Biotina- beneficii pentru par, administrare, indicații

Biotina- beneficii pentru par, administrare, indicații

Vitamina B7 este o vitamina hidrosolubila din complexul de vitamine B, care protejeaza parul si pielea, opreste depunerile de colesterol la nivelul endoteliului vascular, elimina substantele toxice si metabolitii din organism. De asemenea, vitamina B7 minimizeaza alcoolismul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, hipercolesterolemia, angina pectorala, diabetul zaharat, stresul, ciroza hepatica. Deficitul de vitamina B7 provoaca anemie, oboseala, convulsii, dermatita seboreica, stari depresive, conjuctivita.

 

Ce este vitamina B7

Vitamina B7, cunoscuta si sub denumirea de biotina ori de vitamina H, este o vitamina din complexul vitaminelor B, solubila in apa, care ajuta organismul sa metabolizeze proteinele si sa proceseze glucoza. Organismul nu poate produce aceasta vitamina, de aceea trebuie sa asiguram aportul necesar prin alimentatie.

 

Proprietatile vitaminei B7

Vitamina B7 se regaseste in alimente si este o vitamina solubila in mediu acid, dar si alcalin, precum si in etanol si apa. Biotina este o componenta importanta a enzimelor din organism care au rolul de a descompune grasimile, carbohidratii si nu numai.

De ce este importanta vitamina B7 pentru organism

Vitamina B7 este necesara in organism intrucat acesta are nevoie de ea, insa nu o poate produce pe cont propriu. Biotina contribuie la obtinerea energiei, adica a glucozei, prin procesul de descompunere a grasimilor, carbohidratilor si proteinelor. Asadar, aceasta permite celulelor din organism sa obtina aportul necesar de glucoza. Totodata, biotina contribuie si la mentinerea sanatoasa a unghiilor, pielii si parului.

 

 

Rolul vitaminei B7 in organism

Vitamina B7 are mai multe functii in organism, de aceea este important sa oferim organismului aportul zilnic necesar.

Metabolizarea grasimilor si a zaharului din organism

In primul rand, vitamina B7 contribuie la metabolizarea grasimilor si a zaharului din organism, asigurand astfel energie.

Rolul vitaminei B7 in eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor din organism

Apoi, vitamina B7 este extrem de benefica si pentru ficat, intrucat stimuleaza atat eliminarea toxinelor din organism, cat si pe cea a metabolitilor inutili.

Reglementarea formarii ADN-ului si sinteza tuturor celulelor din organism

Vitamina B7 are un aport si in reglementarea formarii ADN-ului celular, precum si in sinteza celulelor din intreg organismul.

Rolul bacteriilor din intestin in productia de biotina

Biotina de la nivel intestinal provine din 2 surse: sursele dietetice si cele bacteriene. Bacteriile din intestin pot produce biotina, insa numai daca aceasta este deja prezenta din sursele alimentare la nivel intestinal. 

 

Beneficiile biotinei

Biotina are o serie de beneficii pentru sanatate, dar si pentru frumusete. De aceea este bine sa evitam si sa amelioram deficitul de vitamina B7.

Minimizarea caderii si albirii parului

Denumirea de vitamina “H” pe care a capatat-o biotina provine din limba germana, de la cuvintele “Haar” si “Haut” – care inseamna par si piele. Asta pentru ca biotina este o vitamina benefica pentru podoaba capilara si pentru piele. Studiile facute in domeniu arata ca administrarea de suplimente cu biotina fortifica structura firelor de par si, totodata, este benefica pentru piele.

Mai mult decat atat, biotina poate intarzia albirea firelor de par. Pe masura ce inaintam in varsta, celulele responsabile cu pigmentarea firelor de par incep sa se imputineze. Atunci cand raman mai putine celule pigmentare, firul de par isi pierde melanina, devenind gri sau alb. Deficitul de biotina poate contribui la albirea prematura a firelor de par. Insa daca administram suplimente pe baza de biotina, putem intarzia albirea podoabei capilare. Se spune chiar ca biotina ar putea sa elimine firele de par albe aparute deja, insa e nevoie de studii suplimentare pentru confirmarea acestei teorii.

 

Pastrarea sanatatii unghiilor

Si unghiile au de castigat de pe urma unui aport mare de biotina in organism. Unghiile fragile, care se exfoliaza si se rup usor, sunt adesea ameliorate cu biotina. Studiile sugereaza ca vitamina B7 ar putea fortifica unghiile.

Reglarea nivelului de colesterol in organism

Studiile au aratat ca biotina poate reduce nivelul de colesterol “rau” (n.r. LDL) din organism, in timp ce creste nivelul de colesterol “bun” (n.r. HDL). Acest efect il are biotina mai ales in randul pacientilor care sufera de diabet.

Imbunatatirea memoriei

Jucand un rol important in activitatea neurotransmitatorilor din creier, biotina este esentiala pentru o memorie buna. Prin mentinerea unui aport sanatos de biotina se reduce riscul de dementa si Alzheimer pe termen lung.

Biotina si sanatatea sistemului nervos

Vitamina B7 este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos. Pe de alta parte, deficitul de biotina poate crea o serie de probleme in acest sens.

Rolul biotinei in dezvoltarea armonioasa a fatului

Femeile insarcinate sufera adesea de deficit de biotina, asta pentru ca fatul are nevoie de o cantitate mare de vitamina B7 pentru a se dezvolta armonios. De aceea, medicii recomanda femeilor insarcinate suplimente de biotina, alaturi de cele de acid folic.

Sustinerea productiei de energie in organism

Intrucat biotina este cea care contribuie la transformarea grasimilor, carbohidratilor si a proteinelor in glucoza, aceasta sustine productia de energie necesara zilnic pentru nevoile organismului.

 

Rolul biotinei in reducerea diabetului

Biotina sustine metabolismul, avand un rol important in reducerea diabetului. Studiile facute in domeniu pana la acest moment arata ca vitamina B7 poate imbunatati modul in care organismul foloseste glucoza. Persoanele care sufera de diabet au probleme cu utilizarea glucozei, din cauza dezechilibrelor la nivelul insulinei. Insa biotina imbunatateste modul in care sunt sintetizati acidii grasi, imbunatatind astfel modul in care e depozitata glucoza.

Reglarea hipertensiunii arteriale

Biotina reduce tensiunea arteriala la pacientii hipertensivi, reducand totodata si ingrosarea arterelor, adica riscul de ateroscleroza. Ateroscleroza reprezinta un factor de risc major in ceea ce priveste bolile cardiovasculare.

Rolul biotinei in diminuarea unor boli cronice – diabet, ciroza hepatica, angina pectorala

Biotina poate ajuta pacientul care sufera de o afectiune cronica precum diabetul ori ciroza hepatica sa tina boala sub control. Aceasta vitamina e indicat sa fie luata de catre cei care sufera de boli cronice numai la recomandarea medicului specialist.

Diminuarea efectelor stresului

Biotina stimuleaza eliberarea de hormoni al fericirii din creier (n.r. serotonina, endorfine), oferind o stare de bine. Aceasta poate reduce efectele stresului asupra organismului.

Rolul biotinei in ameliorarea dermatitelor

Dermatitele, in special dermatita seboreica, apare adesea pe fondul unui deficit de biotina in organism. Aceasta dermatita se manifesta prin inrosirea pielii din jurul nasului ori gurii, dar si exfolierea acesteia. Suplimentarea aportului de biotina are efecte benefice asupra pielii celor care sufera de dermatita seboreica ori au alte probleme cu pielea. Intrucat vitamina B7 este solubila in apa, efectele suplimentelor cu biotina se vor vedea imediat asupra pielii.

Vitamina B7 si dezvoltarea maduvei osoase

Vitamina B7, alaturi de alte vitamina din complexul B, are un rol important si in dezvoltarea maduvei osoase. De aceea, este esential ca biotina sa nu lipseasca din organism.

Vitamina B7 si dezvoltarea tesuturilor nervoase

Vitamina B7 este importanta pentru mentinerea sistemului nervos si a creierului sanatoase, dar si la un nivel de functionare optim. Dezvoltarea tesuturilor nervoase mareste nevoia organismului de biotina, de aceea este important ca femeile insarcinate sa nu duca lipsa de biotina, dar nici copiii care se afla in etapa de dezvoltare.

 

Administrarea biotinei

Biotina se regaseste atat in alimentele consumate, cat si sub forma de supliment alimentar. In mod normal, un organism sanatos isi poate lua necesarul de biotina din alimentatie, insa daca apare deficitul de biotina, va fi necesara administrarea de suplimente alimentare care sa compenseze lipsa acestei vitamine.

Specialistii sustin ca biotina este eficienta in proportie de 100% numai atunci cand este ingerata si sunt sceptici cu privire la produsele pe baza de biotina care se aplica la nivelul pielii.

 

Manifestari ale carentei de biotina

Carenta de biotina se manifesta printr-o serie de semne si simptome ce pot reprezenta un semnal de alarma pentru medicul tau. Simptomele deficitului de biotina se manifesta treptat, agravandu-se pe masura ce timpul trece.

La nou nascuti, lipsa de biotina se poate manifesta prin malformatii. 

Oboseala cronica

Oboseala cronica este un prim simptom al deficitului de vitamina B7. Pacientul care nu primeste un aport minimum necesar de biotina va avea de-a face cu epuizare fizica si mentala, fara o cauza concreta.

Dermatita seboreica

Un studiu facut de cercetatorii elvetieni arata ca o treime din femeile care sufera de deficit de biotina au de-a face, de asemenea, cu dermatita seboreica. Aceasta afectiune poate fi ameliorata prin minimizarea deficitului de vitamina B7.

Lipsa de coordonare musculara si a tonusului muscular

Carenta de biotina se poate manifesta si prin probleme de coordonare musculara ori prin slabiciunea muschilor. Aceste probleme afecteaza calitatea vietii pacientului, chiar daca acesta nu le acorda prea mare importanta.

 

Durerile musculare

Deficitul de biotina poate cauza si dureri musculare frecvente, fara o cauza anume – expunere la efort, lovire, etc.

Tulburarile intestinale

Tulburarile intestinale pot trada, de asemenea, o carenta a vitaminei B7 din organism. Diareea frecventa, crampele abdominale si alte manifestari intestinale pot fi puse pe seama deficitului de biotina.

Caderea parului

Caderea parului este asociata de cele mai multe ori cu o lipsa de vitamine, iar principala suspecta in aceasta situatie este biotina. De aceea, multe femei fac cure de biotina atunci cand observa ca le cade parul.

Unghiile si parul casant

Si unghiile fragile si parul casant sunt puse pe seama lipsei de vitamina B7. De multe ori, dupa administrarea suplimentelor cu biotina, unghiile si parul devin mai sanatoase si mai frumoase.

Depresia si schimbarea brusca de dispozitie

Starile depresive si de irascibilitate pot fi si ele cauzate de o lipsa de biotina din organism.

 

Cauze ale deficitului de biotina

Deficitul de vitamina B7 este destul de rar, asta pentru ca aceasta vitamina se regaseste din belsug in alimentatia noastra. Exista, insa, cateva situatii care favorizeaza instalarea carentei de biotina.

Alimentatia incorecta si incompleta

Alimentatia incorecta si incompleta poate fi o cauza a lipsei de biotina. Spre exemplu, persoanele care sunt hranite intravenos pot suferi de deficit de vitamina B7. De aceeea, acestor pacienti care sunt hraniti fara mancare solida li se recomanda adesea suplimente cu vitamina B7.

Sindromul de intestin scurt

Sindromul de intestin scurt afecteaza si el nivelul de biotina din organism, favorizand instalarea deficitului.

Malabsorbtia intestinala

In unele situatii, intestinul nu este capabil sa absoarba biotina din alimente. Acest lucru se petrece, de pilda, in caz de boala Crohn.

Perioada de sarcina la femei

In timpul sarcinii, nevoia de biotina a femeii creste, aceasta vitamina fiind necesara pentru dezvoltarea armonioasa a fatului. De aceea, femeile insarcinate au de-a face adesea cu deficit de biotina.

 

Doza zilnica recomandata de vitamina B7

Nu exista o doza zilnica recomandata de vitamina B7, insa specialistii ne recomanda sa ne incadram in 12-100 mcg (n.r. micrograme) de biotina pe zi. In caz de deficit de biotina, se poate administra si o doza de 10 mg pe zi.

Femeile insarcinate sunt sfatuite, de regula, sa se rezume la o doza zilnica de 30 mcg, in timp ce femeilor care alapteaza le e recomandata o doza de 35 mcg.

In cazul copiilor, doza de biotina recomandata este de 7 mcg la bebelusii de pana in 12 luni, 8 mcg la copiii de 1-3 ani, 12 mcg la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 8 ani, 20 mcg la copiii de 9-13 ani si 25 mcg in cazul adolescentilor de 14-18 ani.

Absorbtia, metabolizarea, stocarea si eliminarea vitaminei B7 in organism

Biotina este absorbita din intestinul subtire prin intermediul venei portale, apoi este transportata prin sange in tot corpul. Excesul de biotina nu este depozitat de organism, ci este eliminat prin urina. De aceea este important sa oferim zilnic organismului doza de biotina necesara, fie prin alimentatie, fie prin suplimente alimentare.

Interactiunea vitaminei B7 cu alte vitamine si medicamente

Nu s-au descoperit medicamente si vitamine care sa interactioneze cu biotina. Aceasta este o vitamina care poate fi administrata fara riscuri. In sarcina, in perioada alaptarii, cat si in caz de dializ, se recomanda consultul medicului cu privire la doza de biotina administrata, intrucat in aceste situatii nevoia de vitamina B7 creste considerabil.

Produse recomandate

Referinta: Swanson-Biotina5000mcg

Marca: Swanson

Swanson Biotina, 5000mcg - 100 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Biotina: importanta pentru par, piele si sanatatea unghiilor, nutrient esential pentru metabolismul glucididelor, necesar pentru sinteza acizilor grasi, ajuta la mentinerea unui sistem nervos sanatos, ajuta la transformarea produselor alimentare în energie, implicare în transformarea aminoacizilor în proteine, contribuie la sanatatea glandelor...

Pret: Pret 34,90 lei Pret de baza 55,00 lei
Vezi produs
In stoc

Referinta: Vegavero-Biotina180Capsule

Marca: Vegavero

Vegavero Biotina 10.000 mcg + Zinc, 180 Capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Biotina + Zinc: promoveaza sanatatea pielii, parului si a unghiilor, suprima inflamatia si poate atenua tulburarile alergice, promoveaza un sistem imunitar sanatos, sustine sistemul nervos, poate ajuta la un risc mai mic de boli de inima, benefic pentru diabetul de tip 2, necesar pentru metabolismul energetic, tranforma alimentele in energie si...

Vezi produs
In stoc

Referinta: NowFoods-Biotina5000/120caps

Marca: Now Food

NOW Foods Biotin - 5000mcg - 120 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Biotina: importanta pentru par, piele si sanatatea unghiilor, nutrient esential pentru metabolismul glucididelor, necesar pentru sinteza acizilor grasi, ajuta la mentinerea unui sistem nervos sanatos, ajuta la transformarea produselor alimentare in energie, implicare in transformarea aminoacizilor in proteine, contribuie la sanatatea glandelor...

Pret: Pret 77,00 lei Pret de baza 90,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-BiotinVEGE

Marca: OstroVit

Biotina Vege 2500 mcg 90 Capsule, OstroVit

0 1 2 3 4 2 Pareri 

Biotina beneficii: importanta pentru par, piele si sanatatea unghiilor, nutrient esential pentru metabolismul glucididelor, necesar pentru sinteza acizilor grasi, ajuta la mentinerea unui sistem nervos sanatos, ajuta la transformarea produselor alimentare în energie, implicare în transformarea aminoacizilor în proteine, contribuie la sanatatea glandelor...

Pret: Pret 24,90 lei Pret de baza 50,90 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: VB1526

Marca: Vitabay

Biotina 10.000 mcg - 10 mg - 200 Tablete, Vitabay

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Biotina 10.000 beneficii: promoveaza sanatatea pielii, parului si a unghiilor, suprima inflamatia si poate atenua tulburarile alergice, pentru un sistem imunitar sanatos, sustine sistemul nervos, poate ajuta la un risc mai mic de boli de inima, benefica pentru diabetul de tip 2, necesara pentru metabolismul energetic, tranforma alimentele in energie,...

Pret: Pret 79,00 lei Pret de baza 113,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: Biovea-3705

Marca: Biovea

Biovea Biotina 5000 mcg, 100 capsule, Vitamina B7, Vitamina H

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Beneficii Biotina: importanta pentru par, piele si sanatatea unghiilor, nutrient esential pentru metabolismul glucididelor, necesar pentru sinteza acizilor grasi, ajuta la mentinerea unui sistem nervos sanatos, ajuta la transformarea produselor alimentare în energie, implicare în transformarea aminoacizilor în proteine, contribuie la sanatatea glandelor...

Pret: Pret 135,00 lei Pret de baza 166,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri