Acid hialuronic- Ce este acidul hialurinoc și care sunt beneficiile sale

Acid hialuronic- Ce este acidul hialurinoc și care sunt beneficiile sale

Acid hialuronic- Ce este acidul hialurinoc și care sunt beneficiile sale

 

Acidul hialuronic: ce este, ce beneficii are si cum se manifesta deficitul

Acidul hialuronic mai este cunoscut de catre specialisti sub denumirea de hialuronat sau hyaluronan. Acesta a fost identificat prima data in anul 1934 de catre doi cercetatori de la Universitatea Columbia (New York). Acestia se pare ca au izolat acidul hialuronic dintr-o zona a ochilor unor bovine si au masurat multe dintre proprietatile sale. Douazeci de ani mai tarziu, Meyer si Bernard Weissman au descoperit aceeasi structura la cordoanele ombilicale de dupa nastere.

Din punct de vedere chimic, acidul hialuronic este o molecula compusa in mare parte din zaharuri (polizaharida), care se gaseste in mod normal in tesutul conjunctiv al organismului si in piele. Practic, acidul hialuronic mentine tesuturile hidratate si le protejeaza de striatii/riduri. Un singur gram de acid hialuronic poate sa sustina aproximativ sase litri de apa. Altfel spus, pielea contine in proportie de 50% acid hialuronic pentru ca este cel mai mare organ al corpului uman si tot aici gasim cea mai mare parte din moleculele de apa. 

Totodata, cele mai mai concentratii se gasesc in articulatii si la nivelul ochilor. De asemenea, pielea bebelusilor contine o cantitate mare de acid hialuronic, dar si placenta si cordonul ombilical. Dermatologii au descoperit de asemenea ca pe masura ce inaintam in varsta, cam de pe la 26 de ani, productia naturala de acid hialuronic din tesuturi scade cu pana la 60%. 

Inca din anul 1970 cercetatorii au inceput extractia acidului hialuronic, iar in prezent tehnologiile inovatoare permit sintetizarea si producerea mai multor tipuri de acid hialuronic. Practic azi acidul hialuronic are numeroase intrebuintari in medicina, in special in afectiunile dermatologice, in chirurgia plastica, in cosmetica dar si in alte arii. 

 

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic se gaseste in mod normal in organismul uman, cu precadere in piele si cartilagii, dar care, odata cu inaintarea in varsta incepe sa dispara sau sa isi estompeze efectele din cauza ca isi pierde din proprietati si concentratie. Acidul hialuronic are rol esential in mentinerea barierei hidrolitice a pielii si ajuta la sintetizarea elastinei si colagenului din tesuturi. Practic, acidul hialuronic este un glicozaminoglican anionic, nesulfatat ce compune mare parte din tesuturile de tip conjuctiv din zona ochilor, pleoapelor, dar se gaseste si in alte zone. Fata de alti acizi prezenti in organismul uman, acidul hialuronic se diferentiaza prin faptul ca este nesulfatat, adica se formeaza in membrana plasmatica a unei celule si daca gaseste un mediu propice se poate dezvolta spre dimensiuni moleculare foarte mari.

Acidul hialuronic are un rol cheie in procesele de proliferare si migrare celulara, iar ultimele studii au aratat o legatura intre carenta de acid hialuronic din organism sau anumite dezechilibre si dezvoltarea unor tumori maligne pe suprafata pielii sau in diferite straturi epiteliale. Ca idee, un barbat sau o femeie cu masa de 70 de kg are nevoie de cel putin 15 grame de acid hialuronic pur. Din toata aceasta cantitate, peste 33% este sintetizat zilnic. 

Acidul hialuronic este considerat o substanta “inteligenta” pentru ca isi ajusteaza rata de absorbtie in functie de sezon, varsta, sex sau de nivelul de umezeala la care este expus corpul. Altfel spus cantitatea de acid hialuronic sufera oscilatii puternice daca obisnuim sa mergem zilnic la piscina, sau din contra avem un stil de viata sedentar. In plus acidul hialuronic actioneaza ca un lubrifiant, retinand cantitati mari de apa, pana la 100 de ori mai mult decat volumul propriu, mentinand un nivel optim de hidratare tisulara ceea ce alte substante din organism nu reusesc.

 

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Acidul hialuronic aduce numeroase beneficii pielii si poate fi administrat sub forma de injectii, fiole, pastile sau ca parte integranta a produselor cosmetice. Una din principalele sale proprietati este capacitatea de a mentine apa la suprafata pielii, ceea ce implicit implica hidratarea sa. De asemenea, acidul hialuronic, gratie capacitatii sale de a atrage moleculele de apa, umple ridurile si cicatricile lasate de acnee, insa conditia este sa fie folosit constant deoarece este foarte usor absorbit de organism. Aplicarea cremelor cu acid hialuronic conduce in timp la netezirea liniilor fine si la corectarea ridurilor de expresie.

De ce are nevoie pielea noastra de acid hialuronic? Pentru ca acesta actioneaza ca un burete care absoarbe apa si o pastreaza in toate tesuturile epiteliale si nu numai. In randurile ce urmeaza vom exemplifica impactul pe care il are acidul hialuronic asupra diferitelor tipuri de ten. Ca forma de administrare exista in medicina si cosmetica mai multe variante prin care acidul hialuronic poate fi absorbit total sau local in functie de nevoi. Astfel, exista injectii cu acid hialuronic, pastile cu acid hialuronic in diferite dozaje ca si suplimente alimentare, exista pe piata de specialitate acid hialuronic in capsule, acid hialuronic in fiole, acid hialuronic de tip crema sau acid hialuronic special pentru riduri.

 

Pentru ten uscat

Acidul hialuronic hraneste foarte bine tenul uscat si creste fermitatea pielii. Se recomanda folosirea unei creme cu acid hialuronic dimineata si seara, fara exceptie legata de anotimp.

Daca in mod normal este o provocare sa gasim produsul de hidratare ideal in cazul tenului mixt, acidul hialurionic reuseste sa faca fata cu brio tuturor provocarilor oferite de tenul mixt. Practic prin structura lui hidrateaza fara sa incarce pielea, iar productia de sebum se regleaza in timp. Se recomanda folosirea unui produs cu acid hialuronic pe baza de emulsie. O astfel de forma se situeaza ca textura intre serum si crema, iar senzatia de hidratare vine fara sa lase acel feeling gras de care fugim cand avem de-a face cu tenul mixt.

 

Pentru zona ochilor

Ridurile de expresie apar foarte usor in zona ochilor si nevoia de ingrijire speciala. Altfel spus, e nevoie pentru ochii tai de creme cu acid hialuronic pentru ca pielea se mentine hranita si stralucitoare, iar efectele pe termen mediu si lung implica mai putine riduri si un aspect mai tanar.

 

Mastile cu acid hialuronic

Mastile cu acid hialuronic pot fi folosite saptamanal pe orice tip de ten deoarece ele sunt concepute ca sa nu incarce porii si sa ofere hidratare profunda. Doza de acid hialuronic pe care o contine  masca atrage apa ca un magnet si o mentine la nivelul tenului, iar rezultatul este o piele vizibil intinerita si elastica. Se mentine pe tenul curat timp de 20 de minute, apoi se maseaza in piele serumul care nu s-a absorbit. Pentru tenul uscat, se poate completa cu o crema hidratanta.

Totusi, inainte de a folosi produse pe baza de acid hialuronic trebuie sa fim atenti si la alte aspecte.  Mai ales atunci cand alegem sa folosim in alimentatie diferite suplimente cu acid hialuronic. Concret, daca facem abuz de aceasta substanta in anumite cazuri acest acid cauzeaza decolorari ciudate la nivelul epidermei in jurul ochilor, obrajilor, membrelor superioare.

Totodata, acest acid administrat in exces poate cauza dureri musculare sau crampe. In plus, in cazul variantei injectabile, daca n-ai grija la dozaj, poti simti disconfort sau durere usoara in zona musculara unde a fost inserat.  In cazuri foarte rare, daca ai o alergie severa la acidul hialuronic sintetizat poti avea gatul si fata puternic imflamate. Astfel de persoane pot resimti totodata si stari de ameteala, somnolenta si greata.

 

Care sunt cauzele aparitiei ridurilor?

Ridurile incep sa-si faca aparitia dupa 30 de ani, ca urmare a procesului natural de imbatranire, insa la persoanele care nu si-au ingrijit corect pielea pot aparea inca de la varsta de 25 de ani. Ridurile sunt de trei feluri: riduri de expresie, riduri cauzate de slabirea elasticitatii dermului si riduri produse de inaintarea in varsta. Dupa varsta de 30 de ani apar ridurile de tip laba-gastei si ridurile de expresie cauzate de incruntare, cu precadere pe frunte si intre sprancene. Dupa varsta de 40 de ani incep sa-si faca aparitia ridurile din jurul gurii si de la radacina nasului, iar dupa 50 de ani apar ridurile de pe obraji si gat.

 

Cum putem preveni imbatranirea prematura a pielii?

Pe langa aplicarea constanta si din timp a produselor antiimbatranire, stilul de viata adoptat ocupa un loc esential in acest proces. Se recomanda hidratare din interior si consumul a minim doi litri de apa pe zi, dar si o dieta bogata in fructe si legume, deoarece acestea contin antioxidanti cu rol covarsitor in stoparea procesului de imbatranire prematura.

Totodata, introducerea in meniu a radacinoaselor, soia si a cartilagiilor de origine animale este benefica organismului, acestea fiind bogate in acid hialuronic natural. De asemenea, sportul si miscarea fizica contribuie la mentinerea tineretii cat mai mult timp, deoarece activeaza circulatia sangelui si oxigeneaza organismul, eliminand compusii toxici nocivi organismului. Pe de alta parte, este indicat a se evita expunerea prelungita la soare si la razele ultraviolete provenite de la solar, dar si reducerea nivelului de stres. Odihna suficienta, minim 8 ore pe noapte, contribuie la refacerea tesutului dermic si la mentinerea stralucirii naturale a pielii, iar masajul facial detensioneaza si tonifiaza muschii.

 

 

Care sunt cele mai frecvente complicatii?

1) Roseata (eritemul), umflatura (edemul)) sau echimozele (vanataile) post interventii sunt cele mai frecvente reactii intalnite dupa injectare insa durata lor este scurta, de cateva ore sau zile. Utilizarea canulei atraumatice a scazut considerabil riscul de hematoame in special la nivelul cearcanelor sau buzelor.

2) Migrarea acidului hialuronic.

·         Buze: Migrarea se intalneste mai frecvent la nivelul buzelor si se datoreaza unei tehnici incorecte de injectare sau unui volum prea mare de subtanta introduse intr-o singura sedinta. Pielea este elastica si se destinde sub presiunea acidului hialuronic insa, cand capacitatea ei de a se intinde este depasita, acidul poate migra depasind, spre exemplu, conturul buzelor sau lasand asimetrii vizile. Granuloamele (“galmele”) sunt mici aglomerari de acid hialuronic ce pot apare la scurt timp dupa injectare si ofera un apect neuniform al buzelor.

·         Pometi. De asemenea, acidul se introduce in compartimente bine stabilite la nivelul pometilor astfel incat sa nu migreze cu schimbarea pozitiei, la presiune sau in timpul somnului. Introdus incorect, acesta poate migra la nivelul tamplelor sau in santurile nazogeniene.

·         Cearcane. Lipsa de volum de la nivelul cearcanelor se corecteaza prin umplere cu acid hialuronic iar consultul initial este deosebit de important pentru a selecta candidatul potrivit pentru acest tratament.

Produse recomandate

Referinta: Vegavero-AcidHialuronic2

Marca: Vegavero

Vegavero Acid Hialuronic, 600mg, 180 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Acid Hialuronic Beneficii: umplerea ridurilor, reduce aspectul ridurilor, repararea pielii deteriorate, pentru o piele netedă si ferma, hidrateaza pielea, promovează pielea mai sănătoasă și mai suplă, formează un strat protector în cartilaje, poate ameliora rănile rapid, indepărtați durerea articulară păstrând oasele bine lubrifiate, păstrați forța osoasă.

Pret: Pret 199,00 lei Pret de baza 260,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Neocell-HyaluronicAcid60

Marca: NeoCell

Neocell, Hyaluronic Acid, 100 mg, 60 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Acid Hialuronic: sustine sanatatea articulatiilor si integritatea cartilagelor, amelioreaza durerile articulare, benefic in caz de artrita, ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, contribuie la diminuarea aparitiei ridurilor si la reducerea acestora, hidrateaza pielea din interior, actioneaza ca un tonic nutritiv pentru piele...

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 134,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Santaflor-AcidHialuronic60

Marca: Francois Nature

Francois Nature Acid Hialuronic 60 mg 60 capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Acid Hialuronic: ajuta in cazul ridurilor, hidrateaza pielea prin interior, incetineste procesul de imbatrinire a pielii, scade durerile articulare, benefic pentru persoanele cu Sindromul Ochiului Uscat.

Pret: Pret 85,00 lei Pret de baza 105,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Vegavero-AcidHialuronic400mg

Marca: Vegavero

Acid Hialuronic 600mg 60 Capsule, Vegavero

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Acid Hialuronic Beneficii: umplerea ridurilor, reduce aspectul ridurilor, repararea pielii deteriorate, pentru o piele netedă si ferma, hidrateaza pielea, promovează pielea mai sănătoasă și mai suplă, formează un strat protector în cartilaje, poate ameliora rănile rapid, indepărtați durerea articulară păstrând oasele bine lubrifiate, păstrați forța osoasă.

Pret: Pret 135,00 lei Pret de baza 175,00 lei
Vezi produs
In stoc
Setari cookie-uri