Butirat de sodiu- ce este, beneficii, administrare si reactii adverse
Intestinul tau are nevoie de butirat pentru sanatate si este produs de microbiomul intestinal. Iata ce trebuie sa stiti despre asta. Bacteriile intestinale produc butirat, un important acid gras cu lant scurt care sustine sanatatea digestiva, ajuta la controlul inflamatiei si chiar ajuta la ameliorarea bolilor. Iata de ce ai nevoie de mai mult butirat in viata ta:
Pentru a face butirat, bacteriile intestinale transforma fibrele alimentare care se gasesc in alimentele vegetale integrale. Ele sunt numite „prebiotice”, deoarece hranesc si incurajeaza activitatile de promovare a sanatatii ale bacteriilor benefice din microbiomul intestinal.
Ce sunt fibrele si de ce sunt esentiale pentru sanatatea intestinului?
Corpul tau produce mai putin butirat decat alti acizi grasi cu lant scurt, dar are multe beneficii pentru sanatate. Este necesar pentru sanatatea generala a intestinului, precum si pentru a ajuta la producerea de energie pentru unele dintre celulele tale intestinale. In plus, poate astupa un intestin permeabil si chiar poate ajuta la stabilizarea nivelurilor de zahar din sange si colesterol.
1. Iti alimenteaza celulele intestinale
Butiratul este principala sursa de energie pentru colonocite, celulele care alcatuiesc mucoasa intestinala. Spre deosebire de majoritatea celulelor din corpul dumneavoastra care folosesc zaharul (glucoza) ca sursa principala de energie, celulele mucoasei intestinale (colonocitele) folosesc in principal butirat. Fara butirat, aceste celule nu si-ar putea indeplini corect functiile.
Membrii genului Firmicutes, o clasificare a bacteriilor, sunt bine cunoscuti pentru producerea de butirat. Mai precis, microbi precum Roseburia spp., Faecalibacterium prausnitzii si Eubacterium rectale transforma prebioticele precum fibrele alimentare in butirat.
Aceasta relatie trilaterala este reciproca. Butiratul alimenteaza colonocitele si, in schimb, aceste celule ajuta la furnizarea unui mediu fara oxigen in care microbii intestinali benefici se dezvolta. Acest lucru mentine inflamatia sub control, celulele intestinale sanatoase si bacteriile intestinale fericite.
2. Valorificati puterile antioxidante
Butiratul va apara celulele de substantele nocive pentru a va mentine intestinul sanatos si fara boli.
Sa vorbim despre radicalii liberi, care sunt practic produse reziduale din reactiile chimice din organism. Antioxidantii, pe de alta parte, sunt apararea organismului impotriva lor. Un numar mare de radicali liberi provoaca daune si coplesesc sistemele de reparare ale organismului.
Colonul sau intestinul gros este un recipient pentru depozitarea deseurilor pe care le produceti. S-a demonstrat ca nivelurile mai ridicate de butirat cresc nivelurile de glutation, un antioxidant produs in celulele corpului, care neutralizeaza radicalii liberi din intestin. Acest lucru este bun, deoarece radicalii liberi sunt legati de inflamatie si multe boli. Deci, productia crescuta de butirat ar putea imbunatati functia de bariera a colonocitelor datorita functiilor sale antioxidante secundare.
3. Reduce inflamarea intestinului
Mucoasa intestinala mentine un nivel scazut de inflamatie doar in cazul in care exista modificari la suprafata mucoasei care intra in contact cu microbiomul. Nivelul scazut de inflamatie este strans controlat, dar daca este perturbat, poate duce la leziuni oxidative. Butiratul opreste unele dintre substantele proinflamatorii din corpul dumneavoastra sa functioneze. Efectul antiinflamator al butiratului reduce stresul oxidativ si controleaza daunele cauzate de radicalii liberi.
Ce este inflamatia cronica si de ce este rea?
Deci, dieta ta poate avea un efect masiv atat asupra productiei de butirat, cat si asupra inflamatiei intestinale. O dieta bogata in fibre este deosebit de benefica pentru productia de butirat, deoarece hraneste bacteriile care produc butirat. Mai mult butirat inseamna mai putina inflamatie.
4. Astupa un intestin care curge
Mucoasa intestinala are nevoie de butirat pentru a ramane sanatos si a functiona corect. Este la fel de simplu. Mucoasa intestinala este o bariera intestinala. Permite selectiv lucrurilor precum vitaminele si mineralele sa paraseasca intestinul, sa intre in fluxul sanguin si sa calatoreasca acolo unde sunt necesare. In egala masura, opreste toxinele, agentii patogeni si compusii alimentari sa intre in sange si sa te imbolnaveasca.
Procesul este numit de medici si oameni de stiinta permeabilitate intestinala. Cand bariera este sanatoasa, micile gauri numite jonctiuni stranse se relaxeaza, permitand apei si nutrientilor sa treaca. Obiceiurile inofensive, cum ar fi gustarile frecvente, impiedica aceste jonctiuni stranse sa se inchida intre mese, astfel incat bacteriile si substantele nedorite pot intra in sange. Acesta este intestin permeabil.
Ce este intestinul permeabil si ce legatura are stilul meu de viata cu el?
Butiratul produs de microbii tai intestinali din fibrele alimentare ofera combustibilul necesar celulelor din mucoasa intestinala. Procedand astfel, pastreaza integritatea mucoasei intestinale, minimizand aparitia intestinului permeabil.
5. Minimizeaza obezitatea si diabetul
Butiratul ar putea imbunatati obezitatea si diabetul de tip II prin cresterea productiei de anumiti hormoni intestinali care imbunatatesc echilibrul zaharului din sange. Insulina este eliberata din pancreas atunci cand nivelul zaharului din sange creste. Pe de alta parte, acest organ elibereaza glucagon atunci cand nivelurile de insulina (si nivelurile de zahar din sange) din sange sunt prea scazute, astfel incat ficatul poate trimite glucoza in sange.
Impreuna, acesti hormoni functioneaza pentru a va mentine stabil nivelul zaharului din sange. Cand glicemia este prea mare, insulina le spune muschilor si celulelor adipoase ale corpului sa ia acest exces de glucoza, motiv pentru care acesti hormoni sunt importanti pentru obezitate si diabet.
Cercetarile arata ca butiratul imbunatateste secretia de hormoni intestinali, cum ar fi peptida asemanatoare glucagonului-1 (GLP-1) si peptida YY (PYY). GLP-1 creste productia de insulina si reduce productia de glucagon in pancreas. PYY creste absorbtia de glucoza atat in muschi, cat si in tesutul adipos.
Fapte despre obezitate, diabet, boli de inima si microbiomul intestinal
Productia crescuta de acizi grasi cu lant scurt, inclusiv butirat in colon, creste eliberarea acestor hormoni intestinali, indicand beneficii potentiale pentru gestionarea nivelului de zahar din sange si evitarea cresterii in greutate.
6. Protejeaza-ti creierul
Pe langa rolurile sale in intestin, butiratul are un potential semnificativ de a sustine sanatatea creierului. Butiratul, produs de bacteriile din colon, are o serie de functii biologice. Aceste functii sunt, de asemenea, asociate cu efecte neuroprotectoare (care beneficiaza creierul si sistemul nervos).
Butiratul vizeaza multe dintre caile asociate cu progresia bolilor precum boala Parkinson, boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral si autismul. Prin urmare, butiratul poate influenta sanatatea creierului, iar dieta ar putea fi o modalitate simpla de a imbunatati rezultatele bolii. Cresterea productiei de butirat prin dieta este usoara si cu risc scazut. Intr-o zi poate fi chiar o posibila optiune de ameliorare pentru bolile creierului. Mai important, cresterea productiei de butirat in acest moment va poate aduce beneficii sanatatii in multe feluri.
7. Boost butirat cu fibre
O dieta bogata in fibre poate creste productia de butirat, deoarece incurajeaza bacteriile producatoare de butirat din colon sa prospere. Membrii filumului Firmicutes sunt renumiti pentru capacitatea lor de a produce butirat. Daca doriti sa hraniti aceasta clasa de bacterii si, intr-adevar, microbiomul dvs. in general, atunci alimentele care contin prebiotice sunt populare in randul bacteriilor dumneavoastra intestinale.
Prebioticele sunt alimente care va hranesc in mod direct microbiomul si includ legume, fructe, leguminoase si cereale integrale. Contin fibre alimentare care sunt fermentate de bacteriile intestinale in compusi organici precum butirat.
Dieta ketogena: ce se intampla in corpul tau si in microbiom?
Dietele bogate in grasimi si sarace in carbohidrati pot perturba productia de butirat. Bacteriile tale intestinale se hranesc cu fibre, nu cu proteine animale. Deci, cea mai buna modalitate de a va optimiza productia de butirat este printr-o dieta bogata in fibre.
Rezumat
Pe scurt, butiratul este destul de misto. Bacteriile tale intestinale produc butirat din alimentele pe care nu le poti digera. Drept urmare, ofera organismului dumneavoastra multe beneficii pentru sanatate. Imbogatirea dietei cu fibre va ajuta la cresterea productiei de butirat, iar microbii intestinali va vor iubi si pentru asta.
Cum ar trebui sa folosesc butirat de sodiu?
Butiratul de sodiu se consuma cel mai bine cu una dintre mesele principale ale zilei, de preferinta micul dejun sau cina. Doza zilnica de butirat poate fi apoi impartita in 2 portii (una la o jumatate de ora dupa micul dejun, cealalta la o jumatate de ora dupa cina), sau doza completa poate fi luata la jumatate de ora dupa oricare dintre aceste mese.
Efecte secundare ale butiratului de sodiu
In studiile in care au fost utilizate doze de 300 de miligrame sau mai putin pe zi, cercetatorii nu au raportat efecte secundare. Cu toate acestea, studiile care examineaza posibila toxicitate si efecte secundare ale butiratului de sodiu sunt inca de urmat, asa ca este intelept sa fii precaut atunci cand utilizati doze mai mari. Cu toate acestea, daca sunteti insarcinata sau alaptati, poate fi mai sigur pentru dvs. sa evitati suplimentarea cu butirat de sodiu. Un studiu pe animale a aratat ca administrarea de butirat de sodiu la sobolanii gestante si care alapteaza a condus la inducerea rezistentei la insulina si la cresterea depozitarii grasimilor la descendenti.
Produse recomandate
Referinta: 7Nutrition-Sodium
Marca: 7 NUTRITION
7 Nutrition Butirat de sodiu, Sodium Butyrate 100 Capsule
Butiratul de sodiu beneficii: microcapsule cu absorbtie rapida gastrorezistente, efect pozitiv asupra muncii intestinelor, perfect pentru persoanele care doresc sa imbunatateasca flora intestinala (de exemplu, dupa terapia cu antibiotice), imbunatateste absorbtia nutrientilor, calmeaza durerile stomacale.
Referinta: OstroVit-SodiumButyrate
Marca: OstroVit
Sodium Butyrate - Butirat de Sodiu 90 Capsule, OstroVit
Butirat de sodiu beneficii: principala sursa de energie pentru colonocitele noastre (celulele intestinale), poate sustine buna functionare a florei noastre bacteriene, hraneste organele si tesuturile din corp, are efect antiinflamator, sustine functia intestinala adecvata la persoanele cu boli de intestin iritabil (IBS).
Referinta: Activlab-Electroactive20
Marca: ActivLab
Electroactive - 20 tablete eferversecente Electroliti (Sodiu, Potasiu, Magneziu) ActivLab
Electroactive beneficii: Zero calorii, minimizeaza deshidratarea si crampele musculare, epuizeaza mineralele pierdute, solutie practica, usor de transportat, tableta ultra-concentrata.
Referinta: SN0786
Source Naturals K-Mag C - Magneziu, potasiu si Vitamina C - 60 Comprimate
Beneficii Magneziu, potasiu si Vitamina C: contribuie la metabolismul energetic normal, la functionarea normala a sistemului nervos, a muschilor, la protejarea celulelor de stresul oxidativ, a sistemului imunitar.
Referinta: PN4445
Marca: Pure Nutrition USA
Pure Nutrition USA Spray pentru gatit - 250 ml
Beneficii Spray pentru gatit: fără lipire la gătit, gătit cu grăsimi reduse, colesterol scăzut și gătit fără sodiu.
Referinta: NowFoods-DArco60ml
Marca: Now Food
NOW Foods Pau D'Arco Extract lichid picaturi - 60 ml
Beneficii Pau D’Arco: sprijina minimizarea Candidei, antiinflamator, antioxidant/antiviral, poate ameliora diverse afectiuni, este un bun tonic, bogat in nutrienti, inclusiv fier, calciu, seleniu, zinc, vitaminele A, B si C, magneziu, potasiu si sodiu.