Vitamina D3: beneficii, surse, deficit, riscuri, administrare

Vitamina D3: beneficii, surse, deficit, riscuri, administrare

Vitamina D3: beneficii, surse, deficit, riscuri, administrare

Vitamina D3 (colecalciferol) are cateva beneficii pentru sanatate, inclusiv ajuta organismul sa absoarba calciul. Alimente precum pestele, ficatul de vita, ouale si branza contin in mod natural vitamina D3. De asemenea, poate fi produs in piele in urma expunerii la radiatiile ultraviolete (UV) de la soare.

Sunt disponibile si forme suplimentare de vitamina D3 si pot fi utilizate pentru sanatatea generala, precum si pentru tratamentul sau prevenirea deficitului de vitamina D.

Vitamina D3 este unul dintre cele doua tipuri de vitamina D. Difera de vitamina D2 (ergocalciferol) atat prin structura, cat si prin surse.

Articolul explica ce fac suplimentele de vitamina D si in mod specific beneficiile/dezavantajele vitaminei D3. De asemenea, enumera si alte surse importante de vitamina D3.

De ce ai nevoie de vitamina D

Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina solubila in grasimi (adica una care este descompusa de grasimi si uleiuri din intestin). Este denumita in mod obisnuit „vitamina soarelui”, deoarece tipul D3 poate fi produs in mod natural in organism dupa expunerea la soare.

Vitamina D are multe functii in organism, dintre care principalele includ:

Cresterea osoasa

Remodelarea osoasa

Reglarea contractiilor musculare

Transformarea glicemiei (zaharului) in energie

Obtinerea insuficienta a vitaminei D poate duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv:

Crestere intarziata la copii

Rahitismul la copii

Osteomalacia (pierderea mineralelor osoase) la adulti si adolescenti

Osteoporoza (oasele poroase, subtierea) la adulti

De cata vitamina D am nevoie? Doza zilnca recomandata de Vitamina D3?

Vitmina D3 surse doze efecte beneficii

Orientarile actuale de la National Institutes of Health recomanda ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 1 si 70 de ani sa primeasca 600 de unitati internationale (UI) de vitamina D pe zi din toate sursele. Adultii peste 70 de ani au nevoie de 800 UI pe zi.

Cum stiu daca am nevoie de mai multa vitamina D?

Daca nu obtineti suficienta vitamina D pentru a satisface nevoile organismului, se considera ca aveti o deficit de vitamina D. Acest lucru poate fi diagnosticat prin analize de sange.

Cu toate acestea, grupul operativ al serviciilor preventive din SUA nu recomanda screening-ul de rutina a vitaminei D la adultii fara simptome de deficienta.

Nu toti cei care au un continut scazut de vitamina D prezinta simptome. Cei care o fac pot observa:

Dureri musculare si/sau osoase

Slabiciune musculara

Istoricul fracturilor

Convulsii musculare

Daca banuiti ca ati putea avea deficienta de vitamina D, cereti medicului dumneavoastra sa va testeze nivelul din sange sau sa faceti un test la domiciliu.

Cauzele deficientei de vitamina D sunt multe, inclusiv boli sau afectiuni care limiteaza absorbtia grasimilor si descompunerea vitaminei D in intestin. Ca atare, aveti un risc mai mare de deficienta de vitamina D daca aveti:

Boala celiaca

Boala Crohn

Fibroza chistica

Chirurgie de bypass gastric

Boala de ficat

Malnutritie

Obezitatea

Colita ulcerativa

Oamenii care sunt mai in varsta, care sunt in casa sau au pielea inchisa la culoare sunt, de asemenea, mai vulnerabili la deficienta de vitamina D.

Deficitul de vitamina D afecteaza aproape 50% din populatia lumii. Atat vitamina D2, cat si D3 pot fi utilizate pentru a trata acest lucru, vitamina D3 fiind in general alegerea preferata.

Vitamina D3 vs. Vitamina D2

Vitamina D2 si vitamina D3 sunt similare din punct de vedere chimic si sunt ambele bine absorbite in intestin. Unde difera semnificativ este sursa lor:

Vitamina D2 se gaseste in mod natural in ciuperci, inclusiv shiitake, Portobello si ciupercile crimini. Continutul de vitamina D creste atunci cand aceste ciuperci sunt expuse la radiatii UV.

Vitamina D3 se gaseste in mod natural in animale si in produsele de origine animala, cum ar fi laptele. De asemenea, este sintetizat direct in piele atunci cand este expus la radiatii ultraviolete B (UVB).

Pe langa faptul ca vitamina D3 este probabil mai usor de consumat in dieta ta de zi cu zi, cu exceptia cazului in care esti vegetarian sau vegan, vitamina D3 s-a dovedit superioara vitaminei D2 in alte doua moduri importante:

Vitamina D3 are o biodisponibilitate mai buna, ceea ce inseamna ca mai multa vitamina intra in sange si poate fi folosita de organism

Vitamina D3 are un timp de injumatatire mai bun, ceea ce inseamna ca ramane in circulatie mai mult timp.

Vitamina D3 pentru cei fara deficit

Dincolo de utilizarea sa in tratarea deficientei de vitamina D, vitamina D3 poate oferi beneficii pentru sanatate anumitor persoane fara o astfel de deficienta - in special, celor cu hipertensiune arteriala sau osteoporoza.

Hipertensiune

Hipertensiunea arteriala, cunoscuta mai frecvent sub denumirea de hipertensiune arteriala, este o boala cardiovasculara frecvent intalnita la persoanele cu deficienta de vitamina D.

Studii recente sugereaza ca vitamina D3 poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arteriala si deficit de vitamina D, precum si la anumite grupuri de persoane cu hipertensiune arteriala.

Conform unei analize din 2019 a studiilor din revista Medicine care au implicat 1.687 de persoane, vitamina D3 a reusit sa reduca semnificativ tensiunea arteriala sistolica la persoanele cu varsta peste 50 de ani si la cei cu obezitate.

Acest lucru este important deoarece hipertensiunea sistolica izolata poate creste riscul de accident vascular cerebral, boli de inima si boli cronice de rinichi in timp.

Osteoporoza

Osteoporoza este o consecinta frecventa a deficientei de vitamina D pe termen lung, asa ca intelepciunea comuna ar sugera ca suplimentele de vitamina D pot ajuta la prevenirea sau incetinirea progresiei acestei boli osoase frecvente, legate de imbatranire. Exista unele dovezi care sustin aceasta afirmatie.

Un studiu din 2013 de la Universitatea din Australia de Vest a constatat ca utilizarea vitaminei D3 la rezidentii caselor de batrani cu varsta de 70 de ani si peste a redus semnificativ incidenta fracturilor de sold. In plus, vitamina D3 in doza mica (400 UI) a crescut, de asemenea, densitatea masei osoase in osul femural (coapsei).

Surse de vitamina D3

Indiferent daca aveti deficiente nutritionale sau pur si simplu doriti sa va indepliniti doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina D, puteti obtine surse ample de vitamina D3 din alimente de origine animala, suplimente alimentare si expunerea la soare.

Suplimente

Oricat de convenabile sunt, suplimentele nu ar trebui sa fie niciodata sursa ta principala de vitamina D (sau orice supliment/vitamina, de altfel). Ele sunt intr-adevar destinate doar atunci cand nu obtineti suficient din dieta.

Vitamina D3 este usor disponibila sub forma de suplimente si vanduta sub forma de capsule, capsule moi, gume si picaturi lichide. Majoritatea sunt formulate in doze mai mari decat aveti nevoie pe zi - intre 2.000 si 10.000 UI - dar acest lucru nu este o ingrijorare, deoarece doar o parte va fi absorbita. Restul se va trece prin urina.

Discutati cu furnizorul dvs. de asistenta medicala despre cea mai buna doza pentru dvs., in functie de varsta si istoricul medical.

Expunere solara

Vitamina D3 este unica prin faptul ca (spre deosebire de vitamina D2) o puteti obtine de la soare.

Cand este expus la lumina UVB, un compus organic din piele numit 7-dehidrocolesterol se va activa si va incepe sa produca vitamina D3. Rata de productie poate varia in functie de varsta si nuanta pielii, persoanele in varsta si cele cu pielea mai inchisa obtin cel mai putin beneficiu.

Protectia solara poate scadea si productia prin blocarea ambelor raze UV.

A obtine putina lumina solara in fiecare zi va poate ajuta sa va mentineti nivelul de vitamina D, dar nu este cea mai sigura sau cea mai fiabila modalitate de a o obtine.       

Vitamina D3 Riscuri posibile

Vitamina D3 este, in general, considerata sigura, dar in rare ocazii poate provoca efecte toxice daca luati prea mult. Aceasta este denumita hipervitaminoza D.

Cu toxicitatea vitaminei D, echilibrul mineralelor precum calciul si potasiul este deranjat. Acest lucru poate duce la o afectiune cunoscuta sub numele de hipercalcemie, in care se acumuleaza prea mult calciu in organism. Acest lucru poate duce la simptome precum:

Stomac deranjat

Greata

Varsaturi

Constipatie

Dureri osoase

Slabiciune musculara

Risc crescut de fracturi osoase

Toxicitatea vitaminei D a fost obisnuita in anii 1940, cand doze zilnice de 200.000 pana la 300.000 UI pe zi erau recomandate in mod obisnuit pentru a trata boli cronice precum tuberculoza si artrita reumatoida.

Astazi, toxicitatea vitaminei D este considerata o aparitie rara.

Studii recente au aratat ca dozele de vitamina D3 de 20.000 UI pe zi sunt tolerabile la adulti fara semne de toxicitate.

Bibliografie: https://www.verywellhealth.com/vitamin-d3-5082500

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri