6 fapte interesante despre sistemul imunitar

6 fapte interesante despre sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar, o rețea de organe, proteine și celule care lucrează pentru a ne apăra corpul împotriva bacteriilor rele, a virusurilor și a toxinelor, este cel care ne menține sănătatea zi de zi. Oricât de simplu ar părea, sistemul nostru imunitar este, de fapt, o rețea extraordinar de complexă, cu caracteristici și funcții care nu sunt de notorietate! Citiți în continuare șase fapte interesante despre sistemul imunitar care v-ar putea surprinde.

 

1. Sistemul nostru imunitar își amintește fiecare microb cu care s-a luptat și pe care l-a învins vreodată. Acest lucru înseamnă că, dacă un microb intră în organism pentru a doua oară, sistemul imunitar are o înregistrare stocată care îi permite să recunoască și să respingă rapid microbul înainte ca acesta să aibă șansa de a vă infecta.

 

2. Sistemul imunitar este alcătuit din două sisteme diferite: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar adaptativ. Sistemul imunitar înnăscut este o componentă cu care fiecare persoană se naște, iar sistemul imunitar adaptativ este o componentă pe care organismul o dezvoltă după ce este expus la microbi și la substanțele chimice eliberate de microbi.

 

3. A avea febră înseamnă că sistemul imunitar funcționează. O creștere a temperaturii corpului este un răspuns imunitar comun pe care sistemul tău imunitar îl poate desfășura pentru a distruge anumiți microbi și pentru a declanșa procesul de reparare a corpului tău.

 

4. Sistemul imunitar nu are o locație centralizată în organism, precum inima sau creierul. În schimb, celulele care alcătuiesc sistemul imunitar sunt produse în organe din tot corpul, inclusiv amigdalele, ganglionii limfatici, splina, măduva osoasă și adenoidele.

 

5. Sunteți blestemat cu un nas care curge și mâncărimi la ochi în fiecare primăvară? Acest următor fapt amuzant despre sistemul imunitar ar putea fi de vină! Alergiile alimentare, reacțiile alergice la medicamente și la insecte înțepătoare, anafilaxia, febra fânului, astmul, urticaria, dermatita și eczema sunt toate simptome ale hiperactivității sistemului imunitar.

 

6. Sistemul nostru imunitar devine, de asemenea, mai slab pe măsură ce îmbătrânim, deoarece țesuturile sistemului imunitar încep să se micșoreze, iar numărul și activitatea celulelor albe din sânge încep să scadă.

Categories: Imunitate

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri