Colagen & Acid hyaluronic- ce sunt, beneficii

Colagen & Acid hyaluronic- ce sunt, beneficii

COLAGENUL

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina structurala majora pe care organismul o sintetizeaza in mod natural. Este cea mai abundenta proteina din corp, reprezentand o treime din compozitia proteica a organismului. Denumirea vine de la cuvantul grecesc „kolla” care inseamna lipici. Fibrele puternice de colagen au rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii si tendoanelor sa se intinda si de a ajuta pielea sa se refaca dupa o ranire. Este o componenta majora a oaselor, pielii, muschilor, tendoanelor si ligamentelor. Se gaseste, de asemenea, in multe alte parti ale corpului, inclusiv la nivelul vaselor de sange, corneei si dintilor.

 

Exista mai multe tipuri de colagen?

Exista o superfamilie de 28 de tipuri de colagen, dintre care colagenul de tip I reprezinta 90%. Cele mai importante cinci tipuri de colagen sunt:

  • Colagen tip I: confera structura pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajului fibros, tesutului conjunctiv, dintilor

  • Colagen tip II: se gaseste in cartilajul elastic care acopera suprafetele articulare

  • Colagen tip III: sustine structura muschilor, organelor, vaselor

  • Colagen tip IV: se gaseste preponderent la nivelulul pielii, fiind principala componenta a membranei bazale

  • Colagen tip V: se gaseste impreuna cu colagenul tip I in os, cornee, muschi, ficat, plamani, par si placenta

 

Ce beneficii are colagenul pentru organism?

Deja am vorbit pana acum despre cele patru tipuri de colagen importante pentru organismul uman. Datorita complexitatii acestei proteine si a complexitatii organismului uman, avem mai multe procese importante precum: mentinerea structurii elastice a pielii, pastrarea epidermei in parametrii normali, protejarea organelor interne, diminuarea ridurilor faciale, diminuarea riscului dezhidratarii tesuturilor, intarirea scheletului osos, atenuarea inflamatiilor articulare precum artrita reumatoida, guta, osteoartrita, intarirea parului si a unghiilor si recuperarea muschilor dupa efortul fizic.

 

Cum ajuta colagenul pielea?

Datorita proprietatilor hidratante, colagenul ajuta la diminuarea celulitei si la reducerea circumferintei coapselor, a soldurilor si a abdomenului. In plus, contribuie la reducerea petelor pigmentare de pe fata si maini imbunatatind in acelasi timp si circulatia sanguina din zona periferica. E bine de stiut faptul ca produsele dermatocosmetice care contin colagen sunt eficiente impotriva primelor riduri de expresie.

Iar daca sunt folosite ca rutina zilnica, produsele care au colagen favorizeaza diminuarea vergeturilor si a cicatricilor de pe piele. Iar daca sunt aplicate pe o piele uscata, cremele cu colagen restabilesc aspectul hidratat al pielii, iar pielea devine moale si catifelata. Studiile clinice au demonstrat ca absorbtia a 10 g de colagen hidrolizat zilnic ajuta pielea sa scape de ridurile profunde.

 

Cum ajuta colagenul procesul respirator?

Colagenul este prezent din belsug la nivelul plamanilor, iar elastina (o proteina in cantitate insemnata ce face parte din clasa colagenului) este cea care permite elasticitatea plamanilor si modificarea volumului acestora atunci cand expiram si respiram. Cu alte cuvinte, elastina faciliteaza umflarea plamanilor in timpul inspiratiei si dezumflarea acestora pe parcursul procesului de expiratie.

 

Cum ajuta colagenul sistemul circulator?

Specialistii au demonstrat ca un plan terapeutic destinat ameliorarii bolilor reumatice precum artrite sau artroze cu ajutorul colagenului va favoriza mentinerea elasticitatii vaselor sanguine, contribuind astfel si la recuperarea functiilor sistemului cardiocirculator.

 

Cum ajuta colagenul vederea?

Colagenul intra si in compozitia ochilor si contribuie la tonifierea globului ocular. Corneea, care are nevoie de colagen, permite mentinerea elasticitatii ochilor si imbunatateste functia vizuala.  Avand in vedere ca opacizarea cristalinului sau cataracta poate fi favorizata de carenta de colagen, este recomandat consumul de suplimente alimentare bogate in aceasta proteina.

 

Ce boli pot aparea ca urmare a afectarii colagenului?

Rolul esential al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de peste 1000 de mutatii care au fost identificate pana acum la nivelul a 22 de gene care codifica 12 din cele 28 de tipuri de colagen. Aceste boli includ osteogeneza imperfecta, mai multe tipuri de condrodisplazie, unele subtipuri de sindrom Ehlers-Danlos, sindromul Alport, miopatia Bethlem, anumite subtipuri de epidermoliza buloasa, sindromul Knobloch si, de asemenea, unele cazuri de osteoporoza, anevrisme arteriale, artroza si boala degenerativa a discului intervertebral.

 

Ce se intampla cu colagenul pe masura ce inaintam in varsta?

Organismul produce in mod natural colagen. Cand suntem tineri este din abundenta, insa productia incepe sa scada dupa varsta de 25 de ani. La femei, scade cu atat mai mult dupa menopauza. Nu putem masura cu exactitate cat colagen exista in corp, insa putem vedea sau simti cand se produce mai putin: la nivelul articulatiilor apar durere si redoare articulara, masa musculara slabeste, iar pielea isi pierde elasticitatea si forma si apar ridurile.

 

Ce degradeaza colagenul?

In plus fata de inaintarea in varsta, nivelul de colagen poate fi influentat negativ de 3 aspecte: expunerea fara protectie la radiatiile ultraviolete (UV), fumatul si nivelul crescut de zahar din sange.

 

 

 

Ce efect are suplimentarea cu colagen?

Anumite proceduri estetice nechirurgicale folosesc injectii cu colagen pentru a diminua aspectul ridurilor, pentru a da volum buzelor subtiri sau pentru a corecta anumite cicatrici. Dezavantajul consta in necesitatea repetarii procedurii dupa cateva luni pentru mentinerea efectelor.

 

Ce alimente ajuta la sinteza colagenului?

Cand organismul produce colagen, combina anumiti amino-acizi. Colagenul se formeaza din procolagen, care, la randul sau, este sintetizat de organism din doi amino-acizi: glicina si prolina. Acest proces necesita vitamina C, zinc si cupru. Alimentele care contin nutrienti pentru a produce colagen sunt:

  • Proteine de buna calitate care contin amino-acizii necesari: carne rosie, carnea de pasare, fructe de mare, lactate, legume, tofu

  • Prolina: albus de ou, germeni de grau, produse lactate, varza, sparanghel si ciuperci

  • Glicina: pielea de porc, pielea de pui, gelatina

  • Vitamina C: citrice, ardei gras, rosii, broccoli, conopida, capsuni

  • Zinc: carne rosie, scoici, naut, linte, fasole, seminte de dovleac, susan, nuci, produse lactate, oua, cereale integrale

  • Cupru: organe de animale, seminte de susan, piper negru, caju, pudra de cacao, ciocolata neagra, asparagus, linte

 

ACIDUL HIALURONIC

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic se gaseste in mod normal in organismul uman, cu precadere in piele si cartilagii, dar care, odata cu inaintarea in varsta incepe sa dispara sau sa isi estompeze efectele din cauza ca isi pierde din proprietati si concentratie. Acidul hialuronic are rol esential in mentinerea barierei hidrolitice a pielii si ajuta la sintetizarea elastinei si colagenului din tesuturi. Practic, acidul hialuronic este un glicozaminoglican anionic, nesulfatat ce compune mare parte din tesuturile de tip conjuctiv din zona ochilor, pleoapelor, dar se gaseste si in alte zone. Fata de alti acizi prezenti in organismul uman, acidul hialuronic se diferentiaza prin faptul ca este nesulfatat, adica se formeaza in membrana plasmatica a unei celule si daca gaseste un mediu propice se poate dezvolta spre dimensiuni moleculare foarte mari.

Acidul hialuronic are un rol cheie in procesele de proliferare si migrare celulara, iar ultimele studii au aratat o legatura intre carenta de acid hialuronic din organism sau anumite dezechilibre si dezvoltarea unor tumori maligne pe suprafata pielii sau in diferite straturi epiteliale. Ca idee, un barbat sau o femeie cu masa de 70 de kg are nevoie de cel putin 15 grame de acid hialuronic pur. Din toata aceasta cantitate, peste 33% este sintetizat zilnic. 

Acidul hialuronic este considerat o substanta “inteligenta” pentru ca iși ajusteaza rata de absorbtie in functie de sezon, varsta, sex sau de nivelul de umezeala la care este expus corpul. Altfel spus cantitatea de acid hialuronic sufera oscilatii puternice daca obisnuim sa mergem zilnic la piscina, sau din contra avem un stil de viata sedentar. In plus acidul hialuronic actioneaza ca un lubrifiant, retinand cantitati mari de apa, pana la 100 de ori mai mult decat volumul propriu, mentinand un nivel optim de hidratare tisulara ceea ce alte substante din organism nu reusesc.

 

Care sunt beneficiile acidului hialuronic?

Acidul hialuronic aduce numeroase beneficii pielii si poate fi administrat sub forma de injectii, fiole, pastile sau ca parte integranta a produselor cosmetice. Una din principalele sale proprietati este capacitatea de a mentine apa la suprafata pielii, ceea ce implicit implica hidratarea sa. De asemenea, acidul hialuronic, gratie capacitatii sale de a atrage moleculele de apa, umple ridurile si cicatricile lasate de acnee, insa conditia este sa fie folosit constant deoarece este foarte usor absorbit de organism. Aplicarea cremelor cu acid hialuronic conduce in timp la netezirea liniilor fine si la corectarea ridurilor de expresie.

De ce are nevoie pielea noastra de acid hialuronic? Pentru ca acesta actioneaza ca un burete care absoarbe apa si o pastreaza in toate tesuturile epiteliale si nu numai. In randurile ce urmeaza vom exemplifica impactul pe care il are acidul hialuronic asupra diferitelor tipuri de ten. Ca forma de administrare exista in medicina si cosmetica mai multe variante prin care acidul hialuronic poate fi absorbit total sau local in functie de nevoi. Astfel, exista injectii cu acid hialuronic, pastile cu acid hialuronic in diferite dozaje ca si suplimente alimentare, exista pe piata de specialitate acid hialuronic in capsule, acid hialuronic in fiole, acid hialuronic de tip crema sau acid hialuronic special pentru riduri.

Pentru ten uscat

Acidul hialuronic hraneste foarte bine tenul uscat si creste fermitatea pielii. Se recomanda folosirea unei creme cu acid hialuronic dimineata si seara, fara exceptie legata de anotimp.

Daca in mod normal este o provocare sa gasim produsul de hidratare ideal in cazul tenului mixt, acidul hialurionic reuseste sa faca fata cu brio tuturor provocarilor oferite de tenul mixt. Practic prin structura lui hidrateaza fara sa incarce pielea, iar productia de sebum se regleaza in timp. Se recomanda folosirea unui produs cu acid hialuronic pe baza de emulsie. O astfel de forma se situeaza ca textura intre serum si crema, iar senzatia de hidratare vine fara sa lase acel feeling gras de care fugim cand avem de-a face cu tenul mixt.

Pentru zona ochilor

Ridurile de expresie apar foarte usor in zona ochilor si nevoia de ingrijire speciala. Altfel spus, e nevoie pentru ochii tai de creme cu acid hialuronic pentru ca pielea se mentine hranita si stralucitoare, iar efectele pe termen mediu si lung implica mai putine riduri si un aspect mai tanar.

Mastile cu acid hialuronic

Mastile cu acid hialuronic pot fi folosite saptamanal pe orice tip de ten deoarece ele sunt concepute ca sa nu incarce porii si sa ofere hidratare profunda. Doza de acid hialuronic pe care o contine  masca atrage apa ca un magnet si o mentine la nivelul tenului, iar rezultatul este o piele vizibil intinerita si elastica. Se mentine pe tenul curat timp de 20 de minute, apoi se maseaza in piele serumul care nu s-a absorbit. Pentru tenul uscat, se poate completa cu o crema hidratanta.

Totuși, inainte de a folosi produse pe baza de acid hialuronic trebuie sa fim atenti și la alte aspecte.  Mai ales atunci cand alegem sa folosim in alimentatie diferite suplimente cu acid hialuronic. Concret, daca facem abuz de aceasta substanta in anumite cazuri acest acid cauzeaza decolorari ciudate la nivelul epidermei in jurul ochilor, obrajilor, membrelor superioare.

Totodata, acest acid administrat in exces poate cauza dureri musculare sau crampe. In plus, in cazul variantei injectabile, daca n-ai grija la dozaj, poti simti disconfort sau durere usoara in zona musculara unde a fost inserat.  In cazuri foarte rare, daca ai o alergie severa la acidul hialuronic sintetizat poti avea gatul si fata puternic imflamate. Astfel de persoane pot resimti totodata si stari de ameteala, somnolenta si greata.

Produse recomandate

Referinta: MAXLife-ColagenUC-II

Marca: MAXLife

Colagen de tip 2 - Colagen UC-II 40mg 30 Pastile, MAXLife

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Colagen tip 2 beneficii: sustine sanatatea sistemului osos si muscular, amelioreaza durerile si inflamatiile de la nivelul articulatiilor, ligamentelor si incheieturilor, benefic in minimizarea osteoartritei, afectiunilor ligamentelor si reumatismului, reface tesutul cartilajelor, imbunatateste aspectul pielii, unghilor si parului.

Pret: Pret 33,00 lei Pret de baza 50,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN5842

Marca: Pure Nutrition USA

Colagen Hidrolizat lichid tip 1 si 3 10.000mg 500 ml, Pure Nutrition USA

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Colagen Hidrolizat lichid tip 1 si 3 10.000mg beneficii: impotriva ridurilor, promoveaza o piele mai elastica, articulatii mai sanatoase, ajuta la intarirea parului, unghiilor si articulatiilor, sprijina sanatatea cartilajelor, ajutor antiinflamator, usor de consumat.

Pret: Pret 89,00 lei Pret de baza 95,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: Vegavero-AcidHialuronic2

Marca: Vegavero

Vegavero Acid Hialuronic, 600mg, 180 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Acid Hialuronic Beneficii: umplerea ridurilor, reduce aspectul ridurilor, repararea pielii deteriorate, pentru o piele netedă si ferma, hidrateaza pielea, promovează pielea mai sănătoasă și mai suplă, formează un strat protector în cartilaje, poate ameliora rănile rapid, indepărtați durerea articulară păstrând oasele bine lubrifiate, păstrați forța osoasă.

Pret: Pret 239,00 lei Pret de baza 300,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: Santaflor-AcidHialuronic60

Marca: Francois Nature

Francois Nature Acid Hialuronic 60 mg 60 capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Acid Hialuronic: ajuta in cazul ridurilor, hidrateaza pielea prin interior, incetineste procesul de imbatrinire a pielii, scade durerile articulare, benefic pentru persoanele cu Sindromul Ochiului Uscat.

Pret: Pret 85,00 lei Pret de baza 105,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Vegavero-AcidHialuronic400mg

Marca: Vegavero

Acid Hialuronic 600mg 60 Capsule, Vegavero

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Acid Hialuronic Beneficii: umplerea ridurilor, reduce aspectul ridurilor, repararea pielii deteriorate, pentru o piele netedă si ferma, hidrateaza pielea, promovează pielea mai sănătoasă și mai suplă, formează un strat protector în cartilaje, poate ameliora rănile rapid, indepărtați durerea articulară păstrând oasele bine lubrifiate, păstrați forța osoasă.

Pret: Pret 135,00 lei Pret de baza 175,00 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri