acest lucru creeaza un efect de detoxifiere, motiv pentru care ciulinul de lapte poate fi benefic pentru problemele hepatice. Pana cand nu se vor efectua mai multe cercetari, totusi, ciulinul de lapte nu este recomandat ca optiune de ameliorare primara pentru problemele hepatice. Dar poate fi un intermediu complementar util de incercat.

 

2. Promoveaza sanatatea pielii

Distribuiti pe Pinterest Uleiul de ciulin de lapte poate fi folosit local pentru a imbunatati sanatatea pielii. Ciulinul de lapte poate ajuta la promovarea pielii sanatoase. Un studiu din 2015 a constatat ca ciulinul de lapte a ajutat la imbunatatirea afectiunilor inflamatorii ale pielii atunci cand este aplicat pe pielea soarecilor. Intr-un alt studiu, s-a descoperit ca ciulinul de lapte are efecte antioxidante si anti-imbatranire asupra celulelor pielii umane intr-un mediu de laborator.

 

3. Reduce colesterolul

Colesterolul ridicat poate duce la probleme cu sanatatea inimii si poate creste sansa unei persoane de accident vascular cerebral. Un studiu din 2006 sugereaza ca ciulinul de lapte poate juca un rol important in mentinerea nivelului de colesterol scazut. S-a constatat ca nivelurile de colesterol au fost mai scazute la persoanele care au luat ciulin de lapte pentru a ameliora diabetul decat la cei care au luat un placebo.

 

4. Sprijina pierderea in greutate

Cercetarile initiale pe animale efectuate in 2016 au descoperit ca silimarina a provocat pierderea in greutate la soarecii care au fost hraniti cu o dieta menita sa provoace cresterea in greutate. Acest lucru sugereaza ca ciulinul de lapte poate fi benefic pentru cei care doresc sa slabeasca. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari asupra efectelor ciulinului de lapte asupra pierderii in greutate la oameni pentru a confirma acest lucru.

 

5. Reduce rezistenta la insulina

Un studiu pe soareci a descoperit ca extractul de ciulin de lapte a ajutat la reducerea rezistentei la insulina. Rezistenta la insulina este o problema pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Desi aceasta cercetare sugereaza ca ciulinul de lapte ar putea juca un rol in gestionarea diabetului, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma daca ciulinul de lapte reduce rezistenta la insulina si sprijina gestionarea diabetului.

 

6. Amelioreaza simptomele astmului alergic

Ingredientul activ din ciulinul de lapte poate ajuta la reducerea inflamatiei. Un studiu din 2012 a constatat ca silimarina a ajutat la protejarea impotriva inflamatiei in caile respiratorii ale soarecilor cu astm alergic. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a vedea daca silimarina aduce beneficii simptomelor de astm la oameni.

 

7. Sprijina sanatatea oaselor

Ceaiul de ciulin de lapte poate ajuta la ameliorarea pierderii osoase cauzate de lipsa de estrogen. Ciulinul de lapte poate juca un rol esential in sustinerea sanatatii oaselor. Un studiu din 2013 a constatat ca ciulinul de lapte a ajutat la minimizarea pierderii osoase. Studiul a analizat in mod specific pierderea osoasa cauzata de o deficienta de estrogen. Nu este inca clar daca ciulinul de lapte este la fel de benefic pentru pierderea osoasa cu alta cauza. Sunt necesare studii suplimentare inainte de a putea concluziona sigur ca ciulinul de lapte sprijina sanatatea oaselor la oameni.

 

8. Imbunatateste cognitia

Un studiu din 2015 a constatat ca ciulinul de lapte a crescut rezistenta la stresul oxidativ. Stresul oxidativ este o cauza potentiala a bolii Alzheimer. In acest fel, ciulinul de lapte poate ajuta la imbunatatirea cognitiei si la ameliorarea afectiunilor degenerative care afecteaza mintea. Sunt necesare mai multe cercetari asupra oamenilor pentru a confirma efectele ciulinului de lapte asupra cognitiei.

 

9. Intareste sistemul imunitar

Ciulinul de lapte poate ajuta la intarirea raspunsului imunitar al unei persoane si o poate ajuta sa lupte impotriva infectiilor. Un studiu din 2016 pe un model animal a constatat ca extractul de ciulin de lapte a imbunatatit imunitatea atunci cand este consumat. Un studiu mai vechi a constatat ca extractul de ciulin de lapte a avut un efect pozitiv asupra raspunsului imun la om. Sunt necesare mai multe studii cu participanti umani inainte ca oamenii de stiinta sa poata spune cu certitudine ca ciulinul de lapte intareste sistemul imunitar al unei persoane.

 

Cum se foloseste ciulinul de lapte

Ciulinul de lapte este disponibil ca supliment de la multe magazine naturiste. Nu exista o doza standard de ciulin de lapte, asa ca cel mai bine este sa cititi doza sugerata pe ambalaj. Ciulinul de lapte este disponibil si sub forma de ceai. Daca beti ceai de ciulin de lapte, cel mai bine este sa limitati consumul la 6 cani pe zi.

 

Riscuri si consideratii

Deoarece ciulinul de lapte este un supliment, Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) nu il reglementeaza in acelasi mod in care reglementeaza medicamentele. Din acest motiv, este important sa cumparati ciulin de lapte de la comercianti cu amanuntul de renume. Ca si in cazul oricarui remediu natural, oamenii ar trebui sa discute despre utilizarea ciulinului de lapte cu un medic inainte de a-l lua. Ciulinul de lapte poate interactiona cu unele medicamente. Acest lucru este deosebit de ingrijorator daca o persoana primeste deja tratament pentru afectiuni hepatice.

Produse recomandate

Referinta: NowFoods-Glutation500mg60

Marca: Now Food

NOW Foods Glutathione cu Armurariu & Alfa Lipoic Acid - 500mg - 60 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Glutathione cu Armurariu Extract & Alfa Lipoic Acid: reduce stresul oxidativ, poate ameliora psoriazisul, reduce afectarea celulelor in boala hepatica grasa alcoolica si nealcoolica, creste mobilitatea persoanelor cu boala arteriala periferica, benefic pentru sistemul imunitar, benefic pentru reglazarea diabetului, util in diminuarea...

Pret: Pret 215,00 lei Pret de baza 230,00 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri