Armurariu- ce este, beneficii, dozare si reactii adverse

Armurariu- ce este, beneficii, dozare si reactii adverse

Ciulinul de lapte sau Armurariu (Silybum marianum) este o planta medicinala, asemenea echinaceea, calendula, grindelia si coada soricelului. Este originara din Marea Mediterana si este cunoscut printre botanisti sub numele de Silybum Marianum din familia Asteraceae.

Istoria ciulinului de lapte incepe in timpul Romei si Greciei Antice. Chiar si atunci, planta era cunoscuta ca fiind benefica pentru sanatatea ficatului. A fost utilizata pentru a diminua o serie de afectiuni hepatice, cum ar fi: hepatita, ciroza si icterul si inhiba absorbtia toxinelor la nivelul ficatului.

 

Ce contine ciulinul de lapte si cum ajuta?

Analizele arata ca aceasta plata contine zeci de substante bioactive si substante nutritive. Dar exista un ingredient activ principal si acesta este silimarina. Contine 7 flavonolignani unici: silibinina (silibina A si B), izosilibinina, silichristina, izozililchristina si silidianina. Extractul de ciulin de lapte disponibil in mod obisnuit este un extract alcoolic din seminte de ciulin care contine intre 65% si 80% silimarina.

Pana in prezent, se stie ca flavonolignanii din silimarina (si mai ales silibinina) stimuleaza sinteza proteinelor in celulele hepatice si ajuta la regenerarea acestora. Studiile arata ca silimarina poate bloca actiunea enzimei xantin oxidaza, care este un tip de enzima care genereaza specii reactive de oxigen in organism si stres oxidativ . Exista dovezi ale proprietatilor sale antivirale si antiinflamatoare.

Datorita caracteristicilor sale, ciulinul de lapte poate avea o serie de indicatii - de la cea mai populara planta pentru protejarea si refacerea ficatului, pana la o metoda eficienta de ameliorare a acneei. Va vom spune acum mai detaliat despre fiecare dintre ele.

 

Ciulinul de lapte protejeaza ficatul

Ciulinul de lapte este intr-adevar una dintre cele mai eficiente plante benefica pentru ficat. Este adesea folosit ca terapie adjuvanta la persoanele cu leziuni hepatice aparute in boli precum: ciroza, steatoza si hepatita. O serie de studii au aratat imbunatatirea functiei hepatice la persoanele care iau un supliment cu extract de ciulin de lapte. Rezultatele sugereaza ca planta poate reduce inflamatia si deteriorarea ficatului.

Planta este de asemenea folosita pentru a proteja ficatul de efectul toxic al alfa-amanitinei, o toxina considerata cea mai otravitoare substanta din regnul fungi.

Desi extractul de ciulin este una dintre cele mai eficiente terapii adjuvante pentru persoanele cu probleme hepatice, in prezent nu exista dovezi ca ar putea avea un efect preventiv impotriva oricareia dintre aceste afectiuni. Pana in prezent, singurul „truc” in acesta directie ramane un stil de viata sanatos.

 

Poate incetini imbatranirea creierului

Ciulinul de lapte este folosit ca un mijloc traditional de ameliorare a afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi: Parkinson si Alzheimer, de peste 2.000 de ani. Astazi, stiinta confirma proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Acest lucru il face un potential neuroprotector si un instrument promitator pentru minimizarea declinului functiei creierului odata cu varsta.

Unele studii au aratat ca extractul de ciulin de lapte reduce cu succes numarul de placi de amiloid din creierul animalelor bolnave de Alzheimer. Placile de amiloid sunt depozite de proteine beta-amiloid care se acumuleaza intre neuroni odata cu varsta. Numarul lor mare este unul dintre principalele semne de Alzheimer si se crede ca reducerea acestora poate incetini progresia bolii.

Pana in prezent, nu exista studii clinice care sa confirme efectul pozitiv al ciulinului de lapte la pacientii cu Alzheimer si alte boli neurodegenerative. Nu se stie daca componentele sale active traverseaza bariera hematoencefalica in cantitati suficiente si ce doze sunt necesare pentru un posibil efect terapeutic.

 

Beneficii pentru sanatatea oaselor

Osteoporoza este o boala caracterizata printr-o scadere progresiva a densitatii minerale osoase. De obicei, se dezvolta lent de-a lungul anilor si, ca rezultat, oasele devin fragile.

In experimentele si studiile pe animale, ciulinul de lapte s-a dovedit a fi un instrument bun pentru stimularea mineralizarii osoase. Prin urmare, cercetatorii sugereaza ca extractul poate avea un rezultat pozitiv in incetinirea pierderii osoase la femeile aflate in premenopauza. 

 

Stimuleaza lactatia

Ciulinul de lapte este una dintre cele doua plante recomandate ca galactogoge - stimulente ale productiei de lapte matern dupa nastere. Celalalta planta este Schinduful. Metoda traditionala de a lua ciulin de lapte este urmatoarea: 1-3 grame de seminte zdrobite, fierte in apa fierbinte si consumate de trei ori pe zi.

Pe de alta parte, exista un studiu clinic in care au fost folosite 420 mg de silimarina micronizata, cu scopul de a stimula lactatia. Aceasta a crescut cu 64% in ziua 30 si cu 86% in ziua 63. Se considera ca acest efect este datorat nivelurilor serice crescute de prolactina (hormon care declanseaza si sustine productia de lapte matern), care au fost raportate dupa administrarea silimarinei.

 

Ciulinul de lapte este eficient pentru acnee

Acneea vulgara este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin supraproductia de sebum, infundarea porilor si inflamatia cronica a foliculilor de par. Componenta inflamatorie a acneei este rezultatul actiunii radicalilor liberi asupra grasimii pielii. Studii recente au descoperit ca persoanele care sufera de acnee sunt mai susceptibile la acest efect datorita supraincarcarii sistemelor lor de aparare antioxidanta. Acesta este motivul pentru care recent s-a acordat din ce in ce mai multa atentie diferitilor antioxidanti externi ca o modalitate potentiala de a face fata acestei probleme comune.

Un astfel de antioxidant, cu un efect antiinflamator pronuntat, este ciulinul de lapte. Actiunea acestuia a fost confirmata de un studiu clinic. In cadrul acestui studiu, participantii au luat zilnic 210 miligrame de silimarina timp de 8 saptamani, iar rezultatul a fost cu 53% mai putine leziuni acneice.

 

Contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange

Ciulinul de lapte poate ajuta in ameliorarea diabetului de tip 2. S-a constatat ca una dintre substantele active din acesta poate actiona similar cu unele medicamente folosite pentru ameliorarea diabetului - pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina si a reduce nivelul zaharului din sange.

O revizuire stiintifica din 2016 a constatat ca suplimentele care contin silimarina determina niveluri semnificativ mai scazute de glucoza serica, colesterol si HbA1c, un marker al controlului glicemic. In plus, s-a constatat ca proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale ciulinului de lapte pot fi benefice diabeticilor in reducerea riscului de complicatii, cum ar fi diverse afectiuni ale rinichilor.

 

Benefic pentru inima

Este posibil ca ciulinul sa reduca riscul bolilor cardiovasculare datorita capacitatii sale de a reduce LDL-colesterolul, sau asa-numitul colesterol rau. Dar, pana acum, singura dovada a unei astfel de efect este rezultatul studiilor efectuate pe pacienti diabetici. Persoanele cu diabet sufera adesea de niveluri ridicate de colesterol si nu se stie daca efectul silimarinei va fi identic la pacientii cu alte boli sau la persoanele sanatoase.

Ciulinul de lapte poate fi asociat cu medicamente care scad colesterolul, cum ar fi statinele. In acest caz, poate fi util in minimizarea cresterii enzimelor hepatice - un efect secundar comun al statinelor si al altor medicamente.

Posibil efect asupra indigestiei (dispepsia)

O monografie a Agentiei Europene pentru Medicamente mentioneaza ciulinul de lapte ca metoda traditionala pentru ameliorarea dispepsiei si a altor probleme digestive de origine hepatica.

Multe produse anti-acide populare (de exemplu Iberogast), care contin extract de ciulin de lapte, ca ingredient principal, s-au dovedit a fi eficiente in studiile clinice. Ierburile amare, cum ar fi ciulinul de lapte, sunt utilizate in mod traditional pentru a stimula secretia gastrica si a enzimelor digestive si, pentru a stimula nervul vag, care inerveaza multe organe din cavitatea abdominala. 

 

Cum se consuma ciulinul de lapte?

Dozele uzuale de extract de ciulin de lapte variaza in functie de scop. Utilizarea traditionala impotriva dispepsiei si indigestiei se bazeaza pe doze zilnice de 12-15 grame de seminte uscate de ciulin. O alta reteta pentru acasa, este consumul de ceai rezultat din 3-5 grame de seminte zdrobite si fierte in 150 de ml de apa clocotita. Se lasa la racit si se consuma de 3-4 ori pe zi. Este important sa stim ca administrarea silimarinei sub forma de ceai poate sa nu fie eficienta, deoarece compusul este extrem de slab solubil in apa.

In literatura stiintifica, doza eficienta de silimarina (extract standardizat de ciulin de lapte) in diferite afectiuni hepatice variaza de la 200 la 400 mg / zi. Una din schemele testate pentru ciroza hepatica este de 3 doze zilnice de 140 mg silimarina. In acnee are un efect pozitiv la 210 mg / zi.

 

Este ciulinul de lapte sigur?

Da, ciulinul si extractele din ciulinul de lapte sunt considerate sigure daca sunt administrate pe cale orala. Chiar si la doze foarte mari luate pentru o lunga perioada de timp, doar 1% dintre oameni prezinta efecte secundare - de obicei diaree si greata, balonare, tulburari de peristaltism intestinal si multe altele.

Ciulinul de lapte este considerat sigur in doze de pana la 420 mg administrate pe cale orala de mai multe ori pe zi timp de 41 de luni.

 

Ar putea fi nepotrivit pentru mine?

Desi aportul de ciulin este asociat cu un risc scazut de efecte secundare, exista mai multe tipuri de pacienti care ar trebui sa consume cu atentie.

  • In timpul sarcinii: in prezent nu exista date privind siguranta consumului de ciulin de lapte si extractele sale la femeile gravide, astfel incat sfatul obisnuit pentru acestea este sa il evite.

  • Cu predispozitie la alergii: ciulinul de lapte poate provoca reactii alergice la persoanele cu alergii la plantele si florile din familia Asteraceae.

  • Diabetici si hipoglicemici: efectul de scadere a zaharului din sange al ciulinului de lapte poate pune aceste persoane in pericol din cauza diminuarii nivelului glucozei serice.

  • Altele: Deoarece ciulinul de lapte poate avea efecte asemanatoare estrogenilor, pacientii cu boli dependente de estrogen ar trebui sa se consulte medicul inainte de a-l consuma.

In orice caz, este recomandabil sa consultati un medic inainte de a lua un supliment cu extract de ciulin de lapte pentru a exclude posibilitatea efectelor secundare si a interactiunilor cu unele medicamente. Daca acest articol v-a fost util si cautati o solutie eficienta cu doza optima de extract de ciulin de lapte, va recomandam Livuron Hepa, un supliment alimentarin care actiunea silimarinei este amplificata de uridina monofosfat si colina.

Produse recomandate

Referinta: NowFoods-Glutation500mg60

Marca: Now Food

NOW Foods Glutathione cu Armurariu & Alfa Lipoic Acid - 500mg - 60 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Glutathione cu Armurariu Extract & Alfa Lipoic Acid: reduce stresul oxidativ, poate ameliora psoriazisul, reduce afectarea celulelor in boala hepatica grasa alcoolica si nealcoolica, creste mobilitatea persoanelor cu boala arteriala periferica, benefic pentru sistemul imunitar, benefic pentru reglazarea diabetului, util in diminuarea...

Pret: Pret 215,00 lei Pret de baza 230,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri