Libidoul la femei scazut- ce este, indicații, stimulare
Libidoul la femei scazut- ce este, indicații, stimulare
Libidoul este un termen care se foloseste, in mod obisnuit, pentru a descrie dorinta sexuala in general sau dorinta de activitate sexuala. Organizatia Nationala a Sanatatii afirma faptul ca sanatatea sexuala ofera bunastare fizica, emotionala, mentala si sociala in raport cu sexualitate. Din acest motiv, medicii moderni recunosc si promoveaza importanta libidoului ca fiind unul dintre factorii cheie ai sanatatii generale si ai unei vieti echilibrate.
De-a lungul istoriei, termenul de “libido” a avut o semnificatie diversa in activitatea psihiatrilor si psihanalistilor – precum Sigmund Freud – care l-a descris ca fiind o parte a dualismului instinctual (instinctual dualism – ID), iar – Carl G. Jung – a identificat libidoul energie psihica.
Astazi, astfel de definitii ample sunt utilizate rareori, la fel si explicatiile stiintifice oferite de catre experti. Adesea, termenul de libidou este de cele mai multe ori utilizat pentru a semnifica dorinta sexuala si concentrarea unei persoane pe aceasta.
Fiecare persoana trebuie sa cunoasca informatii despre ce este libidoul, cum poti stimula crestea libidoului la femei sau la barbati, dar si ce inseamna scaderea libidoului si de ce are loc.
1. Ce este libidoul? - Definitie
Definitia atribuita termenului de libidou, conform dictionarului explicativ al limbii romane, este aceea de – energie psihica legata de impulsurile vitale, in special de cel sexual; dorinta necontrolata de satisfacere a instictului sezual.
Astfel, aceasta energie psihica instinctuala care, in teoria psihanalitica, este derivata din indemnurile biologice primitive, precum placerea sexuala sau auto-conservarea, si care este exprimata in activitatea constineta sexuala se numeste libidou.
Cuvantul latin libido, care inseamna “dorinta/pofta” a fost imprumutat de Sigmund Freud ca nume pentru un concept in propriile sale teorii. La inceput, el a definit libidoul ca insemnand energia instinctuala asociata cu dorinta sexuala. Mai tarziu, el a largit semnificatia cuvantului si a inceput sa-l foloseasca pentru a inseamna energia mentala din spaele activitatii umane intentionate de orice fel. Cu alte cuvinte, libidoul (pentru care Freud a folosit si termenul de eros, un cuvant grecesc care inseamna “iubire sexuala”) a ajuns sa fie potrivit si pentru a semnifica instinctul de viata, care a inclus si sexul impreuna cu celelalte impulsuri pe care se bazeaza omul pentru a se mentine in viata. In general, termenul este folosit in vorbirea uzuala pentru a semnifica “dorinta sexuala”.
Libidoul unei persoane reprezinta si o parte a personalitatii unui om care este provocata de dorintele emotionale, in special cele sexuale.
2. Ce poate influenta libidoul?
Libidoul se refera la dorinta sexuala sau emotia si energia mentala legate de sex. Un alt termen pentru aceasta este tocmai cel de – „dorinta sexuala”.
Libidoul ridicat este dificil de definit, deoarece standardul pentru libidoul „normal” depinde de fiecare persoana, acesta fiind diferit de la o persoana la alta.
In acelasi timp, exista numeroase aspecte si factori care pot influenta libidoul, precum:
· Conditiile medicale si de sanatate pot influenta si dorinta unei persoane de a face sex. Conditiile medicale, cum ar fi bolile, oboseala si medicamentele, pot reduce de multe ori libidoul. Tulburarile sexuale, inclusiv tulburarea hipoactiva a impulsului sexual si tulburarea excitarii sexuale a femeilor pot duce, de asemenea, la scaderea impulsului libidinal.
· Factorii psihologici care pot influenta libidoul includ stresul, personalitatea, varsta, starea relatiei, stilul de viata si experientele din trecut. De exemplu, abuzul sexual si traumele pot avea impact asupra libidoului. Alte probleme, cum ar fi felul in care arati, stima de sine si depresia pot face, de asemenea, ca oamenii sa doreasca mai putin sexul.
· Hormonii sexuali, inclusiv tes-tosteronul si estrogenul, creeaza dorinta biologica de a face sex si ajuta la reglarea libidoului.
· Problemele sociale, inclusiv singuratatea, relatiile slabe si problemele de intimitate pot, de asemenea, diminua libidoul.
Pe scurt, de cele mai multe ori, libidoul este influentat de:
– factori biologici, cum ar fi nivelul de tes-tosteron si estrogen;
– factori psihologici, cum ar fi nivelurile de stres;
– factori sociali, precum relatiile intime.
3. Lipsa sau scaderea libidoului
O scadere a dorintei sexuale se poate dezvolta atat din cauza afectiunilor medicale, cat si a problemelor psihologice sau emotionale.
Dorinta sexuala inhibata este un tip de disfunctie sexuala care afecteaza atat barbatii, cat si femeile. O reducere a dorintei sexuale a fost asociata cu niveluri scazute de tes-tosteron la barbati. La fel, femeile aflate in tranzitia menopauzei raporteaza uneori o scadere a dorintei sexuale. Mai multe tipuri de boli cronice si dureri cronice pot duce, de asemenea, la o scadere a dorintei sexuale, probabil printr-o combinatie a efectelor fizice ale bolii, precum si a stresului psihologic asociat cu o boala cronica.
Raportul sexual dureros (dispareunie) poate duce la pierderea libidoului la femei. Factorii psihologici cu care se poate asocia libidoul scazut includ o imagine corporala slaba, anxietatea, stima de sine scazuta, stresul, comunicarea slaba, lipsa sau incalcarea increderii si conflictele nerezolvate. Anumite medicamente, cum ar fi unele antidepresive pot provoca, la randul lor, o reducere a dorintei sexuale.
Pe scurt, cauzele libidoului scazut:
· Imbatranire
· Boli cronice
· Dispareunie
· Medicamente
· Relatii sau dificultati sociale
3.1 Lipsa sau scaderea libidoului la femei
Dorintele sexuale ale femeilor fluctueaza in mod natural de-a lungul anilor. Nivelurile maxime si minime coincid, de obicei, cu inceputul sau sfarsitul unei relatii sau cu schimbari majore de viata, cum ar fi sarcina, menopauza sau boala. Unele medicamente utilizate pentru tulburari pot provoca scaderea apetitului sexual la femei.
Daca lipsa ta de interes pentru sex continua sau revine si provoaca suferinta personala este posibil sa ai o afectiune numita tulburare de interes sexual/excitare. Dar nu trebuie treci prin toate acestea pentru a cauta ajutor. Daca te deranjeaza un libidou scazut sau poate unul prea ridicat – exista modificari ale stilului de viata si tehnici sexuale care pot ajuta in aceasta privinta.
Daca iti doresti sa intreti relatii sexuale mai rar decat isi doreste partenerul tau, niciunul dintre voi nu este neaparat in afara normei sau nivelului libidoului- desi diferentele pot aduce dupa sine numeroase situatii neplacute.
In mod similar, chiar daca dorinta sexuala este mai slaba decat a fost odata, relatia ta poate fi mai puternica ca niciodata. Concluzie: nu exista un numar magic de rapoarte sexuale pe care trebuie sa le aiba o persoana si nici la cat trebuie sa ajunga nivelul libidoului pentru a defini un nivel sexual scazut. Toate aceste lucruri variaza intre femei.
Simptomele apetitului sexual scazut la femei includ:
– Lipsa interesului pentru orice tip de activitate sexuala, inclusiv masturbarea;
– Niciodata sau numai rareori ai fantezii sau ganduri sexuale;
– Esti ingrijorata de lipsa ta de activitate sexuala sau lipsa fanteziilor, iar acest lucru te face sa ai, indirect, un apetit sexual scazut.
Dorinta pentru sex se bazeaza pe o interactiune complexa de multe lucruri care afecteaza intimitatea, inclusiv bunastarea fizica si emotionala, experientele, stilul de viata si relatia ta actuala. Daca intampini o problema in oricare dintre aceste domenii, acest lucru iti poate afecta dorinta de a face sex.
Pe langa acestea, lipsa libidoului poate aparea si din alte cauze. O gama larga de boli, modificari fizice si medicamente pot provoca un impuls sexual scazut, inclusiv:
· Probleme sexuale. Daca simti durere in timpul sexului sau nu poti ajunge la orgasm, acest lucru iti poate reduce dorinta de a face sex.
· Boli medicale. Multe boli non-sexuale pot afecta apetitul sexual, inclusiv artrita, diabetul, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si bolile neurologice.
· Medicamente. Se stie ca anumite medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, in special antidepresivele numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, scad pulsia sexuala.
· Obiceiuri de stil de viata. Un pahar de vin iti poate aduce dispozitia, dar prea mult alcool iti poate afecta dorinta sexuala. De asemenea, fumatul scade fluxul sanguin, ceea ce poate atrage excitatia.
· Interventie chirurgicala. Orice interventie chirurgicala legata de sanii sau tractul genital poate afecta imaginea corpului, functia sexuala si dorinta de sex.
· Epuizarea din ingrijirea copiilor mici sau a parintilor in varsta poate contribui la apetitul sexual scazut. Oboseala cauzata de boli sau interventii chirurgicale poate juca, de asemenea, un rol important si poate duce la un impuls sexual scazut.
In plus, mai exista trei factori importanti care pot influenta intr-un mod negativ libidoul:
· Schimbarile hormonale
Modificarile nivelurilor hormonale iti pot modifica dorinta de a face sex. Acest lucru poate aparea in cazuri precum:
· Nivelurile de estrogen scad in timpul tranzitiei la menopauza. Ajungi astfel sa fii mai putin interesata de sex, fapt care poate provoca uscarea tesuturilor vaginale, rezultand un raport sexual dureros sau inconfortabil. Desi multe femei continua sa aiba relatii sexuale satisfacatoare in timpul menopauzei si nu numai, unele experimenteaza un libidou diferit in timpul acestei schimbari hormonale.
· Sarcina si alaptarea. Schimbarile hormonale in timpul sarcinii, imediat dupa ce ai nascut si in timpul alaptarii, pot impiedica apetitul sexual. Oboseala, modificarile imaginii corpului si presiunile sarcinii sau ingrijirea unui nou copil pot contribui, de asemenea, la schimbari in dorinta ta sexuala.
· Cauze psihologice
Starea ta sufleteasca iti poate afecta dorinta sexuala. Exista multe cauze psihologice ale apetitului sexual scazut, inclusiv:
· Probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea sau depresia
· Stresul, cum ar fi stresul financiar sau stresul la locul de munca
· Nemultumirea legata de Imaginea corpului
· Stima de sine scazuta
· Antecedente de abuz fizic sau sexual
· Experiente sexuale negative anterioare
· Probleme de relatie
Pentru multe femei, apropierea emotionala este un preludiu esential al intimitatii sexuale. Deci, problemele din relatia ta pot fi un factor major in apetitul sexual scazut. Scaderea interesului pentru sex este adesea rezultatul unor probleme in curs, cum ar fi:
· Lipsa conexiunii cu partenerul tau
· Conflicte sau certuri nerezolvate
· Comunicarea slaba a nevoilor si preferintelor sexuale
· Probleme de incredere
4. Stimularea si cresterea libidoului
Libidoul sau dorinta sexuala variaza in mod natural de la o persoana la alta. A avea un impuls sexual scazut nu este neaparat o problema, dar daca o persoana doreste sa-si stimuleze libidoul, poate incerca o serie de metode naturale eficiente. Iata 5 dintre ele:
- Multi oameni experimenteaza o pauza in dorinta si frecventa sexuala in anumite momente ale unei relatii. Acest lucru poate aparea dupa ce ai fost cu cineva mult timp sau daca o persoana percepe ca lucrurile nu merg bine in relatiile lor intime. Concentrarea pe imbunatatirea relatiei poate creste dorinta sexuala a fiecarui partener. Acest lucru ar putea implica:
- planificarea iesirilor in oras;
- activitati impreuna;
- comunicarea deschisa;
- timp de calitate petrecut in doi.
Renunta la fumat!
Fumatul poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular al unei persoane. O buna sanatate a inimii este importanta pentru o buna functionare sexuala. Persoanele care fumeaza pot constata ca nivelul lor de energie si dorinta sexuala cresc dupa ce renunta.
Pastreaza-ti o greutate corporala optima!
Unii oameni de stiinta leaga excesul de greutate si obezitatea de apetitul sexual scazut, impreuna cu alti factori legati de fertilitatea redusa. Acesti factori sunt asociati cu elemente de natura hormonala, cum ar fi concentratii scazute de tes-tosteron.
Unele persoane care sunt supraponderale pot prezenta si ele efecte psihologice, cum ar fi increderea corporala mai mica.
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase poate imbunatati dorinta sexuala a unei persoane, atat fizic, cat si psihologic. Consumul unei diete sanatoase si exercitiile fizice regulate pot contribui la realizarea acestui lucru, precum si la cresterea nivelului general de energie al unei persoane.
Odihneste-te oricat ai nevoie!
Un somn bun poate imbunatati starea generala de spirit si nivelul de energie al unei persoane, iar unele cercetari leaga, de asemenea, calitatea somnului de libidou. Un studiu realizat la scara mica din 2015 a sugerat ca orele mai multe de somn cu o seara inainte au crescut dorinta sexuala a doua zi.
Concentreaza-te pe preludiu!
A avea experiente sexuale mai bune poate creste dorinta unei persoane de a face sex, sporind astfel libidoul. In multe cazuri, oamenii isi pot imbunatati experientele sexuale petrecand mai mult timp atingand, sarutand si folosind jucarii sexuale. Unii oameni numesc aceste actiuni “outercourse”.
Produse recomandate
Referinta: LABONE-LibidoHER
N° 1 Libido HER 90 Capsule (Cresterea libidoului la femei)
Beneficii N° 1 Libido HER: N° 1 Libido HER este o compozitie atent dezvoltata din extracte naturale de plante, vitamine si minerale, sustinand sanatatea libidoului si activitatea sexuala la femeii. Preparatul creste libidoul, sustine functia organelor sexuale si, de asemenea, imbunatateste alimentarea cu sange a acestora si sporeste vitalitatea.
Referinta: Santaflor-X24Libido50
Marca: Francois Nature
Santaflor X24 Libido 50 capsule
Beneficii Tonic Sexual: creste tes-tosteronul, afrodisiac natural, tonic sexual, creste energia, imbunatateste dorinta sexuala, creste libidoul, benefic in performante sexuale, Contine: Maca, Damiana, L-Arginina, Vitamina B1, B6, B12, Zinc.
Referinta: Biovea-1677
Marca: Biovea
Biovea, Iarba Caprei Nebune, Iarba Tapului 120 Capsule (Potenta, libidou, afrodisiac)
Beneficii Iarba Caprei Nebune: creste libidoul si functia sexuala, creste performantele sexuale, creste potenta masculina, mareste apetitul sexual, stimuleaza functia erectila, imbunatateste energia fizica si rezistenta, crește producția de tes-tosteron, ajută la ameliorarea unor condiții cum ar fi impotența (disfuncție erectilă, sau ED).
Referinta: Santaflor-Muirapuama120
Marca: Francois Nature
Francois Nature Muira Puama 120 Capsule (Fertilitate, libidou, impotenta)
Beneficii Muira Puama: amelioreaza impotenta, creste apetitul sexual, creste libidoul, util in depresie, creste performantele sexuale, creste rezistenta mentala si fizica, tonic anti oboseala, sprijina erectia la barbati, durerile articulare si disfunctia erectila, creste nivelul de energie si pofta de mancare.
Referinta: Belle-C035
Marca: Belle&Bio
Tonic Sexual 120 Capsule (pentru potenta si libidou, afrodisiac) Belle&Bio
Beneficii Tonic Sexual: creste tes-tosteronul, afrodisiac natural, tonic sexual, creste energia, imbunatateste dorinta sexuala, creste libidoul, benefic in performante sexuale, Contine: Maca, Damiana, Tribulus Terrestris, Cimbru, Ginseng Rosu, Zinc, Seleniu.
Referinta: Ostrovit-TestoBooster
Marca: OstroVit
OstroVit Testo Booster 90 Capsule
Notificare INSP - Nr: 4458