Glucozamina- ce este, beneficii, dozare

Glucozamina- ce este, beneficii, dozare

Cartilajele articulatiilor (cartilajele sunt tesuturi conjunctive elastice cu functie de sustinere), in conditii normale, imbraca extremitatile oaselor. Desi dotate cu rezistenta la presiune si la fortele de tractiune, in urma solicitarilor continue la care sunt supuse articulatiile, in timp, se uzeaza. O consecinta este inflamarea tesuturilor si aparitia durerilor articulare.

Un rol important in procesele de formare a cartilajelor, precum si in structura tendoanelor, ligamentelor si a articulatiilor, il are glucozamina.

 

Descriere substanta

Glucozamina, alaturi de condroitina este o substanta chimica ce se regaseste in organismul uman, mai precis in toate tesuturile conjunctive: tendoane, ligamente, epiderma, oase, cartilaje. Mai exact, este vorba despre un zahar sintetizat in mod natural de organism si unul dintre principalii compusi ai cartilajelor.

Aceasta mai poate fi prezenta si in alte surse, ca de exemplu in crustacee, sursa din care este extrasa pentru comercializarea sub forma de suplimente alimentare.

Substanta este disponibila sub variate forme:

  • Glucozamina sulfat;

  • Clorura de glucozamina;

  • N-acetil-glucozamina (NAG).

Produsele din comert contin de regula primele doua variante. Desi cea mai utilizata este glucozamina sulfat, intre aceasta si clorura de glucozamina nu exista diferente semnificative in ce priveste eficacitatea sau contraindicatiile. Singura diferenta de luat in seama se refera la absorbtia principiului activ, si anume la asimilarea glucozaminei.

Toate tesuturile afectate de patologiile osteoarticulare sau de diverse simptome dureroase, au in comun aceeasi carenta de glucozamina. Pentru compensarea deficitului, oamenii de stiinta s-au mobilizat pentru descoperirea celei mai bune formule pe baza de glucozamina, cat mai apropiata de varianta naturala, astfel incat sa aiba si cat mai putine efecte colaterale. Cercetarile stiintifice efectuate se refera in principal la glucozamina sulfat, care sub forma suplimentelor alimentare, este utilizata in principal pentru diminuarea artritei.

 

Glucozamina – Beneficii pentru organism

Prin natura sa, glucozamina actioneaza in sensul mentinerii sanatatii tuturor tesuturilor conjunctive din organism. Sub forma de suplimente alimentare, se utilizeaza datorita efectelor analgezice, antiinflamatoare si regenerante.

 

1. Actiune imediata: antiinflamatoare si analgezica

Glucozamina, in realitate, nu actioneaza direct asupra proceselor inflamatoare de la nivelul articulatiilor si prin urmare nu avem de-a face cu un antiinflamator in adevaratul sens al cuvantului. In schimb, datorita actiunii analgezice, substanta se foloseste la diminuarea durerilor articulare.

Atribuirea rolului de antiinflamator se datoreaza actiunii indirecte a glucozaminei. Compusul reuseste sa franeze sinteza unei enzime (COX-2) implicate in producerea moleculelor cu efect inflamator.

 

2. Actiune pe termen lung: reconstruirea si protectia cartilajelor

Administrata sub forma suplimentelor nutritionale, aceasta are ca obiective de baza:

  • Regenerarea cartilajelor osoase si a lichidului sinovial (fluid care prin actiunea sa lubrifianta, protejeaza cartilajele articulare);

  • Ameliorarea durerilor articulare, caracteristice artrozei (maladie cronica degenerativa, neinflamatorie, dar de tip deformant, ce afecteaza articulatiile).

 

3. Actiune combinata, datorita asocierii cu alti compusi

Pentru accentuarea beneficiilor oferite, unele suplimente cu sulfat de glucozamina au in componenta si alte substante similare:

  • In combinatie cu acidul hialuronic, ajuta la fluidizarea lichidului sinovial (carenta acestor compusi este specifica artritei);

  • In asociere cu omega 3, are o actiune cu efect antiinflamator imediat (mecanismul se datoreaza capacitatii de a inhiba declansarea proceselor inflamatoare);

  • In asociere cu condroitina (substanta ce retine apa, utila pentru lubrifierea articulatiilor), efectul glucozaminei pentru ameliorarea artrozei se amplifica.

 

Indicatii terapeutice

Utilizarile suplimentelor alimentare cu glucozamina sunt orientate mai ales catre:

  • Ameliorarea artritei si a osteoartritei;

  • Ameliorarea durerilor articulare;

  • Regenerarea cartilajelor osoase.

a. Ameliorarea artritei si a osteoartritei

Destinatia de baza a glucozaminei sulfat este ameliorarea artritei (proces inflamator manifestat prin inflamatia articulatiei) si a osteoatritei (proces inflamator ce intereseaza atat articulatia, cat si tesutul osos din imediata sa vecinatate).

Cele mai bune rezultate au fost obtinute pentru cura osteoartritei la genunchi. Insa exista sanse mari ca produsul sa fie la fel de eficace si in cazul inflamatiilor de la nivelul femurului si a coloanei vertebrale.

b. Artrita articulatiei tempo-mandibulare

Articulatia mandibulei sau tempo-mandibulara, aparte anomaliile de pozitionare, la fel ca orice alta articulatie, poate fi afectata de artrita. Fiind vorba tocmai despre artrita, procesul inflamator poate avea drept consecinta dureri ale mandibulei, probleme de fonatie si de masticatie.

Administrata insa in cazul pacientilor ce sufera din cauza durerilor si a inflamatiilor mandibulei, glucozamina sulfat actioneaza similar substantelor antiinflamatoare si analgezice.

c. Ameliorarea durerilor articulare

Glucozamina sulfat isi gaseste intrebuintare pentru ameliorarea durerilor articulare si atunci cand este necesara repararea tesuturilor conjunctive deteriorate. Rezultate optime se obtin in caz de:

  • Artroza cervicala, acompaniata de rigiditate si durere;

  • Artrita reumatoida (maladie cronica ce cauzeaza durerea, tumefierea si rigiditatea articulatiilor);

  • Orice alt tip de dureri articulare pentru care nu se poate urma o terapia antiinflamatoare.

 

d. Pentru sportivi

Sportivii si in general persoanele care practica o disciplina sportiva cu regularitate, dupa varsta de 40 de ani, isi supun articulatiile la un stres mecanic suplimentar si mai ales la uzura. Este vorba in principal despre articulatiile genunchilor.

Pentru conservarea cartilajelor si mentinerea consistentei lichidului sinovial, sportivilor li se prescriu adeseori suplimente alimentare imbogatite cu glucozamina si acid hialuronic.

 

e. Tratamentele dermatocosmetice

Mai nou, aceasta substanta a fost introdusa si in formulele cosmetice cu efect anti-age. In aplicarile topice, produsele dermatocosmetice pe baza de glucozamina nu fac decat sa contribuie la formarea fibrelor ce-i confera tesutului conjunctiv elasticitate si-l tonifiaza.

Astfel, odata asimilata, aceasta lupta sa contracareze tendinta naturala de formare a ridurilor, inestetism tot mai accentuat pe masura inaintarii in varsta si cauzat tocmai de pierderea elasticitatii pielii.

Efecte secundare, colaterale si contraindicatii

Printre efectele colaterale asociate cu administrarea suplimentelor cu glucozamina sulfat, se numara:

  • Cresterea colesterolului ”rau”;

  • Retentia hidrica;

  • Cresterea glicemiei.

De asemeni, substanta poate interactiona cu unele produse farmaceutice de genul:

  • Antiinflamatoarelor;

  • Analgezicelor;

  • Substantelor utilizate in chimioterapie.

 

Tinand cont de efectele colaterale si de studiile efectuate, administrarea sulfatului de glucozamina se face cu precautie in caz de:

1). Astm

Chiar daca nu s-a demonstrat ca aceasta substanta ar putea declansa o criza de astm, specialistii sunt de parere ca exista o anumita conexiune intre astm si sulfatul de glucozamina.

2). Diabet de tip 2

Glucozamina este un derivat al zaharului si odata administrata, ar putea avea ca si consecinta, cresterea concentratiei de zahar din sange si implicit a valorilor glicemiei.

3). Hemoragii

In asociere cu substantele anticoagulante, glucozamina ar putea atenua efectul acestora, potentand chiar riscul hemoragiilor.

4). Patologii renale

Este posibil ca prezenta clorurii de potasiu in suplimentele cu glucozamina, sa agraveze si sa complice functionarea rinichilor, deja compromisi.

5). Alergii la crustacee

Chiar daca reactiile alergice la crustacee sunt declansate de carnea animalelor, date fiind posibilele urme de crustacee in suplimentele cu glucozamina sulfat, aceste produse nu se recomanda in cazul persoanelor alergice.

 

6). Sarcina si alaptare

Intrucat nu sunt cunoscute efectele glucozaminei administrate femeilor insarcinate sau care alapteaza, suplimentele ce contin glucozamina nu sunt indicate acestei categorii de paciente.

 

Surse alimentare de glucozamina

Glucozamina nu este prezenta in niciun aliment, motiv pentru care, compensarea carentelor si tratarea patologiilor de natura osteoarticulara se va face cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Produsele farmaceutice cu glucozamina, de regula, mai au in componenta si ale ingrediente utile, precum condroitina, MSM (metilsulfonilmetan) sau cartilajul de rechin. Potrivit opiniilor medicale, se pare ca administrate toate impreuna, cele 3 substante sunt mult mai eficace decat daca se administreaza separat.

 

Doza zilnica recomandata (DZR)

Adeseori, suplimentele cu glucozamina au in componenta si condroitina, formula recomandata in cura simptomelor dureroase si indeosebi daca este vorba despre inflamatii sau / si leziuni osteoarticulare. Insa indiferent de recomandari, doza corecta de glucozamina depinde de greutatea fiecarei persoane si de cat este de corpolenta. Din acest motiv, de regula, barbatilor li se recomanda o cantitate mai mare decat femeilor.

De exemplu, in scopul reducerii artrozei, pentru subiectii cu o masa corporala de 55-90 de kilograme, dozajul zilnic recomandat este de 750 mg, cantitate distribuita in 3 administrari, daca se poate, dupa mesele principale. Insa daca patologia osteoarticulara se afla intr-o faza avansata, se recomanda dublarea DZR.

Sulfatul de glucozamina nu da rezultate imediate si prin urmare, administrarea suplimentelor se va continua pentru cel putin 30-40 de zile succesive, respectand DZR.

 

Descoperiri stiintifice

Unele cercetari medicale au confirmat faptul ca glucozamina este in masura sa amelioreze durerile cauzate de osteoartrita si artrita (este vorba despre inflamatia genunchiului, a femurului sau a coloanei vertebrale), cu aceeasi eficacitate cu care actioneaza paracetamolul.

Cu toate acestea, efectul analgezic nu pare sa dea aceleasi rezultate tuturor pacientilor. Glucozamina sulfat nu are acelasi efect in cazul formelor grave de artrita / osteoartrita si nici in cazul pacientilor supraponderali sau aflati la o varsta mult prea inaintata.

In cazul artritei tempo-mandibulare, se pare ca glucozamina sulfat este la fel de eficienta precum substantele antiinflamatoare non-steroidiene (ibuprofenul). Iar pentru unii pacienti supusi curelor cu glucozamina, efectul analgezic continua si dupa intreruperea terapiilor.

Produse recomandate

Referinta: HayaLabs-GlucozaminaComplex

Haya Labs Glucozamina Condroitina & MSM Complex 120 de capsule

0 1 2 3 4 1 Pareri 

Beneficii Glucosamine Chondroitin & MSM Complex: Glucozamina si Condroitina sunt recunoscute ca suplimente de conducere pentru intretinerea de articulatii sanatoase. MSM (Metilsulfonimetanul) se adauga pentru a sprijini in continuare functia articulatiilor sanatoase. Complexul Glucosamine Chondroitin & MSM, cu o formula personalizata, ofera o...

Pret: Pret 49,00 lei Pret de baza 60,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: OstroVit-GlucosamineMSM

Marca: OstroVit

Glucosamine + MSM + Chondroitin 90 Tablete (Glucozamina, Articulatii, incheieturi, ligamente sanatoase)

0 1 2 3 4 3 Pareri 

Beneficii Glucosamine + MSM + Chondroitin: trei compusi de sustinere in comun, intr-o formula cu potenta ridicata, sustin tesuturile si cartilajele sanatoase, sustin confortul articulatiei, libertatea de rigiditate si usurinta de miscare, sustin mobilitatea, amelioreaza durerea, reduce inflamatia.

Pret: Pret 44,90 lei Pret de baza 55,90 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri