Tirozina- ce este, beneficii, administrare, reacții adverse
Cu totii ne confruntam uneori cu stresul in viata. La repetitii, la serviciu sau la prima intalnire, cand ne gandim cum vor decurge lucrurile. Pur si simplu face parte din experienta umana.
Din moment ce uneori situatiile stresante nu pot fi evitate , in articolul de astazi va vom face cunostinta cu aminoacidul tirozina. Vom discuta despre modul sau de functionarea in organism, despre beneficiile sale si despre modul in care consumul sau in cantitati suficiente va poate ajuta sa gestionati mai bine situatiile mentionate in introducere.
Ce este tirozina?
Tirozina este un aminoacid neesential, ceea ce inseamna ca, spre deosebire de cei esentiali, poate fi sintetizat din alte substante. Aportul suficient de tirozina are un efect pozitiv asupra vitalitatii, concentrarii, dar si asupra functiei muscular. Aminoacidul L-tirozina se regaseste in alimentatie si este metabolizat pentru a produce catecolamine precum dopamina, epinefrina (adrenalina) si norepinefrina (noradrenalina).
Adrenalina si noradrenalina sunt hormoni de stres, care sunt eliberati in principal in situatii tensionate. Acestia cresc ritmul cardiac sau nivelul zaharului din sange. Sunt responsabili pentru comportamentul sub stres si actioneaza ca un „starter de putere” in organism.
Dopamina este un neurotransmitator important, produs in creier. Este un „mesager” al sistemului nervos care transmite informatii chimice si influenteaza comportamentul uman – motivatia, concentrarea si dispozitia. In anumite parti ale creierului, dopamina este eliberata in principal in timpul activitatilor placute, cum ar fi sexul, activitatea fizica sau antrenamentul in sala de sport.
Tirozina face parte, de asemenea, din procesul de producere a hormonilor tiroidieni, care sunt responsabili de reglarea metabolismului si melaninei, un pigment care ofera culoare pielii, parului si ochilor. Cea mai mare concentratie de tirozina apare in principal in mucoasa intestinala. De obicei, se produce numai daca exista o cantitate suficienta de alti aminoacizi in organism – fenilalanina.
Fenilalanina este un aminoacid esential care este, in cadrul metabolismului, un important precursor (materie prima) pentru producerea tirozinei. In calitate de compus, ajuta la producerea neurotransmitatorilor necesari activitatii sistemului nervos. Exista doua forme de fenilalanina:
· D-fenilalanina, care nu este un aminoacid esential
· L-fenilalalina, care se regaseste in proteine. Aceasta forma este importanta pentru producerea de tirozina.
Ce este fenilcetonuria (PKU)?
Probabil ca nu ati auzit niciodata de acest termen, dar denumirea ne sugereaza ca are legatura cu fenilalanina. Am mentionat ca fenilalanina produce tirozina numai daca se regaseste suficient in organism.
Cu toate acestea, nu toti oamenii sunt capabili din punct de vedere genetic sa proceseze acest aminoacid. Fenilcetonuria sau oligofrenia fenilpiruvica este o tulburare congenitala a metabolismului fenilalaninei. Este una dintre cele mai frecvente boli metabolice mostenite, care trebuie tratata inainte ca copilul sa implineasca 3 luni. Nedepistata, fenilcetonuria se poate manifesta prin retard mental, convulsii, tensiune musculara excesiva si hiperactivitate.
Pacientii cu aceasta tulburare tind sa aiba niveluri scazute de tirozina in organism, deoarece trebuie sa urmeze o dieta saraca in fenilalanina. Alte posibile probleme asociate cu fenilcetonuria includ deficitul de vitamina D si B12 , dar si deficitul de calciu si fier, care trebuie suplimentat cu ajutorul suplimentelor nutritive.
Descoperirea tirozinei
Descoperirea tirozinei are la baza o poveste interesanta. Influenta si efectele sale asupra corpului uman au fost descoperite pentru prima data acum mai bine de patru decenii de catre farmacistul britanic Tony Hunter, a carui sotie lua antidepresive. El a observat ca de fiecare data cand aceasta manca branza, in special cea maturata rapid, avea o durere de cap severa. S-a constatat ca branza, in special cea cu maturare rapida, contine cantitati mari de tirozina. Provine din cuvantul grecesc “Tyros”, care inseamna branza, de unde si denumirea de tirozina.
Prin urmare, produsele care contin tirozina nu sunt recomandate persoanelor care iau antidepresive. Conform studiilor, tirozina poate produce hipertensiune la persoanele care sufera de depresie, iar asta in decurs de doua ore.
Sursa principala de tirozina
Organismul poate produce singur acest aminoacid neesential, dar pentru a avea o cantitate suficienta in organism, trebuie sa va axati in special pe alimentele bogate in proteine. Daca doriti sa „va impotriviti tirozinei”, sursa ideala sunt proteinele vegetale sau animale, cum ar fi:
· branza
· ouale
· carnea de pui si de curcan
· soia
· migdalele sau nucile
Cu toate astea, se regaseste si in fructe si cel mai mult in avocado si banane.
O dieta variata si bogata in proteine ar trebui sa asigure o cantitate suficienta de tirozina. Cu toate astea, tirozina sub forma de suplimente nutritive ajuta la reglarea nivelului din organism.
Efectele tirozinei
Rezultatele studiilor au sugerat ca tirozina poate avea o gama relativ larga de efecte. Unele dintre presupusele efecte asupra corpului uman nu au fost inca confirmate. Altele sugereaza ca tirozina poate ajuta la antrenamentul de rezistenta, la pastrarea memoriei si la atentie.
1. Tirozina vs. antrenamentele de rezistenta
S-a facut un studiu interesant in care au fost testati opt voluntari sanatosi, care au mers pe biciclete pe parcursul unei saptamani. Au fost impartiti in doua grupuri, iar aceste grupuri au facut cu randul. In timp ce unuia i s-au administrat 0,5 litri de bautura placebo fara zahar inainte de antrenament la o temperatura exterioara de 30 de grade celsius, celalalt grup a primit 150 mg de tirozina. Rezultatele acestui studiu au aratat ca cei care au luat tirozina au mers putin mai mult pe bicicleta si corpul lor a facut fata mai bine temperaturilor ridicate.
2. Tirozina vs. memoria de lucru si atentia
Intr-un alt studiu, au fost analizate persoane care au fost expuse la frig timp de patru ore si jumatate si li s-a restrictionat alimentarea cu oxigen. La temperaturi mai scazute si hipoxie, s-a demonstrat ca tirozina reduce o serie de efecte comportamentale adverse, cum ar fi durerile de cap, frigul, frica sau oboseala, comparativ cu cei care au primit in mod placebo. Desi aceste rezultate nu pot fi considerate fara echivoc si sunt necesare cercetari suplimentare, se pare ca tirozina poate contribui, de asemenea, la mentinerea memoriei de lucru si a atentiei.
Tirozina ajuta la pierderea in greutate?
Aceasta intrebare a fost adresata de multi care ar dori sa simplifice sau sa accelereze procesul de slabire. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza tirozina in organism, nu uitati ca tirozina afecteaza nivelul optim al hormonilor din organism care ajuta la arderea grasimilor.
Fenilalanina este transformata mai intai printr-un proces chimic in organism in tirozina, iar mai tarziu in alt aminoacid numit L-DOPA (levodopa). Aceasta este apoi convertita in neurotransmitatorul dopamina, care produce adrenalina si noradrenalina. Acesti doi hormoni joaca un rol important in dieta. Adrenalina si noradrenalina sunt implicate in lipoliza si mobilizarea grasimilor. In acelasi timp, acestea fac parte din „productia de caldura” – termogeneza si ketogeneza, care reprezinta procesul de divizare a tesutului adipos.
Astfel, avand in vedere ca tirozina este un precursor al dopaminei, adrenalinei si noradrenalinei, putem spune ca nivelul optim de tirozina poate ajuta la arderea grasimilor. In orice caz, nu exista studii clinice care sa confirme efectele tirozinei asupra pierderii in greutate.
Ce legatura are tirozina cu stresul si depresia?
Stresul duce la o concentratie mai mica de emitatoare importante. Mai multe studii s-au concentrat asupra modului in care tirozina poate ajuta la reducerea stresului. Acestea au aratat o corelatie pozitiva intre suplimentarea cu tirozina si performanta mentala.
Barbatii care au urmat un antrenament intens de lupta in situatii stresante au avut rezultate mai bune dupa ce au baut o bautura proteica care continea zece grame de tirozina. Memoria lor s-a imbunatatit, iar tensiunea arteriala a fost optima. La femei, tirozina a imbunatatit semnificativ memoria de lucru in timpul unei sarcini solicitante din punct de vedere mental, comparativ cu placebo.
Ce inseamna asta? Consumul adecvat de tirozina prin dieta sau suplimente poate reduce oboseala si stresul si, astfel, poate imbunatati functia cognitiva. Poate ajuta corpul sa reactioneze mai bine la trecerea de la o sarcina la alta, ceea ce se numeste flexibilitate cognitiva.
Tirozina si depresia
In primul rand, trebuie avut in vedere faptul ca, desi stresul este de obicei o chestiune de timp, depresia este pe termen mai lung. Este o afectiune mentala care necesita ajutor profesional. Simptomele frecvente ale depresiei sunt problemele de somn, tulburarle de memorie, dar si oboseala, mancatul in exces sau, invers, anorexia.
Depresia este una dintre cele mai frecvente boli mintale care poate duce in cele din urma la deces. Desi fiziopatologia sa de baza nu este clar definita, dovezile preclinice si clinice sugereaza dereglari ale serotoninei, norepinefrinei si neurotransmisiei dopaminei in sistemul nervos central. Tirozina ajuta la producerea optima de neurotransmitatori si poate fi considerata astfel un antidepresiv.
Experimentele cu pacientii ce sufera de depresie sugereaza ca tirozina poate creste nivelul de noradrenalina din creier. Cu toate acestea, depresia este o tulburare mintala complexa si diversa, astfel incat, spre deosebire de stres, nu s-a confirmat inca stiintific daca tirozina ajuta in acest sens.
Cum se administreaza tirozina?
Tirozina se administreaza de obicei in doze de 500-2000 mg, cu aproximativ 30-60 de minute inainte de orice activitate in care corpul este expus stresului, cum ar fi antrenamentul. Doza recomandata este cuprinsa intre 100-150 mg / kg de greutate corporala. Prin urmare, pentru persoanele care cantaresc 90 kg, se recomanda o doza de 9-13,5 gr de tirozina cu o ora inainte de antrenament, pentru persoanele de 70 kg, cantitatea recomandata este de 7-10 g de tirozina. Dozele pot fi, de asemenea, impartite in doua parti, cu 30 si 60 de minute inainte de antrenament.
Tirozina are efecte adverse?
Fiind unul dintre aminoacizii neesentiali esentiali, tirozina este considerata sigura. Cu toate acestea, asa cum s-a mentionat si in introducere, tirozina este un precursor al catecolaminelor (hormoni stimulatori) si poate influenta sau intari efectele altor stimulente sau medicamente care afecteaza productia de dopamina si noradrenalina, cum ar fi levodopa (L-DOPA).
In special, nu este recomandata persoanelor care iau antidepresive MAOI (inhibitori de monoaminooxidaza). Poate provoca o criza hipertensiva – o crestere brusca a tensiunii arteriale. De asemenea, nu este recomandata persoanelor cu probleme tiroidiene.
Sistemul nostru nervos este mai mult sau mai putin expus stresului. Tirozina este un aminoacid neesential de care organismul nostru are mare nevoie in aceste momente agitate. Contribuie la producerea de neurotransmitatori cheie, care ajuta la reglarea dispozitiei si a stabilitatii emotionale. Rezultatele studiilor arata ca tirozina ajuta la imbunatatirea concentrarii nu numai in performanta fizica, ci si in performanta psihica. Tirozina este unul dintre aminoacizii mai putin studiati, dar se pare ca efectele sale ajuta sportivii si persoanele active sa isi atinga obiectivele.
Produse recomandate
Referinta: OstroVit-L-Tirozina
Marca: OstroVit
OstroVit L-Tirozina 500 mg 90 Tablete
Beneficii L-TYROSINE: stimulează eliberarea hormonului de creștere care determină creșterea musculară și reduce grăsimea corporală, ajută la stări de depresie și anxietate, produce norepinefrină care este un supresor al apetitului, joacă un rol important în funcția glandelor suprarenale, hipofiza și tiroida, creșterea numărului de celule roșii și albe din...
Referinta: VB1093
Marca: Vitabay
Vitabay L-Tyrosine (L-Tirozina), 500 mg, 120 Capsule
Beneficii L-TYROSINE: stimulează eliberarea hormonului de creștere care determină creșterea musculară și reduce grăsimea corporală, ajută la stări de depresie și anxietate, produce norepinefrină care este un supresor al apetitului, joacă un rol important în funcția glandelor suprarenale, hipofiza și tiroida, creșterea numărului de celule roșii și albe din...
Referinta: RawPowders-L-Tirozina
Marca: Raw Powders
Raw Powders L-Tirozina (L-Tyrosine) pulbere 100 grame
Beneficii L-TYROSINE: stimulează eliberarea hormonului de creștere care determină creșterea musculară și reduce grăsimea corporală, ajută la stări de depresie și anxietate, produce norepinefrină care este un supresor al apetitului, joacă un rol important în funcția glandelor suprarenale, hipofiza și tiroida, creșterea numărului de celule roșii și albe din...
Referinta: NOW-L-Tyrosine60
Marca: Now Food
Now Foods L-Tyrosine, 500 mg, 60 Capsule (L-Tirozina)
Beneficii L-TYROSINE: stimulează eliberarea hormonului de creștere care determină creșterea musculară și reduce grăsimea corporală, ajută la stări de depresie și anxietate, produce norepinefrină care este un supresor al apetitului, joacă un rol important în funcția glandelor suprarenale, hipofiza și tiroida, creșterea numărului de celule roșii și albe din...
Referinta: VB1008
Marca: Vitabay
Vitabay L-Tyrosine (L-Tirozina), 500 mg, 60 Capsule
Beneficii L-TYROSINE: stimulează eliberarea hormonului de creștere care determină creșterea musculară și reduce grăsimea corporală, ajută la stări de depresie și anxietate, produce norepinefrină care este un supresor al apetitului, joacă un rol important în funcția glandelor suprarenale, hipofiza și tiroida, creșterea numărului de celule roșii și albe din...
Referinta: HS0082
Marca: HS Labs
HS Labs L-Tirozina (L-Tyrosine) pudra 210 grame
Beneficii L-TYROSINE: stimulează eliberarea hormonului de creștere care determină creșterea musculară și reduce grăsimea corporală, ajută la stări de depresie și anxietate, produce norepinefrină care este un supresor al apetitului, joacă un rol important în funcția glandelor suprarenale, hipofiza și tiroida, creșterea numărului de celule roșii și albe din...