L-Carnitina lichida- ce este, beneficii, administrare, reacții adverse

L-Carnitina lichida- ce este, beneficii, administrare, reacții adverse

Despre L-Carnitina

Carnitina este un derivat (aminoacid) care poate fi produs in corpul nostru sau poate fi obtinut prin consumul de carne. De asemenea, L-Carnitina este disponibila sub forma de supliment nutritiv.

 

Ce este L-Carnitina

L-Carnitina este un derivat de aminoacid care se gaseste in mod natural si care, adeseori, este administrat ca supliment pentru scaderea in greutate. Ea joaca un rol crucial in productia de energie, prin faptul ca transporta acizii grasi in mitocondriile celulelor din corpul nostru. Mitocondriile mai sunt numite si "uzinele energetice ale celulei".

Asadar, mitocondriile actioneaza ca niste motoare in interiorul celulelor noastre, arzand aceste grasimi (acizi grasi) pentru a crea energie utilizabila. Corpul nostru poate, de fapt, sa produca L-Carnitina din aminoacizii lizina si metionina. Pentru ca organismul nostru sa produca L-Carnitina in cantitati suficiente, vom avea nevoie de multa vitamina C.

 

Rolul L-Carnitinei in organism

Principalul rol al L-carnitinei in organism are de-a face cu functia mitocondriala si cu productia de energie la nivelul celulelor. In celule, L-carnitina ajuta la transportul acizilor grasi in mitocondrii, acolo unde acestia pot fi "arsi" sau consumati, pentru a se obtine energie. Aproximativ 98% din depozitele de L-carnitina ale corpului se gasesc in muschii nostri, impreuna cu cantitati infime care se gasesc in ficat si in sange.

Pentru sanatatea generala, de pe urma L-carnitinei au de beneficiat functiile mitocondriale si tot L-carnitina poate ajuta la sporirea dezvoltarii mitocondriilor si la mentinerea lor intr-o stare buna, lucru care joaca un rol esential in privinta bolilor si in inaintarea in varsta intr-un mod sanatos. Carnitina este numele generic pentru un numar mare de compusi chimici care includ L-carnitina, acetil-L-carnitinasi propionil-L-carnitina.

 

Transportul acizilor grasi cu lant lung la mitocondrii

Corpul nostru sintetizeaza suficienta carnitina din structura chimica a lanturilor de lizina, pentru a tine pasul cu nevoile productiei de energie din corpul uman, pe masura ce carnitina actioneaza ca un mijloc de transport pentru acizii grasi cu lant lung spre mitocondrii, pentru a fi oxidata si pentru a produce energie pentru celule.

 

Eliminarea acizilor grasi cu lant scurt si lant mediu de la mitocondrii

Pe de alta parte, carnitina indeplineste un rol important si in eliminarea acizilor grasi cu lant scurt si lant mediu ce au legatura cu mitocondriile. Ce trebuie sa retii este ca principalul rol al L-carnitinei este sa transporte acizii grasi in celulele tale, pentru a fi procesati sau "arsi" de mitocondrii, pentru a se obtine energie.

 

Cum si cand se administreaza L-Carnitina

Nivelurile tale de L-carnitina sunt influentate de cat de mult mananci si de cat de multa energie produce corpul tau. Din acest motiv, valorile L-carnitinei sunt adeseori mai scazute la persoanele vegetariene si la cele vegane, deoarece acesti oameni reduc sau evita sa consume produse de origine animale. Prin urmare, ar fi o decizie inteleapta ca persoanele vegetariene si cele vegane sa ia, bineinteles, la recomandarea medicului, suplimente cu L-carnitina. Tot medicul le va explica in detaliu cum si cand se administreaza L-carnitina, in functie de nevoile fiecarei persoane.

 

Surse de L-Carnitina

Poti sa obtii mici cantitati de L-carnitina din alimentatia ta, prin faptul ca mananci carne si peste, spun medicii nutritionisti. Principalele surse alimentare de L-Carnitina sunt carnea, pestele si alte produse de origine animala, cum ar fi laptele. Un individ sanatos poate produce, de asemenea, cantitati suficiente de L-Carnitina in corp.

 

Alimente vegetale ce contin L-Carnitina

Desi sunt si unele alimente de origine vegetala (cum ar fi avocado, sparanghelul fiert si painea din grau integral) care contin carnitina, cantitatile acestea sunt adeseori de zeci sau de sute de ori mai reduse decat cantitatile care se regasesc in alimentele de origine animala.

 

Alimente de origine animala ce contin L-Carnitina

Cele mai bune surse alimentare de L-carnitina sunt: • carnea de vita: 81 mg la o portie de 85 de grame; • carnea de porc: 24 mg la o portie de 85 de grame; • carnea de peste: 5 mg la o portie de 85 de grame; • carnea de pui: 3 mg la o portie de 85 de grame; • laptele: 8 mg la o portie de 227 ml; • branza cheddar Interesant de retinut este faptul ca sursele alimentare de L-carnitina au, de fapt, o rata de absorbtie mult mai mare decat suplimentele.

 

Suplimente alimentare cu L-Carnitina

Potrivit unui studiu, 14-18% din L-Carnitina este absorbita atunci cand substanta este administrata sub forma de supliment. Este bine sa retii ca organismul tau are capacitatea de a produce L-Carnitina in mod natural, din aminoacizii metionina si lizina in cazul in care "rezervele" tale sunt prea scazute in momentul de fata. Din aceste motive, administrarea unor suplimente cu L-Carnitina ar trebui sa fie facuta doar in cazurile speciale - de exemplu, daca folosesti L-Carnitina pentru a ameliora o boala sau o conditie medicala.

 

Cauzele reducerii nivelului de L-Carnitina

Uneori este posibil ca nivelul de L-Carnitina din organism sa scada intr-o anumita masura, mai ales ca valorile de L-Carnitina sunt influentate de cat de multa carne mananci si de cat de multa energie produce corpul tau.

 

Inaintarea in varsta

Specialistii spun ca persoanele varstnice ar avea de beneficiat de pe urma suplimentelor cu L-Carnitina. Cercetarile arata ca nivelurile de L-Carnitina tind sa scada vertiginos pe masura ce persoana inainteaza in varsta. In cadrul unui studiu, 2 grame de L-Carnitina au redus oboseala si au stimulat functia sistemului muscular in cazul persoanelor varstnice. Alte cercetari arata ca acetil-L-carnitina poate fi, totodata, de folos, contribuind la sanatatea creierului si la functia cerebrala, pe masura inaintarii in varsta.

 

Afectiuni sau ameliorari

Specialistii mai spun ca riscul de deficienta de L-Carnitina este mai mare in cazul persoanelor care sufera de afectiuni precum ciroza si bolile renale. Prin urmare, un supliment cu L-Carnitina ar putea fi benefic pentru pacientii cu ciroza ori pentru cei cu afectiuni ale rinichilor. De asemenea, din motive medicale sau motive ce tin de genetica, anumiti pacienti pot produce in organism prea putina L-Carnitina si de aici rezulta un deficit.

 

Deficienta primara sistemica de carnitina poate sa aiba loc atunci cand proteina care este responsabila de aducerea carnitinei in interiorul celulelor sufera o modificare genetica. Aceasta deficienta cauzeaza probleme in ceea ce priveste procesarea alimentelor.

In plus, aceasta afectiune rara poate duce la:

• valori scazute ale carnitinei in plasma;

• cardiomiopatie progresiva sau o afectiune a muschiului inimii (miocardului);

• miopatie a musculaturii scheletice;

• hipoglicemie;

• musculatura slabita a soldurilor, muschi slabiti in zona umerilor, partii superioare a bratelor, picioarelor, gatului si maxilarului.

Lasata neameliorata, ea deficienta este fatala. Simptomele se vor agrava treptat din copilarie si pana la inceputul varstei adulte. Pentru a o ameliora, medicul va prescrie doze farmacologice de carnitina, pentru a corecta problemele legate de cardiomiopatie si pe cele asociate cu slabiciunea musculara.

Daca deficienta de carnitina se intampla drept rezultat al altor boli metabolice, aceasta este o deficienta secundara de carnitina.

 

Alimentatia dezechilibrata

Persoanele care au o alimentatie dezechilibrata sau din care lipsesc produsele de origine animala ar putea avea nevoie sa ia suplimente cu L-carnitina sau s-ar putea sa fie nevoie sa manance anumite alimente imbogatite cu carnitina. Se stie ca, din motive ce tin de dieta, nivelurile L-Carnitinei sunt adeseori mai scazute la persoanele vegetariene si la cele vegane, deoarece acestea restrictioneaza sau evita alimentele de origine animala.

 

Administrarea corecta a L-Carnitinei

Ficatul si rinichii, de regula, produc suficienta carnitina in corpul uman, asa ca uneori nu e necesar sa ne hranim cu alimente bogate in carnitina sau sa luam suplimente pe baza de L- Carnitina. Cu toate acestea, exista persoane care produc prea putina carnitina in organism. In cazul lor, medicul poate recomanda suplimente cu L- Carnitina.

 

Doza zilnica recomandata de L-Carnitina

Doza standard de L-Carnitina este de 500-2000 mg pe zi. Desi doza recomandata variaza de la un studiu la altul, exista o analiza in ceea ce priveste intrebuintarea si doza pentru fiecare forma de carnitina:

• acetil-L-carnitina: dozele pentru aceasta forma variaza de la 600 pana la 2500 mg pe zi;

• L- carnitina tartrat: dozele pentru aceasta forma variaza de la 1000 pana la 4000 mg pe zi;

• propionil-L-carnitina: dozele pentru aceasta forma variaza de la 400 la 1000 mg pe zi.

Pe baza unei analize a cercetarilor in domeniu, pana la 2000 mg (adica 2 grame) pe zi pare o cantitate sigura pentru folosirea pe termen lung si este o doza eficienta pentru majoritatea formelor de L-Carnitina.

 

Beneficiile L-Carnitinei

In teorie, folosirea L-Carnitinei ca supliment pentru slabire are sens, deoarece ea ajuta la transportul a cat mai multi acizi grasi in interiorul celulelor, pentru a fi "arsi" si transformati in energie, insa aceasta are multe alte beneficii pe langa arderea grasimilor din organism.

 

Rolul L-Carnitinei in arderea grasimilor din organism

L-Carnitina este deosebit de importanta pentru organism, pentru ca joaca un rol crucial in productia de energie, prin transportarea acizilor grasi in interiorul celulelor, adica in mitocondrii. Mitocondriile se ocupa de "arderea" acestor acizi grasi (grasimi), pentru a crea energie care poate fi apoi utilizata de organismul nostru.

 

Reglarea tensiunii arteriale

Unele studii au demonstrat ca L-Carnitina are potentiale beneficii pentru inima. Astfel, ea este benefica pentru reducerea tensiunii arteriale si a proceselor inflamatoare asociate cu bolile cardiace. In cadrul unui studiu, participantii au luat 2 grame de acetil-L-carnitina pe zi. Aceasta le-a redus tensiunea sistolica, un indicator important al sanatatii inimii si un risc de boala, cu aproape 10 puncte.

 

Intarirea sistemului imunitar

Acetil-L-carnitina, spun expertii de peste hotare, imbunatateste functia imunitara. Este bine de stiut ca acetil-L-carnitina poate imbunatati functionarea sistemului imunitar, prin stimularea abilitatii macrofagelor (celule ale sistemului imunitar, cu rol importantl ele provin din anumite leucocite) sa functioneze ca fagocite (celule sangvine care apara organismul de infectie, digerand elementele straine care au patruns in el).

 

Reducea colesterolului si trigliceridelor

Un studiu publicat in 2009 in "American Journal of Clinical Nutrition" a examinat efectele suplimentelor cu L- carnitina asupra lipoproteinelor cu densitate mica oxidate (sau colesterolul LDL oxidat) in cazul pacientilor diabetici. Participantii au fost impartiti in doua grupuri, iar rezultatele au aratat ca diabeticii tratati cu L-carnitina au prezentat niveluri reduse ale colesterolului LDL oxidat. De asemenea, si nivelurile trigliceridelor au scazut. Acest studiu sugereaza ca L-carnitina poate tine sub control nivelul colesterolului. Chiar si asa, este nevoie de mai multe cercetari pentru a verifica aceste concluzii.

 

Rolul L-Carnitinei in cresterea densitatii osoase

Suplimentarea cu L-carnitina din dieta imbunatateste densitatea minerala osoasa, arata un studiu realizat pe animale. Concluziile studiului din august 2008 arata ca suplimentele cu carnitina incetinesc pierderea densitatii osoase si imbunatatesc proprietatile microstructurale. Cercetatorii au observat ca L-carnitina poate influenta densitatea osoasa si poate incetini rata turnover-ului osos in modelele de soareci de laborator, avand astfel un potential urias in ameliorarea osteoporozei.

 

Cresterea rezistentei la durere si efort

Multi sportivi si persoane pasionate de sala folosesc carnitina, iar aceasta este disponibila si sub forma de suplimente. Un motiv care ii convinge pe multi dintre noi sa foloseasca L-carnitina este faptul ca ea imbunatateste performanta in timpul exercitiilor fizice in cazul persoanelor sanatoase, prin diferite mecanisme. Alte motive in favoarea suplimentelor cu L-carnitina sunt legate de faptul ca aceasta creste rezistenta la durere si efort, modifica modul in care corpul nostru raspunde la antrenamentul fizic, modifica rezistenta muschilor la oboseala, imbunatateste toleranta la exercitiile fizice, creste rezistenta muschilor respiratori.

 

Contributia L-Carnitinei in ameliorarea afectiunilor cardiovasculare

Printre altele, s-a aratat ca L-carnitina poate aduce imbunatatiri in cazul pacientilor cu afectiuni severe ale inimii, cum ar fi boala arteriala coronariana sau insuficienta cardiaca cronica. Un studiu cu durata de 12 luni a aratat o reducere in privinta cazurilor de insuficienta cardiaca si de deces in randul participantilor care au luat suplimente cu L-carnitina.

 

Reactii adverse ale administrarii de L-Carnitina

Desi expertii de peste hotare, de la National Institutes of Health (NIH), spun ca, in calitate de terapie, carnitina este "in general sigura si bine tolerata", suplimentele cu carnitina pot duce la unele efecte nedorite atunci cand se depaseste doza recomandata de specialist.

 

Probleme gastrointestinale in caz de supradozaj cu L-Carnitina

Potrivit National Institutes of Health (NIH), un aport de 3 grame (3000 mg) de carnitina pe zi duce la probleme gastrointestinale, pentru ca este vorba de o doza mult mai mare decat cea recomandata. Aceste probleme pot fi: greata, varsaturi, crampe abdominale si diaree, un miros corporal neplacut. Alti experti sugereaza ca pot sa apara o crestere a apetitului (poftei de mancare) si o eruptie cutanata.

Efectele neplacute mai rare includ: slabiciune musculara in cazul pacientilor cu sindromul uremic si crize in cazul acelor pacienti care sufera deja de afectiuni ce ii predispun la crize/convulsii. Inainte de a lua suplimente cu L-Carnitina, este important sa iti informezi medicul daca ai: diabet, o boala renala, hipertensiune arteriala, ciroza.

Produse recomandate

Referinta: OstroVit-LcarnitineShotx24

Marca: OstroVit

OstroVit L-carnitine Shot 24x80 ml (grepfrut, lamaie)

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii L-carnitine Shot: sprijina procesele de ardere a grasimilor (absorbtia de energie din grasimi), accelereaza regenerarea dupa antrenament, creste rezistenta la antrenament, intarzie efectul oboselii, sprijina miscarea acizilor grasi catre inima si celulele imune.

Pret: Pret 115,99 lei Pret de baza 135,99 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: RawPowders-L-Carnitina250

Marca: Raw Powders

Raw Powders L-Carnitina pudra pura 250 grame

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii L-Carnitina: arde grasimea, ajuta la cresterea masei musculare, inhiba pofta de mancare, reduce oboseala, reduce depozitarea grasimilor nedorite, ajuta la minimizarea pierderii masei osoase, benefica in ameliorarea infertilitatii, ajuta in diminuarea bolilor de rinichi.

Pret: Pret 99,00 lei Pret de baza 142,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-Carnitina1000-90

Marca: OstroVit

L-Carnitina 1000 mg 90 Tablete OstroVit

0 1 2 3 4 1 Pareri 

L-Carnitina beneficii: cel mai popular produs care ne ajuta sa slabim, ia grasimile si le transforma in energie cand facem activitati fizice, ar putea imbunatati oboseala mentala si fizica, ar putea incetini rata de progresie a bolii, poate imbunatati memoria si poate imbunatati unele masuri ale functiei mentale si ale comportamentului la unele persoane...

Pret: Pret 59,99 lei Pret de baza 69,99 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri