Chitosan- ce este, beneficii, indicații, administrare

Chitosan- ce este, beneficii, indicații, administrare

Suplimentul biologic activ Chitosan este elaborat pe baza medicinii traditionale chineze, din carapacea crabilor maritimi rosii. Folosirea Chitosan-ului permite restabilirea echilibrului biologic al organismului uman prin purificare, reglarea proceselor metabolice si a functiilor organelor.

 

Istoria aplicarii Chitosan-ului releva date uimitoare, ca:

– inlaturarea infestarii radiologice in cazul ridicarii submarinului atomic scufundat, prin metoda umplerii spatilor dintre pereti cu o masa de tip gel din Chitosan;

– restabilirea deplina a suprafetei dermului datorita tesutului cutanat artificial din Chitosan la un baiat din Japonia cu arsuri de 80% ale corpului. Pielea lui s-a restabilit normal asa cum a fost inainte, fara nici o cicatrice.

In prezent, Chitosan-ul este obtinut din chitina crabilor prin metoda acetilarii, adica inlaturarea compusilor carbonici care ii confera duritate. Ionul de Chitosan cu incarcatura pozitiva are un inalt grad de purificare 85%.

 

Mecanismul de actiune si efectul de suplimentare cu Chitosan

Chitosan-ul este o celuloza biologica. Dupa caracteristicile sale, el seamana cu fibrina umana (unul din componentele de coagulare a sangelui). In caz de administrare interna, spre deosebire de alte celuloze vegetale, sub influenta fermentilor alimentari, cat si a lecitinei, Chitosan actioneaza astfel:

·         o parte, nedescompusa de fermenti, neabsorbita in sange, combinandu-se cu lichidul din tractul digestiv se transforma in gel si actioneaza in sistemul digestiv ca un absorbant puternic, curata intestinul si elimina substantele toxice din el.

·         partea din Chitosan descompus, se absoarbe in sange si este asimilata de organism sub forma de compusi micromoleculari. Principala componenta – acidul hialuronic, intra in alcatuirea substantei intercelulare, membranei celulare, corpului cristalin a ochiului etc.;

 

Aceasta parte a Chitosan-ului actioneaza in urmator mod:

Chitosanul micsoreaza nivelul lipidelor (grasimilor) din sange, inclusiv al colesterolui rau – LDL, pana la nivelul normal (mai detaliat despre semnificatia acestuia va fi stipulat in descrierea Holican-ului).

Reglarea nivelului de colesterol in sange este bazat pe cateva mecanisme:

·         in primul rand, Chitosan-ul se leaga cu acidul biliar (cu care are loc absorbtia colesterolui rau – LDL) si inlesneste eliminarea lui odata cu materiile fecale;

·         in al doilea rand, Chitosan-ul fiind incarcat positiv, impiedica asimilarea oricaror grasimi, ce au incarcatura negativa. Ionul Chitosan-ului combinandu-se cu ionii lipidelor (grasimilor), blocheaza asimilarea lor si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Astfel, Chitosan-ul preintampina nu numai ateroscleroza si consecintele ei, dar mai este si un veritabil detergent al vaselor. Este indicat in caz de obezitate si boli ale ficatului, care joaca rolul principal in schimbul de grasimi.

Reduce tensiunea arteriala ca o consecinta a ameliorarii arterosclerozei (are proprietatea de a dizolva placutele aterosclerotice – fapt demonstrat stiintific), elimina actiunea negativa a sarii de bucatarie (NaCl) in caz de hipertonie. Efectul este cauzat de faptul ca Chitosan-ul (ion pozitiv), unindu-se cu ionii clorului din sare (ion negativ), il elimina din organism cu materiile fecale si impiedica formarea angiotenzinei – substanta, care se formeaza in organism sub influenta ionilor clorului si provoaca spasmul brusc al vaselor, avand drept rezultat marirea tensiunii arteriale.

 

Chitosanul amelioreaza activitatea vaselor si reface functia acestora.

Micsoreaza nivelul zaharului in urina – recomandat de savantii japonezi, actioneaza ca mijloc de profilaxie in ameliorarea diabetului zaharat.

Mareste nivelul imunitatii prin reglarea pH-lui tesututilor organismului si retinerea in stare redus-alcalina. O data cu reglarea pH-lui are loc activarea limfocitelor, responsabile de cresterea nivelului de imunitate.

Imbunatateste circulatia capilara, reduce spasmele vaselor sanguine, mai ales ale capilarelor.

Absoarbe si elimina din organism sarurile metalelor grele (plumb, mercur, cadmiu), ingrasamintele minerale, coloranti chimici, substante medicamentoase, radionucleizi, etc., care au capacitatea de acumulare, de intoxicare a organismului, cauzand imbolnaviri. Chitosan-ul imbunatateste capacitatile de drenare a sismului limfatic care este locul principal de acumulare a substantelor toxice, fiind totodata cel mai greu de epurat.

 

Despre alte efecte ale Chitosan-ului:

1.      Ameliorarea arsurilor, ranilor si a altor traumatisme ale pielii. Pielea artificiala – pelicula din Chitosan aplicat pe suprafetele arse, nu provoaca reactii de respingere. Se dezvolta in tesuturile cutanate, nefiind necesara inlaturarea deoarece este mediu de hrana pentru cresterea propiilor celule cutanate. Chitosan-ul activeaza regenerarea suprafetei pielii fara formarea cicatricelor, deoarece stimuleaza cresterea fibrelor de colagen ale pielii, asigurand elasticitatea suprafetei acesteia. In afara de aceasta, la aplicarea pe rana, Chitosan-ul are capacitatea de a opri hemoragiile.

2.      Actiunea asupra tractului digestiv este dictata de continutul de celuloza din Chitosan. El mareste peristaltismul, mareste volumul bolului fecal ce stimuleaza reglarea eliminarilor intestinale, inlaturand meteorismul si senzantia de balonare. Si, in sfarsit, marindu-i volumul Chitosan-ului, in mod mecanic, provoaca curatirea intestinului subtire, restabilind procesul normal de digestie. Normalizarea functiei intestinului gros este o conditie esentiala pentru restabilirea microflorei si inlaturarea disbacteriozei.

 

Chitosan-ul este indicat in cazul urmatoarelor boli:

1.      Oncologice, inclusiv, in caz de metastaze.

2.      Diabet, inclusiv, insulinodependent. Chitosan-ul ajuta la normalizarea functiei panceasului si normalizeaza nivelul de zahar la bolnavii de diabet.

3.      Boli ale ficatului, inclusiv ciroza. Chitosanul filitreaza, curata si reface tesuturile ficatului. Chitosanul este un minunat hepatoprotector.

4.      Boli ale inimii si ale vaselor, inclusiv ateroscleroza, infarct, edem cerebral, hipertensiune etc.

5.      Chitosanul reface organismul in stari diferite: curata organismul, mareste imunitateareface articulatiile

6.      Obezitate si dislipidemii inclusiv hipercolesterolemia.

7.      Chitosanul este obligatorie dupa o trauma cerebrala in special daca a fost o politrauma. Impreuna cu Biozincul, chitosanul refac nervii atinse in cazul traumelor cerebrale (daca o parte a nervului a ramas intreaga).

8.      Chitosanul este eficace in boli ale tractulul digestiv, inclusiv disbacterioza, constipatii cronicegastrite erozive.

9.      Bolile cailor respiratorii: amigdalite, faringite, bronsite, asm bronsic, pneumonii etc.

10.  Chitosanul sudeaza rupturile tamburului timpanului. Atunci este mai bine sa se dizolve Chitosanul in suc de lamaie.

11.  Chitosanul stimuleaza producerea lichidului sinovial care reface cartilajele.

12.  Chitosanul stimuleaza formarea colagenului pielii. Este foarte eficient la arsuri, rani si alte traume ale tesuturilor cutanate, pielea ramane fara urme de cicatrice. Suplimentul este indicat in programul de diminuare de psoriazis.

13.  Stari hipoimune de diferite origine.

14.  Chitosan-ul este recomandat in cazul dereglarilor de vedere si imbunatateste structura globului ocular.

15.  Intoxicatii acute si cele cronice in mediu industrial, alimentar, inclusiv radioterapia.

16.  Penru a indeparta durerile neindepartate de Cordiceps, trebuie luat Chitosan (1 capsusula de 3 ori pe zi) care are si efectul anestezic si proprietatile regeneratoare.

 

Contraindicati:

1.      Pentru oamenii maturi nu se cunosc.

2.      Sa nu figureze in program impreuna cu dubla celuloza.

 

Administrare

Intern: dupa necesitate, atunci se ia zilnic

1.      Pe stomacul gol, zilnic se incepe cu 1 capsula, ridicand progresiv cantitatea pana la 1-2 capsule de 2-3 ori, dupa afectiuni, dimineata intre orele 5-7 si/sau seara intre 21-23. Trebuie sa se bea cel putin 1 pahar de apa, deoarece altfel se poate produce sau se agraveaza constipatia.

 In cazul intoxicatiilor grave 1 capsula la 1,5-2 ore (pana la 6 capsule zilnic). Cea mai eficienta modalitate, se amesteca continutul capsulei in 0,5 pahare de apa calda, se lasa 5 minute, dupa care se bea.

– In cura de slabire, se iau zilnic de 3-4 ori cate 1-2 capsule cu 20 minute inainte de mancare; trebuie consumat multa apa 1-2 litri de apa zilnic.

Nu se recomanda a fi administrat (imediat) cu alte substante biologic activ, deoarece Chitosanul poate impiedica absorbtia acestora. Se asteapta circa 2 ore inainte de se administra celelalte suplimente.

Deoarece Chitosanul scade continutul de acid gastric, se mananca o felie de portocala sau grapefruit. Sau dupa 30 de minute, se poate consuma un pahar cu suc de fructe sau alta bautura acra. Este important in cazul celor ce sufera de hipoaciditate.

2.      In cazul extreme, se pot administra Chitosan si copiilor incepand cu varsta de 3 ani astfel:

– la copii intre 3-7 ani (disbacterioza, inflamarea bilei sau pancreasului, la raceli) continutul unei capsule se pune intr-un pahar, punem 20 de picaturi de zeama de lamaie, se lasa 15 minute, apoi se dizolva in 2 dl. de apa calduta, se amesteca, apoi se administreaza cate o lingurita la 30 de minute (in total 1-2 zile) In afara de aceasta trebuie sa bea cel putin 8 dl de apa.

 la copii intre 7-12 ani, zilnic de 1-2 ori se da o jumatate de capsula dizolvata in apa acrisoara, timp de 5-7 zile, cu dieta de apa.

 

Administrare locala si externa:

1.      In chirugrie: la arsuri, rani care sangereaza, la maturi; la ½ dl apa usor acida (20 de picaturi de zeama de lamaie) se pune continutul a 2-4 capsule, se pune pe suprafata ranii. Nu trebuie sa inlaturam si nici sa spalam solutia de pe rana. Pe ranile supurante se pune direct praful Chitosnan.

2.      La simptomele alergice: acelasi procedeu ca la rani.

3.      In ginecologie: solutia de chitosan (1 capsula la 20-30 ml de apa) se pune pe un tampon, se tine (timp de 20-25 zile) pe timpul noptii, dupa ce se fac irigatii cu cea antilipemica – procedeu foarte folositor.

4.      In obstetrica: cu solutia de Chitosan (1 capsula la 20-30 ml apa sterila) se pot ameliora rupturile de peritoneu, suturile; sub forma de comprese caldute se pot pune pe sani in cazul inflamari lor, timp de 20-30 de minute; dupa alaptare se pot diminua crapaturile de sfarc. Chitosan se poate intrebuinta sub forma uscata.

5.      In cosmetologie: solutia de curatire a pielii obtinuta din Chitosan ajuta la indepartarea celulelor moarte, invioreaza si intinde pielea, o face elastica. Se poate observa rezultatul dupa a 4-a intrebuintare.

 

Produse recomandate

Referinta: NOWFoods-Chitosan120

Marca: Now Food

NOW Foods Chitosan, 500mg Plus Chromium - 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Chotsan: va ajuta sa slabiti, reduce absorbtia alimentelor in intestin, ajuta tranzitul intestinal, detoxifica limfa, scade colesterolul si durerile articulare, ajuta la asimilarea calciului, scade durerile articulare, antibacterian, antifungic, antiviral, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, detoxifica ficatul.

Pret: Pret 127,00 lei Pret de baza 137,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Santaflor-Chitosan240Capsule

Marca: Francois Nature

Francois Nature, Chitosan 240 capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Chotsan: va ajuta sa slabiti, reduce absorbtia alimentelor in intestin, ajuta tranzitul intestinal, detoxifica limfa, scade colesterolul si durerile articulare, ajuta la asimilarea calciului, scade durerile articulare, antibacterian, antifungic, antiviral, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, detoxifica ficatul.

Pret: Pret 179,00 lei Pret de baza 199,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Santaflor-Chitosan120Capsule

Marca: Francois Nature

Francois Nature Chitosan 120 capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Chitosan: va ajuta sa slabiti, reduce absorbtia alimentelor in intestin, ajuta tranzitul intestinal, detoxifica limfa, scade colesterolul si durerile articulare, ajuta la asimilarea calciului, scade durerile articulare, antibacterian, antifungic, antiviral, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, detoxifica ficatul.

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 128,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Santaflor-ChitosanPudra

Marca: Francois Nature

Francois Nature, Chitosan pudra 100 grame

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Chitosan: va ajuta sa slabiti, reduce absorbtia alimentelor in intestin, ajuta tranzitul intestinal, detoxifica limfa, scade colesterolul si durerile articulare, ajuta la asimilarea calciului, scade durerile articulare, antibacterian, antifungic, antiviral, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, detoxifica ficatul.

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 109,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Belle-C024

Marca: Belle&Bio

Chitosan 120 Capsule, Belle&Bio

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Chitosan beneficii: va ajuta sa slabiti, reduce absorbtia alimentelor in intestin, ajuta tranzitul intestinal, detoxifica limfa, scade colesterolul si durerile articulare, ajuta la asimilarea calciului, scade durerile articulare, antibacterian, antifungic, antiviral, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, detoxifica ficatul.

Pret: Pret 45,90 lei Pret de baza 63,90 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri