Colagen hidrolizat- ce este, beneficii, reacții adverse

Colagen hidrolizat- ce este, beneficii, reacții adverse

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina structurala majora pe care organismul o sintetizeaza in mod natural. Este cea mai abundenta proteina din corp, reprezentand o treime din compozitia proteica a organismului. Denumirea vine de la cuvantul grecesc „kolla” care inseamna lipici. Fibrele puternice de colagen au rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii si tendoanelor sa se intinda si de a ajuta pielea sa se refaca dupa o ranire. Este o componenta majora a oaselor, pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Se gaseste, de asemenea, in multe alte parti ale corpului, inclusiv la nivelul vaselor de sange, corneei si dintilor.

Exista mai multe tipuri de colagen?

Exista o superfamilie de 28 de tipuri de colagen, dintre care colagenul de tip I reprezinta 90%. Cele mai importante cinci tipuri de colagen sunt:

  • Colagen tip I: confera structura pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajului fibros, tesutului conjunctiv, dintilor

  • Colagen tip II: se gaseste in cartilajul elastic care acopera suprafetele articulare

  • Colagen tip III: sustine structura muschilor, organelor, vaselor

  • Colagen tip IV: se gaseste preponderent la nivelulul pielii, fiind principala componenta a membranei bazale

  • Colagen tip V: se gaseste impreuna cu colagenul tip I in os, cornee, muschi, ficat, plamani, par si placenta

 

Ce beneficii are colagenul pentru organism?

Deja am vorbit pana acum despre cele patru tipuri de colagen importante pentru organismul uman. Datorita complexitatii acestei proteine si a complexitatii organismului uman, avem mai multe procese importante precum: mentinerea structurii elastice a pielii, pastrarea epidermei in parametrii normali, protejarea organelor interne, diminuarea ridurilor faciale, diminuarea riscului dezhidratarii tesuturilor, intarirea scheletului osos, atenuarea inflamatiilor articulare precum artrita reumatoida, guta, osteoartrita, intarirea parului si a unghiilor si recuperarea muschilor dupa efortul fizic.

Cum ajuta colagenul pielea?

Datorita proprietatilor hidratante, colagenul ajuta la diminuarea celulitei si la reducerea circumferintei coapselor, a soldurilor si a abdomenului. In plus, contribuie la reducerea petelor pigmentare de pe fata si maini imbunatatind in acelasi timp si circulatia sanguina din zona periferica. E bine de stiut faptul ca produsele dermatocosmetice care contin colagen sunt eficiente impotriva primelor riduri de expresie.

Iar daca sunt folosite ca rutina zilnica, produsele care au colagen favorizeaza diminuarea vergeturilor si a cicatricilor de pe piele. Iar daca sunt aplicate pe o piele uscata, cremele cu colagen restabilesc aspectul hidratat al pielii, iar pielea devine moale si catifelata. Studiile clinice au demonstrat ca absorbtia a 10 g de colagen hidrolizat zilnic ajuta pielea sa scape de ridurile profunde.

Cum ajuta colagenul procesul respirator?

Colagenul este prezent din belsug la nivelul plamanilor, iar elastina (o proteina in cantitate insemnata ce face parte din clasa colagenului) este cea care permite elasticitatea plamanilor si modificarea volumului acestora atunci cand expiram si respiram. Cu alte cuvinte, elastina faciliteaza umflarea plamanilor in timpul inspiratiei si dezumflarea acestora pe parcursul procesului de expiratie.

Cum ajuta colagenul sistemul circulator?

Specialistii au demonstrat ca un plan terapeutic destinat ameliorarii bolilor reumatice precum artrite sau artroze cu ajutorul colagenului va favoriza mentinerea elasticitatii vaselor sanguine, contribuind astfel si la recuperarea functiilor sistemului cardiocirculator.

Cum ajuta colagenul vederea?

Colagenul intra si in compozitia ochilor si contribuie la tonifierea globului ocular. Corneea, care are nevoie de colagen, permite mentinerea elasticitatii ochilor si imbunatateste functia vizuala.  Avand in vedere ca opacizarea cristalinului sau cataracta poate fi favorizata de carenta de colagen, este recomandat consumul de suplimente alimentare bogate in aceasta proteina.

Ce boli pot aparea ca urmare a afectarii colagenului?

Rolul esential al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de peste 1000 de mutatii care au fost identificate pana acum la nivelul a 22 de gene care codifica 12 din cele 28 de tipuri de colagen. Aceste boli includ osteogeneza imperfecta, mai multe tipuri de condrodisplazie, unele subtipuri de sindrom Ehlers-Danlos, sindromul Alport, miopatia Bethlem, anumite subtipuri de epidermoliza buloasa, sindromul Knobloch si, de asemenea, unele cazuri de osteoporoza, anevrisme arteriale, artroza si boala degenerativa a discului intervertebral.

Ce se intampla cu colagenul pe masura ce inaintam in varsta?

Organismul produce in mod natural colagen. Cand suntem tineri este din abundenta, insa productia incepe sa scada dupa varsta de 25 de ani. La femei, scade cu atat mai mult dupa menopauza. Nu putem masura cu exactitate cat colagen exista in corp, insa putem vedea sau simti cand se produce mai putin: la nivelul articulatiilor apar durere si redoare articulara, masa musculara slabeste, iar pielea isi pierde elasticitatea si forma si apar ridurile.

Ce degradeaza colagenul?

In plus fata de inaintarea in varsta, nivelul de colagen poate fi influentat negativ de 3 aspecte: expunerea fara protectie la radiatiile ultraviolete (UV), fumatul si nivelul crescut de zahar din sange.

Ce efect are suplimentarea cu colagen?

Anumite proceduri estetice nechirurgicale folosesc injectii cu colagen pentru a diminua aspectul ridurilor, pentru a da volum buzelor subtiri sau pentru a corecta anumite cicatrici. Dezavantajul consta in necesitatea repetarii procedurii dupa cateva luni pentru mentinerea efectelor.

Ce alimente ajuta la sinteza colagenului?

Cand organismul produce colagen, combina anumiti amino-acizi. Colagenul se formeaza din procolagen, care, la randul sau, este sintetizat de organism din doi amino-acizi: glicina si prolina. Acest proces necesita vitamina C, zinc si cupru. Alimentele care contin nutrienti pentru a produce colagen sunt:

  • Proteine de buna calitate care contin amino-acizii necesari: carne rosie, carnea de pasare, fructe de mare, lactate, legume, tofu

  • Prolina: albus de ou, germeni de grau, produse lactate, varza, sparanghel si ciuperci

  • Glicina: pielea de porc, pielea de pui, gelatina

  • Vitamina C: citrice, ardei gras, rosii, broccoli, conopida, capsuni

  • Zinc: carne rosie, scoici, naut, linte, fasole, seminte de dovleac, susan, nuci, produse lactate, oua, cereale integrale

  • Cupru: organe de animale, seminte de susan, piper negru, caju, pudra de cacao, ciocolata neagra, asparagus, linte

Ce efect au suplimentele de colagen?

Daca ai o alimentatie sanatoasa si folosesti acei nutrienti de care are nevoie organismul pentru a forma colagen, atunci nu ai nevoie de suplimente de colagen. Doua tipuri de suplimente sunt populare: colagenul hidrolizat (pudra) si gelatina. Gelatina este obtinuta prin gatirea colagenului. Se gaseste sub forma de pulbere sau foi incolore sau galbui care se dizolva in apa calda. Gelatina are proprietatea de a absorbi apa in cantitati care depasesc de 10 ori masa ei proprie. In aceste produse, colagenul este degradat in peptide mai mici care sunt usor absorbite in intestin. Nu exista studii cu privire la efectele suplimentelor de colagen, insa firmele producatoare sustin ca ar creste masa musculara (in combinatie cu exercitiile pentru forta si masa musculara), ar avea un rol protectiv in aparitia si progresia artrozei, precum si in mentinerea elasticitatii pielii. FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite nu a reglementat suplimentele de colagen.  

Ce rol are bulionul (supa) de oase?

Surse bune de proteine care au un rol in sinteza colagenului de catre organism sunt alimentele precum carnea rosie, carnea de pasare si bulionul de oase (supa de oase). Pentru a face bulion de oase, oasele animalelor se fieb lent timp de 1-2 zile. Asemanator majoritatii proteinelor, atunci cand colagenul este incalzit isi pierde toata structura. Cand aceasta masa degradata se raceste absoarbe apa din jur si formeaza gelatina. Gelatina este practic colagen gatit. Poti cumpara gelatina din magazinele de profil sau iti poti gati singur bulion (supa) de oase.

Care sunt efectele secundare ale abuzului de colagen? 

Chiar daca organismul are nevoie de colagen, in cazul in care facem abuz, riscam o serie de reactii alergice precum: iritatii ale pielii, eruptii cutanate, stari de greata si voma, dificultati respiratorii, scaderea tensiunii arteriale. Totodata, tabletele de colagen pot avea ca urmare a excesului, senzatia de gust amar in gura, in timp ce excesul ar putea cauza respiratia urat mirositoare. In plus, colagenul injectabil poate fi insotit de pigmentarea si de invinetirea pielii si chiar de cicatrizarea urmei de intepatura. In cazuri mai rare pot aparea si alte complicatii precum: alterarea ritmului cardiac, dureri musculare si articulare, hipercalcemie (valorile calciului din sange peste limitele normale)si constipatie.

 

Ce trebuie sa retii?

Aproximativ 30 % din greutatea proteinelor prezente in corpul uman sunt compuse din colagen, iar peste 25 % din structura pielii este formata tot din colagen de tip I,III si IV. In alta ordine de idei, daca va doriti o piele tanara mai mult timp si un organism sanatos, miscati-va cat mai mult, alergati, urcati scari. Ca idee, 80 de scari urcate in fiecare zi va maresc speranta de viata cu 10 ani. Si, in plus, va maresc nelimitat sansele de a avea un ten tanar in ciuda trecerii anilor. Si asa ajutati si organismul sa produca mai mult colagen.

In plus, inainte de a achizitiona un produs/supliment care contine colagen, trebuie sa fii atent la cateva aspecte.

Primul pas important este verificarea compozitiei produsului. Partile individuale le gasiti mentionate pe eticheta proteinelor. Pe primul loc se afla substanta care se regaseste in produs in cea mai mare cantitate. In schimb, pe ultimul loc gasiti substanta cu cel mai mic procent.

Al doilea lucru la care trebuie sa fiti atenti este spectrul de aminoacizi. Daca acest lucru nu este mentionat pe eticheta produsului, atunci mai bine alegeti un alt produs. Fiti atenti si la cantitatea de glicina, continutul acesteia in colagen variaza intre 17 si 25%, in timp ce in proteina din carne de vita reprezinta doar 7%, iar in proteina din zer doar 2%. Un procent ridicat de glicina este un semn clar ca, cantitatea de colagen in produs este mai mare. O alta caracteristica este hidroxiprolina si hidroxizina care se regasesc doar in colagen.  Daca in produs nu se gasesc aminoacizi, cum ar fi triptofanul si cisteina, atunci este vorba de un colagen pur, deoarece colagenul nu contine acesti aminoacizi.

In plus e bine sa intelegi cum functioneaza corpul uman. Absorbtia colagenului depinde in primul rand de biodisponibilitatea ingredientelor active. Ingredientele active mai putin solubile sunt mai slab absorbite decat cele solubile, deci este important ca astfel de substante sa fie consumate intr-o forma cu o solubilitate mai mare. Studiile privind eficacitatea colagenului hidrolizat au aratat ca particulele de colagen hidrolizat sunt bine absorbite. Pentru comparatie: absorbtia colagenului hidrolizat sub forma de supliment alimentar este de 90%, iar absorbtia colagenului din alimente este de aproximativ 27%, adica de trei ori mai mica.

Majoritatea colagenului de pe piata este de origine bovina, adesea are un pret mic, dar si un continut scazut de colagen si o proportie mai mare de grasime. Consecintele negative ale colagenului de proasta calitate pot include atat probleme cu pielea cat si consumul crescut de calorii.

Produse recomandate

Referinta: OstroVit-Collagen+VitaminaC

Marca: OstroVit

OstroVit Colagen Hidrolizat + Vitamina C, pulbere, piersici, 200 grame

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Colagen + Vitamina C: OstroVit Collagen + Vitamin C este un supliment alimentar ce contine hidrolizat de colagen usor digerabil de origine naturala care, la randul sau, sprijina buna functionare a articulatiilor, mentine fermitatea, elasticitatea si tonul pielii, faciliteaza intarirea articulatiilor si oaselor si are un efect benefic asupra...

Pret: Pret 39,90 lei Pret de baza 58,90 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: PN5842

Marca: Pure Nutrition USA

Colagen Hidrolizat lichid tip 1 si 3 10.000mg 500 ml, Pure Nutrition USA

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Colagen Hidrolizat lichid tip 1 si 3 10.000mg beneficii: impotriva ridurilor, promoveaza o piele mai elastica, articulatii mai sanatoase, ajuta la intarirea parului, unghiilor si articulatiilor, sprijina sanatatea cartilajelor, ajutor antiinflamator, usor de consumat.

Pret: Pret 89,00 lei Pret de baza 95,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: Vitaviva-ColagenBooster

Marca: VITAVIVA

Vitaviva Colagen Booster 750mg 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Colagen Hidrolizat: reduce liniile fine si ridurile, imbunătățește hidratarea si fermitatea pielii, restabilește strălucirea și vă oferă strălucirea pe care o pierdeți, vindeca acneea si cicatricile, ajută la reducerea celulitei și a vergeturilor, reduce semnele de imbatranire prin menținerea elasticității pielii, imbunătățește părul și...

Vezi produs
In stoc

Referinta: DoctorsBest-ColagenTip1

Marca: Doctor's Best

Doctor's Best Colagen tip 1 si 3 si Vitamina C, 1000 mg, 180 Pastile

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Colagen Hidrolizat: reduce liniile fine si ridurile, imbunătățește hidratarea si fermitatea pielii, restabilește strălucirea și vă oferă strălucirea pe care o pierdeți, amelioreaza acneea si cicatricile, ajută la reducerea celulitei și a vergeturilor, reduce semnele de imbatranire prin menținerea elasticității pielii, imbunătățește părul și...

Pret: Pret 149,00 lei Pret de baza 186,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN-ColagenLichid-3fiole

Marca: Pure Nutrition USA

Colagen lichid, 10.000 mg, 3 fiole - gratuit pentru comenzile peste 199 de lei (se adauga in cos ca voucher)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Colagen hidrolizat lichid: impotriva ridurilor, promoveaza o piele mai elastica, articulatii mai sanatoase, ajuta la intarirea parului, unghiilor si articulatiilor, sprijina sanatatea cartilajelor, ajutor antiinflamator.

Pret: Pret 15,00 lei Pret de baza 20,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri