Functiile sistemului digestiv
Ce este sistemul digestiv?
Sistemul dvs. digestiv este alcatuit din tractul gastrointestinal (GI) si din ficat, pancreas si vezica biliara. Tractul gastro-intestinal este o serie de organe goale care sunt conectate intre ele de la gura la anus. Organele care alcatuiesc tractul gastro-intestinal, in ordinea in care sunt conectate, includ gura, esofagul, stomacul, intestinul subtire, intestinul gros si anusul.
Ce face sistemul digestiv?
Sistemul tau digestiv este construit in mod unic pentru a-si face treaba de a transforma alimentele in nutrientii si energia de care ai nevoie pentru a supravietui. Si cand se termina cu asta, iti ambaleaza cu usurinta deseurile solide, sau scaunul, pentru a fi eliminate atunci cand ai o miscare intestinala.
De ce este importanta digestia?
Digestia este importanta deoarece corpul tau are nevoie de nutrienti din alimentele pe care le consumi si din lichidele pe care le bei pentru a ramane sanatos si a functiona corect. Nutrientii includ carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale si apa. Sistemul tau digestiv se descompune si absoarbe nutrientii din alimentele si lichidele pe care le consumi pentru a le folosi pentru lucruri importante precum energia, cresterea si repararea celulelor.
Ce organe alcatuiesc sistemul digestiv?
Principalele organe care alcatuiesc sistemul digestiv (in ordinea functiei lor) sunt gura, esofagul, stomacul, intestinul subtire, intestinul gros, rectul si anusul. Ii ajuta pe parcurs pancreasul, vezica biliara si ficatul.
Iata cum aceste organe lucreaza impreuna in sistemul tau digestiv.
Gura
Gura este inceputul tractului digestiv. De fapt, digestia incepe chiar inainte de a lua o muscatura. Glandele tale salivare devin active pe masura ce vezi si mirosi acea mancare de paste sau paine calda. Dupa ce incepi sa mananci, mesteci mancarea in bucati care sunt mai usor de digerat. Saliva se amesteca cu alimentele pentru a incepe sa o descompuna intr-o forma pe care corpul dumneavoastra o poate absorbi si utiliza. Cand inghiti, limba iti trece mancarea in gat si in esofag.
Esofag
Situat in gat langa trahee (trahee), esofagul primeste hrana din gura atunci cand inghiti. Epiglota este o clapa mica care se pliaza peste trahee in timp ce inghiti, pentru a diminua sufocarea (cand alimentele intra in trahee). O serie de contractii musculare din esofag numite peristaltism furnizeaza alimente in stomac.
Dar mai intai un muschi asemanator unui inel din partea inferioara a esofagului, numit sfincterul esofagian inferior, trebuie sa se relaxeze pentru a lasa alimentele sa intre. Apoi, sfincterul se contracta si impiedica continutul stomacului sa curga inapoi in esofag. (Cand nu se intampla si acest continut curge inapoi in esofag, este posibil sa aveti reflux acid sau arsuri la stomac.)
Stomac
Stomacul este un organ gol, sau „recipient”, care retine alimentele in timp ce acestea sunt amestecate cu enzimele stomacului. Aceste enzime continua procesul de descompunere a alimentelor intr-o forma utilizabila. Celulele din mucoasa stomacului secreta un acid puternic si enzime puternice care sunt responsabile de procesul de descompunere. Cand continutul stomacului este procesat suficient, el este eliberat in intestinul subtire.
Intestinul subtire
Format din trei segmente - duodenul, jejunul si ileonul - intestinul subtire este un tub muscular lung de 22 de picioare care descompune alimentele folosind enzimele eliberate de pancreas si bila din ficat. Peristaltismul functioneaza si in acest organ, deplasand alimentele si amestecandu-le cu sucuri digestive din pancreas si ficat.
Duodenul este primul segment al intestinului subtire. Este in mare parte responsabil pentru procesul continuu de defalcare. Jejunul si ileonul inferior in intestin sunt in principal responsabile pentru absorbtia nutrientilor in fluxul sanguin.
Continutul intestinului subtire incepe semisolid si se termina intr-o forma lichida dupa trecerea prin organ. Apa, bila, enzimele si mucusul contribuie la schimbarea consistentei. Odata ce nutrientii au fost absorbiti si lichidul rezidual de alimente ramase a trecut prin intestinul subtire, apoi se trece la intestinul gros (colon).
Pancreas
Pancreasul secreta enzime digestive in duoden care descompun proteinele, grasimile si carbohidratii. Pancreasul produce si insulina, trecand-o direct in fluxul sanguin. Insulina este principalul hormon din corpul tau pentru metabolizarea zaharului.
Ficat
Ficatul are multe functii, dar sarcina sa principala in sistemul digestiv este de a procesa nutrientii absorbiti din intestinul subtire. Bila din ficat secretata in intestinul subtire joaca, de asemenea, un rol important in digestia grasimilor si a unor vitamine.
Ficatul este „fabrica” chimica a corpului tau. Preia materiile prime absorbite de intestin si produce toate substantele chimice de care corpul dumneavoastra are nevoie pentru a functiona.De asemenea, ficatul detoxifica substantele chimice potential daunatoare. Se de scompune si secreta multe medicamente care pot fi toxice pentru corpul tau.
Vezica biliara
Vezica biliara stocheaza si concentreaza bila din ficat, apoi o elibereaza in duoden din intestinul subtire pentru a ajuta la absorbtia si digerarea grasimilor.
Colon
Colonul este responsabil pentru procesarea deseurilor, astfel incat golirea intestinelor este usoara si convenabila. Este un tub muscular lung de 6 picioare care conecteaza intestinul subtire de rect.
Colonul este format din cecum, colonul ascendent (dreapta), colonul transvers (transvers), colonul descendent (stanga) si colonul sigmoid, care se conecteaza la rect.
Scaunele, sau deseurile ramase din procesul digestiv, sunt trecute prin colon prin intermediul peristaltismului, mai intai in stare lichida si in cele din urma in forma solida. Pe masura ce scaunul trece prin colon, apa este indepartata. Scaunul este depozitat in colonul sigmoid (in forma de S) pana cand o „miscare in masa” il goleste in rect o data sau de doua ori pe zi.
In mod normal, este nevoie de aproximativ 36 de ore pentru ca scaunul sa treaca prin colon. Scaunul in sine este in mare parte resturi alimentare si bacterii. Aceste bacterii „bune” indeplinesc cateva functii utile, cum ar fi sintetizarea diferitelor vitamine, procesarea deseurilor si a particulelor de alimente si protejarea impotriva bacteriilor daunatoare. Cand colonul descendent devine plin de scaun sau fecale, acesta isi goleste continutul in rect pentru a incepe procesul de eliminare (o miscare intestinala).
Rect
Rectul este o camera dreapta, de 8 inci, care conecteaza colonul de anus. Sarcina rectului este de a primi scaun din colon, de a va anunta ca exista scaun care trebuie evacuat (excacat) si de a tine scaunul pana cand are loc evacuarea. Cand ceva (gaz sau scaun) intra in rect, senzorii trimit un mesaj creierului. Creierul decide atunci daca continutul rectal poate fi eliberat sau nu.
Daca pot, sfincterii se relaxeaza, iar rectul se contracta, eliminandu-si continutul. Daca continutul nu poate fi eliminat, sfincterul se contracta si rectul se acomodeaza, astfel incat senzatia sa dispara temporar.
Anus
Anusul este ultima parte a tractului digestiv. Este un canal lung de 2 inci format din muschii planseului pelvin si cei doi sfincteri anali (intern si extern). Mucoasa anusului superior este capabila sa detecteze continutul rectal. Va permite sa stiti daca continutul este lichid, gazos sau solid.
Anusul este inconjurat de muschi sfincteri care sunt importanti pentru a permite controlul scaunului. Muschiul podelei pelvine creeaza un unghi intre rect si anus care impiedica iesirea scaunului atunci cand nu trebuie. Sfincterul intern este intotdeauna strans, cu exceptia cazului in care scaunul intra in rect. Acest lucru ne mentine continent (ne impiedica sa facem caca involuntar) atunci cand dormim sau nu constientizam prezenta scaunului. Cand ne simtim nevoia de a merge la baie, ne bazam pe sfincterul nostru extern pentru a tine scaunul pana ajunge la toaleta, unde apoi se relaxeaza pentru a elibera continutul.
Produse recomandate
Referinta: Nutrisan-PermeaVit
Marca: Nutrisan
Nutrisan PermeaVit pudra (Digestie optima) 150 grame
Beneficii PermeaVit: Vitaminele C, B6, A și zincul susțin funcționarea normală a sistemului imunitar, amestec foarte complet pentru digestie și funcția barierei intestinale, Aloe vera susține digestia, Zincul susține metabolismul normal al macronutrienților.
Referinta: OstroVit-ArtichokeExtract100g
Marca: OstroVit
OstroVit Artichoke Extract 100 g (Extract de anghinare pentru digestie)
Beneficii Artichoke Extract (extract de anghinare): favorizeaza digestia, va permite sa va mentineti ficatul si intestinele sanatoase, regleaza productia de sucuri digestive, contracareaza balonarea si greata, reduce foamea, va ajuta sa va controlati greutatea, curata organismul din interior.
Referinta: PN4048
Marca: Pure Nutrition USA
Pure Nutrition Digest Matrix (suport pentru digestie) - 60 Capsule
Beneficii Digest Matrix: sprijina o digestie mai buna a alimentelor, ajuta la reducerea greutatii si a disconfortului, diminueaza gazele, creste protectia imunitara, furnizeaza organismul cu toate substantele importante, are certificat de calitate GMP si este disponibil sub forma de capsule vegetariene.
Referinta: Swanson-GingerRoot120caps
Marca: Swanson
Swanson Ginger Root (Ghimbir, pentru digestie) - 120 Capsule
Beneficii Ghimbir: reduce balonarea abdominala, stimuleaza digestia, mentineti tonusul muschilor intestinali, reduceti greata si varsaturile, sprijinirea sistemului cardiovascular, ajuta si intareste sistemul imunitar.
Referinta: OstroVit-BlackCurrant150g
Marca: OstroVit
OstroVit Black Currant Fiber VEGE 150 g (Fibre de coacaze negre pentru digestie)
Beneficii Black Currant Fiber (Fibre de coacaze negre): sursa naturala de fibre vegetale foarte asimilabile, absorbtie usoara a apei, imbunatateste confortul vietii de zi cu zi, detine proprietati preventive, are un impact direct asupra functionarii tractului digestiv, impiedica in mod eficient senzatia de foame, usor de consumat si potrivit pentru...
Referinta: HayaLabs-Fenugreek
Haya Labs Fenugreek (Schinduf) 600 mg, 120 capsule (Oboseala, ibidou, digestie)
Beneficii Fenugreek (Schinduf) : sursa bogata de nutrienti, sustine procesele metabolice sanatoase, reduce senzatia de oboseala si extenuare, creste energia, are importante proprietati antiimflamatorii, sprijina digestia, protejeaza mucoasa gastrica, amelioreaza simptomele refluxului gastric, ajuta la reglarea nivelului colesterolului si glucozei din...