Ce este Ateroscleroza?

Ce este Ateroscleroza?

Ateroscleroza este de fapt rigidizarea arterelor, presupune formarea placilor in interiorul arterelor. Placile sunt formate din deseuri celulare, colesterol, calciu, substante grase si fibrina (un material de coagulare in sange).

Care pot fi consecintele aterosclerozei?

Fluxul sanguin poate fi blocat in artere la inima, creier, picioare, brate, rinichi sau pelvis. Bolile care pot fi iprovocate de ateroscleroza sunt boala coronariana, angina pectorala (dureri in piept), boala arteriala periferica, boala renala cronica si boala arterei carotide.

Exista doua cazuri in care se pot declansa probleme grave de sanatate, si anume:

-In cazul spargerii placii.

-Formarea de cheag pe placa.

Oricare dintre aceste doua cazuri pot avea consecinte grave pentru organism. Rezultatul poate fi un atac de cord, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Cele mai afectate de ateroscleroza sunt vasele de sange mijlocii si mari. Depunerea de placi difera de la persoana la persoana la fel si zona unde se dezvolta aceasta.

Ateroscleroza poate sa apara chiar din copilarie, fiind o boala lenta. Unele persoane pot avea in 30 de ani o evolutie a bolii iar alte persoane nu au nici o inteventie sau avanzare a bolii pana la varsta de 50-60 de ani. Oricum persoanele dupa 40 de ani incep sa aiba aiba vase rigidizate din cauza imbatrinirii organismului.

Care sunt cauzele aterosclerozei?

Pana in acest moment nimeni nu stie cu exactitate care sunt cauzele pentru ateroscleroza, fiind un proces complex. Teoriile pentru ateroscleroza sunt: placile formate in urma depunerii de colesterol, captusind pe interior artera, proces numit si endoteliu.

Cauzele cele mai frecvente ale deteriorarii peretilor arteriali sunt:

-Hipertensiunea arteriala

-Nivelul crescut de colesterol rau si trigliceride din sange.

-Fumatul. Fumatul este un factor negativ pentru ateroscleroza, el accelereaza cresterea de ateroscleroza in arterele coronariere, arterele de la picioare si aorta.

Din cauza resturilor celulare, colesterol, grasimi si calciu, pe interiorul peretilor arteriali se acumuleaza in timp placi. Astfel tot acest conglomerat de substante pot stimula celulele din peretele arterial pentru a produce alte substante, iar ele la rindul lor pot forma leziuni aterosclerotice. Celulele acestea se acumuleaza iar unele se divid. Poate aparea si tesutul conjunctiv fiind acumulari de grasime in interiorul arterelor.

Odata ce se ingroasa depunere automat si peretele arterial va fi mai ingrosat iar aceasta duce la blocarea fluxului de sange si automat scade alimentarea cu oxigen. De cele mai multe ori bloajele opresc fluxul de sange iar aprovizionarea cu oxigen spre inima este redusa, astfel se poate produce un atac de cord.

Daca astfel de blocaj ar fi la nivelul creierului atunci se poate produse un accident vascular cerebral. Mai avem si gangrena care se datoreaza blocajului la nivelul extrimitatilor. Puteti cumpara Neptun Krill Oil capsule chiar acum! 

Leave a comment