Lizina-ce este, beneficii, reacții adverse, dozare

Lizina-ce este, beneficii, reacții adverse, dozare

Lizina este un element de baza pentru proteine. Este un aminoacid esential, deoarece corpul dumneavoastra nu il poate produce, asa ca trebuie sa il obtineti din alimente. Este important pentru cresterea normala si schimbarea musculara si este folosit pentru a forma carnitina, o substanta care se gaseste in majoritatea celulelor corpului. In plus, ajuta la transportul grasimilor prin celule pentru a fi arse pentru energie.

L-lizina este forma de lizina pe care corpul dumneavoastra o poate utiliza. Se gaseste in mod natural in alimente si este tipul folosit in suplimente.

 

1. Poate proteja impotriva si ameliora herpesul labial prin blocarea argininei

Herpesul bucal sau veziculele febrile sunt simptome ale unei infectii, care apar adesea pe buza sau colturile gurii.

Apar ca vezicule pline de lichid care pot provoca disconfort, cum ar fi furnicaturi, durere si arsuri. In plus, ele te pot face sa te simti constient de aspectul tau.

Herpesul labial este cauzat de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1), care se poate ascunde in coloana vertebrala. In perioade de stres sau daca sistemul tau imunitar este slabit, HSV-1 poate declansa dezvoltarea unei herpes labial.

Suplimentele de lizina pot ajuta la minimizarea replicarii HSV-1 si la reducerea duratei herpesului labial. Se crede ca lizina blocheaza un alt aminoacid numit arginina, de care HSV-1 are nevoie pentru a se inmulti.

Un studiu a constatat ca un supliment zilnic de 1.000 mg de lizina a dus la mai putine herpes bucale la 26 de persoane care erau predispuse la recidive.

Interesant, studiul a observat o reducere a eruptiilor de herpes labial atunci cand masura lizinei din sange a unei persoane a fost mentinuta peste 165 nmol/l. Cand nivelurile din sange au scazut sub acest nivel, au crescut eruptiile de herpes labial.

Un alt studiu efectuat pe 30 de persoane a constatat ca aplicarea unei creme cu lizina, ierburi, vitamine si zinc a eliminat herpesul bucal la 40% dintre oameni in ziua a treia si la 87% in ziua a sasea.

Desi acest studiu este promitator, nu a precizat cantitatea de lizina sau alte ingrediente utilizate in crema.

In plus, nu toate studiile arata ca lizina este eficienta in reducerea aparitiei sau a duratei herpesului labial. O analiza a gasit dovezi insuficiente pentru a-l recomanda pentru ameliorarea herpesului labial.

 

2. Poate reduce anxietatea prin blocarea receptorilor de raspuns la stres

Lizina poate juca un rol in reducerea anxietatii. Un studiu a constatat ca a blocat receptorii implicati in raspunsul la stres. Cercetatorii au observat ca sobolanii carora li s-a administrat lizina au avut rate reduse ale miscarilor intestinale libere induse de stres.

Un studiu de o saptamana pe 50 de persoane sanatoase a observat ca suplimentarea cu 2,64 grame de lizina si arginina a scazut anxietatea indusa de stres si a redus nivelurile de cortizol, hormonul stresului. In mod similar, adaugarea a 4,2 grame de lizina pe kilogram (2,2 lire) de faina de grau in satele defavorizate din Siria. Dupa trei luni, consumul de faina imbogatita cu lizina a ajutat si la reducerea nivelului de cortizol la femei.

Lizina poate fi, de asemenea, capabila sa ajute persoanele cu schizofrenie, o tulburare mintala care perturba perceptia unui individ asupra lumii exterioare, ducand adesea la incapacitatea de a intelege realitatea.

Desi cercetarea este inca in stadiile incipiente, lizina poate avea potentialul de a imbunatati simptomele schizofreniei in combinatie cu medicamentele prescrise.

 

3. Poate imbunatati absorbtia si retentia calciului

Lizina poate ajuta corpul sa pastreze calciul. Se crede ca lizina creste absorbtia de calciu in intestin si ajuta rinichii sa pastreze mineralul.

Un studiu efectuat pe 30 de femei, 15 sanatoase si 15 cu osteoporoza, a constatat ca suplimentarea cu calciu si lizina a redus pierderea de calciu in urina.

Femeile carora li sa administrat doar 3 grame de calciu au avut o crestere progresiva a calciului in urina. Cu toate acestea, femeile care au primit si 400 mg de lizina au pierdut mai putin calciu prin urina.

Lizina pare sa va protejeze oasele si poate juca, de asemenea, un rol in controlul unde este transportat calciul in corpul dumneavoastra. De exemplu, s-a demonstrat ca reduce acumularea de calciu in vasele de sange la sobolani. Acest tip de acumulare este un factor de risc pentru boli de inima.

Mai mult, un studiu pe eprubeta a constatat ca celulele care au fost crescute fara lizina au avut o miscare crescuta a calciului din celula. Aceasta crestere nu a avut loc in celulele care aveau prezenta lizina.

 

4. Poate promova ameliorarea ranilor ajutand la crearea de colagen

Lizina poate imbunatati ameliorarea ranilor din corpul dumneavoastra. In tesutul animal, lizina devine mai activa la locul unei rani si ajuta la accelerarea procesului de reparare.

Lizina este necesara pentru formarea colagenului, o proteina care actioneaza ca o schela si ajuta la sustinerea si structurarea pielii si oaselor. Lizina insasi poate actiona, de asemenea, ca un agent de legare, crescand astfel numarul de celule noi la o rana. Poate chiar promova formarea de noi vase de sange. Intr-un studiu pe animale, o combinatie de lizina si aminoacid arginina a reusit sa accelereze si sa imbunatateasca procesul de ameliorare a fracturilor.

Intr-un alt studiu efectuat pe 40 de iepuri, s-a constatat ca 21 mg pe kilogram (47 mg pe kg) de lizina si 23 mg pe kilogram (50 mg pe kg) de arginina au imbunatatit semnificativ fluxul sanguin si ameliorare globala a oaselor. .

De fapt, iepurii care au primit lizina si arginina au avut un timp de ameliorare redus cu 2 saptamani in comparatie cu grupul de control.

Ameliorarea ranilor este un proces complex care necesita diferite minerale, vitamine si alti factori. Lizina pare sa aiba un rol nepretuit si, fara lizina adecvata, ameliorarea ranilor este afectata.

Pana in prezent, studiile au analizat doar suplimentele orale pentru ameliorarea ranilor si nu se stie daca aplicarea direct pe rani ar putea fi eficienta.

 

Alte beneficii potentiale

Lizina - ca toti aminoacizii - este folosita ca element de baza pentru proteinele din corpul dumneavoastra. Aceste proteine ​​ajuta la producerea de hormoni, celule imunitare si enzime.

Lizina poate avea mai multe beneficii in plus fata de cele discutate mai devreme.

Iata si alte zone in care lizina va poate aduce beneficii sanatatii:

• Sanatatea ochilor: un studiu la sobolani

cu diabet a descoperit ca suplimentele de lizina ar putea minimiza dezvoltarea

de cataracta

• Diabet: Un studiu a aratat

ca lizina poate ajuta la reducerea raspunsului zaharului din sange la oameni

cu diabet. Cu toate acestea, legatura este inca neclara

• Tensiunea arteriala: Un studiu pe 50 de adulti cu lizina

deficienta si hipertensiune arteriala a constatat ca suplimentele de lizina

a scazut semnificativ tensiunea arteriala

Lizina adecvata este esentiala pentru mentinerea sanatatii normale, iar suplimentele pot beneficia de anumite persoane si afectiuni.

 

Top surse alimentare si suplimente

Lizina se gaseste in alimentele care sunt in mod natural bogate in proteine, in special in carne si produse lactate, precum si in cantitati mai mici in alimentele vegetale.

Iata cateva surse excelente de lizina:

• Carne: Vita, pui

si miel

• Fructe de mare: scoici, creveti

si stridii

• Peste: somon, cod si

ton

• Lactate: lapte, branza

si iaurt

• Legume: cartofi,

ardei si praz

• Fructe: Avocado, uscate

caise si pere

• Leguminoase: Soia, rinichi

fasole si naut

• Nuci si seminte: Macadamia, seminte de dovleac si caju

Cerealele sunt in general o sursa saraca. Cu toate acestea, quinoa, amarantul si hrisca contin o cantitate decenta de lizina.

Daca sunteti predispus la herpes labial, luati 1 gram de lizina pe zi sau folositi un gel care contine lizina poate merita incercat, dar amintiti-va ca cel mai bine este sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

 

Efecte secundare ale lizinei

Cand este luata in doza recomandata, lizina este in general sigura. Cu toate acestea, poate provoca o serie de reactii adverse, inclusiv:

diaree

crampe

durere abdominala

calculi biliari

greata

probleme cu rinichii

 

Sarcina si alte masuri de precautie

Nu exista suficiente informatii despre siguranta sau efectele secundare ale consumului de lizina in timpul sarcinii. Daca alaptati sau sunteti insarcinata, acest supliment nu este recomandat. Cand incorporati lizina in dieta dumneavoastra, mancati alimente cu moderatie pentru a evita cresterea in greutate sau dezvoltarea unei stari de sanatate.

Inainte de a lua lizina sau orice alt supliment, discutati despre riscurile cu medicul dumneavoastra. Lizina poate interactiona cu alte medicamente pe care le luati. De asemenea, va poate creste absorbtia de calciu, care, la randul sau, va poate slabi oasele si poate afecta functia organelor.

 

Dozare

Urmatoarele doze au fost studiate in cercetarea stiintifica:

CALE ORALA:

Pentru herpes labial (herpes labial): 1000 mg de lizina administrate zilnic in pana la doua prize divizate timp de pana la 12 luni sau 1000 mg administrate de trei ori pe zi timp de 6 luni. Pentru evitarea recidivei herpesului bucal, au fost utilizate 500-1248 mg administrate zilnic sau 1000 mg administrate de trei ori pe zi.

APLICAT PE PIELE:

Pentru herpes labial (herpes labial): a fost folosita o combinatie specifica de lizina plus oxid de zinc si alte 14 ingrediente (Super Lysine Plus +) aplicate la fiecare 2 ore timp de 11 zile.

 

Concluzia

Lizina este un aminoacid esential cu multe beneficii care variaza de la ameliorarea herpesului bucal la reducerea anxietatii si promovarea ameliorarii ranilor.

Ca un bloc de proteine, poate avea si numeroase alte beneficii. Fara suficienta lizina, corpul dumneavoastra ar putea fi incapabil sa produca hormoni si celule imunitare suficienti sau corespunzatori.

Lizina se gaseste in cantitati mari in carne, peste si lactate, dar leguminoasele, fructele si legumele contribuie si ele la aportul dumneavoastra.

Produse recomandate

Referinta: VM1533

Marca: Vitabay

Vitabay L-Lizina, L-Lysine 3000, 100 Capsule

0 1 2 3 4 0 Pareri 

L-Lizina beneficii: imbunatateste focalizarea si concentrarea, mentine fermitatea parului, a pielii si a unghiilor, creste sinteza colagenului, imbunatateste absorbtia calciului, reduce procesele inflamatorii intestinale, creste imunitatea, impotriva infectiei recurente de herpes simplex.

Pret: Pret 159,00 lei Pret de baza 207,00 lei
Vezi produs
Stoc epuizat

Referinta: PN2004

Marca: Pure Nutrition USA

Pure Nutrition USA L-Lizina, L-Lysine, 1000 mg, 100 Tablete

0 1 2 3 4 0 Pareri 

L-Lizina beneficii: imbunatateste focalizarea si concentrarea, mentine fermitatea parului, a pielii si a unghiilor, creste sinteza colagenului, imbunatateste absorbtia calciului, reduce procesele inflamatorii intestinale, creste imunitatea, reduce aparitia acneei.

Pret: Pret 39,00 lei Pret de baza 67,00 lei
Vezi produs
Ultimele produse in stoc

Referinta: OstroVit-SupremeAOL

Marca: OstroVit

AOL (L-Arginine, L-Ornitina, L-Lizina) 120 Capsule, OstroVit

0 1 2 3 4 0 Pareri 

Contine L-Arginina, L-Ornitina, L-Lizina, crește anabolismul și accelerează regenerarea post-antrenament, crește în mod natural sinteza hormonilor de creștere, acțiunea sinergică a trei substanțe, poate ajuta la creșterea forței și rezistenței, susține procesul de lipoliză, adică arderea grăsimilor.

Pret: Pret 55,90 lei Pret de baza 71,90 lei
Vezi produs
In stoc

Articole asemanatoare

Setari cookie-uri