Ce este Melanina ?

Ce este Melanina ?

Melanina este o substanta naturala prezenta la toti oamenii in diferite proportii si concentratii care confera culoare pielii, parului si ochilor, aspect cunoscut de majoritatea persoanelor. Altfel spus, melanina este creata de niste celule denumite melanocite care intensifica productia atunci cand ne expunem la Soare, dar poate sa isi modifice cantitatea din organism si din cauza unor probleme hormonale, modificari la nivel de ADN sau pur si simplu are legatura cu mostenirea genetica sau cu anumite boli genetice care pot modifica culoarea pielii.

 

Ce este albinismul si care este legatura acestei afectiuni cu melanina?

Albinismul este o conditie rara, non-contagioasa si care se mosteneste doar genetic. 

Albinismul apare din cauza hipopigmentarii pielii, parului si ochilor. Albinismul se transmite doar daca ambii parinti poarta gena responsabila pentru aceasta conditie, chiar daca acestia nu sufera ei insisi de aceasta boala. Complicatiile acestei afectiuni sunt legate in special de problemele de vedere. Productia de melanina in cantitati mici sau absenta acesteia determina la nivel ocular reducerea pigmentarii retinei, cu aparitia nistagmusului (miscarea rapida, repetata si necontrolata a ochilor), strabismului, astigmatismului, reducerea acuitatii vizuale, fotofobie si vedere monoculara.

Din cauza cantitatii de melanina dar si a altor factori genetici avem in lume mai multe rase precum: negri (nubieni), albi (caucazieni), galbeni (oriental) si rosii (americanii aborigeni). Dar nu doar cantitatea de melanina face sa existe mai multe rase si tipuri de piele. La fel de importanta este si grosimea pielii, stratificarea epidermei.

 

Ce rol are melanina pentru corpul uman?

Se stie deja ca Melanina este evidenta in alunitele inchise ale oamenilor sau in melanocitele dermale negre ale majoritatii persoanelor de culoare si are uneori culoare maro in cazul binecunoscutilor pistrui. Dar melanina confera multe beneficii putin cunoscute oamenilor in afara de protectia ultravioleta. In plus, este un mit ca persoanele cu pielea inchisa la culoare sunt imune la radiatiile UV. Pur si simplu pielea lor este mai groasa si tolereaza mai bine expunerea la Soare, dar si ei pot suferi arsuri grave, deshidratarea epidermei daca fac abuz si se supraexpun.

Melanina este o substanta vitala pentru nevertebrate si diferite specii de reptile cu sangele rece pentru ca ea contribuie la absorbtia caldurii solare. In plus este un factor important in ceea ce priveste acuitatea vizuala, pentru ca prezenta ei in celulele din ochi ofera protectie irisului si campului vizual minimizand numarul de raze care patrund in ochi.

 

Care este legatura dintre melanina, bronz si piele?

Pentru a intelege mai bine legatura dintre melanina, bronz si piele trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni. Scara a fost identificata in 1975 de catre  medicul dermatolog Thomas Fitzpatrick de la Universitatea Harvard. Conform acestuia, exista o cercetare complexa unde sunt detaliate cele 6 tipuri de piele.

 

Tipul I

·         pielea este foarte alba (ivorie), cu tendinta spre pistrui;

·         parul este roscat sau blond deschis;

·         ochii au nuante deschise de verde, albastru, cenusiu;

Reactia la soare - Acest tip de piele are cel mai mare risc de arsuri solare,  pielea nu se bronzeaza niciodata, doar se irita si este foarte sensibila la raze UV si lumina.

Tipul II

·         pielea are nuante de alb-bej, cu putini pistrui sau deloc;

·         ochii sunt deschisi la culoare sau caprui deschis;

·         parul este deschis la culoare (blond sau saten).

Reactia la soare - Si la acest tip de piele apar destul de des arsurile solare, epiderma se bronzeaza rar si doar in anumite conditii si exista o sensibilitate crescuta la lumina solara si radiatii UV.

Tipul III

·         pielea este de culoare bej, fara pistrui;

·         par castaniu;

·         ochi caprui;

Reactia la soare - Aceasta piele se poate bronza mai usor, in cazul in care se exagereaza expunerea solara pot aparea arsuri moderate, iar epiderma are o sensibilitate redusa la lumina si raze UV. In plus, bronzul apare gradual si ajunge sa fie de un maro deschis.

Tipul IV 

·         pielea este maslinie (creola);

·         ochii si parul sunt inchise la culoare;

·         parul poate fi cret sau carliontat;

Reactia la soare - pielea se bronzeaza usor, rareori apar arsurile solare chiar si cand pielea e supraexpusa si exista o sensibilitate minima lumina si raze UV.

Tipul V

·         pielea este inchisa la culoare, la fel si ochii si parul;

·         acest tip de ten este specific persoanelor mulatre;

Reactia la soare - pielea se bronzeaza usor, foarte rar apar arsurile solare si epiderma nu este sensibila la lumina sau raze UV, este rezistenta la supraexpunere.

Tipul VI

·         pielea este foarte inchisa la culoare (are pigmentul cel mai intunecat);

·         acest tip de piele este specific persoanelor de pe continentul African;

·         ochii sunt negri sau caprui inchis;

·         parul este negru.

Reactia la soare - pielea nu se arde niciodata si nu are nicio sensibilitate la soare, lumina sau radiatii UV.

Altfel spus, notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare. 

Totodata, excesul expunerii la radiatii UV poate duce la deteriorarea structurii pielii – pe termen scurt, la arsuri si cicatrici, iar pe termen lung la imbatranirea prematura a pielii. Daca pielea imbatraneste din cauza expunerii la radiatii UV, aceasta se va ingrosa si isi va pierde mai rapid din elasticitate, apar pete de varsta, modificari ale culorii pielii (decolorare), riduri si se dilata capilarele sangvine. Este un semn al faptului ca organismul nu a mai secretat suficienta melanina si pielea a avut de suferit. O piele bronzata artificial este si mai predispusa la probleme pe termen lung pentru ca in timp apar ridurile si se dilata capilarele sangvine.

 

Cauze ale decolorarii parului 

Parul este de 97% keratina. Aceasta proteina este fibroasa, rigida, atat foarte rezistenta, cat si foarte flexibila. Este o proteina insolubila. Acesta se gaseste in principal in pielea noastra, precum si in alte fragmente, cum ar fi unghiile si parul. Misiunea sa este de a proteja parul de agresiuni externe. Keratina exista in doua forme: keratina alfa si keratina beta. Dar numai keratina alfa este prezenta la om. Beta-keratina este prezenta predominant in reptile si pasari si este semnificativ mai rezistenta decat alfa.

Keratinul este produs de keratinocitele din stratul adanc al epidermei. Aceasta provine din depozitarea celulelor keratinocite moarte care se intaresc, keratinizarii si care se ridica de-a lungul foliculului de par pentru a forma un par pe suprafata epidermei.
Melanocitele sunt celule la baza epidermei. Ei sintetizeaza pigmentii, numiti melani, in organele numite melanozomi. Melanina este un polimer care da culoare pielii, retinei oculare si parului. Este o protectie impotriva radiatiilor UV de la soare. Melanozomii sunt granule pigmentate bogate in melanine.

Melanocitele vin in contact cu keratinocitele. Fiecare melanocit este in contact cu aproximativ 40 de keratinocite carora le transfera melanozomii si, prin urmare, melanina. Prin urmare, colorarea pielii si a parului se datoreaza doua tipuri de celule: melanocite producatoare de melanina si keratinocite, celule receptor si acumulatori de melanina.

 

Cauze vitiligo

Pielea nu are culoarea sa caracteristica pentru ca si-a pierdut melanina. Din anumite motive, celulele care formeaza pigmenti cunoscute ca melanocite au fost distruse.
Nu stim exact de ce se intampla acest lucru. S-ar putea sa fie o conditie autoimuna, in cazul in care apararea corpului dumneavoastra va va intoarce celulele in loc sa atace germenii invadatori. Desi vitiligo afecteaza toate rasele in mod egal, este mai vizibil in cazul persoanelor cu piele intunecata.

 

Produse recomandate

Referinta: Belle-C076

Marca: Belle&Bio

Melanina naturala 90 Capsule Pentru par, piele, bronz, Belle&Bio

0 1 2 3 4 3 Pareri 

Melanina naturala beneficii: melanina pentru par, culoarea bronzului mult mai intensa, actiune antioxidanta, piele stralucitoare si hidratata, ajuta la redarea culorii firului de par, poate ajuta in caz de vitiligo, usor de administrat.

Pret: Pret 139,90 lei Pret de baza 169,90 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri