Lion’s Mane (coama leului)- beneficii, dozare, efecte secundare

Lion’s Mane (coama leului)- beneficii, dozare, efecte secundare

Coama leului sau ciuperca Hericium face parte din familia ciupercilor cu un puternic efect terapeutic. Nativa din America de Nord, Europa si Asia, aceasta ciuperca este folosita de sute de ani pentru efectele sale benefice asupra organismului. Datorita continutul sau bogat in nutrienti, coama leului este utilizata pentru proprietatile sale cardioprotectoare, hepatoprotectoare, neuropotectoare sau antihipertensive. 

 

Valori nutritionale

Coama leului contine nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului. Ciuperca reprezinta o sursa bogata de fier, zinc, potasiu, sodiu, fosfor, vitamina D, aminoacizi esentiali si biotina. Studiile au demonstrat ca aceasta ciuperca contine peste 30 de compusi bioactivi. 

Continutul bogat de polizaharide fac ca Hericium sa fie de ajutor in ameliorarea anumitor afectiuni, precum si in mentinerea starii generale de bine. Coama leului contine polizaharide beta-glucan, iar despre acestea se cunoaste ca au foarte multe efecte benefice pentru organism. In cele ce urmeaza, haide sa descoperim care sunt principalele beneficii ale consumul de ciuperci Coama leului.

 

Iata care sunt principalele 7 beneficii ale ciupercii Coama leului pentru sanatate

1. Sustine sanatatea creierului si a sistemului nervos

Studiile au demonstrat ca aceasta ciuperca are un efect benefic in ameliorarea bolilor neurodegenerative. Coama leului are proprietatea de a spori cresterea neuritilor, adica a  axonilor si a dendritelor. Axonii si dendritele sunt proiectiile ramificate, respectiv neramificate ale neuronilor. Dezvoltarea acestora poate incetini sau opri degenerarea celulelor din creier, reducand astfel riscul de aparitie a unor boli precum Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, alte studii au demonstrat ca suplimentarea cu Hericium stimuleaza functia cognitiva si imbunatateste memoria.

Poate ca cea mai bine cercetata caracteristica a ciupercilor coama leului este impactul sau asupra celulelor creierului si a functiilor conexe. Aceasta ciuperca incredibila poate avea un impact revolutionar asupra bolilor neurodegenerative.

O metoda prin care coama leului afecteaza functia creierului este imbunatatirea „cresterii neuritei” din creier si din organele conexe, potrivit unei cercetari publicate in Jurnalul International al Ciupercilor Medicinale. Cresterea neuritei se refera la cresterea axonilor si a dendritelor din neuroni.

Prin aceasta crestere a axonilor si dendritelor, ar putea fi posibila incetinirea sau inversarea degenerarii celulare din creier – principala caracteristica a bolilor precum Alzheimer si Parkinson.
Un studiu din 2012 realizat in Malaezia a constatat ca consumul de ciuperci coama leului ar putea regenera celulele deteriorate din leziuni ale nervilor periferici, o leziune care afecteaza tesutul delicat dintre creier si maduva spinarii.

Atunci cand studiaza modul in care bolile cerebrale pot fi afectate de anumite medicamente sau tratamente, oamenii de stiinta folosesc adesea ceea ce este cunoscut sub numele de linia celulara PC12 pentru testare. Extractele si diferitele forme de ciuperci coama leului par sa aiba un impact major asupra celulelor PC12, protejandu-le de daune si intarziindu-le semnificativ moartea celulelor.

In cercetarile pe animale publicate in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi), ciuperca coama leului a stimulat functia cognitiva si a contribuit la imbunatatirea memoriei la soareci, atat cu modelul Alzheimer, cat si fara acesta. Studii multiple au descoperit o corelatie inversa intre coama leului si simptomele legate de Alzheimer, ceea ce inseamna ca, dupa consumul extractului de ciuperci, simptomele soarecilor s-au imbunatatit.

O imbunatatire a afectarii cognitive usoare la oameni a fost, de asemenea, gasita in cercetarile publicate in Phytotherapy Research dupa 8 pana la 16 saptamani de suplimentare cu coama leului, desi aceasta imbunatatire nu a durat dupa ce subiectii au incetat sa mai ia acest supliment.

Pericolul de ranire ischemica (deteriorarea cauzata de lipsa fluxului sanguin) pentru neuroni este, de asemenea, semnificativ atunci cand vorbiti despre leziuni cerebrale si boli. In testele de laborator efectuate in Taiwan, s-a demonstrat ca ciuperca coama leului ajuta la minimizarea acestui tip de leziuni.

Administrarea suplimentelor de coama leului s-a dovedit a avea, de asemenea, efecte potentiale de protectie asupra raspandirii bolii Parkinson, o alta tulburare neurodegenerativa, potrivit cercetarilor pe animale publicate in Journal of Translational Medicine.
In timp ce aceasta cercetare este inca in faza incipienta si nu a progresat la studii la scara larga la om in majoritatea cazurilor, efectul consistent al ciupercii coama leului asupra celulelor creierului nu ar trebui ignorat.

 

2. Sustine sanatatea cardiovasculara

Cercetarile au demonstrat ca aceasta ciuperca poate diminua cresterea colesterolului rau, reducand nivelul de trigliceride din corp. De asemenea, Coama leului stimuleaza cresterea colesterolului bun in organism si protejeaza inima de afectiuni. Coama leului poate minimiza aparitia cheagurilor de sange, reducand, astfel, riscul aparitiei atacului cerebral. 

 

3. Protejeaza impotriva afectiunilor digestive

Cercetatorii au stabilit ca acei compusi bioactivi din ciuperca sunt, cel mai probabil, cei responsabili pentru protectia impotriva afectiunilor gastrice. Alte studii au aratat ca suplimentele cu Coama leului amelioreaza semnificativ simptomele provocate de doua afectiuni inflamatorii ale sistemului digestiv: gastrita si inflamarea intestinelor. De asemenea, ciuperca are un puternic efect antibacterian, protejand organismul impotriva bacteriei Helicobacter Pylori. 

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii puternice, ciuperca coama leului ar putea imbunatati functia stomacului si a sistemului digestiv.

Cercetarile efectuate pe soareci in China, publicate in Jurnalul International al Ciupercilor Medicinale, confirma acest lucru, mentionand ca „rezultatele indica faptul ca fractia polizaharidica este componenta activa a culturii miceliului H. erinaceus.

Coama leului poate imbunatati, de asemenea, in mod semnificativ simptomele a doua tulburari inflamatorii majore ale sistemului digestiv, gastrita si boala inflamatorie a intestinului, dupa cum se arata in studiile de laborator si cercetarile efectuate pe soareci.

 

4. Are un puternic efect antioxidant

Coama leului are proprietati antioxidante, protejand impotriva stresului oxidativ cauzat de diversi factori. Unul dintre antioxidantii prezenti in ciuperca are un potential major in ameliorarea ranilor. De asemenea, proprietatile antioxidante ale ciupercii pot minimiza aparitia osteoporozei si, de asemenea, pot incetini procesul de imbatranirea pielii. 

 

5. Imbunatateste sanatatea mentala si starea generala de bine

Continutul bogat de polizaharide din Coama leului lupta impotriva oboselii, contribuind si la imbunatatirea calitatii somnului. De asemenea, s-a demonstrat ca aceste ciuperci pot contribui la readucerea ritmului cardiac la normal si pot fi de ajutor in ameliorarea depresiei si a anxietatii.

 

6. Imbunatateste functia imuna

Coama leului pare sa aiba capacitatea de a spori functia sistemului imunitar intr-o maniera legata si de continutul de polizaharide din ciuperca, conform cercetarilor efectuate pe soareci.

 

7. Ar putea fi util pentru gestionarea diabetului

Un studiu efectuat pe animale in 2013 a aratat o imbunatatire a nivelului de glucoza din sange, a sensibilitatii la insulina si a altor simptome ale diabetului atunci cand s-a administrat un extract de ciuperca coama leului.

Posibil datorita activitatii antioxidante a coamei leului, administrarea acesteia la animale pare, de asemenea, sa amelioreze durerea cauzata de neuropatia diabetica.

 

Nutritie
Cercetarile sugereaza ca coama leului este o sursa de cel putin 32 de compusi bioactivi. Desi este greu de identificat continutul de vitamine si minerale din coama leului, se crede ca este o sursa bogata de potasiu, zinc, fier si seleniu.

Unul dintre motivele pentru care coama leului a fost cercetata pentru o mare varietate de scopuri se datoreaza polizaharidelor pe care le contine. Polizaharidele sunt structuri complexe de carbohidrati, cum ar fi glucoza.

Ciuperca coama leului contine polizaharide beta-glucanice, despre care se stie stiintific ca au corelatii cu diferite beneficii pentru sanatate, cum ar fi sanatatea inimii si raspunsurile imune.


Utilizari
Ciupercile coama leului au fost folosite de secole ca sursa de hrana si medicamente pe baza de plante in mai multe tari asiatice. In ultimii 10 ani, aceasta ciuperca medicinala a atras o atentie considerabila datorita capacitatilor sale terapeutice potentiale in bolile neurodegenerative.
In est, veneratia fata de ciuperci dateaza de mai multe secole, cu ciuperci cunoscute sub numele de „plante spirite” despre care se credea ca ofera longevitate si potenta spirituala. Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Restorative Medicine, in sistemele medicale chineze si japoneze, coama leului a fost folosita in mod traditional pentru hranirea intestinului si fortificarea splinei.

Ciuperca coama leului este, de asemenea, utilizata pentru a imbunatati simptomele deficitului de qi (lipsa „energiei vitale”) in medicina traditionala chineza si este adesea luata pentru probleme care implica sistemul nervos central, insomnie si slabiciune.
Din pacate, pentru multi dintre noi, ciuperca coama leului nu este usor disponibila, poate doar la magazinele cu specialitati si specific asiatic.

Puteti cumpara si ciuperci coama leului sub forma de suplimente. Asigurati-va ca faceti cercetari si cumparati numai suplimente de inalta calitate de la producatori de incredere.
Suplimentele cu ciuperca coama leului sunt disponibile in multe farmacii si online.

 

Riscuri si efecte secundare

Ciuperca de coama a leului este un produs alimentar in general sigur. Multe studii pe animale au aratat ca nu este toxica la doze diferite, chiar si pe perioade lungi de timp de timp.
Au existat rapoarte izolate despre efectele secundare ale ciupercilor coama leului, inclusiv una de dermatita de contact si alta de suferinta respiratorie legata de consumul de coama leului.
Daca alegeti sa mancati aceasta ciuperca si aveti simptome, cum ar fi arsuri / mancarimi ale pielii, incapacitatea de a respira corect sau umflarea buzelor, consultati imediat medicul dumneavoastra.

Produse recomandate

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri