Glicina beneficii
- va ajuta sa adormiti mai repede.
- cresteti eficienta somnului.
- reduce simptomele insomniei.
- imbunatatiti calitatea somnului si promovati un somn mai profund si mai odihnitor.
- pentru imbunatatirea cognitiva si a memoriei
- pentru sanatatea cardiovasculara
- pentru sanatatea articulatiilor si a oaselor
- pentru sanatatea metabolica
Ce este glicina?
Glicina (cunoscuta si ca acid 2-aminoacetic) este un aminoacid si un neurotransmitator. Organismul produce singur glicina, sintetizata din alte substante biochimice naturale, cel mai adesea serina, dar si colina si treonina. De asemenea, consumam glicina prin alimente. Acest aminoacid se gaseste in alimente bogate in proteine, inclusiv carne, peste, oua, lactate si leguminoase. O dieta zilnica include de obicei aproximativ 2 grame de glicina. Glicina este un neurotransmitator cu capacitatea de a fi atat excitator, cat si inhibitor, ceea ce inseamna ca poate functiona atat pentru a stimula activitatea creierului si a sistemului nervos, cat si pentru a o linisti.
Cum actioneaza glicina?
Glicina este considerata printre cei mai importanti aminoacizi pentru organism. Ea exercita o influenta pe scara larga asupra sistemelor, structurii si sanatatii generale ale corpului nostru, inclusiv asupra sanatatii cardiovasculare, cognitive si metabolice. Iata cateva dintre cele mai importante si bine intelese roluri pe care le joaca glicina in sanatatea si functionarea noastra:
Ca aminoacid, glicina functioneaza ca un constructor de proteine in organism. In special, glicina permite producerea de colagen, o proteina care este o componenta esentiala a muschilor, tendonului, pielii si oaselor. Colagenul este proteina cea mai frecvent intalnita in organism, cuprinzand aproximativ o treime din toate proteinele corpului. Nu face mai putin decat sa ofere corpului structura si puterea sa fundamentala. Colagenul este proteina care ajuta pielea sa mentina elasticitatea. De asemenea, glicina faciliteaza producerea de creatina, un nutrient stocat si folosit atat de muschi, cat si de creier pentru energie.
Cum realizeaza glicina toata aceasta activitate de promovare a somnului? Se pare ca afecteaza somnul in cel putin cateva moduri importante:
Glicina ajuta la scaderea temperaturii corpului. Glicina actioneaza pentru a creste fluxul de sange catre extremitatile corpului, ceea ce reduce temperatura corpului. Am mai scris despre modul in care temperatura fluctuanta a corpului afecteaza ciclurile somn-veghe si capacitatea ta de a adormi initial. O scadere usoara a temperaturii corpului este o parte cheie a progresiei fizice a corpului in somn. Un studiu recent asupra efectelor glicinei ca supliment a aratat ca aceasta a declansat o scadere a temperaturii corpului si, in acelasi timp, a ajutat oamenii sa adoarma mai repede si sa petreaca mai mult timp in somn REM. Alte cercetari au aratat ca glicina suplimentara va poate ajuta sa treceti mai repede intr-un somn profund, cu unde lente.
Glicina creste nivelul serotoninei. Serotonina are o relatie complexa cu somnul. Printre altele, serotonina este necesara pentru a produce melatonina, hormonul de somn. La persoanele care au dificultati de somn sau tulburari de somn, cum ar fi insomnia si apneea in somn, cresterea nivelului de serotonina poate ajuta la restabilirea tiparelor de somn sanatoase si incurajeaza un somn mai profund, mai odihnitor si revigorant. Cercetarile arata ca glicina orala creste serotonina, reduce simptomele insomniei si imbunatateste calitatea somnului. Alte studii sugereaza ca va poate ajuta sa reveniti la cicluri de somn sanatoase dupa o perioada de somn intrerupt.
• Pentru imbunatatirea cognitiva si a memoriei: Glicina este activa in hipocamp, o zona a creierului importanta pentru memorie si invatare. Sub forma de supliment, glicina pare sa ofere beneficii pentru functia cognitiva in timpul zilei. In acelasi studiu care a aratat ca glicina suplimentara a facut mai usor sa adormi si sa ajunga la unde lente de somn, oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca oamenii au obtinut scoruri mai mari la testele de cognitie in timpul zilei. Si s-a dovedit ca glicina suplimentara imbunatateste atat memoria, cat si atentia la adultii tineri. Oamenii de stiinta investigheaza in mod activ utilizarea glicinei in minimizarea tulburarilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.
• Pentru sanatatea cardiovasculara: Glicina actioneaza pentru a sustine sanatatea imunitara si pentru a mentine inflamatia sub control, oferind protectie functiei cardiovasculare. De asemenea, functioneaza ca un antioxidant, ajutand la prinderea si la continutul celulelor deteriorate care pot provoca boli. Nivelurile mai ridicate de glicina au fost asociate cu un risc mai scazut de atac de cord si exista unele dovezi ca glicina poate ajuta la protejarea impotriva tensiunii arteriale crescute. Totusi, relatia deplina dintre glicina si sanatatea cardiovasculara este ceva pe care oamenii de stiinta inca lucreaza pentru a intelege mai bine.
• Pentru sanatatea articulatiilor si a oaselor: Glicina este unul dintre cei mai importanti aminoacizi din organism, care alimenteaza proteine. Ne furnizeaza muschii, oasele si tesuturile conjunctive cu colagen, proteina care este esentiala pentru puterea, stabilitatea si functia fizica sanatoasa. Pe masura ce imbatranim, nivelul de colagen din organism scade in mod natural. Glicina este, de asemenea, foarte eficienta in suprimarea inflamatiei. Dozele suplimentare de glicina pot ajuta la intarirea oaselor si articulatiilor si pot ajuta la ameliorarea artritei.
• Pentru sanatatea metabolica: Glicina joaca un rol important intr-un metabolism sanatos. Nivelurile scazute de glicina sunt legate de un risc mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2. Pe de alta parte, nivelurile mai mari de glicina sunt asociate cu un risc mai scazut pentru aceasta tulburare metabolica. Dar nu este inca clar care sunt cauza si efectul in aceasta relatie: daca nivelurile scazute de glicina contribuie direct la disfunctia metabolica care duce la diabet sau daca sunt rezultatul disfunctiei metabolice deja in curs. Studiile arata ca glicina poate fi eficienta in scaderea nivelului de zahar din sange si in cresterea productiei de insulina la adultii sanatosi. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, studiile au aratat ca deficientele de glicina pot fi imbunatatite prin utilizarea glicinei orale. Alte cercetari sugereaza ca la persoanele cu diabet zaharat, glicina orala poate scadea nivelul zaharului din sange.
Glicina pudra prodspect
Mod administrare:
Adaugati 1 g (1 lingura plata) in 100 - 150 ml apa sau suc. Va rugam sa utilizati paharul de masurat inclus in pachet (1 ml). Este foarte recomandat sa-l luati cu 30 de minute inainte de masa.
Glicina contraindicatii: Nu depasiti doza zilnica recomandata pentru consum. Suplimentul alimentar nu poate fi folosit ca inlocuitor (inlocuitor) al unei diete variate. Se recomanda o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Nu mancati daca sunteti alergic la oricare dintre ingredientele produsului. Produsul nu trebuie utilizat de catre copii, femeile insarcinate si mamele care alapteaza. A nu se lasa la indemana copiilor mici.
Informatii nutritionale
Ingrediente
L-glicina
Produsul poate contine lapte (inclusiv lactoza), soia, alune, alte nuci, seminte de susan, ovaz, oua, crustacee, peste.
Greutate neta a produsului: 200 g
Portii per recipient: 200
Marimea portiei: 1 g
Ingrediente active
|
Pentru o portie
|
L-glycina
|
1000 mg*
|
*Doza zilnica recomandata nu a fost stabilita.