Coada calului- ce este, beneficii, funcționare

Coada calului- ce este, beneficii, funcționare

Coada-calului (Equisetum arvense) este o planta din familia de plante Equisetaceae, care a fost folosita inca din epoca greaca si romana antica. In mod traditional, coada-calului a fost folosita ca planta medicinala pentru a ameliora osteoporoza, tuberculoza si problemele renale.

Coada-calului a fost folosita si ca diuretic (pentru ameliorarea retentiei de lichide) si pentru a opri sangerarea si amelioreaza ranile. Cu toate acestea, exista foarte putine studii de cercetare de incredere disponibile pentru a consolida afirmatiile ca coada-calului este sigura sau eficienta pentru utilizare ca planta medicinala.

Planta perena, considerata uneori o buruiana, se raspandeste rapid si poate invada rapid o gradina sau alte obiceiuri umede. Planta de coada-calului asemanatoare cu feriga, cu tulpini goale, ascutite si frunze solzoase, creste pana la aproximativ 12 inci inaltime.

 

La ce se foloseste coada-calului?

Desi nu exista suficiente date de cercetare clinica pentru a sustine afirmatiile despre beneficiile pentru sanatate ale coada-calului, planta a fost folosita pentru a ameliora multe afectiuni, inclusiv:

• Sangerari

• Guta

• Degeraturi

• Perioade menstruale abundente

• Incontinenta (incapacitatea de a controla vezica urinara)

• Pietre la rinichi sau la vezica urinara

• Osteoartrita

•Infectii ale tractului urinar

•Pierdere in greutate

• Rani

 

Studii

Osteoporoza presupune inmuierea/subtierea tesutului osos; acest lucru apare adesea la femeile aflate la menopauza. Coada-calului contine siliciu, un mineral necesar pentru productia de oase si tesut conjunctiv sanatos. Acesta este motivul pentru care coada-calului a fost folosita pentru a ameliora osteoporoza la femeile aflate la menopauza.

Un studiu pe animale din 2016 publicat in Jurnalul Indian de Farmacologie a constatat ca calciul, vitamina D, zinc-lizina, L-prolina, L-arginina si acidul L-ascorbic (N) accelereaza mineralizarea matricei osoase si formarea oaselor si adauga coada-calului. extractul a fost benefic pentru formarea oaselor.

Sunt necesare mai multe studii de cercetare (in special studii care implica oameni) pentru a demonstra eficacitatea coada-calului in ameliorarea osteoporozei.

Huntington College of Health Sciences raporteaza ca coada-calului este o sursa excelenta de aminoacid cisteina, impreuna cu minerale precum seleniul, despre care se stie ca stimuleaza cresterea parului.

Intr-un studiu pe animale publicat de Pakistan Journal of Biological Sciences, autorii studiului explica ca coada-calului poate avea un efect antidiabetic semnificativ, afirmand ca sunt necesare mai multe studii pentru a identifica exact cum functioneaza Equisetum arvense (coada-calului) pentru a scadea zaharul din sange

 

Cum functioneazã?

Se crede ca substantele chimice din coada-calului au proprietati antiinflamatorii (reducerea inflamatiei) si antioxidante (substante chimice care ajuta la intarirea sistemului imunitar).

Coada-calului contine siliciu si siliciu, minerale care lucreaza impreuna pentru a intari parul si unghiile, precum si pentru a promova tesutul osos sanatos. Seleniul se gaseste si in coada-calului; acesta este un mineral, cunoscut pentru a ajuta parul sa creasca.

 

Efecte secundare posibile

Coada-calului este listata de FDA (Food and Drug Administration) ca fiind o planta cu siguranta nedefinita conform DailyMed.

Avertisment special

Coada-calului poate fi nesigura atunci cand este luata pe termen lung din cauza unei enzime continute in planta, numita tiaminaza. Aceasta enzima descompune tiamina (vitamina B1), facand-o inutila. O abundenta de ar putea duce la deficit de tiamina.

Desi exista unele produse comerciale de coada-calului care sunt etichetate fara tiaminaza, este important sa retineti ca suplimentele pe baza de plante nu sunt reglementate de FDA si etichetarea poate fi inselatoare. In plus, nu exista suficiente dovezi de cercetare medicala de incredere pentru a sti daca produsele fara tiaminaza sunt sigure.

 

Contraindicatii

Contraindicatiile sunt situatii (inclusiv tratamente, alte medicamente sau boli) in care nu trebuie utilizat un anumit medicament sau supliment pe baza de plante. Coada-calului este contraindicata celor care au urmatoarele afectiuni:

• Tulburari legate de consumul de alcool: Coada-calului scade capacitatea organismului de a folosi tiamina, iar consumul excesiv de alcool creste riscul de deficienta de tiamina

• Sarcina sau alaptarea: Nu exista suficiente dovezi de cercetare clinica pentru a demonstra siguranta utilizarii coada-calului in timpul sarcinii sau alaptarii.

• Diabet: se crede ca coada-calului scade glicemia si poate duce la un nivel periculos de scazut al zaharului din sange la diabetici.

• Deficienta de tiamina: Coada-calului sparge tiamina in jumatate, facand-o ineficienta in organism, ceea ce poate duce la deficienta de tiamina

• Hipokaliemie (nivel scazut de potasiu): efectul diuretic al coada-calului (inrosirea fluidelor) poate elimina prea mult potasiu din organism pe masura ce elimina lichidele, ceea ce duce la agravarea nivelului scazut de potasiu.

 

Interactiuni medicamentoase

Coada-calului nu trebuie luata cu:

• Litiu: efectul diuretic al coada-calului poate interfera cu viteza cu care litiul este excretat din organism, acest lucru ar putea duce la o modificare a nivelului de litiu (care poate cauza efecte secundare grave).

• Medicamente pentru diabet, cum ar fi Amaryl (glimepirida), gliburida, insulina, pioglitazona, rosiglitazona, Diabinese (clorpropamida), Glucotrol (glipizida), Orinase (tolbutamida) si multe altele. Deoarece s-a descoperit ca coada-calului scade glicemia3, luarea suplimentului pe baza de plante cu insulina sau alte medicamente pentru diabetici ar putea duce la un nivel periculos de scazut al zaharului din sange.

• Diuretice (pastile de apa), in special cele care scad potasiul, cum ar fi Diuril (clorotiazida), Thalitone (clortalidona), Lasix (furosemid) si hidroclorotiazida (HCTZ). Un mic studiu randomizat dublu-orb a constatat ca coada-calului a fost la fel de eficienta ca si pentru efectele sale diuretice.5

• Plasturi cu nicotina sau guma de nicotina: Coada-calului contine, de asemenea, nicotina, de aceea nu trebuie luata atunci cand mestecati guma sau folositi plasturi inlocuitori de nicotina.

• Lanoxina (digoxina): Cei cu neregularitati cardiace (aritmii), precum si persoanele care iau digoxina, nu ar trebui sa ia coada-calului, datorita capacitatii plantei de a scadea nivelul de potasiu (care poate afecta cat de regulat bate inima si agraveaza aritmiile cardiace).

Inainte de a lua orice tip de supliment pe baza de plante, trebuie sa va consultati mai intai cu furnizorul de asistenta medicala profesionista, in special daca luati medicamente pe baza de reteta.

Medicamentele fara prescriptie medicala, suplimentele naturale si vitaminele pot interactiona, de asemenea, cu suplimentele pe baza de plante, cum ar fi coada-calului. Fiti intotdeauna precaut si urmati recomandarile furnizorilor de asistenta medicala cu privire la utilizarea coada-calului si a tuturor celorlalte plante medicinale.

 

Selectare, pregatire si depozitare

Preparatele medicinale facute cu coada-calului din Equisetum sunt de obicei considerate sigure, cu toate acestea, o alta specie de coada-calului, numita Equisetum palustre, s-a dovedit a fi otravitoare pentru cai.

 

Pregatirea

Coada-calului este disponibila ca planta uscata pentru a fi folosita in ceai si alte amestecuri, precum si sub forma lichida. Sunt disponibile si capsule si tincturi.

La fel ca in cazul tuturor celorlalte suplimente si medicamente pe baza de plante, doza de coada-calului depinde de multi factori, inclusiv varsta unei persoane, starea de sanatate si nu numai. Acesti factori nu au fost suficient de studiati pentru a veni cu o doza sigura si eficienta atunci cand luati coada-calului.

Asigurati-va ca urmati instructiunile medicului naturist, farmacistului, medicului sau altui profesionist din domeniul sanatatii si cititi si respectati intotdeauna prospectul/eticheta privind doza.

Indiferent de rapoartele de toxicitate din jurul coada-calului, unii experti in plante recomanda inca utilizarea acestuia. De exemplu, James A Duke, Phd.6

Doza medie de coada-calului depinde de afectiunea care este ameliorata, dozele medii pot include:

• Unghii fragile: Un tip specific de formulare topica (inclusiv coada-calului si alte elemente chimice) aplicata in fiecare noapte timp de 29 de zile (sau o data la doua zile timp de 14 zile) in studiile clinice.

• Diuretic: Un extract uscat de coada-calului care contine 0,026% flavonoide totale a fost administrat in doza de 300 mg, pe cale orala de trei ori pe zi.

• Ameliorarea ranilor: Un unguent de coada-calului 3% a fost aplicat pe locul epiziotomiei la mamele postpartum la fiecare 12 ore timp de 10 zile.

Dozele Penn State Hershey de coada-calului includ: 7

• O capsula: doza standard are 10% pana la 15% silice

• O infuzie de plante: 2 pana la 3 lingurite de coada-calului uscata, de trei ori pe zi

• O tinctura: raportul ar trebui sa fie de 1 la 5 (doza trebuie determinata de un furnizor de asistenta medicala)

• O compresa (pentru rani sau pentru ameliorarea pielii): 10 grame de planta pe 1 litru (33,8 uncii) de apa pe zi

 

Depozitare

Toate preparatele trebuie pastrate intr-un recipient inchis si inchis la culoare si protejate de expunerea la lumina.

 

Alte intrebari

Este sigur sa mananci coada-calului?

Exista doua ofrande de recolta de primavara de la planta de coada-calului; acestea includ lastarii fertili de culoare cafenie care apar la inceputul sezonului - acestia sunt comestibile.

Lastarii tineri, de culoarea bronzului, erau mancati in mod traditional de nativii americani si japonezi, dar siguranta ingerarii plantei nu a fost dovedita. Tulpinile verzi care apar mai tarziu pot fi folosite in scopuri medicinale, dar nu sunt comestibile.

Poate coada-calului sa promoveze cresterea parului pentru toata lumea?

Nu s-a dovedit ca coada-calului creste parul, dar se crede ca planta reface mineralele din dieta (cum ar fi seleniul) despre care se stie ca promoveaza cresterea sanatoasa a parului.

Cu toate acestea, utilizarea suplimentelor nutritive nu este cunoscuta a fi eficienta pentru toata lumea, de fapt, exista cercetari limitate disponibile privind suplimentele alimentare si caderea parului.

In ciuda lipsei datelor de cercetare, multe produse pentru caderea parului au „ingrediente active” care includ seleniu. Este important de retinut ca toxicitatea seleniului este bine documentata si un efect secundar al consumului de prea mult seleniu este caderea parului.

Este coada-calului sigur de luat pentru copii?

Nu. Coada-calului are urme de nicotina si nu este recomandat copiilor.

 

De unde vine numele?

Cuvantul „Equisetum” provine din cuvintele latine „equus” care inseamna cal si „seta” care inseamna peri. Acest nume a fost derivat din proprietatile asemanatoare perilor ale frunzelor plantei de coada-calului, deci numele sau comun, „perie de sticla”.

Retineti ca este o planta diferita de Callistemon, care are flori rosii, care arata ca o perie de sticla.

Produse recomandate

Referinta: Belle-B016

Marca: Belle&Bio

Belle&Bio Articulation Bio 120 Capsule, Gheara Diavolului, Curcuma, Ghimbir

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Articulation Bio: intareste, calmeaza si protejeaza articulatiile, scade durerile din cauza inflamatiilor, protejeaza articulatiile de radicalii liberi, remineralizeaza articulatiile, ajuta la mobilitatea oaselor, ajuta in cazul durerilor de articulatii, remediu naturist pentru articulatii dureroase.

Pret: Pret 54,90 lei Pret de baza 76,90 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri