Suplimente pentru ficat- ce sunt, beneficii, dozare, reactii adverse

Suplimente pentru ficat- ce sunt, beneficii, dozare, reactii adverse

Ce rol are ficatul?

Ficatul este unul dintre cele mai mari si mai importante organe din corp, fiind considerat o glanda anexa a tubului digestiv (datorita secretiei biliare pe care o produce).

Este un organ de culoare rosie – caramizie, care se afla localizat in partea superioara dreapta a cavitatii abdominale sub coaste, cu o greutate cuprinsa intre 1.200 – 1.500g la adultul sanatos si care indeplineste peste 500 de functii in organism.

Ficatul proceseaza toate alimentele pe care le consumam, iar functia sa principala este de a secreta bila, un lichid cu gust amar, galben-verzui, ce contine, printre alte substante, apa, substante chimice, acizi biliari care se depoziteaza in vezica biliara, substanta care ajuta la descompunerea grasimilor din alimente in substante nutritive, esentiale pentru buna functionare a organismului.

 

Printre alte functii de baza ale ficatului amintim:

·         metabolizarea glucozei din sange, cu depozitarea acesteia sub forma de glicogen, in ficat, pentru ca de fiecare data cand organismul are nevoie de energie, acesta sa transforme glicogenul in glucoza (glicogenoliza), pentru a mentine glicemia in limitele normale.

·         gluconeogeneza este mecanismul prin care ficatul obtine glucoza din produsi intermediari de metabolism (neglucidici) : aminoacizi, acid lactic, glicerol, cu rol esential in reglarea nivelului glicemiei din organism, atunci cand aportul alimentar este inferior consumului energetic.

·         producerea factorilor de coagulare a sangelui (fibrinogen, protrombina), in lipsa carora organismul este predispus la afectiuni severe, manifestate prin hemoragii.

·         productia de aminoacizi si proteine necesare pentru indeplinirea diverselor functii ale altor organe si ale organismului: asigurarea imunitatii – apararea impotriva infectiilor, regenerarea tesuturilor.

·         procesarea si depozitarea fierului necesar producerii de celule rosii in sange.

·         sinteza si depozitarea de vitamine liposolubile (A, D, E, K).

·         sinteza si metabolizarea colesterolului dar si a altor substante chimice necesare transportului de grasimi, ficatul fiind organul principal care regleaza nivelul colesterolului sangvin, util si in sinteza unor hormoni, cum ar fi estrogenii si tes-tosteronul.

·         depozitarea de nutrienti : transformarea principiilor alimentare esentiale si stocarea lor, pentru a le face „utile” pentru alte celule din diversele tesuturi ale organismului (zaharurile in glucide, grasimile in lipide, proteinele in aminoacizi; vitamine, saruri minerale).

 

 

Ce sunt hepatoprotectoarele?

Denumirea de Hepatoptotectoare se adreseaza unor medicamente si grupe de suplimente alimentare ce contribuie, printr-o serie de mecanisme, la restabilirea functiilor hepatice dereglate si la cresterea rezistentei hepatocitului fata de anumiti factori nocivi.

Hepatoprotectoarele stimuleaza producerea de celule hepatice sanatoase, amelioreaza leziunile acolo unde este cazul si regleaza metabolismul ficatului, fiind sigure pentru organism si fara a avea reactii adverse majore. Acestea sunt recomandate pentru rolul adjuvant atat in ameliorarea afectiunilor hepatice, cat si in diminuarea aparitiei acestora, mai ales in cazul persoanelor care lucreaza in mediu toxic, dar si celor care depind de anumite medicamente (anticonceptionale, antiinflamatoare, antibiotice, antimicotice, hipocolesterolemiante din tipul statinelor, antihipertensive, antidepresive).

Cele mai eficiente si utilizate suplimente alimentare cu efect hepatoprotector sunt cele care au in compozitie extractul de armurariu si preparatele cu aminoacizi, de tipul argininei. Acestea sunt recunoscute pentru efectul antioxidant si de neutralizare a toxicitatii diferitilor compusi daunatori organismului.

Armurariul si silimarina

Fructele (semintele) de Armurariu, planta denumita stiintific Silybum marianum sau Carduus marianus, sunt renumite de mai bine de 200 de ani pentru numeroasele beneficii pe care le au asupra sanatatii ficatului.

Ce este silimarina?

Silimarina este un principiu activ complex care se extrage din semintele plantei de Armurariu. Compusul face parte din grupa flavonoizilor – compusi vegetali a caror actiune hepatoprotectoare, a fost intens cercetata si s-a dovedit ca regenereaza tesutul hepatic, stimuleaza procesul de detoxificare si poate creste eficienta medicamentelor chimioterapice.

Cum actioneaza silimarina?       

·         Silimarina este un puternic antioxidant care ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism (produsi toxici rezultati din degradarea metabolismului celular ). Silimarina poate stopa aceasta degradarea celulara, reducand stresul oxidativ, impiedicand totodata imbatranirea prematura a organismului. Efectul antioxidant al silimarinei este considerat de 10 ori mai mare decat cel al vitaminei E.

·         Silimarina creste nivelul de glutation sintetizat de ficat din aminoacizi (cisteina, glicina, acid glutamic), substanta cu efect antioxidant puternic care se regaseste in fiecare celula din organism si care, daca este produsa in cantitati mari, sporeste capacitatea de detoxifiere a ficatului si a intregului organism.

  • Un alt rol important al silimarinei este reprezentat de imbunatatirea sintezei proteice de la nivelul ficatului, astfel crescand capacitatea ficatului de a se regenera, prin stimularea producerii de hepatocite (celule hepatice) noi, care le inlocuiesc pe cele deteriorate.

  • Silimarina protejeaza integritatea membranei celulare a hepatocitelor de actiunea distructiva a substantelor hepatotoxice: alcool etilic, substante chimice toxice, medicamente cu risc hepato-toxic, toxine rezultate in urma prelucrarii alimentelor. De asemenea, exercita o actiune de decongestionare hepatica si stimuleaza fluxul biliar, reducand astfel stagnarea si evitand formarea de calculi biliari si leziuni hepatice.

  • O alta actiune importanta a Silimarinei este cea de sustinere a proceselor de reglare a fibrozei hepatice, actiune antifibrotica prin reducerea alterarii membranei hepatocitului.

  • In plus, silimarina are si un efect antiinflamator, deoarece inhiba sinteza leucotrienelor (compusi pro-inflamatori ai organismului).

 

Beneficiile silimarinei

Datorita actiunilor sale multiple, silimarina este benefica atat pentru imbunatatirea functiilor organismului cat si pentru ameliorarea diverselor afectiuni fie ale ficatului, fie a altor organe (pancreas, sistem nervos, sistem cardiovascular)

  • Silimarina asigura protectie hepatica

Silimarina are un efect marcant de detoxifiere la nivel hepatic si sangvin si protejeaza hepatocitul de actiunea toxinelor, fiind un aliat nepretuit in lupta contra afectiunilor hepatice generate de consumul de alcool ,droguri, grasimi (ficat gras), intoxicatii cu ciuperci dar si a hepatitelor virale sau medicamentoase (reduce efectele secundare negative ale chimioterapiei).

  • Silimarina influenteaza optim glicemia si colesterolul

Pentru persoanele cu diabet, administrarea Silimarinei imbunatateste profilulul glicemic cu scaderea semnificativa a nivelului hemoglobinei glicozilate, a glicemiei matinale, dar si a LDL-colesterolului si trigliceridelor. Exista studii care arata ca administrarea de silimarina de trei ori pe zi reduce rezistenta la insulina la persoanele cu diabet zaharat.

  • Silimarina sustine functiile cardiovasculare

Efectul cardioprotector al Silimarinei este recunoscut datorita cresterii nivelului de HDL-colesterol (colesterolul „bun”), reducand astfel riscul de ateroscleroza si favorizand scaderea tensiunii arteriale.

  • Silimariana are proprietati neuroprotectoare

Administrarea de Silimarina poate ajuta la inlaturarea senzatiei de oboseala, de suprasolicitare nervoasa si poate creste tonusul psihic. De altfel, un alt beneficiu important dovedit prin studii stiintifice este actiunea neuroprotectoare a Silimarinei in maladia Parkinson si scleroza multipla.

 

Preparate vegetale care contin silimarina:

Silimarina poate fi utilizata sub diverse forme farmaceutice de la pulbere, ceai, ulei, tinctura, comprimate, capsule sau drajeuri, care se vor administra in dozele corespunzatoare indicate in prospect, de preferat inaintea meselor cu jumatate de ora.

Preparatele ce au in compozitia lor extracte standardizate din fructele (semintele) de Armurariu contin o cantitate semnificativa de silimarina care ajuta la sustinerea functionarii normale a ficatului.

Dintre acestea, produsul farmaceutic Lagosa sub forma de drajeuri este singurul medicament fara prescriptie medicala (OTC) care contine silimarina standardizata in conformitate cu Farmacopeea Europeana.

 

Preparate farmaceutice complexe cu silimarina

Silimarina este de multe ori asociata si cu alte principii active, cu rol hepatoprotector, tocmai pentru a eficientiza actiunea la nivelul diferitelor etape de detoxifiere hepatica: extracte naturale de ghimbir, papadie, N-Acetil-Cisteina, L-Arginina, L-glutation, acid alfa-lipoic, vitamina C, seleniu.

 

Reactiile adverse ale administrarii de Silimarina

In general, silimarina este foarte bine tolerata de organism cand este administrata pe cale orala la adulti si nu prezinta efecte adverse majore. Totusi poate avea uneori un efect laxativ. Alte reactii adverse mai putin frecvente si care pot aparea la utilizarea indelungata sunt dereglarea florei intestinale cu aparitia de greata, diaree, indigestie, putand afecta in mod indirect absorbtia intestinala de nutrienti si vitamine (vitamina K). Reactiile alergice la silimarina sunt dezvoltate de catre persoanele care prezinta sensibilitate (alergie) la plantele din familia de Asteraceae (Compositae): crizanteme, galbenele, margarete.

 

Precautii si atentionari la administrarea silimarinei

Sarcina si alaptarea sunt perioade cand trebuie evitata administrarea silimarinei!

Interactiunile medicamentoase ale silimarinei pot aparea in cazul administrarii anumitor medicamente (unele antibiotice, antifungice, antidepresive) cu efect inhibitor sau inductor enzimatic (ketoconazol, claritromicina) cu consecinte nefaste pentru organism.

  • Diabetul zaharat: deoarece ar putea scadea glicemia la persoanele cu diabet zaharat este necesara reducerea dozelor de silimarina.

  • Litiaza biliara: in cazul persoanelor cu calculi biliari de mari dimensiuni, silimarina se va administra cu prudenta deoarece poate produce migrarea acestora.

  • Persoanele care au afectiuni de tipul tromboflebitei si cele care au hipertensiune arteriala necesita precautie in administrarea silimarinei.

De asemenea, administrarea de silimarina are contraindicatie majora in ciroza decompensata sau la persoanele cu gastrita hiperacida deoarece silimarina contine o cantitate mare de acizi organici ce irita mucoasa gastrica.

 

Arginina este un aminoacid care sustine functiile hepatice si cardiovasculare

Ce este L-arginina?

L-arginina reprezinta un aminoacid semiesential pentru adulti, dar esential pentru sugari, copii si adolescenti aflati in perioada de crestere, la care sinteza interna nu este posibila iar aportul din alimentatie nu acopera necesarul zilnic. De asemenea, sunt numeroase situatii in care necesarul zilnic de arginina scade si trebuie suplimentat mai ales in cazul persoanelor care au fie imunitatea scazuta (sufera de infectii grave sau recidivante, tumori, arsuri sau rani greu cicatrizabile) dar si in cazul afectiunilor cardiovasculare sau diabet.
Arginina se gaseste in carne, peste, produse lactate, unele seminte (de pin) si cereale. Dieta nu constituie intotdeauna o sursa suficienta, fiind necesara suplimentarea cu ajutorul preparatelor farmaceutice ce contin acest aminoacid.

Acestea sunt folosite de sportivii de performanta pentru cresterea masei musculare, dar si de barbati, pentru cresterea potentei, fiind apreciate datorita lipsei efectelor secundare.

Rolul Argininei in organism implica numeroase functii biologice cum sunt:

  • regenerarea ficatului si sustinerea functiilor hepatice

  • normalizarea nivelurilor crescute de amoniac (detoxifiere)

  • cresterea biosintezei proteinelor hepatice

  • mentinerea tonusului vascular, prin normalizarea sintezei de oxid nitric (Arginina este precursorul oxidului nitric care dilata, relaxeaza si sustine elasticitatea vaselor sanguine; astfel este imbunatatita si circulatia periferica deficitara (senzatia de maini si de picioare reci)

  • are efect pozitiv in reducerea tensiunii arteriale crescute si sustine activitatea cardiovasculara (ajuta la oxigenarea muschiului cardiac)

  • reduce nivelul crescut al colesterolului sanguin la valori normale

  • minimizeaza trombozele (blocarea vaselor de sange cu cheaguri) si ateroscleroza (depunerile de colesterol pe artere)

  • stimuleaza productia de insulina la nivel pancreatic, reducand astfel incarcarea ficatului cu grasimi

  • ajuta la mentinerea glicemiei in limite normale

  • sustine capacitatea de erectie in parametri optimi

  • favorizeaza spermatogeneza (80% din lichidul seminal este arginina) prin imbunatatirea numarului si motilitatii spermatozoizilor, efect datorat atat vasodilatatiei sanguine locale cat si stimularii productiei de tes-tosteron; acestea, in mod indirect, ajuta la cresterea performantelor sexuale ale barbatilor.

  • asigurarea unei fertilitati optime atat la barbati, cat si la femei

  • imbunatatirea performantelor sportive (stimuleaza dezvoltarea masei musculare)

  • sustine sanatatea copiilor, in perioada de crestere, alaturi de ornitina, arginina influenteaza productia de hormoni de crestere care contribuie la dezvoltarea muschilor si arderea grasimilor

  • participa la sinteza colagenului, avand efect cicatrizant

  • reechilibreaza sistemul hormonal si imunitar

  • suplimentarea cu Arginina este recomandata in profilaxia si minimizarea racelii sau al altor infectii acute, dar si in cazul antrenamentelor sportive intense si dupa interventii chirurgicale, ea accelerand ameliorarea

Se recomanda administrarea produsului in cure prelungite (4-6 saptamani), dupa care se face o pauza (4-6 saptamani), iar apoi administrarea se poate relua.

 

Atentionari si contraindicatii ale L-argininei

  • Nu se administreaza arginina in timpul tratamentului cu nitrati, sildenafil, vardenafil sau tadalafil.

  • L-arginina nu trebuie administrata la persoanele care au suferit un atac de cord si nici femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

  • Arginina poate creste rata recidivelor la persoanele infectate cu virusul Herpes simplex de tip 1. Acestea sunt predispuse la reaparitia herpesurilor bucale, mai ales daca alimentatia este bogata in acest aminoacid (ciocolata, nuci) si saraca in lizina (lactate).

 

Produse recomandate

Referinta: PN5038

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition Liver Complex (pentru protectia ficatului) - 60 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Liver Complex: promoveaza functia si sanatatea ficatului, protejeaza celulele hepatice de leziuni, stimuleaza cresterea de noi celule hepatice, ajuta la detoxifierea ficatului, ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin din ficat, usor de administrat.

Pret: Pret 95,00 lei Pret de baza 108,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-UleiFicatCod

Marca: OstroVit

Ulei de ficat de cod, 500 mg 60 Caps- Susține buna funcționare a sistemului cardiovascular,Vitaminele A și D solubile în grăsimi

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Ulei de ficat de cod: susține buna funcționare a sistemului cardiovascular, Vitaminele A și D solubile în grăsimi, crește imunitatea generală a corpului nostru, suport pentru sistemul osos, acizi grași esențiali omega 3, scade nivelul de Colesterol rau si creste nivelul de Colesterolul bun.

Pret: Pret 29,80 lei Pret de baza 49,80 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri