Nootropice naturale - beneficii, surse, administrare, efecte

Nootropice naturale - beneficii, surse, administrare, efecte

Substantele nootrope sunt un termen umbrela pentru o clasa de substante chimice - unele care apar in mod natural, unele fabricate de om - care ofera beneficii cognitive creierului uman.
Pentru a fi nootrope, substantele trebuie sa indeplineasca cinci criterii stabilite de un psiholog si chimist roman, pe nume Corneliu Giurgea, care a inceput sa utilizeze cuvantul „nootrop” in anii 1970.

 

1. Imbunatatesc memoria si abilitatea de a invata.

2. Ajuta functia creierului in conditii disruptive, cum ar fi hipoxia (oxigen scazut) si socul electroconvulsiv.

3. Protejeaza creierul de atacurile chimice si fizice, cum ar fi medicamentele anticolinergice si barbituricele.

4. Cresc eficacitatea mecanismelor de control al arderii neuronale in regiunile corticale si sub-corticale ale creierului.

5. Au efecte secundare putine sau chiar deloc si este practic netoxic.

Creierul nostru foloseste aproximativ 20% din energie atunci cand corpul este in repaus (in comparatie cu 8% pentru maimute), potrivit National Geographic, astfel incat capacitatea noastra de gandire este direct afectata de caloriile pe care le consumam, precum si de nutrientii care se gasesc in alimentele pe care le includem in dieta zilnica.

 

Cafea

Pe langa gustul de neconfundat pe care il are cafeaua, aceasta ofera si primul stimul, din cursul zilei, pentru activitatea creierului, datorita continutului de cofeina.

Cofeina este o substanta nootropica - este un stimulant usor care poate ameliora oboseala si imbunatati concentratia.

Cercetarile actuale arata ca un consum optim de cafea include pana la aproximativ patru cesti de cafea pe zi. Cofeina se regaseste si in ceai, sifon si bauturi energizante. De asemenea, cofeina se regaseste si in multe dintre suplimentele nootropice care sunt comercializate oamenilor care cauta un impuls mental.

Ceai

Atunci cand bei ceai, organismul primeste o cantitate mica de cafeina (mai mica decat cantitatea din cafea), plus un aminoacid numit L-teanina, care a fost demonstrat in studii pentru cresterea activitatii in banda alfa de frecventa a creierului, ceea ce poate duce la relaxare, fara somnolenta.

Aceste efecte calmante, dar stimulative, contribuie la recunoasterea ceaiului ca fiind cea mai populara bautura, in afara de apa.

Oamenii l-au baut de mai bine de 4.000 de ani, dar in prezent se incearca distilarea acestuia si sporirea beneficiilor prin atentia acordata doar L-teaninei, ca supliment nootropic. Insa, aceasta schimbare de perspectiva inseamna ca lipsesc celelalte efecte asupra sanatatii pe care le ofera ceaiul, acesta continand flavonoide, care sunt asociate cu longevitatea, inflamatia redusa, pierderea in greutate si sanatatea cardiovasculara.

Nicotina

O substanta nootropa destul de puternica care, in timp a cazut in dizgratie este nicotina. Este produsul chimic care ofera produselor din tutun efectul lor stimulant. Acest lucru determina ca fumatul sa creeze dependenta.

Cand europenii au invatat despre consumul de tutun de la triburile indigene pe care le-au intalnit in America in secolele al XV-lea si al XVI-lea, ei au dezvoltat imediat un atasament fata de efectele sale de modificare a dispozitiei si chiar au crezut ca pot ameliora durerile articulare si epilepsia.

Recent, cercetatorii au testat efectele nicotinei eliminate din tutun si cred ca ar putea contribui la ameliorarea tulburarilor neurologice, inclusiv a bolii Parkinson si a schizofreniei; poate imbunatati atentia si concentrarea.

 

Cacaina a fost considerata o susbstanta nootropica. Daunele pe care le provoaca aceasta substanta sunt binecunoscute, insa planta din care provine aceasta a fost folosita pentru a face oamenii sa se simta mai energici si mai putin infometati si pentru a contracara boala de altitudine, regasita in culturile sud-americane de peste 5.000 de ani, potrivit unui articol de opinie pe care presedintele Boliviei, Evo Morales Ayma, l-a scris pentru New York Times.

Medicamente ADHD

In prezent, se observa o preferinta pentru stimulentele precum metilfenidat (de obicei vandute ca Ritalin) si Adderall - destinate persoanelor cu tulburare de hiperactivitate a deficitului de atentie (ADHD) si sunt mai frecvente si mai acceptabile decat cocaina sau nicotina.

ADHD ii face pe oameni mai predispusi sa-si piarda concentrarea asupra sarcinilor si sa se simta nelinistiti si impulsivi.

Diagnosticul tulburarilor de orice tip a crescut dramatic in ultimele decenii - si nu doar la copii: in 2012, au fost scrise aproximativ 16 milioane de prescriptii Adderall pentru adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani, potrivit unui raport din New York Times.

Atat metilfenidatul cat si Adderallul pot imbunatati atentia si concentrarea sustinuta. Dar medicamentele au efecte secundare, incluzand insomnia, lipsa poftei de mancare, schimbarile de dispozitie si - in cazuri extreme - halucinatii, mai ales cand sunt administrate in cantitati care depasesc dozele standard.

Nootropice farmaceutice

Cand Corneliu Giurgea a inventat cuvantul nootropic in anii 1970, el s-a concentrat pe un medicament pe care l-a sintetizat, numit piracetam.

Desi este aprobat in multe tari, nu este clasificat ca un medicament pe baza de prescriptie medicala in Statele Unite. Asta inseamna ca poate fi achizitionat online, impreuna cu o serie de formule mai recente care fac parte din aceeasi familie de medicamente (inclusiv aniracetam, fenilpiracetam si oxiracetam).

Unele studii au demonstrat efectele benefice, care au indicat o posibila imbunatatire a membranelor hipocampale la pacientii cu Alzheimer. Dar studiile pe termen lung nu au confirmat inca hiperele.

 

Medicamente utilizate fara prescriptie medicala ca nootropice

Un alt medicament stimulant, modafinilul (cunoscuta sub numele de Provigil), este de obicei prescris pacientilor care sufera de narcolepsie si tulburari de somn, dar se poate dovedi a avea aplicatii mai largi.

Cercetarile realizate de Universitatea din Cambridge, la care au participat oameni sanatosi care utilizeaza modafinil, au observat imbunatatiri in cunoastere, inclusiv in capacitatea de memorare.

Cu toate acestea, nu exista studii pe termen lung privind siguranta si eficacitatea modafinilului la persoanele sanatoase si, prin urmare, nu este clar care ar putea fi riscurile.

Suplimente dietetice nootropice

Interesul pentru imbunatatirea activitatii creierului (fie pentru a obtine mai multe rezultate intr-o zi de lucru, fie pentru a impiedica declinul cognitiv), a determinat aparitia unei piete uriase pentru suplimentele nootropice fara prescriptie medicala.

Multe companii produc suplimente, dar putine sunt verificate din punct de vedere al efectelor adverse pe care le produc.

Loturi de nootropice

Unii oameni nu sunt multumiti de un singur supliment - cei mai devotati consumatori cumpara o varietate de compusi diferiti online si isi creeaza propriile regimuri personalizate, pe care le numesc „loturi”.

Companiile vor prelua apoi datele genetice ale clientilor lor si le vor folosi pentru a recomanda combinatiile potrivite de medicamente inteligente pentru a optimiza abilitatile fiecarui individ. Problema cu aceasta practica este ca nu exista dovezi ca functioneaza.

Consumatori de alimente care contin cetona

Au fost multe discutii despre dieta pe baza de cetona - sustinatorii sustin ca minimizarea carbohidratilor pe care ii consumi si ingerarea multor grasimi pot antrena corpul pentru a arde grasimea mai eficient. In general, aceasta dieta este menita sa te ajute sa pierzi in greutatea si sa iti mentii nivelul constant al energiei.

Dieta a fost studiata si utilizata pentru prima data la pacientii cu epilepsie, care au suferit mai putine convulsii atunci cand corpul lor era intr-o stare de cetoza. De asemenea, aceasta descoperire a aratat cercetatorilor ca o dieta pe baza de cetona poate afecta cu siguranta modul in care functioneaza creierul.

Somn si exercitii fizice

Suplimentele, medicamentele si cafeaua ar putea juca un rol in a ne mentine buna functionare a creierului sau cand incercam sa ne amintim unde ne-am lasat cheile. Dar efectele pe termen lung ale practicilor de baza ale stilului de viata nu pot fi ignorate.

Pentru sanatatea buna a creierului de-a lungul duratei de viata, ar trebui sa-ti pastrezi creierul activ. Exista dovezi care sugereaza eficacitatea aplicatiilor care au ca rol instruirea creierului pentru a imbunatati memoria, precum si exercitii fizice.

Astfel, ar trebui sa te asiguri ca ai o dieta sanatoasa si ca nu mananci prea mult. De asemenea, este important sa ai un somn de buna calitate. In cele din urma, un echilibru bun al vietii profesionale este important pentru o stare de bunastare.

Produse recomandate

Referinta: RawPowders-Uridine60

Marca: Raw Powders

Uridine 5 Monofosfat 250 mg 60 Capsule, Raw Powders

0 1 2 3 4 3 Pareri 

Uridine 5 Monofosfat beneficii: stimuleaza reproducerea neuronilor, actioneaza ca si un neurotransmitator, reduce consumul de energie al creierului, imbunateste memoria si somnul, lupta impotriva depresiei, poate imbunatati starea de spirit si poate reduce stresul impreuna cu anxietatea.

Pret: Pret 109,00 lei Pret de baza 148,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: OstroVit-SupremeCholine

Marca: OstroVit

OstroVit Supreme Pure Choline 200 grame

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Colina Bitartrate: sprijină sănătatea inimii și sănătatea ficatului, reduce grasimea corporala, scade nivelul colesterolului, stimuleaza puterea si energia, imbunatateste functia creierului, creste rezistenta, efect puternic de detoxifiere.

Pret: Pret 38,99 lei Pret de baza 53,99 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri