Beneficii Resveratrol - reducerea tensiunii arteriale,
- scăderea nivelului colesterolului „rău“ (ldl),
- protejarea creierului si a functiilor cognitive,
- ameliorarea bolii alzheimer,
- reglarea nivelului insulinei in organism, ameliorarea durerilor musculare si osoase,
- incetinirea procesului de imbatranire,
- supliment usor de administrat
Daca ar fi sa numim un compus care apare adesea in dezbaterile despre antioxidantii cu rol in mentinerea sanatatii organismului, resveratrolul s-ar numara printre primele optiuni. Este asociat, de cele mai multe ori, cu vinul rosu (gratie continutului ridicat de resveratrol din struguri), fiind recunoscut pentru efectele sale complexe asupra corpului.
Prin urmare, in materialul de mai jos am adunat cele mai interesante date despre resveratrol: ce este aceasta substanta, cum actioneaza ea si care sunt alimentele ce o contin.
- Ce este resveratrolul
- Care sunt beneficiile resveratrolului
- Care sunt principalele surse de resveratrol
- Ce efecte secundare poate avea resveratrolul
Ce este resveratrolul
Pe scurt, resveratrolul este un compus ce apartine clasei de stilbenoide, un polifenol produs de diferite plante, in special de fructele in culori inchise (struguri negri, afine, mure, zmeura etc.). De-a lungul timpului, studiile („Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits“) au demonstrat rolul antioxidant al resveratrolului si efectele pe care le poate produce in organism, de la incetinirea procesului de imbatranire a pielii la protejarea sanatatii inimii, a creierului si a functiilor cognitive.
La inceputul anilor ‘80, in Franta, resveratrolul a devenit subiect principal intr-un studiu - cunoscut generic drept „paradoxul francez“ - realizat de catre un profesor si om de stiinta, Serge Renaud, la Universitatea din Bordeaux. Premisa de la care a pornit a fost ca francezii, in ciuda alimentatiei lor bogate in grasimi, aveau o rata de deces cauzat de afectiuni cardiovasculare mult mai scazuta decat alte popoare care, la randul lor, urmau o dieta bogata in grasimi si colesterol. In cazul altor natii, insa, rata de deces provocat de bolile cardiovasculare era mai mare.
Asadar, ce faceau francezii diferit pentru a-si apara sanatatea, chiar daca si ei, ca multe alte popoare, consumau alimente grase? Ei bine, in urma studiului, a fost gasita o legatura intre consumul de vin rosu, ce contine resveratrol, si protejarea sistemului cardiovascular. Insa efectele acestei substante, evidentiate in cercetarile ulterioare, sunt mult mai complexe de-atat, motiv pentru care, in cele ce urmeaza, vom vedea care sunt cele mai importante dintre ele.
Care sunt beneficiile resveratrolului
Resveratrolul a devenit tot mai cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare si antiaging, dar si pentru contributia adusa la ameliorarea mai multor afectiuni. Important de precizat este faptul ca, desi expertii au confirmat potentialul acestui antioxidant asupra sanatatii, inca nu exista un studiu infailibil, care sa garanteze eficienta administrarii resveratrolului in ameliorarea sigura a unor probleme.
Chiar si asa, beneficiile sale sunt semnificative, compusul jucand un rol important in:
- Reducerea tensiunii arteriale - pentru ca este un puternic antioxidant, resveratrolul scade presiunea exercitata la nivelul arterelor prin stimularea productiei de oxid nitric, care ajuta la relaxarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei;
- Scaderea nivelului colesterolului „rau“ (LDL) - pentru ca nivelul crescut al LDL-ului poate provoca aparitia unor probleme cardiovasculare, resveratrolul reduce efectul enzimei care controleaza productia colesterolului, limitand actiunea lui daunatoare;
- Protejarea creierului si a functiilor cognitive - gratie proprietatilor antioxidante si antiinflamatoare, resveratrolul poate incetini procesul de degenerare a celulelor cerebrale;
- Ameliorarea bolii Alzheimer - gratie efectului antioxidant, resveratrolul inhiba productia de beta-amiloide, proteine ce contribuie la declansarea bolii Alzheimer;
- Reglarea nivelului insulinei in organism - resveratrolul are beneficii semnificative pentru persoanele care sufera de diabet, datorita faptului ca opreste actiunea unei enzime care transforma glucoza in sorbitol (zahar-alcool, obtinut prin hidrogenarea glucozei). Atunci cand exista o cantitate mare de sorbitol in organism, cresc nivelul stresului oxidativ si riscul de aparitie a diabetului, deoarece se produc dezechilibre in procesul de asimilare a glucozei;
- Ameliorarea durerilor musculare si osoase - resveratrolul contribuie inclusiv la protejarea cartilajelor datorita actiunii antioxidante si antiinflamatoare minimizand, astfel, deteriorarea lor si aparitia unor dureri sau umflaturi;
- Incetinirea procesului de imbatranire - principala functie a antioxidantilor este aceea de a neutraliza actiunea radicalilor liberi, care distrug celulele sanatoase si provoaca dezechilibre la nivelul organismului. Printre dezechilibrele cauzate de radicalii liberi se numara si imbatranirea accelerata a pielii, ceea ce reprezinta motivul pentru care acest compus, resveratrolul, este un aliat de nadejde al tineretii corpului.
Care sunt principalele surse de resveratrol
Resveratrolul este o substanta produsa de plante, un polifenol cu rol antioxidant. Printre cele mai bogate surse de resveratrol („Plant foods and herbal sources of resveratrol“) se numara:
- Strugurii, in special cei negri si rosii, care contin, pe langa resveratrol (gasit in semintele si coaja fructelor), si mai multe vitamine si minerale (vitamina C, vitamina K, potasiu, zinc, mangan). Acesta este si motivul pentru care se recomanda, ocazional, cate un pahar de vin rosu: in timpul fermentarii strugurilor, incepe sa fie eliberat si resveratrolul din ei;
- Fructele de padure (afine, mure, zmeura, coacaze etc.), o alta sursa importanta de antioxidanti, cu o valoare nutritiva foarte mare, dar si un continut caloric redus;
- Prunele, fructe gustoase, bogate in vitamine, minerale si antioxidanti;
- Arahidele (alune, caju, fistic etc.), care contin atat resveratrol, cat si proteine, fibre si minerale (magneziu, fier);
- Ciocolata neagra, una dintre cele mai importante surse de antioxidanti, polifenolii aflandu-se intr-o cantitate semnificativa in boabele de cacao;
- Radacina de Polygonum cuspidatum (trestie japoneza), care contine cea mai mare cantitate de resveratrol, dar care nu poate fi consumata ca atare.
Nu in ultimul rand, resveratrolul poate fi gasit in nenumarate suplimente alimentare care au la baza extract din struguri, fructe de padure sau Polygonum cuspidatum si care, la randul lor, au un puternic efect antioxidant, oferind protectie si suport organismului.
Ce efecte secundare poate avea resveratrolul
Pana acum, studiile nu au aratat efecte secundare semnificative ale resveratrolului, nici macar atunci cand este luat intr-o doza mare. Totusi, acest compus poate interfera cu medicamentele anticoagulante sau antiinflamatoare, crescand riscul de sangerare (hemoragie).
De asemenea, ca urmare a lipsei de studii concludente si a efectelor clare ale substantei, femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa ia suplimente sau sa consume alimente cu un continut ridicat de resveratrol, cel putin nu inainte de a discuta cu medicul lor.
Acestea fiind spuse, resveratrolul se numara printre antioxidantii de baza in protejarea organismului, un compus esential, care poate interveni in nenumarate procese interne ale corpului.
Prospect Resveratrol Complex
Recipient: 60 capsule
Dimensiune de servire: 1 capsula
Portii pe recipient: 60
Forma: capsula
Extract de vin rosu (Vitis vinifera) (24% polifenoli)- 100 mg*
|
|
|
Extract de seminte de struguri MegaNatural® California (Vitis vinifera)- 50 mg*
|
|
|
Resveratrol (extract de radacina Polygonum cuspidatum)- 50 mg*
|
|
|
Alte ingrediente
Extract de vin rosu (Vitis vinifera) (piele si pulpa) (care furnizeaza minimum 24% din continutul total de polifenoli si minimum 100 ppm resveratrol); Extract din seminte de struguri (Vitis vinifera) (standardizat la 90% polifenoli); Resveratrol (de la 60 mg 50% extract standardizat din radacina Polygonum cuspidatum); celuloza microcristalina (agent de incarcare), gelatina (capsula), saruri de magneziu ale acizilor grasi (agent anti-aglomerare).
Dozare
Luati o capsula o data pe zi cu alimente si apa.
ATENȚIE: Nu luați acest produs dacă sunteți însărcinată sau alăptați. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Nu utilizați dacă sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu utilizati daca sigiliul este rupt. A se pastra intr-un loc racoros si uscat. Nu folositi un supliment alimentar ca inlocuitor al unei alimentatii variate si echilibrate! Acest supliment alimentar nu este destinat sa diagnosticheze, sa trateze, sa vindece sau sa previna vreo boala.